Jeg fikk et glass tomatpesto av ei venninne, den har blitt stående en stund. Den var utrolig god, men den er ferskvare, så den må brukes opp fort etter at den ble åpnet. Jeg fikk da ideen om å lage tosk i kokosmelk og tomatpesto, det viste seg å være en strålende ide.

 

Til 2 personer:

150-200 g torsk uten skinn og ben

1 beger kokosmelk

1/2 glass tomatpesto eller du kan lage den selv

4 terninger frossen spinat, eller tilsvarende med fersk

Litt salt

Gressløk eller vårløk etter ønske.

Ha kokosmelk i en panne eller om du ønsker å bruke steikeovnen, så har du den i en ildfast form, bland i pestoen og litt salt, rør godt sammen. Ha i fisken og la den få stå å trekke til den er ferdig, det vil variere hvor fort den er ferdig i forhold til tykkelsen på fisken, men mellom 7-10 minutter burde rekke. Rett før servering har man i gressløk eller vårløk, smak så om du må ha i mer salt og pesto.

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#fisk #tosk #Toskikokosmelkogtomatpesto  #tomatpesto #Sommermat #Glutenfritt #tillaget #mat #fra #bunnen #hjemmelaget #altanbonde #Middag #middagstips #morsmiddag #melkefritt #glutenfritt

Å være så sliten at man bare går rundt seg selv, å leter etter ting som man har hentet, da vet jeg at NÅ, er det på tide å lade skikkelig. Det å være kronisk syk er noe av det kjedeligste som finnes, man har så uendelig lyst å gjøre alt mulig! Jeg er i grunnen arbeidsnarkoman, og har alltid jobbet hard, og mye har gått på viljen.  Når alle andre klarer det, da må jo jeg også kunne klare det. Men slik er det dessverre ikke, det stopper bare helt opp av seg selv. Et sikkert men alt for seint tegn, er at jeg husker absolutt ingenting, og da har jeg gått langt over streken allerede. Og da kommer influensa følelsen i kroppen. Bannade dritt!

Da er blomkålsuppe en takknemlig og god middag, utrolig kjapp, og nydelig.  Den er veldig enkel å lage helt gluten og melkefri, og da er den også vegan. 

 

Til 2 personer:

Ca. 1/2 blomkål

4 dl vann

2 grønnsaksbuljongterninger eller den du har

1 god klatt smør (tåler man ikke melkeprodukter, så bruker man plantebasert smør eller margarin som det heter)

3 dl fløte/melk/laktosefri eller plantebasert fløte som jeg brukte

2 ss maizena

Salt

Pepper

Gressløk passer veldig godt i, men er ingen møst. Nå strutter gressløken her, så det er det bare å fråtse.

Ha vann, oppdelt blomkål, buljong og smør i en panne, og la blomkålen koke rundt 5 minutter. I mellomtiden har man Fløte/melk/plantebasert i en skål og blander ut maizena, hell blandingen i pannen og kok opp under omrøring. Smak til med salt og pepper, og gjerne oppklippet gressløk eller andre urter.

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#Vegan #Vegetar #Blomkålsuppe  #suppe#Sommermat #Glutenfritt #tillaget #mat #fra #bunnen #hjemmelaget #altanbonde #Middag #middagstips #morsmiddag #melkefritt #glutenfritt

I dag måtte hjernen min jobbe litt på høygir for å fine en passende middag, for jeg skulle lage mat til en venninne som har operert skulderen og datteren hennes. Det spiser mye kylling, så jeg tenkte det kunne være en avveksling for det med noe annet, men det måtte jo være noe det likte.  Ragu er det masse smak i uten at det er sterkt, og pasta liker det det viste jeg ble en vinner. Denne retten er også naturlig gluten og melkefri (ikke pastaen da) Og maten falt i smak, og det var glad for å slippe å lage middag selv. Det er jo ikke så enkelt med bare en arm.

