I dag er det en slapp dag, og det ble enkel meny pølse, Pommes frites og salat. Gjett hvor lenge den har lagt i kjøleskapet mitt?

Er du nysgjerrig går du inn her å sjekker 🙂 på ALDRI mer slapp salat. jeg tror du vil bli oversket når du sjekker datoen på når jeg la ut innleget, for så lenge har den lagt i kjøleskapet, like fin.

# salat #ta #vare #på #maten#morsmmiddag

I dag ble det middag i en fei siden jeg holder på å male gangen. Jeg hadde litt kokosmelk jeg skulle ha brukt opp, så jeg tenkte at det var verd å prøve hvordan det fungerte i wok. Det ble veldig godt, så dette kommer jeg til å lage flere ganger. den er helt naturlig gluten og melkefri, og man slipper å kjøpe woksaus.

I dag blir alt regnet som en porsjon, så får dere gange opp alt etter hvor mange dere er. Bruk de grønnsakene du har, og man kan helt sikkert også bytte kyllingen ut med fisk eller bare ha den vegetar.

1 bit kylling gjerne kyllingfilet

1 gulerot

Et stykke purreløk

1 fedd hvitløk

Litt chili

3 buketter blomkål

3 buketter brokkoli

1/2 paprika

Ca. 1 1/2 dl kokosmelk

Ca. 1/2 ts Tanoori Masala krydder. Kjøper man krydret i vanlig butikk må man være obs på at det mest sannsynlig inneholde store mengder salt. Jeg bruker å kjøpe krydder på internasjonal butikk, og det inneholder ikke salt, noe som er en stor fordel siden man da kan bruke store mengder krydder uten at det blir for salt.

Salt

Pepper

Del kyllingkjøttet i biter og ha det i en panne med olje eller smør sammen med hvitløk og chili. Rens og del alle grønnsakene i litt tynne biter, begynn å wok de grønnsakene som trenger lengst tid. Og rør med jevne mellomrom, ha i litt og litt av grønsakene så pannen ikke blir for avkjølt.

Når grønnsakene har passe tyggemotstand har man i kokosmelk og smaker til med krydder og salt. Synes man det er for lite væske har du på mer kokosmelk. Ønsker du å ha ris eller noe annnet til kan man det, men jeg synes det er veldig godt som det er.

#wok #kylling #kokosmelk #grønnsaker #middagstips #forslag #til #woksaus #glutenfri #melkefri #laktosefri #Mat #matblogg #oppskrift #Allergivennlig #Enkelt #godt #Mors #middg #morsmiddag

Dette er en risrett fra det Kreolske kjøkken, det er masse deilig smak av krydder og smaksansene jubler av glede. Nå er jeg pittelitt stappa  he he, klarte ikke slutte å spise. 
Tåler man ikke reker så kutter man de ut, og vil man unngå pølser kan man bare bruke reker.
4 hvitløks fedd eller 1 kinahvitløk

2 løk, eller 1 løk og 1 purreløk

1 paprika

2 dl ris som må kokes en stund som risotto ris (jeg hadde ferdig kokt villris i fryseren, og det funket fint)

1 ts paprikapulver gjerne røykt det setter en ekstra god spiss på maten

1 ts pepper

1 ts oregano

1 ts timian

1 laurbærblad

7 dl vann

3 hønsebuljong terninger

1 glass tomatpuré

Noen dråper Tabasco saus. Det er bare til å ta mer i om man liker litt sterk mat

1 boks knuste tomater eller 8 tomater

2 selleristilker

250 g reker

Ca. 200 g krydret pølse, jeg brukte rett og slett sognemor

Rens og del løk, hvitløk og paprika og surr det i en panne med olje eller smør. Ha så i vann, buljong, ris, knuste tomater, tomatpuré, oppskåret selleristang og krydder, la det få koke til risen er ferdig kokt. Ha i oppdelt pølse, rens rekene og ha de opp i pannen eller rett på tallerken. Blir rekene kokt blir de lett seig. 

 

 

 

 

 

 

 

#Jambalaya  #reker #pølse #middag #glutenfri #melkefri #laktosefri #middagstips #oppskrift #Mors #middag #morsmiddag #Mat #matblogg #kreolsk #risrett

Dette er en fyldig og god suppe, som også er enkel å lage, men det er en fordel om du har stavmikser.

Til 2 personer: Ønsker du å lage til flere ganger man opp etter hvor mange man skal lage middag til.

6 vanlig store poteter

1 stor purreløk

2 fedd hvitløk eller tilsvarende med kinahvitløk (Man kan kutte ut hvitløken om man ønsker det)

En klatt smør

5 dl vann

2 terninger med grønnsaksbuljong eller den buljongen eller fond man har. (PS. Det kan være gluten i noen typer buljong)

Ca. 1 dl kokosmelk/melk/fløte/laktosefri alt etter hva man ønsker selv, jeg brukte kokosmelk.

Salt

Pepper

Skrell potetene, vil du at middagen skal bli fort ferdig deler du de før man har de i pannen og setter den på kok. Rens og vask purreløken godt, for den har ofte sand mellom bladene. Skjær opp alle purreløken, og ha mesteparten i pannen sammen med potetene, buljong, smør, og hvitløk. Når potetene er kokte bruker man en stavmikser (har man ikke stavmikser kan man selvsagt mose potetene med en potetmoser, men det vil nok ikke mose purreløken). Potetene blir jevningen i suppen slik at den blir fyldig.  Ha i resten av purreløken, det er jo litt kjekt å se at det er noe i suppen slik at den ikke bare er helt hvit.   Ha også i kokosmelk/melk/fløte i suppen, og smak til med salt og pepper. Synes du suppen blir for tykk, har man i mer vann eller kokosmelk/melk/fløte.

Server gjerne med brød eller rundstykker.

#meat #free #monday #frukt.no #nrkmat #Purreløk #potet #suppe #oppskrift #glutenfri #melkefri #laktosefri #middag #middagstips #morsmiddag #mors #middag #Vegetarmat #matblogg

 

I helgen var jeg i Ålesund hos min veldig gode venninne Grethe. Som seg hør og bør har vi handlet, vært på kunstutstilling, spist og drukket godt og masse. Rett og slett slik en jentehelg skal være. Denne gode oppskriften fikk jeg av Grethe da jeg begynte å blogge og det begynner å bli noen uker siden :-D. Hun er veldig grei å dele innelggene på fb, det setter jeg veldig pris på, og det blir jeg glad om flere vil gjøre 😀

Til 6 porsjoner

6 kyllingfilet

1 ½ s rødløk

5 tomater

1 ½  grønn squash

4-5 gulerøtter

10 poteter

6 ss olivenolje

1 ½ ss hakket frisk rosmarin

Slik gjør du
1. Brun og krydre kyllingfiletene lett på panne.

2. Del grønnsakene i passe biter og legg dem i en ildfast form sammen med kyllingfiletene. Hell over olje og dryss på krydder, salt og pepper.

3. Sett formen i stekeovnen ved 180 °C og stek i ca. 40 minutter, tiden vil variere alt etter størrelsen på kyllingfileten.

Server gjerne med søt chilisaus, deilig brød eller hva man måtte ønske( jeg hadde pesto på)

Snapchatog instagram: morsmiddagblogg

#kylling #Sunt #godt #enkelt #middag #middagstips #glutenfri #melkefri #laktosefri #Mors #middag #Morsmiddag #oppskrift #Matblogg

Det er mange spennende retter og ingredienser rundt omkring jeg ikke har brukt så mye av, og quinoa er en av de. Har liksom ikke vist helt hvordan den skal behandles. Men jeg så en oppskrift på bunnpris og den var med quinoa, og så veldig spennende ut.  For en gang skyld fulgte jeg en oppskrift, og det ble en annerledes middag men dessverre nokså smaksløs.  Oppskriften som står nedenfor er oppskriften jeg fant på Bunnpris. Men jeg vil foreslå noen endringer slik at det blir mer smak for retten har virkelig potensialer. Mitt forslag er å bytte ut litt av vannet med saft av sitron eller limesaft, bruk noe krydder du liker i tillegg til det som står under. Det var veldig godt med de grønnsakene som var i oppskriften, men det kan bli like godt med f.eks. brokkoli, paprika, sukkererter eller andre grønnsaker som ikke trenger lang koketid/varmebehandling, og som man kan koke sammen med quinoa.

Jeg skal til Ålesund å besøke en venninnene i helgen så derfor kommer oppskriften tidlig, og det kommer nok ikke flere innlegge denne helgen vil jeg tro 🙂 Jenny Dyp sin kattepass er i hus, så de får kose seg hjemme i helgen!

Synes du denne retten ser spennende ut?

2 personer
Ca. 25 minutter

1 pk Ørret/laksefilet
Quinoa til 2 personer
¼ stor squash i skiver
1 boks mais
En neve halve cherrytomater
1 avokado delt i terninger
Fersk sitronsaft
1 ss olivenolje
Olje til steking

Kok quinoa etter anvisning på pakken. Tilsett squash mot slutten av koketiden.

Stek laksen på middels varme med olje i ca. 3 minutter på hver side.

Bland alle grønnsaker i en bolle sammen med quinoa og olivenolje. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Server sammen med den ferdigstekte laksen.

#laks #ørret #fisk #quinoa #salat #morsmiddag #mors #middag #middagstisp #Glutefri #melkefri ##laktosefri #Oppskrift #Matblogg

Det er ikke verst å ha en svigerdatter som sender meg oppskrift og bilde av middagen, DET setter jeg enormt pris på. Jeg må si jeg er veldig takknemelig for at hun har kommet inn i familien.

1 løk
1 paprika
2 fedd hvitløk
Klase med gode tomater
Hermetiske grovhakka tomater
Grønnsaksbuljong
0,5 dl vann
Frisk basilikum

Finhakk løk og hvitløk og stek gyllent på lav varme i olivenolje. Hell i buljongvann. Kutt tomater i to eller fire avhengig av størrelsen og ta samtidig i en boks med hakkede tomater  Kutt opp paprika og ha i. La alt koke på lav varme i tyve minutter. Når suppa er ferdig kokt kan man ta i en neve ferske basilikumblader. Bruk stavmikser i gryta for å finhakke alt til en god og fyldig suppekonsistens, altså ikke for fint.Smak til med salt og pepper, eventuelt 1 teskje sukker avhengig  av tomatenes sødme. Man kan også eventuelt ha i mer grønnsaksbuljong.

Husk at du også kan bruke skrukkete tomater du ellers ikke ville hatt på skiva.
Suppa serveres, gjerne med rømme eller yoghurt naturell og nystekte rundstykker med godt smør.
Karianne har naturell yoghurt i, den inneholder litt laktose, men mesteparten av laktosen er omdannet til syre så de fleste vil tåle litt av den.
Karianne seier at “Husk at du også kan bruke skrukkete tomater du ellers ikke ville hatt på skiva”. Dette er helt riktig, og tomater som er skrukkete passer perfekt i mat. da er de ekstra saftige og søte.
#Hjemmelaget #enkel #god #Tomatsuppe #melkefri #laktosefri #glutenfri #Suppe #middag #middagstisp #mat #Oppskrift #Matblogg #Meat #free #Skrukkete #tomater #spis #opp #maten ##frukt.no

Jamie Oliver er en kokk jeg har stor sans for, og har utrykket “easy peasy”, og jeg kan ikke være mer enig :-D.

Men han er lynkjapp både i det han gjør og i kjeften, så det er ikke alltid jeg klarer å få med meg alt. Men denne retten mener jeg at jeg fikk med meg det meste. Men google er jo grei når man ikke er sikker på et eller annet som denne retten, men jeg ble ikke  mye klokere for alle laget den på forskjellig måte. Så da ble min Tagine  slik.

Tagine  er forresten en Marokansk rett som skal lage i en keramisk form med hull på toppen, men jeg kjøper ikke en slik form av den grunn så den ble laget i jerngryte. Dette var veldig unorskt, og fantastisk smakfullt, kan anbefales

800 – 1600 g lammekjøtt. Jeg brukte lammekjøtt med bein siden det var vanskelig å få tak i noe annet lammekjøtt, og da trenger man mye mer kjøtt en når kjøttet er uten bein. Men jeg liker egentlig at det er bein på kjøttet for det gir ekstra safig kjøtt, og veldig god smak.

Ca. 2 liter vann

4-6 gulerøtter

2 løk

3-4 hvitløksfed

Ca, 3 dl rosiner, eller svisker, eller aprikos

Safran 4 tsTyrkisk, eller en pakke som man får i butikken, den inneholder bare  noen få gram men gir mye mer smak og farge en den Tyrkiske.   Jeg hadde Tyrkisk safran den gir ikke så mye farge som Arabisk safran, som jeg brukte.

2 kanelstenger

3 ts kanel

3 ts ingefærpulver

Salt

Pepper

Rens løk og hvitløk og del opp i biter, steik det i en jernpanne eller  en teflongryte, ha i litt og litt av kjøttet så pannen ikke blir for kaldt.

Surr til kjøttet har fått litt farge. Bruker du Tyrkisk safran må du legge den i litt kokende vann noen mintter før man har den i gryten, den vanlige safranen kan bare has i sammen med det andre krydderet. Ha vann i gryten, sammen med krydderne, og rensket og grovdelt gulerøtter.   la gryten få koke til kjøttet er mørt, det vil variere alt etter hvilket lammekjøtt man bruker, men mellom 45-  1 1/2 time bør man beregne. Smak til med salt og pepper.

Retten skulle serveres med couscous, men siden det ikke er glutenfritt kan jeg ikke spise det, så det ble villris til.

 

#Tagine #maroko #lammekjøtt #fårekjøtt #Middag #middagstips #mors #middag #Morsmiddag #oppskrift #glutenfri #melkefri #laktosefri #matblogg

Av mange artige og koslige ting som skjer i hverdagen er dette noe jeg ikke opplever hver dag for å si det slik. For inn døren kom det besøk og som hadde med seg andelår som jeg skulle lage til he he. Nydelig mat ble det.

Andelårene var ferdige(sous vide og derfor ser de grå ut), de skulle bare varmes 20 minutter i ovnen på 180 grader.

På pakken stod det at det var godt med rotmos av selleri og  epler steikt i honning og slik ble det.

Jeg hadde litt blomkål i også for jeg var ikke sikker på at det ville bli nok med den sellerien jeg hadde.

Selleristappe lager jeg så enkelt som dette:

Beregn ca. 200 g sellerirot pr person (man  kan bytter ut litt av sellerien med poteter eller blomkåle, eller litt av begge deler)

ca. 25-30 g smør

Salt

Pepper

Rens selleriroten og del den i biter, kok den i vann med litt salt. Når den er ferdig kokt er den mør, da siler man vannet av, har på smøret, bruker stavmikser eller en potestauke og mos alt godt. Smak til med salt og pepper.

Eplene gjorde jeg slik med:

1 eple per person

1 god klatt smør

1 ts honning

Vask eplene ta ut eplehuset og evnetuelt skrell av  skallet, skjær i skiver. Smelt smøret i en stekepanne, og ha på honningen, ha middels varme og steik eplene på begge sider, til de er glaserte ( det er gyllden av honningen og varmen).

Saus:

Man må ikke ha saus på, men jeg kunne rett og slett ikke la den deilige kraften gå til spille.

Jeg tok kraften i en panne, hadde på maizena og kokte det hele opp, så hadde jeg i litt sukkerkulør for fargen  sin del, og litt salt og pepper. Og vips hadde vi en nydelig saus.

Jeg hadde litt rosenkål, og det passet godt til.

#And #fugl #middag #stekte #glaserte #epler #middag #mat #oppskrift #Mors #middag #morsmiddag #sellerimos #Matblogg

Denne retten er smakfull, utrolig kjapp og  lett å lage, og superbillig med tunfisk.  Man kan bytte tunfisken ut med kylling om man ikke er så overbegeistret for tunfisk

4-6 personer

(Eller bruk 3 bokser tunfisk i olje og 2 bokser i olje)eller 4-6 Kyllingfileter (ca 1 pr person), 1- 1 ½ grillet kylling

2 løk hakkes

2-3 fedd hvitløk

4 ss olje

2 ss Curry pasta (Finnes de på de aller fleste dagligvarebutikker)

2 ss mango chutney (Finnes de på de aller fleste dagligvarebutikker)

1 ½ ts ingefær (Finner du i krydderhyllen på butikken)

1 ½ ts koriander(Finner du i krydderhyllen på butikken)

1 ts chilipulver (Finner du i krydderhyllen på butikken)

1/3 ts nellik (Finner du i krydderhyllen på butikken)

1 ts kanel

5 dl naturell yoghurt/latosefri yoghurt (tåler du ikke melk, så kan du bruke kokosmelk og litt lime eller sitron i. Det finnes også soya yoghurt å få kjøpt på ).

Server med ris og salat. Jeg  brukte naturris (boil in bag), og en salat med isbergsalat, ruccula, vårløk, tomater og cashewnøtter.

Jeg personlig bruker litt mindre av alt krydder, men forsøk deg frem.

Fremgangsmåte

Denne retten er så kjapp å lage at det beste er å begynne med å koke risen.

Skjær løk og hvitløk opp i biter og surr dem i olje.

PS: Velger du å bruke  kyllingfiler skjærer du dem opp i biter og steiker de sammen med løken. Velger du å bruke ferdigsteikt kylling, renser og deler man den og har den i pannen.

Tunfisken er bare til å helle rett i. Ha i Curry pasta, mango chutney, alt krydderet, og til slutt yoghurten (eventuelt kokosmelk og lime/sitron). La det få trekke mens du blander en salaten.

God fornøyelse

#fisk #tunfisk #sjømat #kylling #indisk #gryte #meat #free #monday #middag #middagstips #Mat #morsmiddag #mors #middag

Glutenfri #melkefri #matblogg #allergivennlig #laktosefri