Til 4 personer:

Reker man kan velge å kjøpe ferdig pillede eller rense selv. Jeg renset selv, og hadde rundt 120 g ferdig pillede reker per person. Men man velger selv hvor mye man vil spandere. 

Ca. 400 g pasta (glutenfri om man trenger det)

4 egg

4 ss vann

salt

pepper

200 g parmesan eller mer

Man kan ha litt chili i eller chilipuler eller Cayenepepper

eventuelt 1 potte fersk basilikum

Kok pastaen etter pakkens anvisning. Rens rekene om man velger reker med skall. Pisk egg, vann, krydder og halvparten av osten  godt sammen. Når pastaen er ferdig kokt siles vannet av, og man har på eggeblandingen. 

Før servering har han på resten av osten, og om man har basilikum, finhakkes denne og has i gryten sammen med pastaen.

                                            

 

Smaksbombe av dimensjoner, uten å være sterk.

800-1000 g lammekjøtt (jeg brukte skivet lammelår, det har bein og da må man ha mer en om det er benfritt. Kjøtt med ben er mye bedre smak derfor bruker jeg det)

1 løk

1 fedd hvitløk

ca. 2 cm ingefær

1 ts pepper

1 ts salt

1 ss gurkemeie

2 laurbærblad

1 ts kardemomme

1 kanelstang 

1 ts nelikk

1 ss karve 

1 ss koriander

1 ts chilipulver

1/2 ts muskat

1 buljongterning

2 dl naturell yoghurt (laktosefri om man behøver det eller soya yoghurt om man ikke kan ha melkeprodukter )

Vann å koke kjøttet i  (toppen 1 liter).    

2-3 ss maizena

Rens løk, hvitløk og ingefær, finhakk alt og ha det i en panne, og surr litt, ha i lammekjøttet så det også får farge. Ha så på vann, buljong og krydder. Kjøttet skal koke til det er helt mørt, det vil variere litt etter hvilke del av lammet man bruker. Mitt stod i omtrent to timer, og det ble helt perfekt.

Når kjøttet er kokt, tar man av kraft slik at det er omtrent 8 dl igjen i pannen. Bland maizenanen ut i litt vann, og ha det i gryten under omrøring til det hele er kokt opp. Da har man i yoghurt, og smaker til med eventuelt mer krydder og salt, og rett før servering har man i fin kuttet frisk koriander. 

Jeg serverte med rotmos av poteter og selleri   og smørdampet gulerøtter, squash og sukker erter.

                                                    

 

 

Gratulere med dagen alle mødre .-D Dette ble kaken til min mor i år.

Kakebunn:

4 egg

100 g sukker

100 g Toro glutenfritt fin bakemiks , tåler du hvetemel kan man selvfølgelig bruke det.

1 ts bakepulver

Pisk eggedosis av egg og sukker. Smør en kakeform (22-24 cm rund form), sett steikeovnen på 200 grader. Sikt melet og bakepulveret i eggedosisen og vend forsiktig inn slik at luften ikke går ut av eggedosisen. Hell røren i formen og sett den på nederste rille i ovnen. Steik den i 20-25 min, begynner den å se brent ut opp på toppen, tar du bare på litt bake- eller matpapir over formen. Ikke åpne ovnen for tidlig da kan den falle sammen. Stikk i kaken med en pinn eller liknende. Henger det deig igjen på pinnen må den steike litt til. Når den er ferdig er det lurt at den får kjølne i formen, da forblir den saftig.

Når kaken er helt avkjølt, deles den i to eller tre.

Fyll:

Hjemmelaget ripsgele

Hermetisert frukt cocktail

Kremfløte

Pynt var rips, blåbær og bringebær.

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#morsdag #Morsmiddag #sukkerbrød #glutenfri #saftig #enkelålage #Morsdagskake

Safran gir en nydelig anderledes smak, mild men  rik på smak, og en  nydelig farge. Om vi hadde brukt mer av safran i maten hadde det hatt en positiv helseeffekt, den er svært rik på riboflamin (B2), safran kan motvirke vekst av kreftceller,  har en positiv effekt på depresjon og er gunstig for synet. 