Til 3 personer brukte jeg:

400 g oksekjøtt, du kan bruke høyrygg, eller som meg som brukte entrecote

2 løk

4 hvitløkfedd

Smør til steiking

3 gulrøtter

3 dl oksekraft eller 3 dl vann  og 2 terninger oksebuljong

1 beger hakkende tomater

2 ss ketchup

2 dl rødvin (Når vinen kokes forsvinner alkoholen)

1 ts muskat

3 ts oregano

2 laurbærblad

2 ts basilikum

Pepper

Salt

Maizena og du synes den er for tynn, jeg måtte ha i litt.

Rens og del løk og hvitløk, og surr det i pannen med smør.

Del kjøttet i litt gode biter, og ha det litt og litt i pannen så ikke gryten blir for avkjølt, da koker kjøttet i stede for å bli kokt.

Ha i knuste tomater, buljongvann/kraft, ketchup og rødvin og la det få koke.

Rens og del gulrøttene og ha det i pannen sammen med alle krydderne.

La det få stå å putre i rundt 3 timer, smak så til med salt og pepper og eventuelt mer krydder.

Synes du at den er for tynn så kan du ha i vanlig maizena, eller maizenajevner. Mazenajevner kan man bare ha rett i gryten, og røre, men vanlig maizena må blandes ut i væske før den helles i, og kokes opp under omrøring. Jeg liker best vanlig maizena, for jeg synes man trenger så himla mye av den jevneren.

Kok tagliatelle eller annen pasta(glutenfri for min del) etter pakkens anvisning.

 

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#Oksekjøtt #Ragu #Okseragu

#Smakfullmiddag #Glutenfritt #tillaget #matfrabunnen #hjemmelaget  #Middag #middagstips #morsmiddag #melkefritt

 

 

 

 

 

Det var veldig enkelt å lage, og smakte meg veldig. Dette er virkelig sommermat! Det skulle vært med bulgur, men det kan jeg ikke spise siden det inneholder gluten, så jeg brukte ris, men man kan også bruke quinoa siden den er naturlig glutenfri.

8  lammekotelett

salt

pepper

Smør eller olje til steiking

Steik lammekotelettene på begge sider i rundt 4 minutter på hver side. Ha på salt og pepper, og andre krydder om du ønsker det.

Taboulé

4 porsjoner med kokt ris eller quinoa, tåler du bulgur kan du selvfølgelig bruke de. 0.5 dl bulgurgryn

vann til koking av risen, føll anvisningen på pakken.

1/2 bunt persille

1/2 bunt mynte

1/2 løk eller tilsvarende med vårløk det brukte jeg

1 tomat

1/2 sitron eller lime

1/2 ss olivenolje

pepper

salt

1/2 chili eller så mye du selv liker, kan også sløyfes.

Jeg hadde godt med salt i risen da jeg kokte den, så jeg trengte ikke salte etter på, men hadde litt pepper på. Kok risen etter anvisning på pakken med litt ekstra salt, å avkjøl den. Rens å del tomat, chili og løken. Ta stilken av persille og mynten og hakk det litt opp. Press saften av sitronen, og bland det i risen, sammen med grønnsakene, olje og pepper.

Jeg var på besøk og fikk Taboulé, sammen med falafel og masse annet godt, det kan du se HER, slikt blir man inspirert av!

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#Lam #lammekoteletter #Taboulé #Sommermat #Glutenfritt #tillaget #mat #fra #bunnen #hjemmelaget #altanbonde #Middag #middagstips #morsmiddag #melkefritt #glutenfritt

Jeg kom hjem fra Oslo, og normalt kommer det ikke brev lenger, men denne gangen var det faktisk et brev! Og ikke hvilke som helst brev, det var et kort som var håndlaget og utrolig forseggjort og nydelig. Det var skrevet et vakkert dikt også. Det er Ligaya som har bloggen Happy som sendte dette koselige korte.  Hun er utrolig kreativ og lager alt mulig fint, så ta en titt innom henne. Tusen takk Ligaya 💕, jeg ble kjempeglad for at du er så raus å sendte meg dette nydelige korte og det fine ordene. 

 

I går kom Miriam å spiste middag med oss, og hun foreslo at vi skulle ha sommerrull til middag. Det er jo både enkelt og godt. Det er litt å skjære opp, men etter det ordner maten seg nesten selv. Vel utenom at Marte insisterte på å pille to kilo reker, det er jo en bragd.

