Hjemmelagde knekkebrød, de er så gode at man blir avhengig, og de er enkel å lage. 

 Knakkende godt!

350 g solsikkefrø

350 g sesamfrø

350 g linfrø

200 g gresskarkjerner

2 ss fiberhusk Psyllium eller fiberhusk (sistnevnte har vært lenge ut av produksjon)

1  dl olje (synes du det er for mye så minker man bare mengden)

Ca. 1 l vann ( av en eller annen grunn variere det hvor tykk deigen blir, derfor kan man holde igjen ca.1 dl og se om du trenger alt vannet)

Ca.1-2 ss maldonsalt, eller ca.1 ss vanlig salt(det virker mye, men det er en stor deig som trenger litt salt, men her kan du selvsagt også minke mengden om du ønsker).

PS: Man kan bruke akkurat de frøene eller nøtter man måtte ønsker og har.

Bland alt det tørre i en kjøkkenmaskin (bruk helst kjøkkenmaskin, for deigen trenger å eltes godt) og ha så i væsken. Kjør deigen godt, og la den stå å svelle i rundt 10 minutter. Da har fiberhusken fått tid å svelle, og det kan da være man må ha i litt mer vann, kjør deigen godt i mikseren før du begynner å ha de på bakepapir.

Denne deigen er så pass seig at det ikke er noe problem å kjevle utover (se også tips her). Ha  bakepapir på benken eller man åpner en plastpose , og ha  olje/formfett på, ta en del av deigen og kjevl den utover. Går det hull her eller der, tar man bare litt deig og trykker den og kjevler den flat igjen. Bruk slikkepotten å del knekkebrødene i så store biter du ønsker at knekkebrødene skal være i.

Steik knekkebrødene på 220 grader helst på varmluft (Ovner variere veldig i styrke, og det kan hende du må skru opp eller ned temperaturen for å få knekkebrødene fint steikt). Jeg åpner døren på steikeovnen noen ganger spesielt i begynnelsen av steiketiden slik at dampen kommer ut. Knekkebrødene er ferdige når de er blitt harde og sprø, og det vil ta rundt 20 minutter. Min steikeovn steiker litt ujevnt, slik at jeg gjerne snur brette en gang under steikingen. Er det noen knekkebrød som fortsatt er bløte, så setter jeg de inn i ovnen etter jeg er ferdig med steikingen og lar de stå på 50 grader med døren åpen.

Denne gangen ble det 7 brett med knekkebrød, da slipper jeg å bake på en stund. Tror jeg da, det er jo en kjekk julegave til de som har alt.

Knekkebrød med hjemmelaget tunfisksalat.

 

Eller til lunsj 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#Glutenfri #sunt  #utrolig #godt #Morsmiddag  #middag   #spis #opp #maten #Middagstips  #mors #middag #Brødmat #Glutenfritt #melkefri #laktosefri #allergi #Knekkebrød  #oppskrift #Lavkarbo #Blogg #matblogg #toppblogg #enkelt  #hjemmelaget #mat #fra #bunnen

Supergod fisk i form som man nesten ikke trenger skjærefjøl. Denne ble laget med alternativ fløte, men kan selvfølgelig bruke både matfløte, laktosefri eller vanlig fløte.

Til 4 personer:

150-200 g fisk man ønsker å bruke, jeg brukte torsk.

Ca. 1/2  pakke eller mer frosne spinat

4 dl fløte/laktosefri/matfløte eller alternativ fløte som du liker og kan bruke

1 ts salt

Pepper

2 tomater som kan sløyfes eller erstattes med det du liker eller har

1 pakke bacon eller som meg kalkunbacon man kan også sløyfe det. Jeg hadde litt liggende i fryseren som falt ut hver gang jeg åpnet døren på fryseren, så nå var jeg lei he he

Sett steikeovnen på 200 grader

Bruk fisk uten skinn og bein, del den i forholdvis små stykker (en filet i to eller tre stykker), legg de i en ildfast form og ha på spinaten(man kan godt la spinaten tine litt da blir middagen kjappere ferdig. Bland “fløte” med salt og pepper og rør saltet godt ut, før man heller det over i formen. Ha på tomater og oppskåret bacon.

Sett formen midt i ovnen, og la det steike i rundt 15 minutter eller lenger, litt avhengig av hvor store fiskestykkene er og om spinaten er tint.

Jag hadde noen nydelige små selvdyrkede økologiske poteter til, som jeg kokte på vedovnen 🙃. Men server med det du vil og liker.

