Det har være harde bud dette året både helsemessig og det å miste min mor. Men det verste har vært en syste som har vært i ryggen, som har klemt på en nerve, det er som å ha prolaps. Jeg var satt opp til operasjon i februar, men siden systen har vokst mye,  og smertene og funksjonen har vært nesten invalidiserende. Så på sykehuset fant det ut at det ikke var forsvarlig å la meg gå slik lenger, så i forgårs ble jeg operert, og nå er jeg hos en venninne. Det er så utrolig godt å slippe all smerten, og nå som jeg har blitt “nyrenovert”, kan jeg se lyst på 2024.

Jeg er full av takknemlighet form å kunne begynne å bevege meg igjen, og ha et liv, men ikke minst for alle gode venner og familie/bonusfamilien som har stilt opp for meg. Det har fulgt meg på sykehuset, til leger, sittet med meg, og hjulpet meg på alle mulig. Tenk å være så heldig å ha det i livet, jeg har ikke ord for hvor glad og takknemlig jeg er.

Det er nok mange som har hatt sine utfordringer i 2023, og jeg håper og ønsker at 2024 vil bli et godt år for alle💕

Jeg ønsker alle dere trofaste lesere en  riktig godt nyttår fra meg Randi💕 Jeg setter pris på hver og en av dere. 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER.

 

 

Karamellpudding er i grunnen veldig enkel å lage, og er en klassikker som aldri går av moten. Den kan lages lenge før den skal brukes, den blir bare  bedre av å stå i kjøleskapet, og da er jo man kommet lagt når man skal ha julebesøk eller til andre festligheter. Jeg har aldri laget den melkefri, men mulig jeg skal forsøke meg i løpet av jul  eller nyttårshelgen, det burde ikke være et problem.

Karamellpudding til 4-5 porsjoner

5 dl helmelk (laktosefri om man trenger det) Jeg har ikke forsøkt meg på melkefri, men mulig jeg lager i julen.

3 dl fløte (laktosefri om du trenger det)

1 1/2 dl sukker til karamell

3 ss sukker til karamellpuddingen

1 stang vanilje eller 2 ts ekte vaniljepulver som jeg bruker

5 store eller 6 små egg

Sett sukkere i en panne og sett den på middels varme til den er blitt brun og karamellisert. I mellomtiden lager man karamellpuddingen. Ha melk, fløte, sukker i en panne, åpne å skarp ut vaniljestang om du bruker det, eller ha i ekte vanilje, og varm det opp mot kokepunktet, skru ned platen og la det få stå å trekke noen minutter. Avkjøl blandingen. Knekk eggene i en skål og pisk de sammen, når melkeblandingen er fingervarm, bruk en sik å hell eggene i, og sil i melkeblandingen(da ungår man eggetråder i karamellpuddingen . Rør alt godt sammen. Ha karamellen i den formen du ønsker å bruke, man kan også lage porsjoner direkte i skåler eller lignede(husk på at karamellen er veldig varm, så ikke hell den i iskalde glass eller skåler, da kan de sprike). Hell i melkeblandingen, og sett den i ovnen i en ildfast form Bruk en dyp form å ha i kokende vann, sett formen i denne, i en forvarmet ovn til 120 grader. La den stå i rundt 1 1/2 – 2 timer alt etter hvor store former du bruker. Jeg lagde to skåler ved siden av formen, det ble ferdig på 50 minutter. Du kan kjenne den er ferdig når man bruker en fuktig skje å trykke på den, den skal være fast, men tøyelig.  Avkjøl og settes kaldt til dagen etter, den blir bedre til lenger den får stå  å trekke karamellen til seg.

PS: Et triks når du skal ha den på fat. Skjær langs kanten i formen, hell forsiktig karamellen over i en skål eller mugge, jo mer du får av jo mindre søl blir det på fatet. Legg et fat som passer formen, opp på formen, og snu alt rundt, da skal puddingen løsne lett. Server gjerne med bær, pisket krem, og karamellsaus.

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER.

Dette er superenkelt å lage melkefritt, glutenfritt og uten egg, og man kan kutte ut nøtter og ha i andre ting som knaser, som maiskjeks.  Også denne helt uten å måtte bruke ovnen, og det er en artig variant av godterier eller snop som jeg sier, som burde kunne slå an hos det fleste.

1 plate mørk kokesjokolade (glutenfri for min del) Man trenger ikke to forskjellige sjokoladeplater, men jeg måtte ta det jeg hadde for å ha nok.

