For en suppe, NAM. 

Jeg hadde litt kokte poteter og fikk lyst på potetsuppe, men kom på at jeg hadde jo sellerirot i kjøleskapet også, og selleri gir jo en fantastisk smak. Som oftest har man steikt bacon på, men det hadde jeg ikke, men hvorfor ikke prøve noe nytt som steikt Chorizo (det er en Spansk spekepølse som man får kjøpt i vanlig matvarebutikk). Å du hendelse hvor godt det passet til suppen, takk og lov at jeg ikke hadde bacon.

                                                    

Til to personer brukte jeg:

100 g kokt poteter og ca.100 g ukokte, men det er overhode ikke noe problem å bare bruke ukokte eller bare kokte.

250 g sellerirot

100 g purreløk

6 dl vann

2 hønsebuljong terninger 

Salt

Pepper

Choritzo pølse eller hva du ønsker å bruke. (man kan som nevnt bruke bacon, pølser,  steikt fårepølse, seranoskinke, vegetar kan man feks. ha litt biter av gulerot i. 

Ønsker man kan man ha et strø med parmesan  (er ikke verken påkrevd eller nødvendig)

Om man vil ha et friskere preg kan man bruke ferske urter som feks. dill (dill passet forøvrig godt til)

Skrell potetene og selleriroten og sett de på kok med vannet og buljongen. Rens, del og vask godt, før purreløken skjæres i biter, og has i pannen sammen med det andre. Kok alt til de er mørt, bruk stavmikser (har du ikke stavmikser, kan du eventuelt bruke en potetstauke som man kan lage potetmos med).

Smak til med salt og pepper. 

Chorizo pølsen er veldig feit og full av deilig smak, den hadde jeg på en glovarm steikepanne, og hadde pølsen på uten smør (det er rikelig med fett i pølsen).

La pølsen steike på begge sider, legg de så på et papirtørkle og få renne av seg litt, da skal de være knasende sprø. Strø det på suppen når den er på tallerken og ha på finhakkede urter, og eventuelt parmesan. 

Bon appetit!

#potetogsellerisuppe #sellerirot #potet #Choriza  #glutenfritt #melkefritt #middagstips #middag #enkelt #godt #sunt #morsmiddag #grilstad #suppe #Lettvint #kjapt

Verden er nokså artig, med tilfeldigheter hvem man møter på sin ferd i livet.For mang, mange år siden drev jeg  et bakeri/serveringsted som laget mat til mennesker blant annet med allergier, diabetes  og Cøliaki. Og der kom det en ung dame trippende og ville ha jobb hos meg,  og det fikk hun. Nå kan jeg ikke huske alle detaljer, men jeg mener å huske at hun på det tidspunktet fikk vite at hun hadde cøliaki.  Og nå har hun  og mannen jammen meg laget en kokebok , for ei dame. Kokeboken er utrolig flott, med masse mat man gjerne ikke får tak i når man ikke tåler gluten. Wenche Elisabeth har skrevet boken på en utrolig tilforlatelig måte, så man blir glad bare av å lese i den. Jeg gleder meg å forsøke oppskriftene, en etter en.

Om du ønsker å bestille boken kan du gå inn på HER 

 

Salat er god lunsj, men jeg er nok ikke den som bruker det oftest. Nå hadde jeg både økologisk isbergsalat, ruccola, reker og rester av risnudler og saus fra middagen dagen før (ørret med risnudler, trykk HER for å se). 

Salaten ble knakende god og mettende:

Isbeg salat

Ruccola salat

Egg

Reker

Nudler 

Rester av sausen fra Ørret med nudler (har du ikke det, kan du feks, ta litt chilisaus eller soyasaus osv, i stede, eller rett og slett skipe den)

Jeg seier som Jame OliverEasy peasy”

 

 

 

 

I fjord fikk jeg to kokebøker av min snille gode venninne  Åse, den ene var vårmat og den andre med høstmat. Matlei som jeg bare kan bli, var jeg på utkikk etter noe som kunne være fristende til fredagskos. Da øynene mine falt wraps med and, ble jeg veldig sulten, så det ble det. Ut på butikken for å kjøpe det jeg ikke hadde, og det var i grunnen alt  he he. Det var godt, men da jeg skulle for sikkerhetsskyld sjekke hoisisausen, så var den jammen meg gluten i, det ble noen utsagn som ikke passer på trykk. Neste gang skal jeg lage sausen selv , og gjerne ha litt salat eller noe til, for jeg synes at kun vårløk ble litt tamt, men det er en smakssak selvsagt.

Oppskriften er altså for en gang skyld laget nesten etter oppskriften fra boken  SUNN MAT- ÅRET RUNDT, “Den friske smaken av vår”. Skal jeg si noe om kokebøkene, så er det litt mye ingredienser man må leite med lys og lykter for å finne ingrediensene til, og da blir terskelen for å lage helt etter oppskriften nokså liten for min del, hva med deg?

Til 4 personer:

600 g andebryst (jeg kjøpte andelår siden jeg ikke fikk tak i andebryst)

2-3  ss kinesisk sichuanpepper (denne pepperen fikk ikke jeg tak i for ingen hadde hørt om den en gang, så jeg brukte vanlig pepper)

Litt salt

6-8 vårløk

8-12 tortilla lefser (tåler du ikke gluten, må du kjøpe glutenfrie, de finnes på de fleste butikker heldigvis)

Hoisinsaus som vitse seg å IKKE være glutenfri(om noen vet om glutenfri variant, please gi meg en lyd)

Steik andebrystene etter anvisningen på pakken med peper og litt salt. Skyll og del vårløken i tynne strimler, og legg den på et fat. Når anen er ferdig deler man det opp i tynne skiver . Varm lefsene.  Man har på sausen (om man kan spise den da), vårløk og and, surr den sammen og nyt.

