Klippfisk er nydelig, og det er klippfiskboller også. Jeg hadde klippfiskboller eller Bolinhos som det heter, og de tar jeg opp noen med jevne mellomrom å lager noe godt av de.

Dette minte meg om bakalao, så den er verd å prøve.

HER kan du se Klipfiskboller

HER kan du finne Bolinhos med bacon chrips, aioli og salat og i samme innlegg kan du se hvordan de fryses.

HER kan du se Bolinhos  med rødkålsalat med granateple, appelsin og valnøtter

 

Til 1 person:

Så mange boller man ønsker

1 liten løk

2 fedd hvitløk

Olivenolje eller nøytralolje til å steike løken i

1/2 pakke med knuste tomater

1/2 dl vann

1 ts sambal oelek eller en annen chilisaus

1 ts basilikum (har du fersk så bruk det, ellers kan du bruke tørket, det gjorde jeg)

En klype oregano, fersk eller tørket

Salt

Pepper

Oliven

 

Rens og skjær opp løk og hvitløk, surr i en panne med olje, når løken er myk har man på knuste tomater, vann og krydder. Smak om sausen er passe, når du er fornøyd har du i klippfiskbollene og oliven. Jeg hadde båtpoteter til, så da satte jeg hele pannen inn sammen med potetene, og lot de stå i rundt 7 minutter.

Båtpoteter finner du oppskrift på HER

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

 

#Bolinhos #klippfisk #boller #Portugisisk #Baconcrisp #fisk #Tørrfisk #Portugal #airfryer #fritert #Middag #tapas #Middagstips #småretter #forrett #Morsmiddag #glutenfritt #melkefritt #Glutenfritt #Uten Gluten #melk #mat #fra #bunnen #hjemmelaget #frysingavBolinhos #frysingavklippfiskboller

Det er nydelig sol og skikkelig vårstemning her i Bergen om dagene, og jeg satte i gang med å lage en vegg til drivhuset siden jeg ikke har vegg å sette de mot. Gjenbruk er gøy, og når det ikke blir så aller verst er det enda gøyere.

 

Dette var et putlearbeid, og jeg måtte skjære til like lengder under og over for at de skulle henge, og så når jeg hadde tatt lengden, måtte jeg ta i midten.

Jeg var så ivrig at jeg ikke tok bilder hele veien, men du kan se bilde nederst der jeg har satt det opp, de ser du bakveggen inne i drivhuset.

HER kan du se innlegget der jeg forberede denne veggen. HER

 

Ikke så verst!

 

Når jeg var ferdig så satte jeg meg i solen med en fantastisk god alkoholfri Mojito den finner oppskrift på HER

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#Byggselv#DIY #prosjekter #drivhus #kreativeløsninger #gjennbruk #Hagegleder #morsmiddag #kreativeideer #balkongbonde

 

Både ramsløkssesongen og utesesongen er i gang, og da har man jo ikke tid til store tunge måltider, og suppe er aldri feil. Jeg bare elsker denne tiden på året, tenk å kunne gå ut å plukke litt av middagen selv 😍

 

Til 2 personer

1  stor løk

4 vårløk

1 1/2 ss ferdig knust ramsløk

smør til å surre løken i

4 dl vann

1 grønnsaks eller kyllingbuljong

1 dl melk/fløte eller som jeg brukte plantebasert fløte

Ca. 1/2 ss maizen

Rens og skjær løken opp i skiver å ha i ramsløken og surr i smør, ha så i knust buljongterningen og vann og la det få koke en stund(noen minutter). Bland melk/fløte ut i maizena og kok opp under omrøring. Smak til med salt og pepper.

Brød med egg og ramsløk:

2-4 skiver

1- 2 egg

1/2 ss ferdig knust ramsløk

salt og  pepper

Jeg delte hviten og plommen, hadde salt, pepper og ramsløk i hviten. Skiven steikte jeg først litt på pannen, så helte jeg eggeblandingen sakte over skiven, jeg snudde skiven et par ganger. Plommen var meningen å steike hel, men den sprakk så da ble det slik.