Viste du at safran er verdens dyreste krydder så dette er smaken av luksus 😀 

Til 4 personer

400-500 g  ferdig kokt kjøtt av høns

1 l kraft av høns

2  paprika gjerne med forskjellige farger

1 purreløk

4 sjalottløk eller Ca. 1/2 vanlig løk

1 fenikkel 

1/2 squash

1/2 pk sukkererter 

25 g safran 

1 dl fløte (Jeg brukte laktosefri) (tåler man ikke melk kan man bruke kokosmelk, det passer også bra i suppen, eller soyafløte eller lignede)

 Ca. 2-3 ts salt (jeg er nok litt hard på saltet) 

Ca. 1 ts pepper

1 knipspiss cayanepepper (kan sløyfes)

Ca 2 ts lime eller sitron

3 ss maizena

Om hønsekraften ikke er kraftig nok på smak, kan man spe på med en buljongterning eller to.

Slik går du frem:

Rens (vask purreløken godt) og del løk, paprika og fenikkel, de trenger ikke være så små biter, surr de i pannen med smør. Ha på kraften, safran, lime, og hønsekjøttet og la det få koke i 10-15 minutter. Bland maizenaen ut i fløten, og rør den i suppen under omrøring til den koker. Skjær opp squash og sukkererter og ha disse i helt på slutten,dette for at de da ikke blir i hel kokt, og de beholder litt den gode sprøheten. Smak til med salt og pepper, og om du trenger mer lime/sitronsaft eller buljong. 

Jeg kjøpte halvsteikte Baguetter og laget hvitløk og kryddersmør av romtemperert smør, hvitløk, fersk basilikum, koriander, pepper, og en klype salt. Smurte et tykt lag inn i baguettene og steikte de i ovnen etter anvisning på pakken. Glutenfri Baguett til meg og vanlig til gjesten 🙂

 

 

 

 

 

 

Brød er godt og kan brukes til det meste kort oppsummert. Jeg spiser for det meste hjemmelagde knekkebrød, men det er ikke alltid  livet er “rosa” eller man rett og slett er lei knekkebrød, da får man finne på alternativer til man orker å bake igjen. 

Det som er fordelen med brødvafler er at man lager røren (du kan selvsakt lage halv porsjon), og la den stå i kjøleskapet rundt en uke tildekket.

                                             

                                             

 

Man kan også fryse røren om noe skulle skje så man ikke får spist den opp.  Man steiker  akkurat så mange brød vafler  man ønsker og trenger, da har man ferskt “brød” hele tiden. Man kan ha på akkurat hva man ønsker, men det som fascinerer meg er at med en gang man lager “brød” som vafler  må de fleste ha noe søtt på, men det går faktisk helt fint å ha det pålegge du bruker til vanlig :-). Har man ikke vaffeljern kan man lage pannekaker.

1 pakke Toro glutenfri grov melblanding

1/2 ss fiberhusk

7 dl vann/melk/soyamelk/kokosmelk (jeg brukte vann, da må man ha 1 ekstra ts salt for ikke å få vannsmak på vaflene)

50 g smeltet smør

3 store egg eller 4 små

1 ts salt

1 ts bakepulver (kan skipes)

Ha Toro glutenfri grovt mel,  fibehusk og salt i en skål, spe gradvis med væsken for å unngå klumper, ha så i egg og rør de godt inn. Til slutt blander man i smeltet smør, salt og bakepulver og rører til en jevn røre. La røren få svelle til jernet er varmt. Min erfaring er at  vaflene med vann trenger ekstra tid i jernet for å få et fin overflate.

                                                                                            God fornøyelse 🙂

 

                                                    
                                                    Snøfrisk og røykt ørret med fersk koriander, mmmm
  

                                                    
                                                        Brun geitost 
Sponset innlegg 
 

#Godt #sunt #smakfullt #middag #middagstips #tips #middagsmat #Glutenfritt #Glutenfree #melkefri #matintoleranse #blogg #morsmiddag #spisoppmatendin

#glutenfri #Brød  #Brødvafler #Glutenfrittbrød #melkefri 

Nysgjerrigheten min er som et lite barns, jeg kan ikke vente MÅ bare prøve med en gang.  Jeg hadde jo skåret ut et hønse lår og det måtte jeg bare forsøke meg på.  Den første tanken som slo meg var at jeg måtte langtidssteike det, og jeg så gjorde. Det utrolige var at det smakte nesten som kalkun, hvem hadde trodd det, ikke jeg i alle fall :-D.  Det ble et godt måltid, men det har nok et forbedringspotensial. Dere kreative flinke folk,  har du noen gode ideer?

