Røykt blåkveite med hvit saus

Blåkveite er en feit fisk som inneholder omega-3 i større eller mindre grad avhengig av årstiden, og er også en god D-vitaminkilde. Røykt blåkveite med hvit saus var vanlig kost da jeg var barn, men er av en eller annen grunn ganske sjelden å få tak i og da er den som regel svindyr. Men bedre middag skal man lete lenge etter, så det anbefaler jeg dere å forsøke.

Beregn 150- 200 g blåkveitefilet pr. person.

Den skal legges i kokende vann med litt salt i, den skal da som annen fisk bare trekke og ikke koke. La den trekke i rundt 10 minutter, avhengig av hvor store stykkene er, men fisken skal løsne lett fra skinnet.

Hvit saus til 4 personer:

6 dl vann og 2 dl fløte, eller bruk bare melk (ved melkeallergi, bruk soyafløte/rismelk)

2 strøkne ss med maizena eller 2 ts johanneskjernemel (sistnevnte påvirker blodsukkeret i liten grad, se for øvrig under glutenfritt mel på bloggen min).

1 terning fiskebuljong

Salt og pepper

Ha væsken, melet og buljongen i en gryte og kok det opp under omrøring, smak til med salt og pepper.

Server med kokte poteter og gulrøtter.

 

Oppskriften på sommerkålsalaten fant jeg i Byavisen i Bergen og tenkte at den måtte jeg forsøke. Men da jeg begynte å se nærmere på oppskriften virket den veldig lik sånn jeg bruker å lage italiensk salt, så det er nok en variant av den. Det skulle være skinke i og brukes i baguette, men jeg har som intensjon å spise mest mulig fisk, så da ble det kald sommermiddag på en annen måte. Men i steden for å raspe kålen slik det står i oppskriften, anbefaler jeg heller å kutte sommerkålen opp med kniv i litt større biter når den skal serveres til middag. Vil man bruke salaten til pålegg, så raspes kålen som i oppskriften og man kan ha for eksempel ha kuttet skinke i, eller på salaten. Et lite tips til er å ha litt finkuttet fersk chili i, så blir den litt sprekere i smaken. Kanongodt, og et sundt alternativ.

200 g sommerkål

1 stor gulerot

150g majones

2 ss crème fraîche, rømme, naturell yoghurt

½ ts chilipulver

1 ss worcestersaus (kan inneholde gluten)

Salt og pepper

Tåler man ikke melkeprodukter, så bruker man mer majones og i tilegg saft fra en lime, smak til hvor syrlig du ønsker den. Tåler man ikke majones pga. eggene, så bruker man bare melkeprodukter.

Hakk eller rasp kålen og rens og rasp guleroten. Ha dette i en skål sammen med majones, rømme, worcestersaus og krydder og bland alt sammen godt. Og vips! Salaten er ferdig! J

Siden jeg hadde kaldrøykt krydderlaks til, så hadde jeg litt vårløk og lime som tilbehør.


Utrolig godt å kunne sitte ute å nyte maten 🙂

 

 

 

Så var kantarellen, skogens gull kommet i butikken atter en gang. Og da må man benytte anledningen til å spise deg gode råvaren. I grunnen skulle jeg ha vært å plukket den selv. Men jeg må innrømme at jeg ikke kan mye om sopp og er redd for å ta giftig sopp i stede for den spiselige. Da er det trygt å greit å kjøpe den i butikken.

Marinert kalkunfilet med kantarellsaus

Beregn 1-2 kalkunfileter pr person

Fileten kan steikes på pannen eller i steikeovnen. Den bruker rundt 20 minutter å bli gjennomsteik, avhengi hvor tykk den er.

Kantarellsaus til 4 personer

Ca 6 dl fløte som kokes inn, dvs. at man gir den et oppkok og deretter lar den stå å putrer på svak varme i rundt 20 minutter. Da blir den redusert og får en fylde som gjør at man ikke trenger mel i sausen.

1 grønnsaksbuljong

Ca. 1 krm pepper

Eventuelt salt, smak til når sausen er ferdig.

Rens soppen godt så det ikke er jord på den, men bruk helst ikke vann på den, for da blir kvaliteten redusert. Steik soppen på pannen med godt med smør på bruk en sleiv å snu de lett. Kantarellen er ferdig på et minutt eller to, ha den da opp i fløten og smak om den er salt nok.

Jeg steikte aubergine til i stedet for poteter og hadde litt sukkererter til.


Maizena er naturlig glutenfritt og egner seg godt til supper og sauser. Det smaker lite og det trenger ikke mer enn et oppkok for at maten skal bli tykk og ferdig. Minuset med maizenamel er at det gir rask blodsukkerstigning, altså har den høy GI. Maizenamel får man kjøpt på alle butikker, også i utlandet har jeg funnet maizena. Det er også forholdsvis billig og det holder seg lenge.


Johannesbrødkjernemel  er ypperlig til bruk i glutenfri matlaging. Det smaker ingenting, men gjør supper og sauser tykkere og gir bedre konsistens til brød og annet bakverk laget av glutenfritt mel. Du trenger ofte kun en liten mengde for å få bedre sammenbinding og saftigere, glutenfrie bakverk.

Melet er naturlig glutenfritt og har lav GI.

Johannesbrødkjernemel får man kjøpt på helsekostforetninger.

Tatt fra: http://www.familieoghelse.no/helse-velvere/fysisk-helse/alternativer-til-gluten

 

Utrolig god, lett og sunn mat. Siden jeg holder meg unna mat med gluten i, så kjøpte jeg glutenfrie wrapslefser fra Engers lefsebakeri, på Rema 1000, jeg fant de i frysedisken. De smakte godt, men dessverre er det meste av glutenfrie bakervarer ganske tørre/sprøe. Glutenet i hvetemelet er det som binder og hjelper til å heve bakverk og når man fjerner glutenet (gluten er et protein) fra melet blir det svært vanskelig å bake med det og det henger dårligere sammen. Jeg skal forsøke å lage slike lefser en annen gang.

Til en person trenger man, avhengig av hvor mye man spiser og hvor store lefsene er;

2-3 wraps/tortillalefser helst grove, siden de er sunnest.

2-3 ørretfileter

Salat

Paprika

Avokado

Sukkererter

Bruk akkurat de grønnsakene du liker og har.

Jeg hadde rikelig med aioli på lefsene (se oppskriften under dressinger på min blogg)

Steik ørretfiletene til de er gjennomsteikte og på slutten av steiketiden strør man på litt salt og pepper. Er det skinn på filetene så anbefaler jeg å steike de med skinnet på og ta det heller av før servering. Under skinnet på laks og ørret ligger alt det gode fettet, bla. omega 3, og det er i fettet det er mest smak. NB! Naboen min hevder hardnakket at det sprøsteikte skinnet, er det beste på hele fileten.

Har man dårlig tid eller ønsker mindre stykker, kan man dele filetstykkene på langs før steiking, da tar det bare et par minutter på hver side før de er ferdige.

Del salat og grønnsaker i passe biter.

Varm lefsen litt før servering, ha på aioli eller det du måtte ønske. Ha så på delte grønnsaker og fisk, deretter ruller man lefsen sammen og maten er klar.

 

Hvem har ikke spist rabarbra og dyppet den i en kopp med sukker? Det gjorde nå i alle fall jeg da jeg var liten. Vi spiste nok rabrabragrøt og rabarbrasuppe også, men å ha det til hovedretten har vært langt borte fra min fantasi. Men jeg har vært en liten tur til utrolige København, og der er det meste mulig. Vi var og spiste et sted der de serverte fritert kylling med kokt rabarbra til og det smakte utrolig godt, forunderlig nok. De serverte smørdampede småpoteter til retten, men siden kyllingen skulle friteres, så bestemte jeg meg for å fritere potetene også.

Hjemmelagde friterte poteter

2 store poteter pr. person.

Skrell potetene og skjær de i staver. En venninne av meg sa at i England kokte de potetene litt før de ble fritert, så jeg hadde potetstavene på kok i ca.10 minutter. Deretter hadde jeg de i en sikt og lot de stå der til de skulle i oljen. Siden potetene tar kortere tid å fritere enn kyllingen, ventet jeg med de til etter at kyllingen var ferdig fritert.

Fritert kyllingfilet

Jeg hadde en kyllingfilet pr. person

Kyllingfileten delte jeg i to på langs, slik at de ble fort ferdigsteikte. For å være helt sikker på at de skulle bli igjennomvarmet, tok jeg og steikte de litt på steikepannen først (det er ikke sikkert det er nødvendig, men det kommer an på tykkelsen på kjøttet).

Jeg laget en røre for panering av:

(For at kyllingen skulle få en ekstra sprø skorpe, laget jeg en blanding som jeg vendte filetene i).

1 ss maizena

1 ss salt

1 egg

1 ts salt

1 krm pepper

Alt ble blandet godt sammen før filetene ble dyppet i vellingen og ble fritert.

Fritering av kylling og poteter

Jeg varmer olje i en panne til den er ordentlig varm (sett en tresleiv i oljen, bobler det godt rundt den, er oljen varm). For at oljen ikke skal bli for avkjølt, kan det være lurt å ikke ha for mye i pannen om gangen. Ha i fileten med en kjøkkenpinsett eller en tresleiv. La de ligge til de er gyldenbrune og ta de opp på et håndukspapir så de får renne av seg. Det samme gjør man med potetene. Rett før servering, strør man salt på potetene.

