Enkel nydelig mat, som muligens også apelerer til den yngre garde.

Til 4 personer beregner man:

400 g ørret eller laksefilet uten skinn og bein

1 1/2 ts salt

Ca. 1/2 ts pepper

Saft av 1 lime eller 1/2 sitron

1 egg

Frisk eller tørket gressløk eller dill (kan sløyfes) Eller man kan bruke vårløk eller annen løk

Finhakk fisken eller bruk foodprosessor

Ha i egg, salt, pepper, sitron og, finhakket urter/tørkede urter. Bland alt  godt i hop med fisken, ha en god og varm steikepanne med smør og form fire burgere, og steik de på begge sider.

Jeg har en form som jeg leggere burgerne i, da blir de fin og runde, men det er bare for jeg liker å dille. 

Guacamole kan lages på enormt mange måter, det er kun fantasien som stopper en. Her er en variant, og du kan finne en annen oppskrift HER

1 stor  guacamole

1 lime eller 1/2 sitron

1 ss majones (kan godt sløyfes)

1/2 rød chili

Kniv spiss pepper

ca. 1/2 ts salt

2 fedd hvitløk

Del avocadoen i to, bruk en skje eller gaffel å få den ut av skallet. Ikke ksat steinen, den bør du ha i guacamolen for da blir den ikke så lett ødelagt.

Ha avocadoen på en talerken og kverk den med en gaffel(du kan også bruke stavmikser), ha på sitron, majones, hakket chili, renset og finhakket hvitløk  og salt og pepper. Bland alt godt sammen. Det er en fordel å lage guacamolen en stund før man ska spise, da blir den enda bedre. 

Et lite hjertesukk! Det er fryktelig synd at ingen lager grove hamburgerbrød og andre tilsvarende produkter, de hamburger frødene fra Hatting har den ekle hvite fargen som all glutefire produkter har. Men jeg delte nå mitt brød og hadde det i brødristeren å svei det godt, da gikk det nå ant.

Man kan bytte brøde ut med brødskiver om man ikke har haburgerbrød.

Hva du vil ha på burgeren utenom guacamole er opp til den enkelte, men jeg hadde rikelig med guacamole, og salat, det var perfekt for meg.

# hjemmelaget #ørret #laks #burger oppskrift #oppskrifter #fisk #sunt #avocado #guacamole #middag #middagstips #matblogg #morsmiddag #glutenfritt #glutenfri #melkefri #melkefritt #laktosefri #allergivennlig #matblogg #blogg #bloggtopp #Hatting

 

Merkelig nok dukket en pose med pinnekjøtt opp i fryseren, hvordan jeg har klart å oversett den et helt år er nesten utrolig. Men det er bare herlig å finne slike skatter, så da blir det deilig lapskaus i dag. Lapskaus er en rett man tar så mye av hver som man ønsker og har, og den er super å lage mye av og fryse ned i passe porsjoner i forhold til familie medlemmer.

Hva bruker du å ha i lapskausen?  Min lapskaus ble slik i dag.

Litt over en halv liten kålrot

8 små poteter

2 store gulerøtter

Ca. 1/2 sellerirot

Ca. 5 dl vann Har du kraft etter pinnekjøttet bruker du selvsakt den i stede for buljong

1 ts buljong eller 1 terning (sjekk at den ikke inneholder gluten)

salt

Pepper

6 pinner pinnekjøtt som ble renset

Litt purreløk

Hvor mye man har i av de forskjellige tingene er i grunnen ikke så veldig nøye, men potetene gjør at lapskausen får en mer fyldig konsistens. Ha alt i en panne og la det koke sammen til det er kokt godt sammen. Smak til når den er ferdig kokt, ha i mer buljong, eventuelt mer salt eller pepper etter smak.. 

Maten er ferdig når alle grønnsakene er møre og nesten litt most, rundt en time halvannen. 