Låret ble for stort til å ha på tallerken, så jeg delte de opp i biter, og jeg klarte bare å spise halvparten, så her er det mat til to :-).

Jeg Krydret låret med:

Olje

Gurkemeie

Estragon

Paprika

Cayennepepper

jeg hadde rikelig av olje og krydder på det, og satte låret mitt i ovnen som stod på 100 grader, for å følle med temperaturen brukte jeg et steketermometer. Låret stod i ovnen og koste seg i mange timer, må innrømme at jeg ikke husker hvor mange, men rundt fire timer (da viste termometeret 80 grader). Da avkjølte jeg det siden jeg ikke skulle bruke det før dagen etter. 

Neste dag det satte jeg det mitt i ovnen, denne gangen på 200 grader i rundt 20 minutter.

jeg hadde båtpoteter til (HER og HER) som jeg steikte samtidig som hønsa, men disse satte jeg oppe i ovnen.  

Salat hører med og det ble raspede gulerøtter av diverse farger og squash, oppdelt isbergsalat og tomater. Her måtte det en dressing med smell i til, så det ble hjemmelaget chili majones. HER

 

#høns #lahønaleve #reddhøna #La #Høna #Leve #Godt #sunt #smakfullt #middag #middagstips #tips #middagsmat #Glutenfritt #Glutenfree #melkefri #matintoleranse #blogg #morsmiddag #spismatendin

 

 

 

1/2 pakke majones eller tilsvarende hjemmelaget (oppskrift HER

1/2 kinahvitløk eller 2 fedd

1/2 chili

1 -2 ts lime eller sitron

Salt

Ha majones i en skål, rens og del hvitløken,og chilien, bruk gjerne hvitløkpresse på begge deler eller finhakk, og ha det i majonesen. Press lime/sitron og ha i, og smak til med salt.

 

  Jeg tviler på at de Indiske husmødrene går på butikken for å kjøpe kylling for å lage Tikka Masala, de bruker nok  høns. Indere og helt sikkert mange andre har tradisjon for å legger kjøtt i yoghurt og krydder natten over,  dette er for at stivelsen i kjøtte skal brytes ned  slik at kjøttet blir mørt og godt, og det er akkurat det jeg har gjort. Nå skryter jeg stadig og støtt av mine egne oppskrifter, men nå elsker jeg mat da, og dette var helt ubeskrivelig godt. At hønsa er seig mat, det er ikke sant, for etter en natt i marinade var den mør og fin etter bare 20 minutter koking.

                                                    

 

Jeg skar ut en filet fra den tinte hønsa, tenk den veide 400 gram,   jeg skar også ut  et lår for å se hva jeg kan gjøre med det 😀

Fremgangsmåte for å marinere hønsa:

3-4 porsjoner

Ca. 400 g rått kjøtt av høns

1 Kinahvitløk eller tre 4 fedd hvitløk

1 stort stykke ingefær

1 chili gjerne med frø om du liker litt futt i maten

1-2 ss tandoori masala (Indisk krydder som man kan kjøpe på vanlig butikk, eller innvandrerbutikk. Er det salt i det  krydderet du kjøper må du smake på maten før du salter mer. Sjekk for gluten om du ikke tåler gluten)

1 ts kardemomme

2 ts gurkemeie (krydderet man bruker til lussekatter, man kan selvsakt også bruke fersk gurkemeie om man klarer å få tak i det)

1 stor løk

1 potte frisk koriander , pluss en potte til man skal i rett før servering. 

1/2 boks  Naturell Yoghurt eller Crème fraîche/rømme (jeg brukte laktosefri Crème fraîche, den tåler godt å bli kokt)

Skjær opp hønsekjøttet i passe store biter, rensk hvitløk, chili og ingefær, og finhakk dette, løken deles i strimler og deretter alt det i en brødpose eller lignende,  også  Yoghurten/Crème fraîche og bitene av hønsa. Ha i krydderne og den ene potten med hakket koriander, og knyt godt igjen posen og kna den til alt har blandet seg godt, sett blandingen i kjøleskapet i omkring et døgn.  

Neste dag har man alt i en panne, og tilsetter:

Dagen etter når man skal lage middag gjør man følgende :

1 boks hakkede tomater

Resten (1/2 boks) av boksen med yoghurt eller Crème fraîche

Ca. 2 ts salt om tandoori masala krydderet ikke inneholde salt

Ca 1 ts pepper

Kok alt i rundt 20 minutter, da er ferdig kokt. Smak til om du trenger mer krydder, eller salt. Er du som meg som liker masse smak, så må du gjerne ha i masse. 

