Dette har ikke noe med mat å gjøre, eller det vil vel si at i god drikke er det mye god mat 🙂

Denne høna fikk jeg av en veldig god venninne som hadde laget den til meg, og som dere sikkert ser, så har den et uttak for vin.

Men det som ble morsomt var jo at katten ble veldig nysgjerrig på høna, selv om den ikke ville innrømme det med det samme, da.


Hm ,jeg er da vel ikke nysjgjerrig på om den kommer til å bevege seg, slik at jeg kan spise den.

Hm, skal den ikke bevege seg da?

Beveget beina seg litt, eller?

Nei, jeg legger meg ned og later som vi er venner, jeg!

 

I dag har jeg hatt besøk av en tidligere kollega som jeg ikke har sett på minst 10 år, verdens festligste dame! Nå har vi snakket i munnen på hverandre, gapskrattet og riktig kost oss, så da må det bli noe søtt og godt å spise til.

Lynkjapp og god eplekake (glutenfri)

4 egg

1 dl sukker

1 kopp mel (jeg brukte Toro sitt havremel, siden jeg bruker glutenfritt, men originaloppskriften er med ½ kopp potetmel og ½ kopp hvetemel)

1 ts bakepulver

Ca. 3 epler

Kanel, og eventuelt sukker til å ha på toppen

Lag eggedosis av egg og sukker, ha så i mel og bakepulver og bland forsiktig sammen.

Ha deigen i en smurt form og strø godt med kanel på. Ta kjernehuset ut av eplene og del de i båter og ha de opp i deigen. Til slutt kan man strø på litt sukker på toppen, om man ønsker dette. Steik kaken midt i ovnen, på ca. 200 grader i rundt 20-25 minutter eller til kaken er steikt. Stikk i selve kaken med en steikepinne for å se om kaken er ferdigsteik (stikk i selve kakedeigen, og ikke i en eplebit)

           

 

De kalkunfiletene jeg kjøpte denne gangen var veldig tynne, så man måtte ha minst to til hver. Jeg steikte de så vidt på begge sidene og tok pannen av platen og lot de hvile seg mens jeg laget salaten. Siden jeg skulle ha spinatsalat med litt mye smak i, hadde jeg bare salt og pepper på filetene.

Råsteikte poteter er godt vaskede poteter delt i båter, og lagt i en ildfast form med olje, salt og pepper på. Men man kan ha alle mulige krydder, hvitløk eller hva man måtte ønske, eller alt etter hva man skal ha potetene til. Så steiker man potetene øverst i ovnen på 200-220 grader i 15- 20 minutter. Husk å vende litt på de.

 

Spinatsalat

Til en person brukte jeg:

1 god hånd med sCa. ½ søt spisspaprika                                                                

Ca. 1 ts sennep (jeg brukte den sterkeste, og det kan bli litt «heavy»)

Ca. 2 ss olje

Den spinaten jeg kjøpte i dag var vasket, og stilkene var av, så da slapp jeg å gjøre det.

Ha spinaten i en skål og ha oppskåret paprika i. Ha sennepen i en kopp og ha litt og litt olje i så den ikke brester. Poenget med å ha olje i sennepen, er at den skal bli tynnere slik at den fordeler seg rundt spinaten. Når man så  man har gjort dette, heller man dressingen over spinaten og blander godt sammen. Og vips! så er salaten ferdig til å spise. Om man bruker en mild sennep kan det hende at man ønsker å ha salt og pepper i, men dette må man bare smake seg fram til

 

 

 

 

 

   


 

 

Det var meningen å ha fisken i folie, men det var jeg tom for, derfor ble det i steikepose og det er ikke noe dumt alternativ.