Veldig godt med flatbrød med smør på til :-D. Jeg har kjøpt et glutenfritt flattbrød som er laget av poteter, ikke like godt som  vanlig flattbrød, men mye bedre en ikke flattfrød 😀

#rester #pinnekjøtt #hjemmelaget #mat #spis #opp #maten #din #middag #godt #sunt #glutenfritt #glutenfri #Laktosefri #melkefri #frys #ned #middagstips #middag #morsmiddag #blogg #matblogg #bloggtoppen #oppskrifter #oppskrift

Reklame | ACRETO AB Crock-pot

Jeg så noen hadde laget sosekjøtt her om dagen, og siden har jeg drømt om det. Det passer jo perfekt til søndagsmiddag.

Etter litt vurderte  frem og tilbake om jeg skulle prøve meg på crock pot, eller om jeg skulle lage den på vanlig måte, tok nysgjerrigheten overhånd og det ble Crock pot

.

 Skal jeg være ærlig så var jeg litt skeptisk  denne gangen også, om at mat som vanligvis koser seg i pannen i mange timer kunne bli like smakfull i Crock pot. Og jeg lar meg forbause av resultatet gang på gang, for det blir ikke bedre etter tre timer i vanlig panne, smaken var nydelig, og kjøtte mørt som smør.

Det som er genialt med denne typen crock pot er at den også har en steike funksjon, noe om ikke er vanlig å ha på de fleste tilsvarende produkt. Dette er uten tvilen en enorm fordel når man først skal steike kjøttet først, og så koke det, da slipper man to panner. 

 

Til 4 personer 

1-1,4 kg bog eller høyrygg av storfe gjerne med bein det gir ekstra god smak til sausen, og visste du at margen i beina gir oss mye viktig næring. HER finner du også  oppskrift på sosekjøtt av hjort 

Smør til å steike i

2 løk

2 store eller 4 vanlige gulerøtter

Har du sellerirot gir god smak, men kan sløyfes

1 liter kraft eller 1 liter vann og tre buljongterninger (Ps: noen typer buljong kan inneholde gluten)

1 ts salt og så smaker du til med mer etter at maten er kokt.

ca. 1/2-1 ts pepper alt etter hvor glad man er i den smaken

Sett crock poten på steiking og la den få bli varm, når den indikerer at den er varm nok har man smør i den. Når smøret er smeltet og varmt har man litt og litt kjøtt i så pannen ikke blir for kald og kjøttet begynner å koke. Steik kjøttet på begge sider så det blir brunet. Dette er muligens helt feil måte å gjøre det på, men det fungerte for å få farge på kjøttet. Så tømte jeg på kraften, hadde i grønnsakene (også potetene), salt, og pepper,  satte lokket på, og trykte på kjøtt. Den tar noen minutter å bli helt varm, så begynner den å koke. Etter 35 minutter var kjøttet kokt.

Det er noe som blir litt annerledes når man koker mat i en lokket panne, det er at man ikke kan smake til maten underveis, og da er det heller ikke så lett å tilsette eventuelt mer eller mindre salt og krydder. Men jeg så mye salt og pepper som jeg antar maten trenger, og så smaker jeg det til når den var kokt. Det viktigste er at det er litt salt og krydder i. 

Den andre utfordringen er at maizena blir tynn igjen om man har den i når man begynner kokingen, siden den har helt andre egenskaper enn hvetemel. Og jeg vet ikke helt hvordan det vil bli å koke under omrøring i etterkant. Så da kjøttet var ferdig kokt tok jeg ut en del av kraften og hadde den i en panne, og hadde utrørt maizena i, og kokte opp mens jeg rørte. Deretter helte jeg den kokte sausen tilbake i croc pot, og det fungerte veldig bra, men dette skal jeg spørre produsenten om. 

Sett crock poten på steiking og la den få bli varm, når den indikerer at den er varm nok har man smør i den. Når smøret er smeltet og varmt hadde jeg litt og litt kjøtt i, og surret det slik at det bare fikk farge. Dette er muligens helt feil å gjøre, men det fungerte for å få farge på kjøttet. Så tømte jeg på kraften, hadde i grønnsakene (også potetene), satte lokket på, og trykte på kjøtt. Den tar noen minutter å bli helt varm, så begynner den å koke. Etter 35 minutter var kjøttet kokt. Og da gjorde jeg slik jeg skrev over med maizenanen osv. 

