For å si det som Rigmor pleier å si ?eg hakje ord? . Denne retten BØR prøves om du liker fårekjøtt. Siden det gjerne er litt uvant mat for de fleste av oss, er dette ekstremt enkelt å lage.

Beregn 1 lammeskank per person som en normal porsjon.

Steik skankene på pannen så de får en gylden overflate, og legg de  i en steikepose.

Til tre skanker hadde jeg i:

ca. 1-1 ½ dl olivenolje (bør være god kvalitet for smakens skyld)

Ca. 2 ss gurkemeie

Ca. 2 ss spisskummen 

Ca. Koriander

Ca. 1 ts pepper

Ha kryddere i posen sammen med oljen, knyt steikeposen igjen, og vend den godt slik at krydder og olje blir godt blandet og fordelt rundt skankene.

Ha steikeposen i en form og sett den inn midt  i forvarmet ovn på 170 grader. Jeg lot skankene stå i ovnen i 1 ½ time , siden jeg ikke skulle spise på en stund lot skankene stå i ovnen i 50 grader i 1 time til slik at de holdt seg varm.

Vil du ha kjøttet fortere ferdig, skrur du oven på 180-200 grader og da er skankene ferdig på rundt en time alt etter hvor store de er.

Saus:

Jeg kokte ut steikepannen og hadde det i en panne, og da lammeskanene var ferdig steikt brukte jeg kraften som var i posen.

1 ss maizena

1 buljongterning

Salt

Pepper

Ha maizena og buljong i kraften og la det koke opp, smak til med salt og pepper.

Jeg hadde kokte poteter og salat til.

I salaten hadde jeg:

Isbegsalat

Litt blandings salat jeg hadde igjen

Litt raspet gulerot

Litt raspet squash

Litt raspet Rettich (asiatisk grønnsak som er uunnværlig i det asiatisk kjøkken)

Frø fra granateple

 

Men bruk de grønnsakene du ønsker om du vil ha salat, wok eller kokte grønnsaker til.

 

Her i landet har vi  så vidt jeg vet ikke tradisjon på å bruke fersk rødbeter, men da jeg bodde i København var det et vanlig innslag på tallerken både i salater og til middag. Denne oppskriften fikk jeg av min gode kollega Laila, som er like opptatt av god og sunn mat som meg. Hun synes sikkert jeg må utvide menyen min  for hun kommer med oppskrifter og ideer til meg. Skal sant sies, er jeg evig takknemlig og glad for at hun gjør det, hvem trenger ikke ny inspirasjon. Så fortsett med det Laila 😉

Salaten består av:

Til to personer

2-3 ferske rødbeter

1 pose salatmix eller den salaten du liker og har. Personlig synes  jeg at salat som er ferdig kuttet smaker silo, så derfor kjøper ikke jeg disse posene. Men i originaloppskriften stod det  baby leaf  og 1 pose ruccula. En lang forklaring på en enkel ting  J

3 ss geitost eller fetaost

3 ss hakede valnøtter (kan sløyfes eller erstattes med pinjekjerner)

6-8 Cherrytomater (var ikke i original oppskriften)

Jeg hadde brukte også to kokte egg (var heller ikke i original oppskriften)

Rødbeter kan kjøpes ferdig kokt/bakt på butikken (du finner de vakumert i grønnsaksdisken) eller du pakker rødbetene inn i aluminiumsfolie som du gjør når du lager bakt potet. Rødbetene skal steikes på 220 grader i rundt 40 minutter, eller til de er møre. Avkjøl rødbetene litt før de skjæres opp i biter. Skyll og eventuelt rens/del salaten og ha den i en skål, del tomatene, hakk valnøttene. Ha i rødbetene, tomatene og egg om du ønsker det.

Dressingen består av:

 1 ss extra virgin olive oil

 2 ss basamico eddik

1 ts honning

 ½ ts salt

¼ ts pepper

 

Ha alt i en kopp eller skål og rør til honningen har smeltet, smak så om du skulle  trenger mer av noen av ingrediensene.   Ha dressingen på ved servering, Har man dressingen på og lar den stå, kan salaten “punktere”/falle sammen. 

 

 

Jeg wokker i grunn for lite, det er jo så godt og genialt enkelt.

Men det som nok er en av årsakene til dette, er nok at jeg synes jeg må ha saus eller dressing på  woken for at det skal bli gode smak på den og ikke bli tørr. Og der har jeg en nøtt å knekke, men i dag ble første nøtten knekt.