 

 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊 Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#Tors #feit #fisk #ørret #laks #sei #sunt  #utrolig #godt #Morsmiddag  #middag  #fiskemiddag #spis #opp #maten #Middagstips  #mors #middag #morsmiddag #Glutenfritt #melkefri #laktosefri #allergi #Vårløk #oppskrift #Gofisk #Blogg #matblogg #toppblogg #enkelt  #hjemmelaget #mat #fra #bunnen

I går var det plutselig nydelig fint og kaldt vær igjen etter det har blåst opp til 70 km i vindkastene i følge nyhetene.  Og flyet som kom fra Grand Canaria hadde forsøkt å lande tre ganger på Flesland, men de måtte gi opp å dra til Oslo. Det har vært store ødeleggelser, over hele sør Norge . Jeg bor heldigvis slik til at dette uværet bare fikk huset til å riste litt, og det er jo ikke noe uvanlig. Jeg hadde tenkt å gå en tur rundt Myrdalsvannet, men der var det stappa med folk og biler, så jeg kjørte videre oppover.  Myrdalsvannet er et nydelig turområde som er lett tilgengelig. Man kan kjøre inn til Elvaneset fra Osvegen eller fra Midtun mot Ulsmåg, der tar man av i rundkjøringen til Myrdalsvannet. Det hender jeg går ned hjemmefra, det er enkelt å gå fra Kirkebirkeland.

Men denne gangen kjørte jeg litt lenger oppover, helt til det begynte å flate ut igjen. Inn til høyre er den en parkeringsplass.

 

 

Her gikk jeg ut i hovedveien og tok bilde inn på parkeringen. Det er lett å overse denne parkeringen, for den er litt usselig når man kommer ned i fra .

 

Her er det enkelt å gå, det er fin grusvei hele veien, det er ikke vanskelig å gå med vogn eller rullestol, men det er en del oppoverbakker til å begynne med.

 

Dette føles som rein poesi for min del, sol, stillhet og guds frie natur uten at man går i kø.

 

 

Rett før det begynner å flate ut, møter man en ny vei til høyre. Jeg tror ganske sikkert at det er veien jeg har gått når jeg har gått i fra Vallaheiane, men det får jeg finne ut av en gang. Men her skal man holde til venstre.

 

Man ser ned på Fjellbirkeland/Totland

De ser gjerne under solt ut, men dette er faktisk et av de områdene jeg har gått på som solen kommer mest til av alle steder. De er blitt hogd en god del trær, så solen kommer godt til.

Som alle andre steder kan man ta en tur på stien eller stiene.

 

Da kommer man til et nytt kryss, men de møtes igjen rett bak

 

 

 

Her kan man sette seg ned å filosofere over livet

 

En benk fra 950 årsjubileet til Bergen

 

Jeg vandret med freidig mot, og kom til denne fine ruinen. Her har jeg vært noen ganger, første gang var jeg på stolpejakt her. Men saken er at om du ser denne, da har du som jeg gått for langt. Vi har rett og slett oversett stien som gikk ned til venstre rett etter benkene.

Men jeg tar med litt flere bilder selv om jeg fortsatt har gått for langt. For denne hytten langt ute i skogen måtte jeg ha med. Da kan man si i granskauen, men rette.

Her er man omgitt av trær. Da jeg hadde gått så langt at jeg så vannet, innså jeg at jeg måtte snu.

 

Her er veien jeg skulle ha gått ned. Men med sol i Bergen så gjør det absolutt ikke noe som helst, det er bare fantastisk å være ute.

Her er veien jeg skulle gått ned, men overså.

 

 

 

Gikk man opp til å begynne med, så går man like mye ned på andre siden. Vakkert ikke sant!

 

 

 

 

Da har jeg nesten kommet ned igjen. Dette er ingen lang tur, men en nydelig tur flere burde få vite om. Så mange folk som elsker å gå på tur, behøver ikke gå i kø, for det finnes uendelig mange nydelige steder.

Da var turen over, og jeg er glad og lykkelig. Tusen takk på turen, så håper jeg vi ses igjen på neste tur.

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

Vestlandet #Bergen #Morsmiddag #middagstips #turtips  #skogen  #ut #Turområde #fjellbirkeland #totland #nydelig #tur #familievennlig #bernevennlig #grusvei #rullestolvennlig #fottur

Sosekjøtt/småsteik i brun saus HER

 

Sosekjøtt/småsteik i brun saus HER

 

Torskegryte i limesaus HER, nydelig og frisk middag en kald vinterdag.