Nydelig god mat. Muligens dette innlegge ble veldig rotete, men ingen fare, spør så skal jeg svare så godt det lar seg gjøre.

 

#oppskrift #oppskrifter #middag #redusert #koketid #30 minutter #koketips #Middagstips #morsmiddag #glutenfritt #melkefritt #laktosefritt #allergivennlig #hjemmelaget Blogg #bloggtopp #crock_pot #sosekjøtt  #mat #Godt #sunt

Til to personer

5 dl fiskekraft om du har det, jeg brukte hønsekraft, den er nøytral og fin å bruke. Eller man kan bruke 5 dl vann og 1 fiskebuljong

½ løk

½ purreløk

1 stykke sellerirot

2 gulerøtter

Rundt 200-250 g fisk du ønsker å bruke.  Man kan bruke tosk, sei, laks, ørret, hyse osv. eller bruke flere typer fisk

1 beger rømme eller Crème fraîche (jeg bruker laktosefri)

3-4 ss fiskesaus (Santa Maria sin er naturlig glutenfri og er laget av ansjos) Den er salt så smak maten før du tilsetter mer salt.

Ca. 1 ss lys eddik (smak og behag kan ikke diskuteres, men ha i litt og se om du synes det hever smaken. For min gane hevet eddiken smaken på denne suppen)

Rundt 150 g reker kan sløyfes, men da bør man gjerne bruke mere fisk.

1 ss maizena

Rens og del alle grønnsakene, ha smør i pannen og surr alt litt før man har på kraften og fiskesausen. La alt få koke til guleroten er kokt. Bland ut maizena i litt vann og hell på under omrøring, og gi suppen et oppkok.

Ta skinnet av fisken og rens for ben om den har det, og del den i biter, rens rekene.

Bruker du rømme må man ha litt av suppen i en skål og blande rømmen i den før man har den i suppen igjen, da ungår man at rømmen sprekker. Bruker man Crème fraiche kan man ha den rett i suppen for den tåler det.

Rett før servering har man i rekene, da ungår man at de blir seige.

#Bergen #Bergensk #fiskesuppe #glutenfri #glutenfritt #laktosefri #Fisk #reker #skalldyr #sjømat #Godt #enkelt #kjapt #middag #middagstips #meatfree #Sunt #oppskrift #suppe #morsmiddag #blogg #bloggtoppen #matblogg

Dere må snart tro at jeg har fryselager og ikke fryseskap 😀 for fryseren blir aldri tom, selv om jeg tar opp den ene resten etter den andre.

Men etter en gjennomgang i fryseren fant jeg rester av fisk (jeg tar vare på alle rester av fisk, har de i en pose og når jeg har nok til en middag blir det noe nytt av den). Der var jammen var der også noen sneier bacon også (for ofte blir det for mye bacon for meg i en pakke, og da fryser jeg selvsagt de jeg ikke bruker.

Fløte er også alt for mye i et beger når man bor aleine, så den porsjonerer jeg i enten i små beger/glass eller i istreningsposer. Og da må jeg bruke den opp også.

Purreløk har jeg nesten alltid fryst, for den blir så fort stygg i kjøleskapet. Jeg renser og vasker purreløken godt før jeg skjærer den opp i biter, har de i en brødpose, med klips og legger den flatt i fryseren. Når jeg vil ha purreløk i maten tar jeg ut det jeg trenger fra posen, hiver det rett i gryten, og resten tilbake til fryseren.  Og litt purre ble det i maten i dag.

Men heldigvis har jeg også kjøleskap, og der var det en bit squash som sa at nå måtte den spises om den ikke skulle havne i komposten, og det samme sa en bit med chili og en lime.

Resten av innholdet var fortsatt bare “vanlig mat”.

Så utrolig godt rester kan bli!

Basilikum blomster

For orden skyld: Alle rester av mat må avkjøles kjapt, og has i kjøleskap eller frys fort etter tilberedning. Mat som er varmet to ganger skal ikke fryses igjen. Matvarer med masse overflate som ris, kjøttdeig osv. skal man være ekstra varsom med, men det er ingen problem å bruke om igjen om man setter det i kjøleskap og bruker det dagen etter eller fryser fort. 

Man blander ikke ubehandlet mat med varmebehandlet mat. Da mener jeg f.eks. rått og kokt/steikt kjøtt eller rå og steikt/kokt fisk. Disse må oppbevares hver for seg både i kjøleskapet og fryseren. 

Er maten blitt bedervet/dårlig blir den ikke bra av å fryses, kast den. 

Og slik ble gryten

Nok til omtrent to personer:

Ha t poteter, ris eller pasta til etter ønske.

Ca. 220 g fisk

Smør til å surre alt i

Ca. 1/2 purreløk

2 fedd hvitløk

1 bit chili med frø

1 gulerot

3-4 biter bacon

1 bit squash

Ca. saften av en lime eller 1/2 sitron (Hvor mye saft man får ut av en lime /sitron vil variere, så smak til så den ikke blir så sur middagen blir ødelagt. Så ta i litt og litt, og smak når du synes det er passe syrlig)

Ca. 1 dl av potevannet (potene var skrelt, og det gir god smak, men du kan bare bruke vann)

Ca. 1 1/2 dl fløte (jeg hadde laktosefri)

1 ss maizena utblandet i litt vann

Salt

Pepper

Del baconet i biter og ha de i en varm panne med smør, og la de surre mens du renser og deler løk, hvitløk, gulerot og chili. Ha også dette i pannen og la det få kose seg noen minutter.  Ha så i vann/potetvann, fløte og saften av sitronen og rensket fisk (eventuelt fisk biter av fiskefilet) i, og la alt få koke sammen litt. Smak til med salt og pepper og bruk gjerne friske urter om du har. Dill, gressløk, persille og basilikum passer godt til, men man MÅ ikke ha noen av delene i.

Rør ut maizenaen i litt vann, hell det i gryten og kok den opp under omrøring. Er det nok salt, peper og lime/sitron i er det bare til å servere maten 😋

#tøm #fryseren #kjøleskapet #spis #opp #maten #din  #fisk #fløte #purre #løk #bacon #middag #middagstips #morsmiddag #Glutenfri #glutenfritt #melkefritt #laktosefri #blogg #matblogg #bloggtoppen #fiskegryte #Oppskrifter #matprat

Her kommer enda et lite tips til enkle tips for å redusere matsvinn, og for å gjøre matlagingen enda enklere.

Når jeg kjøper parmesantost så bruker jeg vanligvis så lite av gangen at den ville blitt ødelagt før jeg fikk brukt den. dessuten så hater jeg å raspe ost, det er så liderlig kjedelig.

Jeg har foodprosessor og den rasper jeg flere oster av gangen i, da har jeg raspet ost i fryseren, og kan ta ut en skje eller en desiliter alt etter ønske. Parmesan er så tørr at den ikke blir klumpete når man fryser den. Dette gjør at osten ikke blir dårlig elelr at man må kaste ødelagt ost, og ikke for snakke om hvor enkelt det er å bare ha litt rett på maten selv om den er fryst. det er faktisk ingen problemer.

Har du andre en skalk eller en skive med ost som du ikke får brukt, frys de ned selv om det bare er en liten skive eller skalk. Plutselig er det blitt mange skiver og skalker som man kan bruke på eller i mat. Frys både brun og hvitost (brun for seg og hvit for seg. Og skal man lage en god brun saus, så passer brunosten veldig godt i den, og man hever smaken betraktelig på sausen.Brunosten smelter i sausen så den kan være biter og trenger ikke verken raspes eller deles. Oppskrift på brun saus med brunost/geitost finner du HER

Hvitost kan man bruke i gratenger, pizza, til taco osv. alt man ellers brukerrevet ost til, kan man bruke frosne osterester til. Man trenger ikke å rive osten, man kan godt bare hakke den, eller ha den i foodprosessoren.

