Siden jeg nesten aldri lager en rett på samme måte to ganger  kan du også se på disse alternativene:

Klikk HER Kjøttpudding fylt med persille og ruccula

Klikk HER Kjøttpudding med egg

Klikk HER Kjøttpudding med grønnsaker
 

Min yngste datter Miriam ville ha middag, og da blir alltid spørsmålet til henne,”hva vil du ha?”. Men tror du jeg får svar, nopp, kun “lag noe godt”, som om jeg går inn for å lage noe dårlig middag, he he.

Vel, hun går på fodmap (testing av matvarer man kan reagere på), og da ble det ikke enklere å lage middag. Men dette er jeg vel ganske god til. om jeg skal skryte av meg selv da ;-), og det må jeg vel siden jeg ikke har bygden å lite på ;-)!

Etter å ha vridd hode noen sekunder fant jeg ut at det fikk bli kjøttpudding som er fylt med egg, og en tomatsaus til.

400 g kjøttdeig

1 egg

1 ts salt

Ca. 1/2 ts pepper

Ca. 1/2 ts spisskummen

1 knivspiss chilipepper

1 ts oregano

1 ss potetmel (er naturlig glutenfri). Man kan bytte potetmel med hvetemel(da er det ikke glutenfritt lenger) eller annet glutefritt mel, eller 1 ts johanneskjernemel.

Bland alt sammen godt i en skål, vet et bakepapir eller lignede, og lag en flat avlang fasong på deigen.

Lag eggerøre av 

4 egg

1 ss vann

1 knivspiss salt

1 knivspiss pepper

Bland alt godt sammen, og ha det på en varm panne med smør. Rør hele tiden til eggerøren er stivnet, hell den så på kjøttdeigen, og rull deigen sammen,Steik  rullen på en steikepanne og vend den slik at den blir brun  på alle sidene. Man kan velge å la den ligge på steikepannen (men man snur den med jevne mellomrom), eller man kan sette kjøttpuddingen i ovnen i rundt 15 minutter, det gjorde jeg. I mellomtiden kokke jeg fullkornsris og lage saus Miriam kunne spise.

Saus:

1 bok med tomater

litt vann som jeg skylte ut av boksen

1/2 ts chilipulver

1 ts økologisk og vegetabilsk buljong (bruk den buljongen du har, men husk at all buljong er ikke glutenfri)

salt

 pepper

1 ts gurkemeie

1 ss kokosfett

Ha alt i en panne og la det koke opp, bruk stavmikser å jevn sausen. Sausen kan gjerne stå å putre noen minutter, men den er i grunnen ferdig. 

 

 

 


Nesten alt som er litt søtt kan bli dessert, og siden jeg liker å ha desserten omtrent ferdig når gjestene kommer så kom jeg på denne krasjonen.

Oppskriften på den glutenfrie sjokoladekakerullen finner du HER

Kremen pisket jeg på forhånd, det hadde nok blitt mer lekkert om jeg hadde den i en sprøytepose og sprutet kremen på, men slik ble det ikke. Tåler man ikke melkeprodukter, kan man enten piske soyakrem eller man kan bruke spraykrem som bare er til å spraye på Klikk  HER for å se

Bærene var oppskåret på forhånd så de var bare å legge på sammen med en liten kvast sitronmelisse.

4 lammeska

nker (1 til hver person)

Ca. 150 g bacon

1 ss rosmarin

1 ss oregano

1 ts chilipuder

4 hvitløksfedd eller 2 kinahvitløk

2 løk

2 store gulerøtter

1 liten kålrot

1 liten fenikkel

2 bokser hermetiske tomater

2 dl tørr hvitvin

Salt

Pepper

Steik lammeskankene og oppskåret bacon godt på alle sider, ha de i enn panne, og ha på vin og tomater. Skrell og rens og del alle grønnsakene før man også har de i gryten, sammen med krydder. La det hele koke under lokk i rundt 2-3 timer alt etter hvor store de er, snu skankene innimellom.

Når skankene løsner fra beinet er de ferdig. Ta de opp av gryten, og hold de varm. Bruk stavmikser å jevne de kokte grønnsakene til saus.  Ha de grønnsakene du ønsker til middagen, jeg hadde rosenkål og asparges, og rotmos av poteter og sellerirot(oppskrift på rotmors finner du HER)

Ingen tryllekunst akkurat.:-) Fikk du lyst å prøve å lage lammeskank?

Har du spist lammeskank noen gang?

 

Dette er samme forretten jeg hadde for to uker siden, men denne gange forsøkte jeg meg med parmaskinke i stede for røykelaks, fremgangsmåten er den samme, men jeg valgte å kutte ut hvitløken denne gangen. 

Når tilbereder en forrett  skal det ikke være mye på tallerken og derfor kokte jeg kun en porsjon ris til 4 porsjoner.