1 plate lys melkesjokolade (glutenfri for min del) Man får gluten og melkefri sjokolade på helsekost forretninger, og fikk et tips om at coop hadde. 

1 håndfull valnøtter (man kan bruke peanøtter, mandler, pinjekjerner eller kutte de ut om man ikke tåler nøtter). Tåler man ikke nøtter kan man for eksempel ha i maiskjeks, det vil lage en sprø knasende effekt.

1/2 pose tørket tranebær

Marsmellow

PS: Man kan ha i hva man vil, som geletopper, peanøtter, pinjekjerner, mandler kakepynt, maiskjeks osv. 

Smelt sjokoladen på svak varme. Bruker du hele Marsmellow, så del de i fire, og ha de og alt annet i den smeltede sjokoladen, bland godt sammen. Hell det på et bakepapir eller lignede og pynt med Marsmellow, nøtter og tranebær før den stivner. sett det i kjøleskapet, og de er stivt på kort tid. Da er det bare å dele med kniv, og nyte herligheten!

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER.

Kinesisk mat er ofte vegetar, men fordelen er jo at man ofte har annet tilbehør ved siden av for det som ønsker det. 

Til 4 personer trenger man: Her må man mer en gjerne bytte ut grønnsakene etter behov og ønske.

4 fedd hvitløk (Man kan ha i  både mer eller mindre)

Rundt 1/2 cm ingefærrot (man kan selvsagt ha i både mer og mindre)

1 rød chili eller mer/mindre

1 paprika, ønsker man å bruke forskjellig farge er dette bare å kjøre på

100 g kål pluss 100 g rødkål, eller man kan bare velge ene typen, jeg hadde begge deler.

Ca. 1/2 gresskar

1 pakke vårløk

1, 5 dl riseddik

5 ss  soyaolje (glutenfri for oss som må ha det)

1 1/2 ss sesamolje

Ca. 1 ss  Siracha eller andre typer chilisaus, her regulere man det etter hvor vant man er med chili

2- 3 ss sesamfrø

3-4 ris nudler

Rens og findel hvitløk, chili og ingefær, ha olje i pannen og ha de i og la de få godgjøre seg i pannen. Skjær tynne stripe av kål, paprika og gresskar, og ha dette  pannen og la det få frese med resten i et par minutter. Ha på riseddik, sesamolje, soyasaus og la de få koke med. Smak om du ønsker mere chili, i så fall har du i chilisaus. Vårløken has i helt på slutten og ha gjerne litt til pynt samen med sesamfrø, før servering. Nudlene tilberedes etter pakken anvisning, og has sammen med grønnsakene.

 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

Havrekuler er veldig gode, det er super enkle å lage, det skal ikke steikes, og kan lages glutenfri, melkefri og uten egg(vegansk)

3 dl havregryn (glutenfrie for oss som trenger det)

100 g smør (Melkefritt smør om man trenger det, ha i en liten klype salt siden vanlig smør inneholder salt)

1 dl sukker (man kan selvfølgelig bytte ut sukker med noe kunstig sukker om man foretrekker det)

2 ts vaniljesukker eller som jeg bruker  ekte vanilje pulver HER, det inneholder ikke sukker eller kunstige stoffer.

2 ss kakao

2 ss kaffe/appelsinjuice/eller andre smaker du ønsker (jeg hadde en appelsinjuice som var åpnet  så da ble det slik)

Kokosmasse, tuttifrutti strø til å rulle kulene i. (Jeg likte kulene best med kokos på, men de er  gøyere i fargene med tuttifrutti strø.)

Smelt smør i en panne eller eventuelt mikroen, ha i alt det andre og bland det godt sammen. Sett pannen til avkjøling i kjøleskapet rundt 15 minutter eller mer, står den lenge må man gjerne temperere den igjen før man begynner å forme de som kuler. Man kan ha de som de er, eller ta på kokosmasse, tuttifruttistrø eller andre gode ideer du måtte ha.

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER.

 

#Havre #havregryn #julekaker #snop #godteri #sunt #Jul #Glutenfri #glutenfritt #søtegleder #melkefri #allergivennlig #middag #middagstips #morsmiddag #mat #fra #bunnen #hjemmelaget  #julebakst #syv #sorter

I dag ble det igjen å stirre inn i kjøleskapet å se hva jeg må bruke opp. Jeg måtte ha noe å spise fort, for jeg begynte å få blodsukkerfall, så da vardet bare å hive seg rundt.

Så da ble det en kjapp middag, men veldig smakfull og sunn.

Til meg: Lager du til flere så ganger du opp, og her er det rom for å bytte ut det du ikke har eller liker.