Nå hadde jeg verken rester av brun eller hvitost i fryseren, men du kan ha de i en pose eller en skål med lokk.

#ikke #kast #rester #av #ost #brunost #hvitost #gulost #parmesan #spis #opp #maten #din #reter “frys #middag #tisp #middagstips #morsmiddag #glutenfritt #melkefritt #laktosefritt #blogg #bloggtopp #matblogg #Oppskrifter #matprat

Etter gårsdagen kjappe hønsekoking (HER) måtte jeg ha middag, og med ferdig kokt både høns og kraft var dette en god begynnelse. 

Men jeg hadde noe Crème Fraîche som måtte brukes opp, og da var det bare å stikke hode i kjøleskapet for å se hva som var der.

Og slik ble middagen, knallgod om jeg må skryte selv, og det må jeg jo siden jeg var kun meg 😀

1/2 løk

1 porsjon (gang opp om du skal lage til flere)

2 hvitløkfedd

1/2 rød chili

1 gulerot

1 bit sellerirot

1/2 dl ferdig hønsekraft (vil man lage denne retten men ikke har ferdig kraft kan man bruke hønsebuljong og vann Ps: Sjekk den for gluten om må unngå det)

1 bit squash

1/2-1 ts med curry paste, og eller kun pulver karripulver alt etter hvor sterkt man liker det (jeg er veldig glad i sterk smak, så jeg hadde 1 ts paste og rundt 1 ts vanlig pulver for å få mer farge)

Litt fersk basilikum (kan sløyfes)

3 gode ss med( Laktosefri til oss som trenger det) Crème Fraîche 

Hønsekjøtt etter ønske. Jeg brukte et sted mellom 50 og 75 g

Litt salt og pepper (min kraft var allerede litt saltet så jeg trengte ikke mye salt)

 

Bruk de grønnsakene du har og liker, dette valgte jeg for jeg hadde de.

Rens opp løk og hvitløk og del i biter, chilien finhakkes ha deretter alt i en panne med smør og surr det mens du renser og deler guleroten og sellerien. Ha også de i pannen og hell over kraften, og carry paste/karripulver. La det koke under lokk til guleroten og selleriroten er mør. Ha så i Crème Fraîche og hakket basilikum, hønsekjøtt, og smak til med eventuelt salt, pepper og mer karri om du ønsker. 

Server gjerne med ris. 

TIPS: Bruker du høsekraft å koke risen i får du en deilig smak

#Høns #Høne #middag #hønsekraft #middagstips #kajpp #middag #godt #sundt  #smakfullt #billig #morsmiddag #glutenfritt #laktosefritt #Hjemmelaget #blogg #matblogg #middagsblogg #crock-pot #bloggtopp #Oppskrifter #matprat

Crème FraîcheCrème FraîcheCrème FraîcheCrème Fraîche

Reklame | ACRETO AB Crock-pot

Høns tar som vanlig lang tid å koke, og derfor er det mange som synes det tar for mye tid og det er ikke verd bryderiet. Men hva om den er ferdig på rundt 30 minutter mot vanligvis 2 timer? 

I dag har jeg nemelig forsøkt meg på koking av høns i Crock-poten, og ikke hvilken som helst høns nei, men nemelig gullhøns. Hva hønsen vant er jeg usikker på, men muligens noe så enkelt som at den ble til mat i steden for å gå i sementen. 

Hønsen delte jeg i to, da var den fortsatt litt frossen i midten selv om den hadde stått et døgn i kjøleskapet. Jeg la hønsen opp i crock-poten, hadde på vann, salt og pepper.

Jeg brukte rundt 1,5 liter vann

Hønsen var 2,4 kg

1 ss salt

1 ss hel pepper

Vannet bør dekke mesteparten av hønsen

Den ene funksjonen på maskinen er kylling(poultry på engelsk), den tenkte jeg at jeg måtte teste. Siden hønsen ikke var helt tint, tok det litt tid bare å varme opp vannet men det ville det gjort om man kokte den også.

