Når man først tar seg tid å lage karbonader, kjøttkaker osv. kan man like godt lage så mye at man  har en hjemmelaget middag i fryseren til  en annen dag også. Oppskrift på karbonadene finner du HER

Siden jeg hadde igjen rotmos  (den hadde selvfølgelig  blitt satt kaldt med en gang den var nedkjølt) fra søndag, og da passet det jo perfekt til karbonader. Rotmosen besto i utgangspunktet av poteter og sellerirot, smør, salt og pepper, men for å få nok mos brukte jeg en potet fra i går som jeg bare knekte med en gaffel før jeg hadde det sammen med resten av mosen. Det kan være en fordel å ha litt  (et par ss) vann eller  melk  i når den varmes rotmos, og ikke bruke for sterk varme. For å se hvordan man kan lage en rotmos, klikker du HER

Jeg fikk tips om at hermetiserte mandariner var godt i salat, så det måtte jeg da forsøke.  Det var virkelig friskt og deilig sammen med  resten av middagen. Minuset er at mandarinene er i sukkerlake og da blir ikke dette noe  jeg kommer til å gjøre ofte. Men man kan jo også bruke usukret ananas eller oppskåret melon, granateple er også en innertier. 

Salaten bestod enkelt og greit av isbergsalat, agurk,tomat og hermetiserte mandariner.  

Hva tenker du om å bruke rester?

Har du brukt rester av poteter/grønnsaker å laget potet/rotmos av?              

Hva bruker du av restemat?      

         

Ingen som har fulgt bloggen min over tid blir overasket om jeg lager middag av rester, noe som også er tilfelle i dag.   

I går hadde jeg torsk i form med  grønnsaker i ovnen, og det ble et stykke igjen, pluss litt kraft og grønnsaker. Dette var nydelig middag og hvorfor kaste så god mat?

Til 2 personer:

1/2 løk 

1/2 hvitløk

1 rød chili (den var veldig svak, så du må gjerne ha i mer om du liker det sterkt)

2 gulerøtter

Litt frosne brekkbønner Bruk de grønnsakene du har og liker, ikke heng deg opp i at du må ha akkurat det jeg

1 boks kokosmelk

1 bit fiskebuljong (husk å sjekk om den er glutenfri)

1 ts  paprikapulver

1 -2 ts salt

1/2 ts pepper

1/2 ts chilipepper

1 ts Grønn chilipasta

1/2 pk (en firkant) med risnudler 

Og restene fra gårsdagens middag

Rens og del løk, hvitløk, chili og gulerøtter surr alt i en panne med smør eller rapsolje, del ørreten og ha de i når grønnsakene er blanke (litt myke). 

Ha så i kokosmelk, alt krydder, buljong og nudlene, og la det få trekke i noen minutter under omrøring. Ha i rester av fisk osv om du har det, og smak om det er passe sterkt til deg 🙂 Server gjerne med brød om du ønsker det. 

 

 

Den grønne Karri pasta  er glutenfri og som jeg kjøpte på en internasjonal butikk.

 

Hver gang jeg prøver noe nytt må jeg utforske det videre, som krydderet Garam Masala. Jeg kan jo ikke ha det bare til en rett, så derfor forsøkte jeg det på båtpoteter i ovnen i dag. Det ble veldig smakfullt, og passet godt til de hjemmelagde karbonadene med chili. 

Til 4 personer:

2 pk kjøttdeig/karbonadedeig(800 g)

1 løk

 1/2  stor kinahvitløk eller 2 fedd hvitløk

1 chili uten frø

2 egg

Ca. 2 ts salt

Finhakk løk, hvitløk og chili og ha de i deigen sammen med eggene, og bland godt sammen. Jeg lager alltid en liten prøvekake slik at jeg kan korrigere om det er noe som mangler.  Lag store tykke karbonader og ha de på en god og varm stekepanne, snu med jevne mellomrom etter at varmen er skrudd ned. 

Karbonadene må steike i rundt 10-15 minutter eller lenger alt etter størrelse. 

Båtpoteten lager jeg med å vaske og tørke potetene, skjære de opp i båter, ha  de i en ildfast form og ha på olje, krydder(Garam Masala) og salt.  Steik de øverst i ovnen gjerne med grill den siste  tiden om de ikke allerede er brune. Potetene er ferdig på rundt 20 minutter.

HER er oppskrift på korianderdressing

                           

 

Garam   masala kan kjøpes ferdig på større butikker og i innvandrerbutikker, men som vanlig laget jeg det for jeg orket ikke løpe rundt for å finne det. 

Denne blandingen er en lang liste krydder, men alt får man på butikken, jeg ser at det er litt variasjon på hvilke krydder man har i.

Her er de krydderne jeg hadde på kjøkkenbenken min (som er nokså stor og omfattende del av kjøkkenbenken min he he).

2 ss spisskummen 

2 ss koriander

2 ss kardemomme

2 ss kanel¨

2 ss gurkemeie

1 ss chilipulver

1/2 ss nelik (malt)

1/2 ss muskat 

Man kan bruke hele krydder (feks kanelstang) om man har kaffekvern å kverne krydderet i. 

Bland alt godt sammen og ha det på et tett glass, husk å merke hva som er på glasset.


Jeg tar limband på lokket før jeg skriver med sprittusj, da kan jeg bare ta bort limbandet når skålen er tom.
 