 


 

 

 

 

 

Det var meningen at jeg skulle lage ørret taco, men litt dårlig planlegging gjorde at det hadde blitt en stusselig taco.  Da ble det en” ta hva man har” middag, men det er ikke nødvendigvis en bakdel, det ble knallgodt. 

Til to personer:

3-4 ørretfileter 

1 purreløk

2 fedd hvitløk

1 stykke (ca. 1 cm) finhakket eller raspet ingefær

1/2 chili med frø og hele greiene 

Ca. 3-5 ss knuste tomater (for å få litt væske i den)

Ca. 1 ss garam masala (blandingskrydder du kan kjøpe eller lage selv, da ser du HER)

Ca. 1 ts salt

Risnudler 

Salat om man ønsker det til, jeg brukte isbergsalat og ruccolasalat.  

Rens, vask og del purreløken, hvitløken, ingefær og chili, og surr alt godt i en panne. Ta skinnet av fisken, og del den i litt gode biter( fisken blir for steikt, og da detter den lett fra hverandre), steik fisken sammen med resten. Ha på krydderet og de knuste tomatene, smak til med salt.  La alt stå å trekke på svak varme, mens man koker nudlene etter pakkens veiledning. Lag salat om du ønsker det til

 

 

 

 

Høysesong for det meste, og ikke minst forkjølelse. Her i Bergen har vi hatt et nydelig fint vær, men det er i grunnen kaldt når man ikke er i solen. Det er lett å kle på seg for lite, og ikke tenke på at det er oktober i slikt vær, vi har jo ikke hatt sol i sommer!

Mandag ettermiddag sluttet stemmen min å virke, det var så vidt jeg klarte å få frem en lyd, men optimistisk som jeg er tenkte jeg at i morgen er jeg bedre, men nei. Er dere klar over hvor vanskelig det er å ikke snakke for en bergenser????  Heldigvis har man har gjerne venner med samme interesse som en selv, og  jeg har blant annet Pia. Hun anbefalte å lage te av:

Ca. 1 ssTørket timian 

1 ss Honning

ca. 1 ts Fersk presset sitron

1 kopp kokt vann

Kok opp vann, ha tørket timaian i en beholder/sil og tøm det kokte vannet over den i en kopp. Ha i honning og sitron, og la det hele få virke noen minutter. Drikk og kos deg 🙂

Litt skeptisk var jeg, men når det er så enkelt å prøve, og ikke noe annet hjelper, så hvorfor ikke. Utrolig men sant, da jeg våknet i dag tidlig var stemmen snakkbar igjen, ikke helt bra, men det var lyd. Nå er det ny runde med te, så får vi håpe at jeg kan snakke så mye jeg vil  etter denne koppen 😉

Den koselige koppen fikk jeg av min gode snille venninne Solveig, og jeg  bare elsker å bruke den.

 

Bilde er lånt fra absurdgalleriet

 

 

 

 

 

 

 

Min gode venninne Pia kom med  denne ideen å ha rørte tyttebær eller trollkrem da hun serverte elgstek. Og jeg var ikke verre en dette måtte jeg prøve. Jeg har akkurat vært i Naustdal og kjøpt hjortekjøtt, og om ikke det var fantastisk nok så har jeg jammen hjemmelaget tyttebærsyltetøy fra fantastiske Bjørgen . Og ka e det då (Bergensk uttrykk fra Bergen som betyr at da er det vel ingen sak 😉 )

1 eggehvite

2 ss tyttebærsyltetøy

Skill eggehviten fra plommen, bruk eggehviten og pisk den stiv. Ha i tytebærene og visp videre en noen minutter. VIPS ferdig!

Jeg hadde det til hjortekjøtt, ser det ikke helt nydelig ut? Pia har fryst ned trollkremen og den  var like fin tint.

 

 

I går skulle jeg ha besøk og skulle servere raspeballer. Men jeg fikk ikke tak i salt fårekjøtt, og da var ikke alternativene mange, og jeg måtte forsøke noe jeg ikke kan huske at jeg har gjort før, nemlig salte kjøtt. Det som er litt morsomt er at min mor som er blitt senil husket hvordan man saltet kjøtt <3.

Og overraskende nok ble det bedre en salt fårekjøtt fra butikken. Det var ingen hokus pokus å få det til. 

Jeg tok 1 dl salt til 1 kg kjøtt.Jeg kjøpte fersk lammekjøtt i skiver, og det var noen solide stykker.   Skal man salte hele stykker som lammelår, bør det få stå flere dager. Dette strødde jeg godt på kjøttet, og la kjøtte opp på hverandre i en skål, hadde plastikk på, og lot det stå i kjøleskapet i et døgn. Da jeg skulle sette det på kok, skylte jeg av saltet og kokte det som normalt. 

Kjøttet ble aldeles nydelig og alle gjestene var strålende fornøyd. Dette kommer jeg til å gjøre flere ganger!

Jeg tenkte ikke på å ta bilde i går så dere får nøye dere med et bilde fra tidligere raspeballer 🙂  HER finner du oppskriften på glutenfrie rasper