1 porsjon ris som er litt klebrig ca. 50 g

½ løk, du kan gjerne bruke sjalottløk om du foretrekker det

Smør eller olje til steiking

2 dl hvitvin helst litt tørr

Etterfyll med vann om nødvendig

Salt

Pepper

2-3 ss raspet parmesan ost (bruk gjerne mer om du liker smaken)

Parmaskinke

Dampet asparges 

Tomat til pynt

Og et  litte strø med  parmesan til pynt

Rens og findel løk og surr i en panne, ha deretter i risen og la også den få litt steiking før man har på hvitvinen. Kok som etter anvisning på pakken med salt og pepper, og etterfyll med vann om nødvendig.  Når risen er ferdig kokt har man i parmesanen, og smaker til om den trenges mer salt eller pepper.

Jeg brukte en liten rund form slik at jeg fikk en fin  forme på risen på tallerken, deretter la oppskåret parmaskoinke på toppen av risen, jeg strødde litt parmesan på rett før servering. Aspargesen dampet jeg i noen minutter i en panne, og danderte den pent på tallerken, og en delt cherrytomat for fargen sin skyld. 

V
 

 

Bloggverden kommer jeg neppe til å kunne forstå, men i går hadde jeg faktisk 1026 Norske lesere og 1335 klikk, Jeg kan ikke annet en å si tusen tak  til alle som har vært innom. jeg er overveldet og glad!

Tredje plass i Bergen

Og 5 plass på toppblogg over 40 år 🙂

 

 

Det er litt morsomt hvor ting kan gå i perioder, nå har jeg knapt hatt besøk på månedsvis, og så blir det noe hver eneste helg. Og jeg er jammen meg glad for at jeg har gode venner og familie som har lyst å komme på besøk, det er ingen selvfølge.

Gårsdagens meny bestod av:

Vinkokt ris med parmesan, parmaskinke og dampet asparges 

Middagen ble lammeskank kokt i hvitvin,tomater og masse grønnsaker og med rotmos til, og middagen ble toppet med en Faustino Gran Reserva 2001 som gjesten hadde med seg. Det er bare helt perfekt mach.

 

Til dessert ble det sjokoladerullekake med pisket krem og friske bær og med en kopp kaffe til. 

 

Oppskriftene kommer 

 

 

 

 

Sjokoladerullen skal jeg ha til dessert i kveld, da blir det middagsbesøk. Skal jeg være ærlig så synes jeg sjokoladerullen ble alt for søt, men jeg er heller ikke vant med å bruke mye sukker, så dere skal ikke se bort i fra at det er meg det er noe i veien med ;-).

Sjokoladerull

3 egg

1 eggehvite

125 g sukker (jeg skal redusere denne mengden neste gang siden jeg syntes den ble for søt)

60 g potetmel

2 ss kakao 

1 ts bakepulver 

Sett steikeovnen på 200 grader. Ha eggene og sukkeret i en bolle, og pisk helt til det er blitt “hvit” eggedosis(skulle det være noen som ikke har laget eggedosis før, så skal egg og sukker piskes helst med en mikser, siden det blir veldig tungt for hånd. Og eggedosisen skal være luftig og skifte fare slik at den blir mer mot hvitfarge). Bland alt det tørre, og om du har en sikt er det en fordel å bruke den for å sikte det tørre i eggedosisen da blir det ikke melklumper. Bland alt forsiktig sammen med en slikkepott. Hell røren på et smurt bakepapir og dra den utover hele papiret, slik at den blir tynn og jevn. Sett platen med deigen midt i ovnen og steik den på 200 grader i 10 minutter. Når bunnen er ferdig må den få avkjøles helt før man tar fyllet i, uten vil fylle smelte. For at bunnen ikke skal bli hard, siden den da ikke kan rulles sammen, snur man kaken på et bakepapir med sukker opp på en rist(må ikke være sukker på). Behold bakepapiret som kaken er steikt på, og legg formen over og la det stå slik til kaken er helt kald.

Smørkremfyll

100 g smør  (om man ikke tåler melkeprodukter i det hele tatt må man bruke smør uten melk, dette får man kjøpt i de fleste dagligvarebutikker)

120 g melis

1 eggeplomme 

2 ts vaniljesukker eller 1 ts med ekte vanilje Klikk HER om du vil vite hva ekte vanilje er 

Det kan være en fordel å la smøret bli rom temperert før man begynner å lage smørkremen. Ha alt i en bolle og pisk kraftig til blandingen blir lett og luftig, men må gjerne bruke slikkepotte innimellom for å få alt med. 

Ha blandingen jevnt utover kakebunnen, og rull kaken sammen. 

 

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

 

Wraps er knallgodt og enkelt å lage. 

Hvor mange lefser man beregner kommer ant på hvor storspist man er, men 2 per person vil jeg regne med i snitt.

Jeg bruker grove glutenfrie lefser som jeg har kjøpt på vanlig butikk.

