I år etter en helt magisk fin sommer i Bergen og det ble derfor overflod av frukt.  Jeg har vært heldig å fått plukket epler og plommer fra forskjelige som ikke kunne ta vare på all overfloden. Jeg har faktisk ikke laget mye syltetøy av epler før, og jallefall ikke med ingefær i, men det burde jeg, for en smak det ble WOW!

Jeg fant oppskriften på frukt.no HER. Jeg hadde i mer vann en det som stod i oppskriften, men det kommer ant på hvilke typer eple man bruker, men eplene var forholdsvis søte så jeg trengte ikke mye sukker. Jeg brukte fersk ingefær i stede for tørket, og det som overasket meg var hvor mye jeg trengte ha i før jeg kjente ingefærsmaken. Det er mulig at den ingefæren jeg brukte ikke hadde like mye smak som er vanlig, dette kan også variere. 

Jeg brukte litt mer en ti epler for noen av eplene var veldig små, men det spiller egentlig ingen rolle, man smaker bare til etter hva man liker selv.

For orden skyld, dette glasset er ikke tett siden den ikke har plastring rundt det må slike typer glass ha. Så dette er for fotografering, det må jo se pent ut. Jeg brukte vanlige tomme glass, som jeg hadde vasket godt og kokt i en panne med vann.

Du trenger:

10 eple (gjerne forskjellige sorter, jeg hadde kun en sort og det gikk bra)

1 ts malt kanel (det glemte jeg å ta i 🙂

 1 stang  kanel (Det er ikke alle butikker som har dette, men om man går til butikker med litt større utvalg finner man gjerne der, eller i internasjonale butikker, der er det gjerne billist)Link HER

Innholde av 1 vaniljestang 1 ts reint pulver (jeg kjøper ferdig vanilje på helskosten, det er mye enklere synes jeg. Link HER)

1 ts malt ingefær eller fersk ingefær som raspes, det gjorde jeg. Og jeg måtte ha overaskende mye i for at den kjentes.

Ca1 dl vann Jeg måtte bruke mer vann

sukker etter smak. Smaken er som baken, noen liker det veldig søtt og andre mindre søtt. Dette vil variere også etter hvor søte epler man bruker.

Fremgangsmåte:

Skrell og skjær eplene i tynne båter eller biter.

Ha vann og krydder i en kjele, splitt vaniljestangen på langs. Kok opp og legg i eplebåtene, rør rundt, og la det småkoke til eplene er møre.

Ta opp vanilje- og kanelstangen.

Smak på syltetøyet. Det kan være søtt nok uten å tilsette sukker. Men synes du det er lite søtt, tilsetter du litt sukker, smak deg fram, og la syltetøyet få et oppkok slik at alt sukkeret er løst opp.

Hell det ferdige syltetøyet over i plastbokser i porsjonsstørrelse og frys det ned. Jeg kokte reine glass og lokk, og hadde syltetøye ned på varme glass, skrudde korken godt på og satt glassen e opp ned. Så setter jeg de på en klad og mørkt sted, da varer de utrolig lenge uten å bli ødelagt eller mugner. 

Syltetøy, marmelader og mos av epler mugner veldig lett. Og siden dette syltetøyet ikke har noe konserveringsmidler, så må det fryses ned i porsjonsstørrelser. Dvs. ikke større porsjoner enn det du spiser opp i løpet av et par dager etter opptining.

Deilig frokost med hjemmelaget glutenfritt knekkebrød som er lavkarbo (uten mel bare med frø, vann, fiberhusk) Oppskriften på knekkebrødene finner du HER

#epler #eplesyltetøy #med #Kanelstang #kanel #ingefær #vanilje Hjemmelaget #Høst #Pålegg  #Godt #sunt #morsmiddag #middagstips #glutenfri #melkefri #laktosefri # Uten konserveringsmiddel #naturlig