——-

1 potte fersk koriander hakkes og has før servering. (Normalt er jeg ikke så nøye på slikt, men her er det et møst etter min smak)

 

 

 

 

Dette ble rett og slett magisk godt, og det er utrolig lenge siden jeg laget dette sist. Jeg har testet det grove glutenfrie melet til Toro, og jeg må si at jeg er mektig imponert. Jeg har lang erfaring med å bake glutenfritt, faktisk før jeg selv innså at jeg ikke tålte gluten. Den gangen for rundt 20 år siden drev jeg en bedrift som laget og solgte blant annet glutenfrie produkter, og den gangen var utvalget på mel og på ferdige produkter nesten lik  null.  Toro hadde ikke begynt å selge glutenfritt mel så vit jeg husker, men det har de tatt det igjen.Så nå er det jammen meg ikke farlig å gi seg i kast med baking, for dette melet er helt utrolig bra, det er enkelt å bake med, jeg bruker det til omtrent absolutt alt fra raspeballer til kaker, og  smaken er kjempegod, og bakeegenskapene helt fantastisk til glutenfritt å være. Smaken er selvsakt noe man ikke kan diskutere, for den oppleves forskjellig, men for meg så smaker dette melet nesten som jeg husker vanlig mel. Jeg har hatt disse pirogerne i kjøleskapet i natt, og de oppleves fortsatt som ferske, så det ble min frokost, og snart lunsj 😀 

  

 

Jeg brukte en pakke grov glutenfritt mel fra Toro, og brukte oppskriften som står på pakken for å lage pizzabunn med en liten justering, brukte en liten spiseskje fiberhusk og en halv desiliter vann ekstra.

1 pose Toro grov melblanding

1 ss fiberhusk

1/2 pk tørrgjær

1/2 ts salt

4 dl vann

Bland mel, fiberhusk, salt og vann,sammen i en kjøkkenmaskin som elt i 5 minutter. Hev deigen i rundt 20 minutter på et lunt sted der  bollen er dekket med plast.

jeg måtte prøve  meg litt frem så jeg begynte med olje slik det var anvist på pakken, men jeg kjente på deigen at det ikke ble rett på disse Og det herlige  var at jeg faktisk klarte å kjevle de utover er uten problemer bare  med litt mel, enkelt og lett. Forstår det er lenge siden jeg har forsøkt å kjevle noe.  

Lag en eller to pølser og del opp i emner i passe store biter, ta et og et emne å kjevl ut med litt mel til en runing, ha i fyll og høns, brett  deigen over slik at det blir en halvmåne. Legg de på brette og bruk en gaffel til å klemme de sammen på sidene slik at fylle ikke renner ut. La pirogene heve under plast i rundt 20 minutter til på et lunt sted. Steik på  225 g i rundt 15 minutter.

Fyll: 

Liker du ikke dette fyllet, bytt ut med det du liker 😀

1 ekte mozzarella av bøffelmelk

10 små tomater, men man kan bruke en vanlig tomat

1/2 ss olje

10 oliven

salt

pepper

Ferdig kokt høns

Egg å pensle med

Ta osten ut av vannet den ligger i og ha den i en skål, bruk en gaffel å dele den litt., del tomaten i biter og ha de sammen med osten, ha på olje og litt godt med  pepper og salt. den kokte høna har man i sammen med resten av fyllet, bruk så mye du ønsker. Man kan gjerne krydre hønen med noe godt krydder, for den ble litt anonym i piroger. 

 Her har jeg delt deigen i passe store emner

Utrolig flott konsistens på deigen, fik nesten flash back til da jeg kunne bake med hvetemel

Enkelt å kjevle ut, utrolig herlig følese

Her er fyllet kommet på 

 Da  er de klar til å heve videre før steiking.

Bildet av melet er tatt fra nettet. Sponset innlegg 

.Bilderesultat for toro grove melblandingBilde  

 

I disse dager lager alle hønsefrikassé, og det er jeg veldig glad for, denne galskapen med at man kaster fantastisk mat må ta slutt.  Noen av argumentene produsentene bruker er at folk ikke ønsker å bruke to timer på å koke en høns, er det virkelig sant? Om det er sant så hadde vi også sluttet å lage lammefrikassé, pinnekjøtt, steik, sosekjøtt, fårikål osv., osv.  for alt dette tar også fra to til tre timer å varmebehandle.  jeg har alltid elsket hønsefrikassé, men den ser litt “blodfattig ut”, derfor valgt  jeg å tilsette litt krydder slik at man fikk en annen vri, men man kan selvsakt kutte ut krydderne og da blir den helt vanlig.