Røykt blåkveite HER

Indisk Kosemat med tomat og kokos med mynte, og papadam brød HER. VEGAN

Kjøttkaker i ovnen, en enkel måte å slippe å steike kjøttkaker HER

Kylling med asiatisk saus HER

Wok med lam HER

 

Suppe med edamamebønner, blomkål, selleri og egg HER   Denne kan enkelt bli vegan om man dropper egg.

Røykt svineknok med kålrotstappe HER er en tradisjonsmat som er enkel, god og rimelig middag. Du kan også se HER Røykt svineknok med kålrotstappe og betasuppe i samme slengen.

 

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

D vitaminer er noe de aller fleste vet at man trenger, siden vi bor i et land med lange mørke dager og gjerne dårlig vær. Vi holde oss mye inne, og det er få måneder i året der de er nok sol til å kunne bygge opp D vitamin lageret. En del folk er veldig raske med å ta på seg solkrem for å unngå kreft, og skader på huden, dette er selvsagt lurt. Men man bør eksponere seg en stund så kroppen får tatt opp D vitamin i huden. De regnes som mellom 10- 15 minutter i solen uten solkrem, så det er ikke så mye som skal til når man endelig har sol. 

Vitamin D finnes i formene «vitamin D3» og «vitamin D2». Det kjemiske navnet på D3 er kolekalsiferol, og man finner denne formen av vitaminet i blant annet fet fisk. D2, eller ergokalsiferol, finnes i planter. Begge formene omdannes i kroppen til aktivt vitamin D (kalsitriol).

Vitamin D er et fettløselig vitamin og bør derfor inntas sammen med fettholdig mat for å sikre opptak, og da er det nokså ironisk at man har tilsatt D vitamin i den melken som nesten ikke har fett. 

Men dessverre så sliter mange med å få i seg nok D vitamin, og man er redd for å få overdose, det skal mye til, faren er mye større for å ha for lite. 

D vitamin er ikke et vitamin, men et hormon, men det ble kaldt D vitamin for han som først oppdaget det trodde det var et vitamin. Da de seinere oppdaget at de var et hormon, så var det så pass etablert begrep, at det var blitt et begrep. 

Osteoporose (beinskjørhet) er noe veldig mange Normen får med alderen, og spesielt kvinner. De hevdes at vi bør få i oss kalk, men etter jeg har studert dette i mange år, så vet jeg det ofte er D vitaminmangel som oftest er årsaken. Vist det var slik at vi MÅTTE drikke melk for å ikke bli beinskjør, ja da hadde de slitt i mange land som ikke bruker melkeprodukter over hode, og de er de mange av. Personlig har jeg nesten ikke brukt melkeprodukter siden jeg tåler det så dårlig, men jeg har tatt D vitamintilskudd. Da jeg knakk håndleddet fikk jeg tilbud om å teste meg for å se om jeg var beinskjør, noe jeg ikke var heldigvis. 

Viste du at når vi trener styrke, eller gjør tungt arbeid, så brister beine litt, og har man nok d vitaminer, så tar kroppen opp kalken og reparerer skadene i skjellettet, og dette gjør at man får et smidig skjellet som ikke blir porøst og ødelagt. 

Mange som får osteoporose får kalt og de vitamin i en tabelltet, dette er faktisk ikke så bra, dette kan føre til for mye kalk og årene kan bli åreforkalket. Så det lureste er å eventuelt ta det hver for seg, og mer d vitamin .

De er forsket masse på D vitamin, og de er bevist at det hjelper på luftveisplager HER, og kan også dermed hjelpe på covid  HER   og HER Pubmed

Vitamin D er kreftforebyggende, og det viser seg at folk med lav d vitaminstatus oftere får prostatakreft, brystkreft og tykktarmkreft HER Kreftforeningen

Og de viser seg også at mennesker som de siste 20 årene har hatt en høy D vitaminnivå blir lettere og fortere frisk av kreft.

Det har kommet flere nye oversiktsstudier som har vist at høye D-vitaminverdier kan redusere risikoen for en tidlig død. Dette gjelder både generell dødelighet, men også dødelighet av eksempelvis hjerte- og blodåresykdom og kreft. 

De fleste  har vel hørt om vinterdepresjon, og det er vel ikke rart når man kan lese at mennesker med lav D vitaminnivå har mye høyere risiko for depresjon en de med et høyt nivå. Her har vi jo runt 6 måneder i året uten sol, og alt for lite D vitamin av betydning i kosten. Det burde være obligatorisk å ta D vitaminer spesielt i vinterhalvåret.  NHI HER

De er også kjent at man har mindre muskel og skjelettplager og vonter om man har høy D vitamin status.