 

Sommerrull består av det man vil og ønsker, og så bruker man risplater og hoisinsaus.

Vi hadde oppskåret til 4 personer:

2 gulrøtter

1/2 agurk

1 avocado

3 vårløk

1/2 paprika

Litt hjertesalat

Rucolla

Thaibasilikum

Koriander

Hoisinsaus(glutenfri for vår del)

Soyasaus (glutenfri for vår del)

Risplater

Reker eller det man ønsker å bruke.

Dette lages til av hver enkelt rundt borde, og  man legger en riplate ned i lunket vann i rundt 1/2 minutt, før man legger den på tallerken og fyller den med det man ønsker, og ruller den sammen og nyter måltidet.

 

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

 

Min datter er blitt venninne med en som er fra Australia, men moren er fra Libanon, og dermed er vant å både å spise og lage Libanesisk mat. Jeg ble veldig overasket da jeg også ble invitert på middag hos Danielle og mannen hennes, det er jo utrolig raust og inkluderende. Danielle har holdt kurs i matlaging, men akkurat nå venter hun sitt andre barn om ikke så lenge, så da står dette på vent. Men hun kommer nok til å fortsette når tiden er inne, foreløpig har hun hendene fulle med lille nydelige Leon og sin voksende mage.

Danielle hadde virkelig lagt sin sjel i alle rettene, og det var ikke få. Det var mat til en hel arme, og dette er ikke hurtigmat. Hun og mannen hadde stått i mange timer å forberedt alle slag retter og det var virkelig det beste jeg har smakt noen gang. Og for å si det slik, nå forstår jeg endelig hvordan falafel skal både smake og se ut. Nå må jeg vel tilføye at falafel lages på mange forskjellige måter alt etter fra hvor i verden og hvem som lager det, akkurat som fore eksempel med kjøttkaker her i Norge.

 

Falafel til Danielle var utrolig flott i fasong, men det smakte enda bedre, jeg kunne spist det hver dag.

Danielle hadde et redskap som var med å forme falafelene, dette gjorde at det fikk en nydelig fasong, og det var passe tykke da det ble fritert.

Hun brukte en stekespade for å forme det, og hun hadde en fascinerende teknikk. Spør om dette er noe man mestrer første gangen man forsøker!

Humus ble laget på et blunk, sammen med oppskårne grønnsaker. Det fikk vi da vi kom, det var nydelig godt.

Lammeruller, som var full av nydelige smaker, og ble servert med tzatziki.

Tabbouleh som er laget med bulgur, men det er ikke glutenfritt, men kan bytte bulgur ut med quinoa som er naturlig glutenfri.

Hun var så omtenksom at hun hadde lagd ekstra ratatouille så Marte og meg fikk ekstra siden det var bulgur i  Tabbouleh. Men hun lagde likevel Tabbouleh til oss også uten bulgur, så her er alt gjennomtenkt.

 

 

 

Litt av et bord som var dekket for oss.

 

Lammedeigen før den ble formet til pølser, og steikt.

Tabbouleh var det masse bladpersille i, og den hadde Danielle en veldig fin teknikk for å skjære opp. Hun tok en strikk rundt stilken og brukte en skarp kniv å skjære det opp med, Hun gjentok prosessen mange ganger.

 

Det var masse fint oppdelte tomater i salaten, det er ikke  rart det tar tid å lage mat når man lager mat med presisjon.

Det var egentlig min intensjon å få med meg alt Danielle sa hvordan hun laget det, men jeg var litt for sliten, og ikke minst at det var jo så enormt mye fantastisk mat, at jeg til slutt gikk det helt i ball. Så jeg lente meg tilbake å bare nøt all den fantastiske gode maten. Det er jo mulig at hun kommer til å holde nye kurs når tiden er moden, da er det bare å melde seg på kurs, og glede seg!

Instagram kontoen hennes heter “a.little.taste.of”

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#libanesiskmat #gjestfrihet #Falafel #Tabbouleh #tzatsiki #Middag #morsmiddag #middagstips #gjester #Matfrabunnenav #Hjemmelaget

 

Jeg er hos min datter og familie, og det hadde hatt besøk en helg og hat taco og det ble alt for mye kjøttdeig. Det frøs ned resten av kjøttdeigen, og da hadde vi middag på 1-2-3.

Å fryse rester av kjøttdeig uansett hvilke krydder man har i, er helt uproblematisk, om man avkjøler den raskt, og fryser den ned. Dette gjør jeg ofte selv, rett og slett for det fleste kjøttdeigpakkene inneholder mye mer en jeg kan spise i et måltid. Og så er det så utrolig greit å slippe å steike kjøttdeigen, da er den jo bare å varme, mens man skjærer opp det man ønsker til.

Vi hadde oppskåret mango, agurk, tomat, avocado, ruccola og crispisalat. Men man bruker det man liker og har.

Oppskrift på Taco finner du HER

Restere av tacolefser HER

Rester av tacorull

 

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#Resteravtaco #taco #hvabrukermantacorestetil? #rester #spisoppmaten #Ikkekastmat #Bærekraftig #milljøvennlig #Tortillalefser #lefser Tacolefser #Glutenfrie #hvetetorilla #morsmiddag #

Det er lyst og fint ute, og solen titter frem i ny og ne, da får jeg lyst på lette middager, som salat.

Jeg lagde salat til bare meg, selv om det ikke er bare bare!

1/2 mozzarella av Buffalo med  (bruk så mye du vil)

5 sneier kalkunskinke (pålegg)

3-4 små tomater

Crispisalat

oliven

Ramsløkolje (når ramsløken ligger i olje, blir det det veldig god smak av oljen som er nydelig til feks. salat) HER kan du se ramsløk i olje.

Alt er vare delt å lagt på tallerken så ikke mer å si om det, kun enkel og god middag rett på tallerken. Man må gjerne bytte ut det man ønsker eller legge til det man vill.

 

Del gjerne innlegget med venner og familie.😊Link til å følge denne bloggen middagstips på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#salat #sommer #varme #salattid #salt medmozzarellaog kalkunskinke #ramsløkolje #Morsmiddag #bøffel #Matfrabunnen #Hjemmelaget #Middagstips #lunsj #lunch

Betasuppe eller lapskaus av svineknoke  får man masse middag til en billig penge, og det beste er at man også får utrolig mye kraft man kan bruke i supper og sauser.  Kjøper man ferdig oppkuttede grønnsaker så er det veldig lettvint, og jeg vil anta at det blir billigere en å kjøpe alle grønnsakene, men jeg synes det er så mye potet og alt for lite av det andre. Både betasuppe og lapskaus egner seg veldig godt å fryse i porsjoner som passer din husstand, så har man masse enkle, kjappe og gode middager fremover.

Jeg kjøpte svineknoker som viste seg å være røykt, men det er utrolig mye kjøtt på. Det var så utrolig mye kjøtt på de at jeg skal spare en del av kjøttet og kraften til å ha til en ertersuppe en annen dag.

Betasuppen kan lages på flere måter.

Den absolutt enkleste måten er å kjøpe ferdige frosne pakker med  oppskåret lapskaus grønnsaker, vann, buljong(kraft fra kjøtt om en har) salt pepper og bruke pølse. Da har du middagen klar på ca. 15-20 minutter. Men siden jeg hadde kokt knok ble det knok i suppen.

Når knoken er kokt etter rundt 2 timer tar man den opp og renser den, kraften tar man vare på.

Enten kjøpe ferdig fryste lapskausblanding eller bruke, poteter, kålrot, sellerirot. purreløk(kan sløyfes) og koke det i kraften, ha i kjøttet og smake til om man trenger buljong, salt og pepper, med knoke er det normalt ikke nødvendig. Og man har ferdig betasuppe. Ønsker man lapskaus.  må man ha i mer poteter, for det tykner.

 

Lapskaus/ betasuppe  med pinnekjøtt HER

Brun lapskaus finner du HER

Lapskaus/betasuppe med pølse og pinnekjøtt HER

Røykt svine knok med kålrotstappe og betasuppe i samme slengen HER

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#Lapskaus #betasuppe #svineknok #røykt #grønnsaker #tradisjonsmat #middagstips #middag #morsmiddag #glutenfritt #melkefri #rimelig #mat #student #mat