Det  STOR forskjell på koketid  på høns og kylling , så man trenger ikke være rakertforsker for å forstå at  hønsen ikke kunne bli ferdig kokt på 15 minutter. Men utrolig nok, var den begynt å bli nokså ferdig, så jeg satte den på 15 minutter en gang til.

 

Og under over alle under, den var kokt, på 30 minutter!!!! Waw, dette var imponerende. 

Da blir det noe med høns i dag, dere får se i morgen 😉  Oppskrifter med høns finner dere HER

Deilig kraft ble det også som kan porsjoneres og fryses for bruk i sauser, supper og gryter.

#gull #høns #til #middag #høne #redd en #Høne #middag #redusert #koketid #30 minutter #koketips #Middagstips #morsmiddag #glutenfritt #melkefritt #laktosefritt #allergivennlig #hjemmelaget Blogg #bloggtopp #crock_+pot

Reklame | ACRETO AB Crock-pot

Det hender jeg takker ja til å teste ut produkter, og denne kunne jeg rett og slett ikke motstå. Jeg må innrømme at jeg var litt spent på hvordan dette skulle gå, og lurte veldig på hva jeg skulle begynne med å lage. Valget falt på fårikål, for hva kan vel gå galt med slike gode ingredienser. I motsetning til andre lignende produkter kan denne også brukes til å forsteike ting, og å holde maten varm om man trenger det. Jeg var redd at dette bare enda en ting som fyller opp i kjøkkenskapet mitt, men jeg er allerede betatt. 

Jeg måtte lese bruksanvisningen og se på you tube før jeg turte å sette i gang, men selv om denne har mange funksjoner var den veldig enkel å bruke. Rett og slett bare å sette lokket skikkelig på, trykke start og på den knappensom viste hva jeg skulle tilbered

Her er alle funksjonene

Det er et lite lokk på lokket, der skal dampen komme ut, den er løs selv om den er på lukket. Jeg ringte produsenten for å høre om dette var riktig, og en hyggelig dame fortalte at det var det. Vær veldig forsiktig når du åpner denne ventilen før du åpner selve lokket. Det kommer ekstrem varm damp ut, og man kan brenner seg på dampen. Når trykket er ute kan du åpne selve lokket forsiktig, husk å ta lokket fra deg så du ikke får dampen på deg. 

 Her er ventilen åpen

Her er den lukket, og slik skal den være for å få trykk under koking

Slik ser den ut nedi, uten pannen

Slik ser pannen ut, den settes bare rett ned i maskinen.

Da ser det slik ut.

 

Jeg valgte å begynne med langtidskoking, men det trenger ikke du gjøre for man kan sette den rett på kjøtt. Det er spennende å se om smaken ble annerledes når de fikk brukt lang tid på å bli ferdig. Fordelen med denne maskinen er at den ikke koker over, det blir ikke søl, og man kan i følge produsenten gå fra den. Dette er jo supert for familier som har mange jern i ilden og kan lage maten til og la den stå til man f.eks.. er kommet hjem fra trening eller lignede.

I morgen tenkte jeg å forsøke meg på hurtigkoking av høns, så følg med på dette eksperimentet

I følge oppskriftene kan man koke bla. Langkornet ris på 10 minutter, jeg gleder meg å forsøke alle funksjonene. 

Det som helt klart også er et pluss med denne typen matlaging er at vitaminer og mineraler damper ikke bort som når man koker på vanlig måte.

Til 3-4 personer (4 vanlige porsjoner)

Jeg brukte 1 kg ferskt fårekjøtt

1 liter vann

 3 ss salt (er du ikke glad i at maten er salt reduserer du denne mengden til omtrent det halve)

 1 sylinder med hel pepper, dvs. rundt 1 ss  (jeg er ikke så glad i pepper, så derfor har jeg pepper i en egen beholder, men det er selvsagt ikke nødvendig)

1 kålhode

Jeg rørte salte ut i vannet først slik at salte ikke ble liggende på bunnen av panne, det vil muligens ødelegge teflonlaget. La alt som vanlig i pannen, dvs. lagvis.