 

For en liten stund siden så jeg 4 stjernes  middag der han stortingsrepresentanten fra venstre som er fra India laget mat. Helledussen så godt det så ut, deriblant  laget han Pakore, og fant oppskriften til han kokken i programmet Ole Martin Alfsen, og den brukte jeg med noen små justeringer. Denne oppskriften har jeg virkelig gledet meg å lage, og helledussen de ble gode! Jeg hadde ikke fått med meg at man skulle ha dip til, så det ble økologisk ketchup til. Men du kan finne diverse forslag til dip og dressinger under kategorien dressinger klikk HER

Pakore er laget av kikertermel som er naturlig glutenfritt, jeg kjøpte det på helsekost men det finnes også på litt større butikker. 

 

 

Deig

250 g kikertermel

1 1/2 dl farris eller lignede mineralvann eller kefirmelk (jeg måtte bruke en del mer veske en det som stod i oppskriften)

1 ss bakepulver

2   ts salt

1 ts 

1 ts malt chilipulver

1 ts garam masala (kan kjøpes i butikk eller lages selv, skal legge ut oppskrift snart)

1 ts malt korianderfrø

2-3 fedd hvitløk eller 1 kinahvitløk, om ønskelig

2 ss hakket frisk koriander

Opp kuttede grønnsaker 

100 g spinat

125 g løk

½ rød eller grønn paprika

75 g aubergine

100 g poteter (jeg hadde ikke poteter i, men en 1/2 squash)

5-10 dl olje til steking

Bland ut kikertmel med litt væske om gangen. Ikke bruk opp alt med én gang. Røren bør være fri for klumper. Bruk visp til å blande ut væske eller sikt kikertemel. Tilsett krydder og bakepulver. La stå 10-15 minutter mens du renser og kutter grønnsakene.
Skrell poteter(eller squash) og løk, skyll grønnsakene og finhakk spinat, samt ternet løk, potet, paprika og aubergine i 1 x 1 cm store terninger. Bland med røren.
 Varm olje i en frityrgryte eller i en jerngryte. Prøv å steke én pakora for å se om oljen er varm nok og smaken er god. Hvis nødvendig, juster med krydder/kikertemel.
 Bruk to spiseskjeer til å forme og slippe pakoraen i varm olje. Etter 1-2 minutter bør disse vendes slik at de blir gjennomstekt. Når disse er gyllenbrune, kan de tas opp med en sil og legges på kjøkkenpapir for at overflødig olje skal renne av.

Serveres med enten tomat eller yoghurtbasert dip

Man kan mene så mangt om mye, og det gjør jeg også, og noe får dere vite slik som dette. KAST sitronpepperen, når hørte dere meg sist sa at man skulle kaste noe? Nettopp ALDRI! Sitronpepper er fusk og fanteri, og får maten til å smake  dårlig, den inneholder knapt sitron men masse smaksforsterking og annen dritt.Hvorfor ikke bare bruke fersk sitron eller lime? Jeg har nesten alltid lime i kjøleskapet, den holder seg lenge og jeg bruker den til alt fra middag, til drikke i vannet og til dressinger osv. Man kan da ikke mene at det er mer arbeid å presse en sitron eller lime over maten en å ta på et fuskekrydder vel?

He he jammen var det godt å få det ut, pjuuuu 😉

I dag hadde jeg enkelt å greit ørret og brokkoli i ovnen med  fersk presset lime over, salt, pepper og smør, og kokte poteter. Og det smakte fantastisk 😉

 

Eller pikekyss som  det gjerne kalles, er søte og flotte å skape litt fest med. Det ble tre typer marengs topper, hvite, lett rosa og turkis. 

Faktisk utrolig enkelt å lage, men det tar litt tid å få de sprø, men de står nå i ovnen.   

Dette er en stor oppskrift, så man kan dele den i to man ønsker mindre mengde.

6 eggehviter

450 g sukker

Skill eggehviten fra eggeplommen. Det kreves litt konsentrasjon om du ikke har gjort dette før, men en teknikk er å ha tre forskjellige kopper/skåler, det blir mye oppvask, men det kan lønne seg. For om man er uheldig med et egg slik at man får eggeplomme i eggehviten, så har man ikke ødelagt alle eggene. For å presisere hva jeg mener så har jeg en skål til eggehviter, en skål til eggeplommer og  en skål eller kopp til det egget jeg deler. 

Ha eggehviten i en miksmaster sammen med  litt av sukkeret, og begynn å pisk på full styrke, når eggehviten har gått en stund skrur man av mikseren og har i mer sukker, og denne prosessen fortsetter til alt sukkeret er i eggehviten, og eggehviten er blitt helt stiv (kan du snu bollen og ikke noe faller ut, da er eggehviten stiv nok). 

Nå kan du velge å ha  i konditorfarge eller ikke. Ønsker man flere farger må man ha eggehviten i forskjellige skåler når man har i fargen, man må blande fargen forsiktig i. Jeg fikk en tilbakemelding om at ei hadde prøvd å bruke fargepasta, men det vil jeg tro er for mye fett i  slik at  det ødelegger marengsen. 

Ha marengsen i en sprøytepose og sprut små topper på bakepair, bruker du en “tyll) med mønster får marengs toppene mønster.

Det er en fordel å bruke varmluft på stekeovnen, sett den på  100 grader og la marengs toppene stå til de er stive tvers igjennom det tar rundt to timer.