Mat som inneholde D vitamin er:

Torskelever

Sild og sardiner

Makrell

Kantarell som har vokst opp utendørs er den eneste plantebaserte maten som inneholder store mengder D vitamin. 

Reker og Østers

Smør og melk kan inneholde D vitamin om sommeren, margarin er ikke mat og bør ikke brukes HER

Eggeplomme

De er noe D vitamin i Laks og ørret

Dette burde være rikelig grunnlag for at vi burde fått sydentur på blå resept, det kommer nok ikke til å skje, så da kan de jo være lurt å ta tilskudd av D vitaminer 🧐

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

# bedre #helse #dvitamin #D #vitamin #sol #Underskudd #depresjon #kreft #Prostatakreft #brystkreft #Tykktarmkreft #Osteperose  #beinskjør #Vonde #ledd

 

 

 

 

10 matretter laget fra bunnen av, varierte sunne og raske retter som alle er glutenfri og de fleste melkefrie. Vegetar, vegan, kjøtt og fisk. Det er mat for de aller fleste!

 

 

Plukkfiskkaker HER,  en gammel og god traver. Enkel å lage, og en super måte å kunne bruke rester av fisk på. Rester av fisk HER

 

Fiskepinner i en seng av hjertesalat HER

 

Fiskekaker HER. 

HER finner du oppskrift på hjemmelagde fiskekaker om du vil lage de selv

Pastasalat med det man har i kjøleskapet HER

 

Karianne sin nydelige biffsalat HER   Ett godt alternativ til lørdagsmiddag og kos!

Kylling Kung Po  HER , en Asiatisk/kinesisk nydelig middagsrett

Vegan Mexicansk gryte HER. Knallgod selv for et kjøttetende vesen som meg. HER kan du også få tips om koking og frysing av bønner

 

Shakshuka er vegetar mat som etter min smak er aldeles nydelig, denne kunne jeg spist hver dag   HER

Lammefrikasse HER  herlig enkel søndagsmiddag middag som kan settes  på kok mens man går på tur.

Kikerter gryte med svinefilet

 

Del gjerne med venner og familie

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#Shakshuk #meat #free #monday #kjøttfri #mandag # Godt #Enkelt #vegetarmat #Oppskrift #glutenfri

#melkefri #laktosefri #allergivennlig #mat #mors #middag #Morsmiddag #matblogg #middagstips #Mat #fra #bunnen #hjemmelaget #ukemeny #middagstips #Varierte #middagsretter #vegan #Vegetar #fisk #kylling #kikerter #lam #salat #spis #opp #maten #rester #fiskekaker

 

 

Det er litt rart i grunnen, tannbørsten får svært lite oppmerksomhet, og det skal jeg gjøre noe med.

 

Vi vasker og gnukker, og kjøre vaskemaskin og oppvaskmaskin i et, og bruker håndduk en gang, selv om vi har dusjet og burde være reine, og glass og kopper blir vasket etter et måltid.

Men hvor ofte vasker du tannbørsten din?

Det er jo nesten ekkelt å vaske den i oppvaskmaskinen, men å ha den i munnen uten å ha vasket den fra den var ny er ok, he he vi er noen skikkelige goinger.

Nå vasker jeg opp for hånd med vann som er kokt på vedovnen, man må bruke de ressursene man har for å spare strøm. Men da har jeg tannbørsten i vasken, og heller kokende vann over, ellers har jeg den i oppvaskmaskinen minst en gang i uken. Jeg har en tannbørste til reiser, den vasker jeg hver gang jeg har vært på tur, og tørker den godt før jeg legger den i toalettvesken igjen.

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#hygiene #tannbørste #folkeopplysning #morsmiddag

 

Kirsten Rolandsen  sendte meg en melding på fb. for hun har laget syltet rødløk etter min oppskrift, det er jo kjempekjekt. Har du lyst å sende meg en melding på fb, med bilde og erfaring så er du hjertelig velkommen. Du kan få være anonym eller ha navnet og gjerne bilde av deg også om du vil det.

Tusen takk for den hyggelige tilbakemeldingen Kirsten, det setter jeg stor pris på.