Jeg fikk endelig tak i høns, og ikke hvilken som helst høns men nemlig en som har vunnet GUL, for den ble til mat og ikke betong. Tenk etter rundt 25-30 år kan man endelig få lov å kjøpe den igjen, HURRA. 


Har man stor nok panne kan man ha den rett i gryten uten å dele den.


For de som ikke har så store panner kan man dele den, da kan man kjenne  at mitt på brystet er det et tynt bein, der setter man kniven på en av sidene, og fører kniven langs hele siden.


Noen passer må man gjerne kjenne litt hvor beinet er, og føre kniver rundt beinet. Det er heller ikke vanskelig å knekke de tynneste beina på hønen.

Her er den delt i to. og så i to deler igjen, da blir det lettere å ha den i pannen. 


Bare av nysgjerrighet skar jeg ut  filetene, og ene låret for å se hva annet jeg kan lage av de, så føll med når en høne blir til ti middager eller noe slikt 😉


Jeg hadde løk, gulerot og kålrot i, og så hadde jeg frossen topper av purreløk som er for stygg å bruke å spise i vanlig mat. Mange bruker selleri, pastinakk og helt sikkert også andre grønnsaker, det kan man selvsakt også ha i, jo mer jo bedre. 


Purreløk  gir veldig god smak på kreften. Jeg har den frossen rett i pannen, for de tiner på to minutter. Når kraften er kokt, tar jeg de ut og kaster resten. Dette  er den delen på purren som gjerne ikke er så fin og som blir litt seig når de kokes. Men jeg kaster de aldri, men samler opp etter hver som jeg skjærer av nye purreløk, og har de samme posen. Når jeg skal koke mat som her er det perfekt å ha den i, da blir den brukt. Før i tiden laget man noe man kalte suppekvaster som bruktes i i diverse mat for å gi smak, der pakket de inn av skjert stilker av urter osv. og pakket  i disse bladene av purre som jeg har frosset.  Men der går grensen for hva jeg gjør. 


Jeg fylte vann i pannen og hadde på salt og pepper, og kokte opp.  

Til  4 personer 

Koking av høns:

1 høne tines i kjøleskapet i rundt et døgn

3-4 gulerot

1/2 lite kålrot

2 løk

1 stor purreløk (eller som jeg  som brukte avskjær av purre)

1/2 pose frosne brekkbønner (ha disse i etter sausen er ferdig)

Bruk gjerne andre grønnsaker som sellerirot og pastinakk eller persillerot, men det hadde ikke jeg.

Ha hønsa hel i pannen om du har stor nok panne, eller del den som vist over. Rens grønnsakene, og del de i grove stykker siden de skal koke lenge, og ha de i pannen sammen med høns, vann, salt og pepper.

Kok opp, og  ta gjerne av skummet som kommer når det begynner å koke, da får du en reinere og klarere kraft. Kok alt under lok i rundt to timer, alt etter hvor stor hønen er.  Når de er kokt tar man den ut av kraften og setter den til avkjøling på et fat.

Nå har du masse god kraft, ikke kast resten frys den ned, den blir den kan brukes i både super og sauser seinere 

Saus: 

Ta 7 dl av kraften over i en annen panne

4-5 ss maizena

1 dl kokosmelk (Ønske du vanlig hønsefrikassé, bruker du melk eller fløte)

Ca. 1 ts gurkemeie (kan droppes)

2 ts curry paste  (kan droppes) PS: Tåler du ikke gluten så sjekk at den er uten gluten

Salt

Pepper

Bland maizena og kokosmelk/fløte i en skål, og hell over i kraften under omrøring, kok opp. Ha i krydder og la de få koke med noen minutter, ta grønnsakene fra  kraften og over i sausen, rensk høna (ikke bruk skallet det er seigt) i så store stykker du ønsker (jeg liker litt store stykker der det er mulig. Ha bitene av hønen og brekkbønnene også i sausen, smak til om du ønsker mer krydder eller salt. 

jeg hadde ris  til, men bruk gjerne poteter eller hva som frister deg. Hønse middag