 

 

 

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#ramsløk  #enkelt #godt #Middagstips #middag #morsmiddag #glutenfri #melkefri #tradisjonsmat Hjemmelaget #mat #fra #bunnen #av #Løksuppemedramsløk #Helgemat #søndagsmiddag #plukkselv #suppe #suppetilmiddag #Ramsløksuppe

 Med mange år uten  melkeprodukter (bruker av og til litt) så burde jeg være både beinskjør og tom for jod, men det er jeg ikke. Norske helsemyndigheter og meieriene pøser ut påstander om at meieriprodukter er en god kilde for jod., det er jo direkte feilinformasjon og veldig misvisende! Det er blitt en trend i Norge å bruke mindre melkeprodukter,  dermed taper meieriene penger, dette er nok motivasjonen til denne feilinformasjonen. Vi skal skremmes til å spise mer melkeprodukter. Da mine barn vokste opp var det en allmenn oppfatning  at melkeprodukter  det MÅTTE brukes eller kom man til å dø! Vel det har vist seg at de fleste i vår familie ble syk av melkeprodukter, og de var helsebringende å kutte de ut. 

For det første er det ikke mye naturlig jod i melkeprodukter,  derfor hadde omtrent 80 %  som bodde i innlandet struma altså jodmangel før de begynte å tilsette jod i foret til kyrene. Så hvordan kunne så mange få struma når de hadde tilgang til meieriprodukter? Jo svaret er enkelt, de bodde i innlandet uten tilgang til fisk og sjømat. Så på 50 tallet tilsatte de jod i kraftforet for å løse på dette problemet, og det er jo et godt tiltak, men det er ikke naturlig i melk. Og de fleste kan vel tenke seg til at det som er naturlig er bedre en det som er tilsatt. Det som bør anbefales er jo fisk og sjømat som er naturlig rik på jod, og veldig sunt! Man kan spise to måltider fisk pr uke og ha dekket behovet for jod. Mens med melkeprodukter må man virkelig pøse på. 

 For å illustrere dette har jeg laget en tabell over diverse matvarer som inneholder jod, de er tatt fra Klikk HER for å komme til matvaretabellen . Og den viser klart at sjømat og fisk er gode kilder til jod ikke melkeprodukter. 

Ale tallene er  tatt fra Matvaretabellen pr 100 g vare. Det er ikke alle matvarer som er oppgitt jod nivå i,  står det “-” bak har den jod men det er ikke oppgitt verdi,  står det 0 inneholder matvaren ikke jod. Tang og tare fant jeg ikke, men det vet jeg inneholder mye jod. 

Det skumle med ette er at det dessverre er et raskt økende helseproblem med stoffskifteproblematikken, etter min mening kunne i alle fall noen av tilfellene vært unngått om man hadde spist mer fiskeprodukter eller tatt tilskudd om man ikke tåler fisk. 

“Jodmangel, hva skjer i kroppen” Dette er kopiert fra Norsk Helseinformatikk. Klikk HER om du ønsker å lese.

Dersom kroppen får for lite jod, vil den forsøke å beholde mest mulig jod i skjoldkjertelen. Dersom underskuddet vedvarer vil det gå ut over produksjonen av skjoldkjertelhormoner, og stoffskiftet blir lavt. Hvis dette skjer hos en gravid kvinne, vil fosteret kunne få alvorlige, permanente utviklingsforstyrrelser i hjernen og resten av nervesystemet. Hos eldre barn og voksne, vil kronisk jodmangel føre til apati og lavt stoffskifte.

Et symptom på lavt (og høyt) stoffskifte, er struma, en hevelse på halsen. Struma som oppstår i forbindelse med jodmangel, er et uttrykk for at kroppen strever med å lage nok skjoldkjertelhormoner og forsøker å kompensere ved at selve kjertelen vokser.”

De skriver også at melk er en god kilde for jod, og fremhever ikke stort fisk noe som er helt ufattelig. Som det fremkommer i tabellen under som hetet fra matvaretabellen HER er det jo tydelig at melkeprodukter ikke er noen god jodkilde. Dessuten er jod tilsatt i kraftforet for at det skal være jod i melkeprodukter. 

                                                                                        Bilde er fra gofisk  .Hyse inneholder 320 µg jod.

Lettmelk inneholder  20 µg jod dvs. at det er 300 µg mer jod i hyse en i melk, er melk fortsatt en god jod kilde?

 

 

Hjemmelagde fiskekaker er ofte laget av hyse eller lyr, lett å få barn til å spise. 

 

Hyse Rå

Jod 100 g vare

320 µg

Kokt krabbe

218 µg

Torsk filet ovnsstekt

198,6

Rå tosk lever

380 µg

Rå blåskjell

140 µg

Kryddersild

143 µg

Kokt ørret

4,5 µg

Rå lyr

143 µg

Kokt Sei

83,7 µg

Kokt kveite

7,2 µg

Kokt steinbit

81 µg

Breiflabb

Ikke oppgitt

Reker i lake

10 µg

Rå torskerogn

107 µg

Reker kokt

Ikke oppgitt

Røykt Laks

9 µg

Røykt ørret

13 µg

Kokt Laks

10, 8 µg

Kokt kamskjell

3,6 µg

Makrell rå /sushi

13,3 µg

Lett melk

20 µg

Norvegian

31 µg

Naturell Yoghurt

13 µg

Eggeplomme

80,2 µg

Cheddarost

30 µg

Hevtemel

1 µg

Langkornet tørr ris

2 µg

Banan

0 µg

Hvregryn store

0,5 µg

 

Solsikkefrø

5 µg

Eple juice

1 µg

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#Hyse #fisk #sjømat #Jod #jodkilde #Melkeprodukter #morsmiddag #ernæringsråd #Norskeernæringsråd

De blir fort til at mat blir liggende i fryseren, og det forsøker jeg å unngå, noe jeg selvfølgelig ikke klarer som de fleste av oss. Men dagene fyker for tiden, og hvor den blir av kan man spørre seg om. Jeg hadde fryst ned kraften etter røykt svineknok og skjært opp resten av svineknoken(jeg har de alltid hver for seg). Og i dag ble de en kjapp, mettende og veldig god middag med flatbrød til. Vil du ikke bruke kikerter, kan du bruke gule erter, men jeg anbefaler å prøve, det smaker veldig godt.

Her finner du oppskrift på Røykt svineknok med:

Kålstuing HER

Kålerabistape HER

Som betasuppe HER

Gulertesuppe HER

Til 2-3 personer

1 pakke ferdig kokte kikerter eller som meg som har kokt og fryst ned  HER

2 biter med kålrabi

1 stor gulrot

2 store sneier med sellerirot

1 løk

1/2 l kraft fra den kokte svineknoken

Restene av svineknoken

Pepper

Det var nok salt for min del, men ha gjerne i om du synes den er for lite salt.

Server gjerne med flatbrød(glutenfritt til meg)

 

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#røykt #svineknok  #enkelt #godt #Middagstips #middag #morsmiddag #glutenfri #melkefri #tradisjonsmat Hjemmelaget #mat #fra #bunnen #av #Tradisjonsmat #Helgemat #søndagsmiddag #betasuppe #lapskaus #kålstuing #Kikerter #suppe #suppetilmiddag #spisoppmaten #rester

Det var litt overaskende da jeg våkent og  trakk fra gardinene og det var snø, men det er mangslags vær en vårdag, og det kan komme snø helt til 17 mai.

Men inne blomstre det 💖🌞

 

Nå har jeg ikke mange blomster som er kjøpt for at de blomstrer, men det er jo utrolig når de gjør det.  Her er en lilje og en jeg ikke vet navnet på.

 

 

Jeg og en nabo var blant annet på Ikea i går, og der kjøpte jeg meg et lite blomsterstativ. Jeg vet ikke om det er slik jeg skal ha det,

men det er litt som må omorganiserer i stuen før alt er på plass.

 

 

 

 

Dette er en kaktus som jeg har hatt i nesten 40 år, og da jeg flyttet opp her jeg bor nå, så begynte den å blomstre med en gang. De begynner med slike tupper på den, så vokser de ut som stilker, og så kommer blomsteren.

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#hage #planter #snø #Vår #kaktussomblomstrer #kaktus #morsmiddag #grønnefingrer #hjemmelaget #frabunnen

Laks/ørretfilet

Sesamfrø

Solsikkerfrø (Kan sløyfes)

Eventuelt sesamolje om du har de, da blir sesamsmaken forsterket

egg

Salt

Pepper

Ha egg, salt og pepper i en skål og bland godt sammen, ha en skål med  frøene og vend fisken i den. Ha fisken på pannen men vær forsiktig med varmen slik at frøene ikke blir brent.

Jeg hadde rotmos HER og steikt søt paprika til, men du lager det du vil av tilbehør.

Man kan gjerne blande kakao eller noe annet i hjertene så kan man ha de i iskaffe eller noe slikt, har dere noen ideer?

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#fisk #fiskiovnen #ørret #laks #Billig #enkelt #godt #glutenfritrt #melkefritt #Hjemmelaget #matfrabunnen #Morsmiddag #middagstips #hvaskalvihatilmiddag #hverdagsmat

Jeg liker ikke å kaste mat, men jeg er veldig glad i hjerter :-). Man får alltid små rester av diverse, slik som nå min kusine var på besøk, hun må ha melk i kaffen og jeg bruker overhode ikke melk selv. Da er det genialt å fryse ned melken i små porsjoner, varmer man den før man har den i kaffen er den helt like fin. Man kan ha den i iskaffe eller te også. Jeg fryser ikke bare melk, men også andre ting som jeg bruker bare litt av, som fløte, plantemelk, kokosmelk osv. Man kan fryse kaffe til iskaffe, te til iste, Limesaft med mynte til mojit, juce osv. osv. Her er det kun fantasien som stopper oss. 

Jeg har kjøpt former på Ikea, og frøs melken først i de, og deretter tok jeg de frosne hjertene i en plastpose slik at de ikke skal ta mat fra andre matvarer. Når melk har vært frossen er det lett at den skiller seg, men om man bare varmer den litt, så er den like fin. Man kan ha hjertene i mat som trenger litt melk, eller en grei måte å få kjølt ned kakaoen i en fei også 🙂


Man kan gjerne blande kakao eller noe annet i hjertene så kan man ha de i iskaffe eller noe slikt, har dere noen ideer?

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#enkelt #godt #uten #melk #uten #gluten #Middagstips #søndagsmiddag #Middag #morsmiddag #allergi #hjemmelaget #matfrabunnen #spisoppmaten #rester #frysnedmelkeskvetter ##plantemelk #juce #frys #iste #mojito

Hvorfor dette navnet er jeg veldig usikker på, den er veldig god på smak,  saftig og luftig, og kjapp å enkel å få til. Jeg tatt utgangspunkt i en gammel oppskrift vi brukte da jeg var kokkelærling, og det er nå noen uker siden 😉. Theodor var så grei at han sa at kaken var så god og så fint pyntet at de så ut som fra en fin butikk, det er jo utrolig herlig.

 

 

125 g smør

250 g sukker

300 g glutenfritt mel, tåler du hvetemel så stod det 275 g hvetemel

1/2 ts muskat

1 ts kanel

3 ss kakao

3 ts bakepulver

3 egg

1/2 d kaffe

2 dl melk eller som jeg brukte plantebasert melk

Pisk smør og sukker hvitt, det er en fordel å ha smøret ute på benken en god stund før man begynner på kaken, da blir det lettere å få pisket den. Mål opp mel, bakepulver, kakao kanel og muskat, mål opp melk/planemelk og kaffe, bland vekselsvis inn mel og væsken og så til slutt eggene. Smør en 24 form og hell deigen i, forvarm ovnen til 180 grader i min ovn. Sett kaken nede i ovnen og steik den i rundt en time. Du kan sjekke om kaken er ferdig med å stikke en trepinne/grillpinne eller lignede midt i kaken når det har gått en time.

Avkjøl kaken på rist, del den  to og fyll krem i den, og pynt den med sjokoladekremen.

Oppskrift på sjokoladekrem:

375 g smør

1 pakke melis

1 ts ekte vanilje eller vaniljepulver

2 ss kakao

Ca. 2 ss kaffe

Del smøret opp i terninger, ha i melis, kakao, vanilje og kaffe, rør litt forsiktig til det har blandet seg litt så ikke melisen fyker ut over hele kjøkkenet. Når alt er blandet setter du mikseren på full guff, stans av og til for å bruke slikkepotten til å få alt like godt pisket.

 

 

 

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#Tropiskaroma #Kake #gammeltradisjonsrikkakeoppskrift #tradisjonsrik #kake #Tradisjonell #hjemmelaget #matfrabunnen #mostmiddag #søtegleder

I dag er jeg så heldig å ha bonusfamilien min på middag, Mia, Theodor, Margrethe og Ole. Jeg har lenge tenkt å lage svinekoteletter i ovnen, men det må jeg lage til mange, uten blir det liksom feil, om du forstår. Noe mat må man dele, slik er det bare. Dette er mat som er veldig enkel å sette på, så lager den seg selv, så kan man ta seg en tur eller lage kake som jeg gjorde, den skal dere få oppskrift på seinere.

Jeg brukte to pakker(8 stk) med nakkekoteletter men du må gjerne bruke vanlig svinekoteletter

Jeg hadde de i ovnen med salt og pepper øverst på 200 grader i rundt 10-15 minutter så de ble litt brun. I mellomtiden skar jeg opp poteter og grønnsaker som jeg skulle ha i sammen med kotelettene.

Ca. 10 poteter

1/2 liten kålrot

1 persillerot

3-4 gulrøtter

1/2 sellerirot

1-2 løk

Ca. 2 dl kokt vann

2 buljongterninger eller 1 ss med pulver som løses opp i det kokte vannet.

Jeg flyttet kotelettene litt så alle grønnsakene og delte poteter kom nederst i formen, så helte jeg på den utrørte buljongvannet å helte over.

Jeg tok formen midt i ovnen på 200 grader i rundt 15 minutter til, så skrudde jeg ovnen ned på 120 grader og lot alt stå til gjestene var på vei rundt 2 timer. Da er kotelettene møre og fine, og både poteter og grønnsaker ferdig.

SAUS: Man kan lage brun saus også om man ikke ønsker tomatsaus

Jeg tømte væsken fra kotelettene i en panne, og tilsatte

2 ss tomatpuré

1,5 dl  fløte/plantebasertfløte

2 ss maizena

Salt og pepper

Blandet ut fløte med maizena og hadde i tomatpuré, ga det et oppkok under omrøring og smakte til med salt og pepper.

Ønsker man å ha sausen opp på kotelettene før servering så gjør man det.

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

 

#svinekoteletter  #svinekjøtt #kålrabi #enkelt #godt #Middagstips #middag #morsmiddag #glutenfri #melkefri #tradisjonsmat Hjemmelaget #matfrabunnen #av #Tradisjonsmat #Helgemat #søndagsmiddag #betasuppe #lapskaus #iSteikeovnen  #tradsisjonsmat #nakkekoteletter