😊 Jeg har alltid hatt lyst til å lage syltet rødløk selv. Husker enda første gangen jeg fikk den servert på restaurant og syntes den smakte knallgodt. Tenkte det tryggeste var å følge din oppskrift. Kjøpte inn råvarene i går, og tenkte det måtte bli en koselig lørdags syssel. Og det ble det. Jeg steriliserte glasset tidligere i dag så det var klart. Oppskriften var lett å følge og det tok ikke lang tid før herlig syltete rødløk var fylt på glasset. Glasset var litt for lite så jeg fylte på et lite plastbeger så det skal jeg spise først

 

Her er oppskriften om du også vil lage den

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER, Link til å følge meg på facebook finner. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

 

 

#Rødløk #syltet #sunt #godt #middagstilbehør #Morsmiddag #middagstips #Glutenfritt #melkefritt #Allegivennlig #enkelt #Gave

 

Om jeg ikke har mye flaks i livet, så kunne jeg ikke ha mer flaks med både bonusfamilien og familien min. For her har jeg virkelig topp skår, og det er vel i grunnen det beste man kan være rik av. Jeg har akkurat fått sett og og fått kost med lille Alf, han er bare helt perfekt, og fått sett til Karianne og Marte som er nybakte foreldre.

Og i dag ble jeg invitert på middag med bonusfamilien min, siden Theodor er blitt tenåring, og jammen ville de spandere middagen for jeg var blitt bestemor. Vi spiste deilig biff, og kjempegod dessert. Theodor spiste som en skikkelig ungdom, masse og lenge, da blir bestemorshjerte så utrolig glad. Vi hadde det utrolig gøy, og her har Mia tatt bilde av oss alle, og vi har fått bart hele gjengen 😂

Siden Theodor hadde bursdag så fikk han kakefakkel på desserten sin. Veldig fint bilde av Theodor. Servitøren på Big Horn steak house, var veldig hyggelig og oppmerksom, dette er utrolig flott service.

 

 

Far og sønn

Mor og datter

Tusen takk for en utrolig koselig middag og selskap 💝

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER, Link til å følge meg på facebook finner. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

 

#bursdag #gebursdag #Theodor #bonusfamilie #Tennåring #Big #Horn #steak #house #BigHornsteakhouse #bestemor #lykke #morsmiddag

Nå har jeg endelig vært å sett lille gullet til bestemor, og Hildegunn tenkte jeg hadde mer en nok med å være med han, noe hun har helt rett i. Så hun og familien var å gikk tur i Siljustølskogen en solskinnsdag, og hun har sent meg bilder og ord fra turen. Siljustølen var mitt nærmeste turområdet der jeg bodde før, det var bokstavelig talt rett ut forbi husdøren. så her er jeg godt kjent. Her kan du høre Hildegun sin skildring av denne perlen av et friområde.
Det finnes mange flotte turmuligheter her i Bergen – Byen mellom de 7 fjell. Denne flotte vårdagen gikk familieturen vår til stiene ved Siljustøl.
Vi synes alle at det var et veldig fint sted å gå tur både for store og små. Vi møtte mange på vår vei og også barnefamilier med små barn. Flott og morsom kunst så vi på vår vei og informasjonstavler om Siljustøl og området der.
Komponisten Harald Sæverud bodde i villaen på Siljustøl i Bergen frem til sin død i 1992. I dag er Siljustøl museum over Sæveruds liv som komponist og det blir også holdt konserter her. Siljustøl ligger på en naturskjønn naturtomt på 176 mål. På eiendommen er det et nettverk av stier og turveier. Man kan bl.a. se stedet hvor Sæverud er gravlagt og lese om komponistens liv og virke på utendørs informasjonstavler.
Dette er en tur som blir regnet for enkel, og inkluderer alle. Den er ca. 1,6 km lang og man kan beregne 1 time i rolig tempo. Et flott vann var der også. Benker hvor man kunne sette seg ned.
Vi så noen i hengegøye som kanskje hadde overnattet der? Det er også mulighet for å gå på den populære stolpejakten i dette området. Dersom du er på utkikk etter andre fotturer i Bergen ta en titt for inspirasjon på disse to linkene: Tur til Søråsfjellet ser du HER Tur til Hordnesskogen ser du HER
Kan tipse om at det er opprettet en gruppe på facebook som heter: Fotturer i Bergen. Bli gjerne med der slik at du kan få inspirasjon og tips til turer her i Bergen 😊 Tusen takk for gjesteplassen her på bloggen din morsmiddag 😊 Del gjerne dette innlegget videre med venner og familie.
Her bodde Harald Sæverud
😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER, Link til å følge meg på facebook finner. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER
Vestlandet #Bergen #Morsmiddag #middagstips #turtips #sæverud #skogen