Paella er som den Norske lapskausen, man kan variere i det uendelige og ha i nesten det man vil. Dette ble min variant denne gangen. Veldig godt en sommer ettermiddag!

Til to personer:

150 g paellaris eller den risen du har

1 pakke safran

3-4 fedd hvitløk

1 løk

1/2 rød paprika

1/2 gul paprika

1 gulerot

Litt brokkoli for det hadde jeg/bruk gjerne andre grønnsaker eller kutt de ut.

3 lakse/ørret filet uten skinn å bein

Scampi eller reker etter ønske. Jeg brukte omtrent 15 scampi

3 terninger hønsebuljong

Ca. 5 dl vann

1/2 sitron eller lime

Ca. 1 ss riseddik eller man kan bruke hvitvin

Salt

Pepper

Rens og del løken i biter og ha det i en panne med olivenolje eller det du har til steiking. Når løken har fått godgjort seg har man risen og, vann, buljong og safran i, og lar alt koke sammen. Ha i renset  oppdelt paprika og gulrot, pluss saften av sitronen og ris eddiken. Når risen begynner å koke inn steiker man scampien (er det skal på scampien, bør man ta ut tarmen og pille av skallet) kjapt på pannen og til slutt laks/ørret, Ha det så i risen og la det få ligge å godgjøre seg med de andre ingrediensene. Ha i brokkoli om du ønsker det. Smak så til med salt og pepper. Blir paella for tørr har man i mer vann.

Del gjerne innlegget med venner og familie 😊 Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#scampi #sjømat #fisk #laks #ørret #paella #Spania  #Middag #morsmiddag #middagstips #glutenfri #melkefri #mat #fra #bunnen #hjemmelaget

Jeg er  så heldig å få låne huset og passe hundene til min bonusfamilie. Det har vært hytte i mange generasjoner, men nå har de gjort den om til bolig. De bor usjenert til med nydelig utsikt til sjøen, og de har en liten brygge og strand. Her har jeg jacuzzi som jeg har brukt omtrent hver dag. Her er noen bilder jeg har tatt.

En koselig velkomst med med Mia som har malt en skiferstein. Hun har også tatt med alle hundene, virkelig stilig.

De har smilefjes på garasjevegen, så her står det ikke på kreativiteten.
Her benket jeg meg til tidlig en morgen,
Fulene har det også godt her
På vei ned til sjøen

 

 

Egen strand er ikke verst
Balto er med

Jeg er på “ferie” på et av Bergens nydeligste sted, nemlig der bonusfamilien min bor. De er på ferie og jeg passer to av hundene. Jeg skal legge ut litt bilder seinere.  Men da blir alt veldig annerledes  en jeg bruker å ha det, så bloggingen har ikke blitt prioritert. Men nå har jeg kommet litt mer inn i det, så jeg innser at jeg må bare legge ut om morgenen mens jeg drikker kaffe, for seinere blir det ikke til.

Sellerirot har en veldig god smak, og jeg er mye mer glad i den en i selleristang. Jeg bruker sellerirot forholdsvis ofte både i maten og som tilbehør. Det er veldig lenge siden jeg lagde selleri Pommes frites, så det fristet veldig. De ble litt bløte noe som er veldig lett for, men min datter sa at om jeg rullet de i litt maizena, så ble de lettere sprøe. Dette tipset tar jeg med meg til neste gang.

Kyllingen steikte jeg på pannen som vanlig med salt og pepper.

Selleri Pommes frites

Rens sellerien, skyll den og skjær de i staver. Tørk de godt før man har de i en ildfast form, ønsker du å forsøke med maizena kan det være lurt å ha det i en pose og ha selleristavene i den å riste det godt. Har du air fryer eller lignede bruker man de om man ønsker, ha på olje og salt og sett den øverst i stekeovnen. Har du grill funksjon på ovnen setter du den på 210 grader, har du ikke det så sett den på varmluft på 220 grader. Pass på og snu de innimellom så de ikke blir brent. Selleri Pommes frites er ferdig på rundt 20 minutter alt etter hvor tykke stavene er skåret.

 

Wok med kokosmelksaus

Bruk de grønnsakene du ønsker og har, jeg brukte:

Blomkål

Gulrot

Nepe

Reddik

Sukkererter

Asparges

Woksaus med kokos

1 boks kokosmelk

1 chili eller tilsvarende med chilipulver (bruke mer eller mindre etter ønske

1 hvitløkfedd

Ca.1 ss soyasaus (glutenfri for oss som trenger det)

Salt

Pepper

Rens og del grønnsakene i ikke alt for store biter, begynn å wok i en panne med smør eller olje de grønnsakene som trenger lengst varmebehandling også hvitløk og chili. Fyll på etter hvert med de andre. Ha på kokosmelken og soyasaus ha i litt salt og pepper, la alt få putre sammen noen minutter. Smak til me|d eventuelt mer salt, pepepr eller soyasaus

 

#Wok #kokossaus #woksaus #kokosmelk #Selleri #selleiPommesfrites #Pommes #frites Kylling #middag #middagstips #Morsmiddag #Glutenfritt #melkefritt #mat #fra #bunnen #hjemmelaget

 

 

Minste jenten kom hjem, og hun elsker blåskjellsuppe og ellers all mulig sjømat. Og når en fattig student kommer hjem til ho mor, må man lage de de liker best. Nå er det høysesong for blåskjell, så liker du blåskjell anbefaler jeg deg å lage denne suppen, den er helt nydelig. Jeg kjøpte skjellene på butikken, men man kan godt plukke selv, men da bør man først ringe  Mattilsynets blåskjelltelefon på nummer 82033333 så man er sikker på at det er trygt. Jeg har selv plukket blåskjell mange ganger, det er en sann fornøyelse. Men det er gjerne enklest å kjøpe, og de er i grunnen ikke dyre heller.

1 kg blåskjell

Smør

1 kinahvitløk eller 3 fedd (kan sløyfes om man ønsker det)

1 stor løk og du må gjerne bytte den ut med sjalottløk om du har  ca. 4-6 stykker

1/2 purreløk

1 beger fløte (bruk laktosefri fløte om du trenger det,  jeg har faktisk aldri forsøkt med soyafløte eller lignede men det går nok fint)

2 dl hvitvin (helst litt tørr)

1/2 lime eller litt sitron

Ca. 1/2 ts chilipulver eller man kan bruke vanlig chili(man må gjerne ta i mye mer chili om man ønsker det)

Pepper

Salt

Skrubb bort alt fra skjellene som man får av, er det noen skjell som er åpen ville jeg ha kastet de, de kan være dårlig.

Rens og del all løken opp i biter, de trenger ikke være så små biter, vil du bruke fersk chili deler du den også, og surr alt i en stor panne med smør. Så har man i salt, krydder, fløte og vin, og lar det koke opp. Ha så i blåskjellene og la det få koke opp på nytt, suppen skal kun putre lett. Når alle skjellene er åpnet er suppen ferdig. Men smak gjerne på den om den trenger mer salt eller krydder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#Sjømat #blåskjell #Sommermat #Middag #middagstips #Morsmiddag #GlutSuppeenfritt #hjemmelaget #mat #fra #bunnen #Suppe

Her i huset tar jeg vare på det aller meste av rester, noe spiser jeg seinere på dagen eller jeg fryser til andre ganger. Kjøttdeig til taco er jo veldig greit å fryse, for det kan man ta opp både til taco, pizza, pita, til pasta osv. Man kan ha en pose i fryseren og ta rester av taco eller lignede ned i samme posen som er i fryseren, så har han kjapt middag til mange personer.

Jeg lagde chilimajones til det finner du oppskrift på HER

Pitabrød (glutenfritt for min del)

Salat

tomat

agurk

Avocado

Dette ble middag på noen få minutter, i love it!

#Pira #rester #taco #rester #spis #opp #maten #Kjapt #enkelt #Middag #middagstips #Morsmiddag #glutenfritt #melkefritt

 

I noen år har jeg dyrket forskjellige typer salat på terrassen. Den beste salaten jeg noen gang har fått frem, var en som heter asiatisk salat. Den har jeg dessverre ikke funnet frø av igjen. Salat er utrolig enkelt å så, og den vokser veldig kjapt. Det er ikke nødvendig å dyrke så mye av gangen, man sår bare nytt ved behov. Jeg tar å knekker av de bladene jeg trenger, og resten av salaten står igjen å vokser videre. I år har jeg en så lenge kun ruccola som kom igjen fra i fjord, og frisesalat. Jeg har planer om å så litt andre typer også, men nå regner det katter og hunder her i Bergen, og da er det ikke fristende å gå ut å så. For orden skyld granateple har jeg kjøpt.

Fiskekarbonaden er av hyse og torsk med 85 % fisk(heldigvis er det meste av fiskemat glutenfritt, men sjekk alltid likevel), den hadde jeg på pannen og lot den ligge å kose seg der.

Salaten besto av ruccola, frisesalat, avocado og granateple som er veldig friskt og passer veldig godt til fisk.

Jeg hadde rotmos til og det finner du oppskrift på HER eller HER

 

Jeg pyntet med hjemmedyrket oregano

#fisk #fiskekake #fiskekarbonade #hjemmedyrket #salat #terrasse #balkong #bonde #Middagstisp #Middag #morsmiddag #glutenfri

 

I dag har det vært en litt rotete tjasete dag, noe man bare må regne med innimellom. Jeg fikk ikke begynt på middagen, og ble litt surrete i hode av å ikke ha spist siden frokost. Jeg er nok en av de som må spise jevnt og trutt. Jeg hadde planlagt denne middagen så da jeg endelig kom i gang gikk det nokså kjapt.

Ratatouille  kan lages på uendelig mange måter, og slik ble min variant ut i fra hva ingrediensene jeg hadde 🙂

Jeg lagde bare til meg, men jeg skriver oppskriften til 4 personer!

1 løk

2-3 hvitløksfedd

Olivenolje til surring av grønnsakene

1 aubergine

8 tomater eller en boks hermetiske tomater

1 paprika

1/2 squash

Ca. 1-2 ss balsamicoeddik

salt

Pepper

Friske urter jeg brukte rosmarin, oregano og sitron timian, men man står fritt til å velge selv.

Toskfilet beregner man mellom 150- 200 g fisk pr. person

Egg til å ha på fisken og enten grillemel eller mel (glutenfritt for min del, eller mel)

Skyll auberginen og del den i biter. Legg den i en skål og strø godt med salt på, og bland det godt i (dette for at auberginen skal få den rette konsistensen). La den stå i rundt 20 minutter før man skyller av saltet og tørker den.

Rens og del løk og hvitløk, og ha oljen i en gryte og ha de i, la løken få ligge å kose seg uten å bli brent. Has i auberginen og la den få litt varme også, ha så på biter av tomatene, paprika, urter, balsamicoeddik og pepper. La alt få stå å kose seg i rundt 10 minutter. Når de nærmer seg ferdig har man bitene av squashen i. Smak til med eventuelt mer salt, pepper og balsamicoeddik.

Fisken delte jeg i stykker, tørket godt og hadde den i pisket egg med salt (fisk trenger mye salt, mye mer en på kjøtt) og pepper, rullet i grillmel og hadde den på en god og varm panne. Fisken ble snudd et par ganger, og var ferdig på få minutter for det var små stykker.

Fantastisk god kombinasjon, det er vel en grunn til at det Italienske kjøkkenet er i verdenstoppen på matlaging.

#Ratatouille #torsk #fisk #middag #middagstips #morsmiddag #hjemmelaget #Mat #fra #bunnen #Glutenfritt #melkefritt

 

 

 

 

 

Det er litt rart at en burger kan smake så andelenes en et stykke med fisk, men det gjør det virkelig. Det er veldig enkelt å lage og utrolig godt med den friske mangosalaten til. Dette vil jeg tror er en vinner for barnefamilier. Jeg våknet klokken tre i natt da en opptrekkbar lekemus som lille skjønne Balto hadde tygget i stykker, tok sitt siste krampetrekning. Jeg kvapp slik at jeg ikke fikk sove igjen, og da var det til slutt bare å stå opp. Så nå var jeg middagssulten he he.

Søteste Balto på besøk da min bonusfamilie var bortreist i helgen, var jeg heldig å få låne han.

Til fire personer:

4 skinn og beinfrie ørret/laksefilet uten skinn og bein

2 egg

3  ts potetmel (da hang de litt mer sammen enn sist)(kan sløyfes)

Gressløk eller noen andre friske urter eller vårløk

Pepper helst nykvernet

salt (sa 1 1/2  ts)

 

Del fisken i små biter, pisk egget sammen med salt og krydder og ha fisken opp i. Bland egget godt i fisken, og ha i en ts potetmel og finhakket fersk gressløk (du må gjerne bruke andre friske urter, eller kutte de ut.)

Form burgere i fire deler og steik på god varme til de har fått farge på begge sider, da skrur du ned temperaturen. La de ligge i rundt 7- 10 minutter der du snur de med jevne mellomrom.