Vær veldig forsiktig med den varme oljen! Ikke ha nakne armer eller bein i tilfelle det skvetter olje, da vil man brenne seg kraftig! Ha alltid pannelokk ved siden av pannen og ikke la sleiven stå i, for skulle oljen ta fyr, er den beste måten å kvele flammene på å legge lokket på pannen så det ikke kommer luft til. For all del ikke ha vann på!

Kokt rabarbra til middagen

2 ss vann

2 ½ ss sukker

½ ts ekte vanilje

1 stang med rabarbra

Ha vann, sukker og vanilje i en panne, skrell rabarbraen og del den i biter og ha den sammen med det andre. Sett det på kok med lokk, rør av og til. Siden det er evig mange år siden jeg har laget noe som helst med rabarbra, kunne jeg ikke huske hvor lang tid det tok før de var ferdige. Derfor ble min rabarbra kokt helt i stykker, men godt var det likevel. Men ønsker man hele biter med rabarbra, kan det gjerne være lurt å koke sukker, vann og vanilje og bare ha rabarbraen i helt til slutt uten å koke så lenge og med minimalt med omrøring. Rabarbraen var godt kokt etter bare noen minutter.

Jeg hadde salat og tomater til, men det hadde nok passet bedre med for eksempel asparges.

 

Det virker som vi kan omdøpe sommer til regntid. Men regn eller ikke, så spiser jeg litt sommerlig. Når det er varmt, er det gjerne ikke så godt med varm mat som det er når det er kaldt. Dagens tips kan brukes når man ønsker og er en enkel rett å tilberede. Bruk gjerne andre råvarer enn det jeg har gjort, sett sammen det du har i kjøleskapet osv.

– Jeg hadde 2 kokte egg som jeg delte i to og hadde majones på, samt at jeg pyntet med tomat og agurk.

– En halv avokado som jeg delte opp i båter

– Litt agurk

– Små tomater

– Morrpølse

– Salchicha picante (Grilstad)

– Fenalår

Utrolig smakfullt, flott, enkelt, og veldig mettende

 

Ca. 4 personer

Beregn 150-200 g filet pr. person med pangafilet eller tilsvarende annen fisk

2 bokser knuste tomater

2- 4 kinahvitløk

1 løk

1 godt stykke med ingefær

Litt fersk, hakket basilikum (bruk gjerne tørket, eller sløyf den)

Salt ca. 1 ½ ts

Ca. 1 ts pepper

Rens og del løk og hvitløk i forholdsvis små biter. Ingefæren renses og hakkes i små biter, eller som jeg måtte gjøre siden ingefæren var veldig trevlete; presse den gjennom hvitløkspressen. Man kan nå velge om man vil surre løken og ingefæren (jeg gjorde det ikke, men det hadde nok gitt en ekstra spiss på smaken) før man blander den med de knuste tomatene.

Ha så i hakket basilikum, salt og pepper, bland alt godt sammen og smak om man ønsker mer krydder.

Ha så sausen i en ildfast form og ha de delte fiskefiletene i. Sett formen i forvarmet steikeovn på rundt 200 grader i 30 minutter. Siden ovnene varierer i styrke, så sjekk om fisken er ferdig, eller ha den i en stund til.

Jeg tok litt raspet parmesan på for syns skyld (for det tok seg godt ut på bildet 😉

 

Det er mye mat som brukes på mange folkelige måter. Det er litt fascinerende hvor opphengt mange er i å lage mat på en nøyaktig ‘rett’ måte, gjerne etter oppskrift. Men oppskrifter er kun en ledetråd for å få et godt resultat av matretter som andre har testet ut og tør man være bare ?litt? nysgjerrig og tør å kaste seg ut i den kreative matverden, så vil man gjerne oppdage at det meste blir godt, og man opplever gleden ved å skape.

Vel, vel! Tunfisksalaten er i utgangspunktet laget til å ha på brødmat, men denne gangen hadde jeg den sammen med egg og grønnsaker som et måltid.

Tunfisksalat

1 boks tunfisk i vann

1 ss majones

1 ss rømme (kan sløyfes, men da må du bruke litt mer majones og litt sitron/lime)

2 vårløk eller tilsvarende mengde med annen løk

Ca. 1 krm salt

Ca. 1 krm pepper

Åpne tunfiskboksen og tøm av vannet og ha tunfisken i en skål. Hakk opp løken og ha den i skålen sammen med majones, rømme, salt og pepper. Bland alt godt sammen, og det hele kan godt stå og godgjøre seg litt før man spiser det. Denne salaten egner seg godt til pålegg, men også i en salat.

Jeg skar opp en halv avokado i biter.

Delte 6 små tomater i to.

2 hardkokte egg som jeg delte i fire

Litt fersk basilikum

Men bruk akkurat de grønnsakene du selv måtte ønske og forøvrig ellers hva du måtte ønske å ha i.

Så hadde jeg den ferdige tunfisksalaten over det hele og vips! ble det et veldig godt måltid.