Hjemmelaget peppersaus på 5 minutter

3 dl fløte (bruk kokosmelk eller soyafløte om man ikke tåler melkeprodukter)

1/2 ss malt peppermix

1 ts hel pepper

1 ss maizena

1 buljongterning

Ca 1 ts sukkerkulør

Smak til med salt         

         

Framgangsmåte:

Ha fløte, pepper, buljong, sukkerkulør og maizena i en panne og la det koke opp under omrøring. Når sausen er kokt opp smaker en til med eventuelt salt og pepper. Fargen på sausen kan justeres med sukkerkulør om ønskelig.

 

 

Ukens Go’helg ytrefilet       

For å få det beste resultatet bør man bruke litt tid på stekingen av biffen. Begynn med å ha smør på en skikkelig varm stekepanne. Legg biffen på og la den bli brun på begge sider. Ta så pannen vekk fra varmen, slik at biffen får? hvile seg?. La den stå i minst 10 minutter før du har den på varmen igjen(den skal ligge på steikepannen hele tiden). Hvor mange ganger man gjentar denne prosessen avhenger av hvor lite eller godt stekt man ønsker biffen. En tynn biff som jeg hadde var helt perfekt etter to ganger på platen. Helt til slutt har man på salt og pepper.

Kiwi bugner over med fantastiske grønnsaker, så her er det bare å velge fra øverste hylle. Husk 5 om dagen kampanjen.

Wok blomkål, cherrytomater, sukkererter og asparges i noen minutter, og ha gjerne kokte poteter eller ris til.

Pai

Categories Kalkun

Pai

4 dl mel

 1 1/2 dl vann

 50 g smør

 2 ts bakepulver

Ha mel i en skål og smuldre smøret i melet. Ha i vannet og elt det godt sammen. Ha deigen i kjøleskapet i ca 10 minutter så den får hvile seg. Kjevl den ut og ha den i en smurt paiform, slik at den dekker bunnen og kanten rundt. Bruk en gaffel og prikk bunnen litt før man forsteiker den i rundt 10-15 minutter på 200 grader.

 

Fyll: Man kan bruke akkurat det en vil ha som fyll, denne gangen fylte jeg slik:

4-5 egg

4 ss vann

Brokkoli

Pølse

Løk

Bruk gjerne litt raspet ost

Ca 1 ts med salt

½ ts pepper

Knus eggene i en skål, og ha i vann salt og pepper. Rens og del løk og brokkoli i biter. Del pølsen, og man kan gjerne steike den litt sammen med løken for å få mer smak.

Ha eggerøren i paideigen og ha på løk, brokkoli og pølse i eggerøren. Ønsker å ha i ost, strør man det over.

Stekes i 30 min etter fyllet er tatt på.

Ønsker man å lage glutenfri pai, bytter man ut melet med grovt glutenfritt mel. Det er nesten umulig å kjevle glutenfri deig, så jeg bruker bare å trykke den utover i formen med en slikkepott.

Server med salat 🙂

Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

Kjøttboller med steikt ris og kesam salat

På mors bord ble det i dag kjøttboller som er laget av elgkjøttdeig. Og kjøttdeig av elg, gir en helt fantastisk smaks opplevelse. Men man kan bruke den kjøttdeigen/karbonadedeigen en vil for å lage kjøttbollene, eller en kjøper de ferdige kjøttboller.

 

 

 

Kesam salat

Isbergsalat

Druer

Valnøtter

Kesam med vaniljesmak

Skjær opp isbergsalaten i strimler. Del druene i to, og ta ut steinene om det er i. Ha alt i en skål og ha deretter kesam og valnøtter i. Bland alt godt sammen. Pynt gjerne med noen delte druer og valnøtter på toppen. Denne salaten tåler ikke å stå i veldig mange timer før isbergsalaten faller litt sammen. Men vil en forberede den i god tid så kan jo man på forhånd dele opp alle ingrediensene og ha i kesam rett før en skal servere den.

 

Kjøttboller

4 porsjoner

500 g kjøttdeig eller karbonadedeig

1 ts salt

½ ts pepper

1kryddermål muskat (kan sløyfes)

2 ss potetmel

1 ts buljong

Ca 3 dl vann

Bland deigen med salt, og ha så i potetmel og krydder. Tilsett litt og litt av vannet, og rør godt mellom hver gang til deigen blir passe fast. Man kan velge om en vil steike eller koke kjøttbollene. Steiker man de så blir det som små kjøttkaker. Vil man koke de, så bruker en buljongvann og har små kjøttboller opp i med skje. De skal bare trekke og ikke koke. La de trekke i ca 10 minutter.

 

Steikt ris

Bruk gjerne rester av ris. Ris egner seg godt til frysing, så har man mye igjen fra et måltid er det dumt å kaste den. Jeg legger risen i en plastpose og trykker det utover så det er tynt og flatt, for da tiner den fort og det er lett å knekke av en bit om man ikke trenger alt på en gang.

Smør eller olje å steike i

Vårløk eller den løken man har

Ris

Grillkrydder

Ha smør i en panne, og la det bli varmt. Skjær opp løken og la den frese 1 minutt, før man tar i risen. Smak til med grillkrydder. La det hele bli gjennom varmt før man servere den.

Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

En vellykket første kurskveld

I går var første møte på matlagingskurset og det ble meget vellykket. Det ble noen svært hyggelige og lærerike timer der vi snakket om kosthold og ernæring og hadde hovedfokus på mat som kan hjelpe en å gå ned i vekt. Men maten skal være lett å lage, og den må være smakfull.

Det var tre svært hyggelige og interesserte kursdeltagere som møtte opp.Vi bestemte at vi skulle gå ut i fra kalkunfilet som hovedråvare, men hver enkelt skulle lage retten med forskjellig tilbehør for å vise variasjonsmulighetene. Så dermed laget kursdeltakerne

Kalkunfilet med råsteikte poteter og tomater
 

Kalkunfilè med råsteikte poteter

 

Kalkunfilet med aioli
http://morsmiddag.blogg.no/1317044365_kalkunflet_med_aioli.html

Middelhavsmarinert kalkunfilet med kikerter

http://morsmiddag.blogg.no/1308120438_middelhavs_marinert_k.html


Da vi var ferdige med all maten, satte vi alt på bordet og smakte og vurderte den ut i fra hvor lett den var å lage, hvordan den så ut, og hvor godt det smakte. Og etter lydene å dømme smakte maten svært godt.

Men vi var ikke ferdige enda, nå var det suppene sin tur og kursdeltakerne laget nå

Fiskesuppe http://morsmiddag.blogg.no/1302813627_fiskesuppe.html

Tomatsuppe med egg http://morsmiddag.blogg.no/1309719761_hjemelaget_tomatsuppe.html

Spinatsuppe med egg

http://morsmiddag.blogg.no/1300441384_skipperens_suppe.html

Suppene ble laget i en fei og det var nå på tide å vurdere hvor gode de var, hvordan hver enkelt hadde laget suppen og hvor godt vi likte dem.

Alle suppene smakte utrolig god,t selv om en av kursdeltakerne tydeligvis hadde sunget pepperkakebakesangen fra Hakkebakeskogen, for det ble litt for mye pepper. Men det er forsåvidt også litt positivt, for neste gang er en mye mer bevisst på hva en gjør, og man er jo her for å lære.

Vi diskuterte og evaluerte kveldens begivenheter og kom fram til at målet om å ha en lærerik og hyggelig kveld med lett matlaging var nådd. Etter dette satt vi og preket om løst og fast og koste oss veldig.

Jeg gleder meg til neste mandag.

Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

Wok med scampi og fisk

Bruk de grønnsakene du har og liker (de har fått poser med ferske blandingsgrønnsaker i butikkene, så slipper en å bruke frosne), men jeg brukte disse grønnsakene:

Ingefær (rens et stykke og rasp det)

Hvitløk (rens og hakk, eller bruk hvitløkspresse)

Smør eller olje til å steike i

Blomkål

Aubergine

Purreløk

Brokkoli

Paprika

Squash

Scampi

Fisk (i dag brukte jeg opptint torsk i blokk)

Salt og pepper

1 krm Tandoori Masala (dette krydderet så jeg faktisk var kommet i vanlige butikker også)

(Krm betyr forøvrig kryddermål)

Rens og rasp ingefær og hvitløk, deretter rens og del de andre grønnsakene i biter. Ha smør eller olje i wok eller en annen panne (teflonpanne er helt perfekt). Så tar man ingefær, hvitløk, blomkål, purreløk og aubergine i, og når disse har fått kost seg på pannen noen minutter, tar en i paprika og brokkoli (squash tåler svært lite varme, så den er det lurt å vente med til alt det andre er ferdig). Så skjærer en fisken i biter og har den i pannen, og så scampien (jeg liker å ta av halen på den, men det er en smaksak). Så smaker en til med krydder etter ønske. Jeg hadde kokt ris til, men det holder nesten med å ha wok’en som den er, synes jeg.

1-2 kalkunfileter

Jeg kjøpte mine på Kiwi “go’ helg” tilbud 

Grønnsaker man har og liker. jeg brukte: Brokkoli, tomater, gulrot og squash.

Begynn med å steke fileten, det tar ca 15 minutter. Så legger en gønnaskene i en steikepanne/wokpanne og wokker de. Begynn med de grønnsakene som trenger lengst tid. i dette tilfelle er det gulrot, brokkoli, tomat og squash.

For å gi maten en ekstra spiss laget jeg en aioli. Den er kald og kan stå lenge, tildekket i kjøleskapet.

Aioli

Skal en lage skikkelig aioli så må en lage den fra bunnen av med egg og olje (altså lage sin egen majones). Dette synes jeg gjerne ikke er nødvendig, siden majonesen vi har er god nok 

Så jeg bruker: 

3 ss majones

1 ss rømme eller yoghurt (det skal tradisjonelt sett ikke være rømme eller yoghurt i, men jeg synes bare majones blir litt voldsomt. Vil man utelate rømme/yoghurt bruker en bare litt mer sitron/lime)

½- 1 kinahvitløk

1 krm cayanepepper

1 krm pepper

Ca ½ ts salt

1-2 båter sitron eller lime

Ha majones i en skål. Skrell hvitløken og knus den med hvitløkspresse, og ha den så i majonesen. Del sitron/lime og press ut saften og ha det i majonesen. Smak så til med krydder og salt. Det kan være lurt å lage den litt på forhånd, for da får smaken utviklet seg litt. Har en den i en tett boks så står den seg lenge i kjøleskapet.

 

Får i kål med hel pepper

Fårikålsesongen er i full gang, så løp å kjøp. Jeg fikk litt “pepper”(ganske så humoristisk) sist jeg blogget om får i kål siden vi ikke hadde brukt hel pepper og at den skulle være i gryten og ikke i noe hylster. Så da ble det slik denne gangen(selv om jeg plukket ut pepperen når jeg spiste, ikke si det til noen da 😉

 

Til ca 4 personer:

Ca 1 ½ kg ferskt fårekjøtt(bog eller bryst)

Ca 1 kg kål (en stor)

2-3 ts salt(når fårikålen har kokt en times tid smaker man på kraften for å se om den er salt no)

1 pk hel pepper (Jeg har en liten hylse som er laget til å ha i fårikålen, slik at en slipper all den hele pepperen i maten. De får man kjøpt på noen matbutikker)

4-5 dl vann

 

Del kålen opp i litt store biter. Legg kål, salt og pepper lagvis i en panne og ha på vann. La det koke i ca 1-1/2 time til kjøtte er mørt. Rør forsiktig av og til.

Server med poteter til.

Da er det med hel pepper. Jeg glemte å ta bilde da jeg laget den så her er kålen noe overkokt, men utrolig god etter min smak 🙂 

 

Ps. Dette bilde er fra sist jeg hadde får i kål.  

Sushi

Min eldste datter er veldig flink å lage sushi så hun laget det til her hjemme og jeg var hjelpekokk. Mange forbinder sushi med rå fisk, men sushi kan bestå av mye annet. 

All rå fisk som skal brukes til sushi må vær fryst i minst ett døgn på -20 grader for å drepe eventuelle bakterier og parasitter. Dersom du kjøper fisken i store stykker, bør du også sjekke den for synlige parasitter etter frysing. Norsk oppdrettslaks har ingen parasitter og kan brukes rå og ubehandlet. Når sushien er ferdig bør den spises innen ca 6 timer. 

 

Som sagt kan sushi bestå av mye annet enn rå fisk, vi brukte; 

Kyllingfilet

Laks

Scampi

Crab sticks

Avokado

Agurk

Vårløk

Sushiris

Sushi tang

Soyaolje

Dressing med chili 

Wasabi 

Og så burde vi hatt ordentlig syltet ingefær, men det fikk vi ikke tak i (den de har på vanlig butikk syns jeg er helt forferdelig, men det er sikkert en smakssak). Jeg pleier å kjøpe på innvandrerbutikk, der kan man kjøpe store glass med mye bedre ingefær.

Start med risen, følg bruksanvisningen på pakken (her kan det finnes individuelle forskjeller). Den risen vi brukte (blue dragon sin) skulle skylles grundig først, så stå i bløt i 20 min. Deretter kokes opp og stå å trekke til alt vannet er borte.

 

Så skjærer en opp kyllingen i tynne striper og ruller de i olje og sesamfrø før en steiker de igjenom.

 

Så skjærer man opp laks, crab stiks, agurk, avokado, og løk i lange tynne biter og har de på et fat.

 


 

I bakgrunnen  på bilde kan du se blue dragon sin vinedikk og soyasaus sistnevnte er ikke glutenfri, men det finnes glutenfri soyasaus av andre merker. Den opprinnelig japanske soyasausen var ikke hvete i, jeg syns nesten den er best.

 


 

Når en lager sushi må en ha tang og en matte som man legger maten på og ruller det sammen med. Fordel litt ris på tangen, og fyll den med det du liker og tror passer sammen. Her er det bare fantasien som setter grense.

 


Her er det laks, avokado og agurk i tilegg til risen.

 


 

Man bruker matten til å hjelpe en å få rullet de godt sammen.

 

 

Her er den ferdig rullet. Start forsiktig, og få alt innholdet i midten, på slutten legger du litt press på, og limer risen godt sammen slik at rullen blir kompakt. Det kan lønne seg å la rullen stå litt før du starter å skjære i den, da har fuktigheten fra risen trukket litt inn i tangen, og den er ikke så “seig”.

 

 

 

Kylling, agurk, avokado og vårløk. I tillegg lagde vi med crabsticks og scampi, jeg elsker avokado, så jeg hadde det i alle 🙂 Dette kan man bestemme helt selv!

 


 

Det ferdige produktet, på noen har jeg tatt på litt chillimajones, som gir en ekstra liten “smakssnert”.
 

Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

Å lage hjemmelaget kyllingsuppe på 10 minutter er faktisk fullt mulig.

4 personer

8 dl vann eller kyllingkraft

1 dl melk (eller en liten dråpe fløte soyafløte eller soyamelk om man må unngå melkeprodukter)

1-2 terninger med kyllingbuljong (har en ikke det, kan man bruke kjøtt- eller grønnsaksbuljong)

3 ss maizena (er naturlig fri for gluten)

3-4 gulrøtter

½ purreløk eller tilsvarende vårløk

½ boks grønne erter

200-300 g renset kylling (jeg hadde rester av kokt høns, men grillet kylling går for det samme) (Ta gjerne i mer kylling, om ønskelig)

Ca 1 ts salt

Ca ½ ts hvit pepper

Rens og del i biter gulrøtter og purreløk. Så kan en gå frem på to måter:

1. Ha litt smør i pannen og surr grønnsakene litt (ca. 1 minutt) før en tar i vann/kraft, maizenamel og buljong, og lar det koke opp. Når en surrer grønnsakene litt, får de en litt bedre smak enn om man ikke gjør det.

2. Ha vann/kraft , maizena og buljong i en panne og kok det opp og ha så i grønnsakene.

Så har en i melk til suppen er passe tykk. Ha i oppdelt kylling og erter og smak til med salt og peppe

 

 

Det blir ganske sjelden at jeg lager pannekaker, og det er vel flere grunner til det. Den ene grunnen er at det tar sin tid å steike de. Men når en har tre fine ungdommer som ønsker seg dette til middag, ve,l da er ikke mor vanskelig å be. Det er ikke så vanlig å bruke pølser og bacon i pannekakene, men for min del så føles det ikke som middag uten.

 

Og det som er så greit er jo at en serverer det ved siden av pannekakene, så kan jo alle ta i det de ønsker selv.Det er selvsagt heller ikke å forakte å ta en pannekake til dessert med Bjørg’en sitt fantastiske hjemmelagde blåbærsyltetøy.Pannekaker med hvetemel og melk

For å få litt sunnere pannekaker bruker jeg å blande i mer grovt mel, og gjerne litt havregryn.

Dette gjør at pannekakene etter min mening smaker bedre. (Vil man kun bruke hvetemel så er det da altså 2 dl hvetemel)

½ dl hvetemel

1 dl grovt sammalt mel

½ dl lettkokte havregryn

3 dl melk (tåler en ikke melk, bruker en soya eller rismelk) (personlig bruker jeg mest vann og litt fløte)

2 egg

1-2 ss smør

1 ts bakepulver

Ca ½ ts salt

Ha melet i en bolle og spe med vesken til det er en glatt deig. Ha i egg, salt, smeltet smør og til sist bakepulver.

Det kan være lurt å la deigen stå i 5-10 minutter før en steiker pannekakene.

Ha en god og varm steikepanne og ta en ause med deig på pannen og steik kakene til en ser at deigen har stivnet litt på oppsiden før en snur den. Det kan være lurt å ikke ha alt for sterk varme, for da kan kaken bli svidd på undersiden før den kan snues. Den første kaken jeg steiker blir en testkake for å se om det er nok salt i.

Glutenfrie pannekaker

1 dl For eksempel Toro Havremel (bør bruke grovt mel)

1 dl profiber

Ca 3 dl melk (tåler en ikke melk, bruker en soya eller rismelk)

2 ss smeltet smør

2 egg

1 ts salt

Ca ½ ts bakepulver

Fremgangsmåten er på samme måte som for vanlige pannekaker.