I tillegg trenger man salat og de grønnsakene man ønsker eller har, alt er lov bare man selv liker det er mitt motto :-)))))

Denne gangen hadde jeg blandet ferdig vasket salat fra pose

Cherrytomater

Squash

Sorte oliven

Reker

Oppskrift på guacamole finner du HER

                                                            

 

 

Dette er en noe uvanlig kombinasjon å koke ris i vin, men du hendelse så godt det var. Jeg hadde dette som en forrett, og jeg synes den var både enkel og delikat, eller hva synes du?

Når jeg har rester av vin fryser jeg den ned i fruktposer eller lignende og bruker den i forskjellig mat. For å se tips klikk HER

Når det skal være forrett så skal det ikke være mye på tallerken og derfor kokte jeg kun en porsjon ris til 4 porsjoner.

1 porsjon ris som er litt klebrig ca. 50 g

½ løk, du kan gjerne bruke sjalottløk om du foretrekker det

1 fedd hvitløk eller tilsvarende med kinahvitløk (ca. ½)  

Smør eller olje til steiking

2 dl hvitvin helst litt tørr

Etterfyll med vann om nødvendig

Salt

Pepper

1 ss raspet parmesan ost (bruk gjerne mer om du liker smaken)

Røykt ørret eller laks

Parmaskinke

Fersk dill

Rens og findel hvitløk og løk og surr i en panne, ha deretter i risen og la også den få litt steiking før man har på hvitvinen, kok som etter anvisning på pakken med salt og pepper. Etterfyll med vann om nødvendig.  Når risen er ferdig kokt har man i parmesanen, og smaker til om den trenger mer salt eller pepper.

Steik parmaskinken til den er blitt hard og «crispy», legg den til avkjøling på et tørkepapir.

Jeg brukte en liten rund form for å forme risen på tallerken, og la oppskåret røykt ørret på toppen av risen, og knuste den sprøsteikte parmaskinken rundt på tallerken, og toppet med litt dill. Man kan godt ha litt grønnsak til pynt rundt om man ønsker det, men ikke la det bli for mye.

 

Av en eller annen grunn synes jeg vannbakkelse er bedre en både vafler og mange andre kaker og desserter. Vannbakkelse Det som er fascinerende med vannbakkelse er at den kan brukes som kake, dessert, men  også til for eksempel suppe. Og de er egentlig utrolig lett å lage på en god dag, he he, de dagene som ikke er god, ja da punkterer de når man har tatt de ut av ovnen. Men gode er de uansett, og da er det bedre å være «rævalaus en råalaus» som man sier der jeg er oppvokst. Og siden jeg ikke fikk vannbakkelsen «fluffy» som jeg hadde planer om men mer en katastrofe, delte jeg de og hadde bær og hjemmelaget vaniljekrem i de, og da ble de «fluffy» nok. Og jeg selv en fiasko kan bli en sukkes med litt hjelp!


Vannbakkelse

125 g smør

2 1/2 dl vann

130 g mel (jeg brukte lyst Toro mel) Tåler man hvetemel bruker man det.

4 egg

Kok opp smør og vann, ha så i melet og rør det godt sammen. Min erfaring er at vannbakkelsene blir finest om jeg bruker en kjøkkenmaskin eller lignende for å blande i eggene. Men man kan blande for hånd, da må man røre hvert egg veldig godt slik at deigen blir jevn og fin. 

Bruk skje eller sprøytepose for å sette vannbakkelsene på brett. Steik de i 20-25 minutter mitt i ovnen på 200 grader. PS: IKKE åpne ovnsdøren la de stå i ovnen til den er blitt kald, da faller ikke vannbakelsen sammen.

Del de i to eller man kan bruke sprøytepose å fylle de med for eksempel vaniljekrem.

Vaniljekrem

Det er mange måter å gjøre en ting på, og slik ble det denne gangen:

1 liten boks med fløte/soyafløte/gogreen visp eller soya visp på sprayboks Klikk HER

1/2 boksen piskes til krem/soyafløte/googren visp

———————-

1/2 boksen has i en panne sammen med 

1 ss sukker/eller det søtningen man ønsker

1 ts med ekte vanilje For å vite hva det er klikk HER

1/2 ss maizena eller 1 ts johanneskjenremel

Ha alt i en panne og la det koke opp under omrøring. Når blandingen har kokt opp og blitt tykt, avkjøler man den helt.

Ha den kalde vaniljeblandingen i den piskede kremen, og fyll de delte vannbakkelsene. 

Jeg delte jordbær i skiver, og brukte også bjørnebær, bringebær og blåbær. 

For å få den ekstra sødmen i desserten hadde jeg rikelig med melis på toppen.

Melisblanding er enkelt å lage, det er kun vann(væske) og melis, en nybegynnerfeil er å ha alt for mye vann/væske i. 

Begynn med 1/2 ss og ta heller i dråper etter hvert. 

Man kan også bruke eggehvite om man vil bruke melisblanding til å lime sammen feks.en  kransekake.

.For flere bruksområder for vannbakkelse klikk HER