Jeg brukte en nydelig god exstra virgin olive oil, hvitløk og lake fra reker. Klue når man bruker olje å steike med er å ikke ha for høy varme, for da ødelegger man oljen.

Til meg brukte jeg:

1 ørretfilet uten skinn og bein

Litt reker i lake (bruk så mye du har eller ønsker)

Laken fra rekene

1 sjalottløk

2 fedd hvitløk

Noen buketter blomkål

1 ½ gulerot

1 god bit med rød søt paprika

Eventuelt litt kuttede ferske urter som basilikum eller dill, men det er ikke nødvendig. Jeg hadde litt fersk basilikum i.

Fremgangsmåte:

Rens og finhakk løken, ha olje i en wokpanne eller en panne med teflonbeleg, og la den bli litt varm før man tar i løken.

Når løken har fått kost seg litt har man i blomkål i biter, deretter skrelte gulerøtter i tynne skiver/biter , så paprika og til slutt fiskebitene.

Når fiskebitene er ferdig varmet, har man på kraften fra rekene og smaker til med salt, pepper og eventuelt kuttede urter.

 

Helt på slutten har man i rekene, dette for at de ikke skal bli seige. 

Dagens middag er rester etter den godt krydrede kyllingen vi hadde lørdag. Det morsomme er at jeg syntes den smakte enda bedre i dag. Dette var virkelig en lur måte å forberede feks. Mat til klubb, fredagskos mår du kommer sliten hjem fra jobb eller rett å slett ha laget to middager i en.

Jeg har endret på utseende på bloggen, hva synes du, skal jeg beholde denne eller den gamle?

Fremgangsmåten til kyllingen finner du her.

Jeg brukte sausen fra kyllingen og smurte den utover lefsen.

Ellers hadde jeg i:

Kylling i biter

Isbergsalat

Cerrytomater

Paprika

Avokado

Og en liten klatt rømme hevet smaken enda et hakk.

Lefsene (man får kjøpt glutenfrie lefser i de fleste butikker for de som vil ha det) varmet jeg i min utrolig praktiske ildfaste form med kokk, den holder på fuktigheten i lefsen og den er fin å ha på bordet.

 

 

 

 

Å lage is er utrolig enkelt, har du en miksmaster og klarer å piske kremfløte, da er halve isen allerede unnagjort. Men det beste av alt er den fantastiske gode smaken, og at den er uten kunstige tilsetningstoffer eller hvetemel som dessverre  finnes i mange  issorter. Iskaken laget jeg før jul, og hatt i fryseren og tar opp etter hvert som det passer. Det er en sikker suksess!

 

2 egg

2-3 ss sukker Siden syltetøyet også er søtt bruker jeg bare 2 ss sukker)

3 dl fløte (soyakrem eller riskrem om man ikke tåler melkeprodukter. Denne er laget på soyafløte)

Ca. 2 dl bringebærsyltetøy

 

Pisk egg og sukker hvitt og pisk fløten stiv, og bland så disse to forsiktig sammen. Denne gangen blandet jeg ikke syltetøyet i selve is blandingen, men la den litt lagvis i formen. Ha blandingen  i kakeform eller lignede som kan fryses. Ha formen i fryseren. Isen vil være stiv etter 1 ½- 2 timer.  Isen er aller best om den får stå å tine litt før man serverer den, og pynt gjerne med syltetøy og bringer bær opp på iskaken.

Denne retten er tatt utgangspunkt fra en helt annen rett, men slik ble min middag, og den ble veldig god.Siden den tar litt tid i ovnen for å bli ferdig ble det lørdagsmiddag, selv om den i seg selv er svært enkel å tilberede.

 

 

4 kyllinglår (eller mer, alt etter hvor store lårene er eller hvor god appetitt man har) fra Stange eller fra et sted de avler kylling opp på en human og ufarlig måte. Har du noen meninger om hvilke merke kylling du velger å kjøpe?

1 rød chili

3 sjalottløk

1 bit (ca. 2-3 cm)ingefær

2 terninger buljong eller ca. 1 ½ ss buljongpulver

2 ss gurkemeie

2 bokser  kokosmelk

2 ts koriander (fersk er å foretrekke, men jeg brukte tørket for jeg fikk ikke tak i fersk)

salt                          

4 sitrongress (sitrongress selges i mange butikker, men de kan likevel være litt vanskelig å få tak i)

Slik går du frem:

Rens og del krydderne  i forholdsvis små biter, og ha alle ingrediensene (ikke sitrongress)i en foodprocessor eller i en skål slik at man kan bruke stavmikser. Bland krydderne og litt kokosmelk og kjør det til det blir en jevn blanding. Bland det med resten av kokosmelken og smak om det er passelig på smak.

Steik kyllingen på en panne slik at lårene blir gylden, legg de  i en ildfast form, og hell kokosblandingen over. Sitrongress er veldig trevlete og er ikke ment som annet en en smaktilsetning. Sitrongresse deles i grove biter og has i sausen i den ildfaste formen slik at de lett kan tas til side når man spiser.

La kyllingen stå  mitt ovnen på rundt 180 grader i 45 minutter eller til kyllingen er gjennomsteikt.

Kok ris eller byggrynsris til. Siden byggryn ikke er glutenfri, hadde jeg fullkornsris til.

Sitrongress, dette bilde er hentet fra nette.

 

 

 

Det er veldig sjeldent jeg ikke har lyst på mat, men den siste tiden har dette vært tilfelle. Men da jeg satte tennende i dagens middag smakte den heldigvis utmerket.

I dag laget jeg middag  bare til meg selv, og hadde ikke noe annet poeter eller ris til. Og da brukte jeg:

Ca. ½ blomkål

3 vårløk

1 bit purreløk

 Litt grønnkål siden jeg hadde, men kan sløyfes

1 pakke bacon 200 g

Ca. 1,5 dl fløte

Parmesanost etter ønske

Ca. ½ ts salt og litt pepper

Vask og del blomkålen i passe små biter og ha de i en ildfast form og hell fløten over. Rens og del løken, og skjær bacon i biter, steik alt på pannen og ha det så opp på blomkålen. Rasp parmesanost og strø godt over, samt salt og pepper. Ønsker du å bruke andre grønnsaker så går det helt fint 🙂

 

Steik mitt i  ovnen på 200 grader i 15-20 minutter, eller til blomkålen er passe hard.

Den ser gjerne litt brent ut, men den var ikke det heldigvis!

 

 

 

Om jeg ikke fikk skulle få spise mer en en type godteri resten av mitt liv, så hadde jeg valgt dette.

Som dere kanskje har forstått er jeg ikke glad i verken sukker eller andre kunstige sukkerarter. Selvfølgelig er noen typer bedre en andre, men kan jeg lage noe som både er godt, næringsrikt og inneholder  naturlig sukker i seg velger jeg helst det.

Det mange gjerne ikke vet, er at når vi spiser noe som smaker søtt, får hjernen  straks vi begynner å tygge, beskjed om at nå må insulinet må slippes ut. Er det kunstig søtstoff i det vis spiser/drikker vil insulinproduksjonen komme i gang, og vi legger på oss like så godt. Dette er produkter som er laget for diabetikere som har dårlig eller liten insulin produksjon.

Vel nok om det!

Dette er så enkelt å lage at jeg laget det på toppen 5 minutter.

 

Valnøtter (tåler man ikke nøtter, kan man bruke pinjekjerner

Dadler eller fiken

 Rosiner

Bruk lik menge på alle ingrediensene (feks bruk samme koppen til å måle med)

Ha alt i en foodprocessor og la den gå til den er passe knust og blandet. Om du bare har en liten maskin, kan dette bli litt tungt for den. Da tar du en og en ting å knuser, og blander det etter på.

Ha massen inn i plastikk og form de som du ønsker. La den stå kalt en time eller til dagen etter.

 

Er topp til å ha med på tur, eller som reisemat om man ikke kan spise mel, i forbindelse med trening eller som noe godt. Koppen fikk jeg til jul, og kunstneren er  Theodor som jeg er så heldig å f låne av og til. 

 


Koppen fikk jeg til jul, og kunstneren er  Theodor som jeg er så heldig å f låne av og til.


 Han utrolig skjønne søster Mia har laget denne koppe, litt av en fantastisk gave.

 

 

 
Denne ble litt svak, men det gikk når jeg tok en ting av gangen


Energibar som kan pakkes i plastikk og tas med i vesken

Hva synes dere om de små søte grytene mine? Det er i grunnen lenge siden jeg kjøpte de. Grytene er porsjonstørrelser og i forskjellige farger. De tåler også å varme slik at jeg kan ha de i steikeovnen. 

Her bruker jeg den til å ha sus i.

Jeg synes det er artig å ha forskjellig farge på gryte og lokk. Og her har jeg suppe i, avvendelige små gryter.