Mangosalaten finner du oppskrift på HER .Jeg hadde ikke i koriander, for det var så mange andre gode smaker her. Det velger du helt selv hva du foretrekker

Jeg hadde frisesalat, ruccola, avokado, agurk, lime og tomat til. Jeg kjøper aldri hamburgerbrød, rett og slett for de glutenfrie er knalldyr, og heller ikke god, så for meg er ristet brød perfekt. Men vi er forskjellige og dere som ikke trenger glutenfritt kan jo velge å vrake i mange typer hamburgerbrød 🙂

#Mango #mangosalat #ørret #laks #fisk #middag #middagstips #melkefritt #glutenfritt #mat #fra #bunnen #hjemmelaget #sunt #barnevennlig

I dag tar jeg  en reprise. Kålruletter er en gammel tradisjonsrett som jeg neppe tror at de er mange unge som har spist, jallefall ikke laget vil jeg tippe.

 

Til 9-10 kålrulletter

1/2 kg karbonadedeig eller kjøttdeig

1 egg

1/2 ss potetmel

2-3 ss vann

1/2 løk

1/2 ts tørket ingefær

1/2 ts muskatnøtt

salt

pepper

1 ss buljongpulver

8-10 kålblad

Bomull hyssing

1 liter kyllingkraft/ 1 liter vann 4 terninger buljong

Finhakk løken og ha den i en bolle sammen med deigen, krydder, salt, potetmel, buljong, egg og vann,. Bland alt godt sammen.

Det kan variere hvor mye vann og potetmel man må bruke etter hvilken deig man velger, men blandingen skal være lett å forme.

Ta  blader av kålen forsøk å få de så hel som mulig, og ha de i kraften noen minutter slik at de blir myk, ta de opp og avkjøl litt. Klipp hyssingen opp i litt lange biter og lag sløyfer på de.

Ta de myke kålbladene og ha en klump med deig i.                                                                      ,

Brett sammen, og tre på hyssingen og knyt den litt rundt.

 

Ha de så i den kokende kraften, la de få trekke/småkoke i 15-20 minutter.

Når de er ferdig kokt leger man de på et fat, og klipper bort tauet før man serverer kålrulettene.

#Kålruletter #kålruller #kål #kjøttdeig #tradisjonsmat #Middag #Godt #Sunt #Middagstips #Middag #morsmiddag #Hongkong #Norsk #Norsktradisjon #blogg #bloggtoppen  # Glutenfritt #melkefritt #allergivennlig

 

I dag skulle det bli kylling med en litt godt krydret saus til, men etter å ha skrudd ned planen på både ris og kylling gikk jeg ut med bosset. Og der møtte jeg på en nabo, og vi snakket så lenge at jeg kjente svi lukten helt ut! Så sausen ble ingen saus, men jeg smakte på den før jeg gikk ut, og det var nydelig på smak. Kyllingen klarte seg heldigvis, og var veldig god på smak. For å få litt saus tok jeg bare litt vann i steikepannen så det ble litt saus/sø.  Kyllingen smakte veldig godt, så alt i alt ble det ikke så verst.

Til 4 personer:

Lager man til mange kan man gjerne lage det i form i ovnen.

6-8 kyllinglår eller overlår

Smør til steiking

1 pakke vårløk

1 chili

1-2 fedd hvitløk

1 bit fersk ingefær

1 lime

5 dl kyllingkraft eller 5 dl vann og 3 terninger kyllingbuljong

Salt

Pepper

1 potte med koriander.

Ha smør på pannen og brun kyllingen på begge sider. Rens og hakk hvitløk, vårløk, chili og ingefær og ha på pannen så det får bli blankt. Ha på kraften og lime og ha i rundt halvparten av korianderen. La alt få koke til kyllingen er ferdig steikt, mellom 20-30 minutter.  Snu kyllingen innimellom. Smak til med salt og pepper, ønsker du å ha en litt mer fyldig saus, kan du ha i litt maizena med vann(ca. 1/2 ss maizena og 1 dl vann/kraft. Før servering har man på resten av korianderen.

Jeg hadde ris til.

#kulling #overlår #brent #middag #Asiatisk #smak #godt #i #oven #Middagstips #middag #mat #fra #bunnen #hjemmelaget #Middag #morsmiddag #glutenfritt #melkefritt