Her er lokket skrudd riktig på, og lpkket er låst i pannen

Satte den på lav temperatur, og der stod den nesten tre timer. Da måtte jeg se hvordan kjøtte og kålen var. Kjøtte begynte å bli ferdig, og det samme var kålen, hadde fårikålen fått stått tiden ut, altså fire timer hadde den vært perfekt kokt.  Men jeg hadde invitert naboen på middag, for fårikål er mat man må spise sammen med andre. Hun skulle komme mindre en 1/2 time seinere, så da var det bare å avslutte det lave programmet, og fyre opp på høy temperatur og kjøtt i rundt 30 minutter, og maten var ferdig. 

For et kjøtt, det ble helt perfekt, og kålen var fortsatt hel men helt ferdig. Dette kommer jeg uten tvil til å gjøre flere ganger.

HER er siden deres der du kan få enda mer inspirasjon.

Her  står mer om instilling osv.

#crockpot #testing #moderne #trykkoker #fårikål #middag #morsmiddag #Enkelt #lett #middags #tips #glutenfritt #melkefri #laktosefri #naturlig #Hjemmelaget #slow #cooking #blogg #bloggtopp

Lørdag var jeg på sopptur med Laila, hun har plukket kantarell i mange år, så hun viste helt sikkert hvordan de så ut. Og det er en forutsetning for å plukke sopp, at en selv eller andre er sikker på hvilke sopp det er, uten kan de få fatale følger. Jeg har vært på sopptur med min gode nabo Ingrid en ettermiddag, men den måtte vi kaste siden vi ikke fikk noen til å kontrollere soppen.

Da jeg kom hjem med en hel kurv med sopp seint lørdag, var soppen så våt at Laila anbefalte meg å legge den på papir til dagen etter. Derfor gikk nesten hele søndagen med til å sjekke soppen for rusk og steike den. Men nå har jeg gull i fryseren.

Men dette var heldigvis ikke det enste jeg gjorde søndag, for jeg møtte også p andre bloggere jeg har blitt kjent med og spiste middag med de. Frodith blogg som kommer fra Oslo og som finner på alslags sprell, og gjerne sammen med Kjersti som har Matgale verden og som også har elleville ideer og kromspring. Margarites blogg skriver om dalige nære ting, og som er veldig flink å ta bilder av naturen og er ofte på tur med bobilen.  cuskima.blogg skriver om det som faller henne inn og som engasjerer henne “Akkurat nå”, en frittalende og raus person. Vi skarvelt i timesvis om løst og fast og hadde det virkelig koselig, så tusen takk alle sammen.

 

Så var det soppen igjen

Her er fangsten fra soppturen på lørdag. Snille Laila lot meg få mesteparten av soppen.

Traktkantarell har et hull i mitten, og stilken er delevis hul, og sansynligvis derfra navnet er kommet fra siden den kan minne om en trakt.

Stilken er gulig, og den er stripete under toppen.

Her kan dere se at soppen er nokså hul inni.

Jeg brukte en liten børste for å få bort smus som var på soppen og inni stilken etter jeg hadde delt den med kniv.

Men å få til å dele noen av disse stilkene med kniv var ikke lett, så til slutt tok jeg grep på toppen av soppen med tomler og pekefingre på hver side, og delte den slik. Dette synest jeg var enklere, men dette kan du gjøre som du selv liker best å gjøre.

Jeg hadde porsjoner med soppen på tørr stekepanne, og svak varme til det meste av vannet var fordampet, la de til avkjøling på et matpapir.

Da var soppen blitt adskillig mindre, så en hel kurv med sopp ble til en flatpakket brødpose.

Jeg måtte lage meg soppsaus og biff da jeg kom hjem, jeg legger ut oppskriften seinere.

#sopp #traktkantarell #trakt #kantarell #sanke #i  #naturen Soppkontroll #Hjemmelaget #glutenfritt #melkefritt #laktosefritt #middag #morsmiddag #blogg #bloggtopp #oppbevaring #av #sopp #tilberedning #prikevering #behandling #av #sopp