Laksefilet

Estragon, tørket eller fersk (bare ta litt godt på med estragon på begge sider av fileten)

Salt

Lime eller sitronsaft

Smør

Asparges

Søtpoteter (bruk gjerne vanlige poteter eller andre grønnsaker, jeg brukte søtpotet siden jeg hadde det i kjøleskapet)

Bruk folie eller steikepose og ha tynne skiver med poteter (tynne skiver slik at de blir ferdige samtidig med laksen). Ha laksefilet opp på potetene og ha på salt, estragon og smør. Ha også i skrelte asparges på toppen. Ha alt i ovnen på ca. 200 grader i rundt 20 minutter, eller til fisken er ferdig. 

 

Avocado med fyll

 

En smakfull, enkel og sunn rett.

 

1 stykke isbergsalat

Et lite stykke søt paprika

Så mye reker du vil spandere

Ca. 1 ss tyrkisk yoghurt

Litt salt og pepper

 

Et eller flere egg (egentlig hadde jeg tenkt å ha egget i salaten, men siden det ikke var helt hardkokt og det da hadde blitt en «smørje», la jeg heller egget på fatet ved siden av. Det funket flott).

½ avocado

Skjær salat og paprika i biter og ha i yoghurt og reker, og bland det sammen, deretter smaker man til med salt og pepper. Man kan gjerne dele egget opp i biter og ha de i salaten, men da bør egget være hardkokt. Legg salaten i en halv avocado (tar man og skjærer en liten bit av bunnen på avocadoen, så står den stødig på tallerkenen).

 

 

 

Rester av god mat må nyttes og da ble det restene fra i går, da jeg hadde elgkarbonader til middag. Min bestefar brukte si at “Heller skal buk sprenges, enn god mat skal slenges”, et artig utsagn og helt sikkert fordi de var nøysome folk.

1 elgkarbonade

Salat

Tomat

Brød (jeg hadde noen grove glutenfrie chiabatta)

Som tilbehør hadde jeg rester av poteter, asparges, squash og tomater som jeg steikte lett på pannen.

 

 


Oppskrift på elgkarbonader finner man under retter av kjøttdeig på bloggen min

http://morsmiddag.blogg.no/1351098525_elgkarbonader.html

 

½ kg grovkvernet karbonadedeig av elg (eller annet viltkjøtt)

1 stykke purreløk

2 ts viltkrydder

1 ts salt

Litt pepper

Ca. 3 ss vann

1 ss potetmel (potetmel er naturlig glutenfritt)

 

Hakk løken og ha den sammen med deigen i en bolle. Tilsett krydder, vann og mel og bland det hele godt sammen. Jeg bruker å steike en prøvekake for å se om deigen er passe krydret. Steik gjerne noe store, tykke karbonadekaker, da blir de saftigere. Steik kakene på begge sider i smør eller olje til de er gjennomsteikte.

Jeg serverte kakene med poteter, blomkål, asparges, tomater og squash, og til saus hadde jeg hjemmelaget bernaisesaus.

 

«Steikje god mat»

 

Oppskrift på bernaisesaus finner man under sauser på bloggen min

http://morsmiddag.blogg.no/1321203302_bearnaisesaus.html

 

 

 

Jeg forsøker alltid å kjøpe pølser som inneholder minst mulig annet enn kjøtt og krydder. De er dyrere enn vanlige pølser, men man trenger til gjengjeld mye mindre for å bli mett.

Jeg renset søtpoteten, delte den i tynne skiver og hadde den på steikepannen med litt smør. Man må vende de av og til under steiking.

Jeg hadde steikte tomater til.

 

 

Rød paprika

Aubergine

Vårløk

Asparges

Squash

Østerssaus (det eneste ankepunktet jeg har mot denne sausen, er at den inneholder svært mye sukker. Derfor bør man ikke overdrive bruken).

Salt og pepper

 

Kyllingvinger som jeg hadde litt grillkrydder på da de nesten var ferdigsteikte.

Rens og del grønnsakene i litt store biter. Ha smør eller rapsolje i en gryte eller wok, og når det er blitt varmt, har man i litt og litt grønnsaker. Mot slutten av steiketiden har man i sausen og smaker til med salt og pepper. Nam nam