4 bunter brokkoli pluss 2-3 til for å ha i pastaen, det trenger du ikke om du heller vil ha noen andre grønnsaker

2 fedd hvitløk

1/2 liten løk

1 dl fløte/melk/laktosefri eller som jeg brukte plantebasert fløte

Salt

Pepper

 

Jeg renset løk, hvitløk og brokkoli og hadde i en liten Foodprosessor som er til stavmikseren, sammen med væsken, så kjørte jeg det glatt, og smakte til med salt og pepper.

…..

Så hadde jeg ca. 100 g pastaskruer som jeg kokte og det er glutenfrie for min del

Det kokte jeg etter anvisning på pakken.

Så hadde jeg litt hele brokkolo

1 stykke røykelaks, men her kan man godt bruke vanlig laks eller ørret.

1 vårløk

Jeg silte av pastaen når den var ferdig kokt, helte sausen over, (og hadde en hemmelig ingrediens i, nemlig en god klatt smør), små bunter brokkoli, oppdelt røykt laks og oppskåret vårløk. Jeg lot alt få Koke/trekke sammen en stund. Så smakte jeg til med salt og pepper. Ønsker man ost på, så har man det, jeg må unngå melkeprodukter nå.

 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER.

 

I fjord fikk jeg både tørre vafler av Randi Iren, og oppskriften på disse nydelige tørre naturlig glutenfrie tørre vaflene,

1/2 kg potetmel

250 g sukker

3 egg

250 g smeltet smør/laktosefritt/melkefrittplantemargarin

3 ts bakepulver

Lag eggedosis med å piske egg og sukker til det er hvitt og glatt.

Smelt smøret

Ha i litt etter litt mel med bakepulveret og smør, og rør forsiktig mellom hver gang til alt er brukt opp. Bruk vaffeljern å ha godt med smør på jernet så kakene ikke henger fast.

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER.

#tørrevafler #naturligglutenfri #melkefri #Julekaker #tradisjonsmat #tradisjonellejulekaker #jul #julebakst #Spiseligegaver #gaver #morsmiddag

Kokt torsk er blant mine favoritter, utrolig god smak og enkelt å tilberede.

 

Beregn rundt 150. 200 g fisk pr person

For å få det aller beste ut av smaken på fisken, kan den ikke være for lite saltet, derfor bruker jeg  rundt o,5 dl salt per. liter vann.

Fisken skal aldri koke, men trekke. Man koker opp vannet, tilsetter saltet og har fisken i, vent til vanne begynner å boble igjen, og skru ned så mye at vannet ikke bobler mer. Deretter skal fisken bare ligge å kose seg å trekke(IKKE KOKE) i det salte vannet til den er ferdig, det kan variere utrolig mye avhengig av hvor store og tykke fiskestykkene er. Det som vises på bilde, trengte ca. 12 minutter, men er det tynne små fiskestykker, kan  fisken være ferdig på tre minutter.

Man kan dytte med en kniv eller lignede  i midten av fisken, deler den seg fint i skiver, er den ferdig, er det motstand lar du den ligge litt til.

Eggesmør er rett og slett kun kokt egg og smeltet smør (Tåler man ikke melkeprodukter så kan man bruke melkefri margarin), men det gir et ekstra løft på middagen.

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER.

kokt #torsk #kokttorsk #fisk #sunt #middag #middagstips # tips #morsmiddag #mamma #pappa  #mor #glutenfritt #melkefritt

125 g delfiafett

100 g kokesjokolade (om du må ha glutenfritt eller melkefri, må du sjekke om sjokoladen er det. De fleste er glutenfri, men nesten alle inneholder melk. Men det fås kjøpt på helsekostforretninger)

2 egg

200 g melis

3 ss kaffe

1 ss kakao

1, 5 l puffet ris (er naturlig glutenfri)

Smelt delfiafett og sjokolade på forholdsvis svak varme, og avkjøl den så den ikke er veldig varm. Pisk egg og melis sammen til eggedosis.

Ha kakao og kaffe i delfiafett, og bland alt godt sammen med eggedosisen, til slutt har man i puffet ris, og da må man blande alt slik at alle riskonene er dekket med sjokoladeblandingen. Jeg brukte muffens former å ha de i, men man kan også bare sette de på matpapir, eller man kan lage den flatt å så skjære opp i biter.

Risbollene bør settes i kjøleskap eller et kaldt sted, når de er stiv så legg de i en boks, og oppbevares kaldt.

Risboller er supert å gi i gave, for hvem liker vel ikke de 😋

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER.