Kjære lesere av bloggen min, tusen takk for dere har brukt den, og jeg håper å se enda mer til dere i 2019.

Jeg ønsker dere et fantastisk nytt år i 2019 med blanke ark og fargestifte til!

Kom gjerne med forslag til hva dere ønskerjeg skal lage, jeg tar dere gjerne inn som gjesteinnlegg det er bare gøy.

Forslag kan sendes på [email protected] 🙂

 

 

 

Denne lasagnen er utrolig enkel og rask å lage,  er glutenfri og laktosefri og for ikke å snakke om utrolig mye bedre. Når Toro kan  blande to sausen i et, kan jeg også! Om man ikke trenger glutenfritt og laktosefri kan man selvsakt bruke vanlige lasagneplater og mel.

Synes du det ser enkelt ut å lage den?

Ble du inspirert til å prøve å lage den?

Til 4 personer

Ca. 400 g/ en pakke karbonadedeig eller kjøttdeig

1 løk

2-3 hvitløksfedd (Man kan ha både mer eller mindre, eller kuttes ut hvitløk etter ønske)

Ca. 1 ts pepper

3 ts oregano

3 ts spisskummen

1 ts røyt paprika (kan selvsakt bruke vanlig paprike eller det krydderet du ønsker, jeg har bare fått helt dilla på det)

2 ts basilikum

Bruk de krydderne du ønsker, men disser passer godt til.

Salt

Rens og findel hvitløk og løk, steik de lett før du har på kjøttdeigen og steiker alt sammen til den er gylden brun.

Ca. 9-10 glutenfrie lasagne plater  Tåler du gluten bruker du selvsakt vanlige.

Sausen:

2 pakker/bokser med knuste tomater

Ca. 2 dl vann å skylle ut av begge tomatboksene  og  som has i sausen

2 dl laktosefri fløte (bruk gjerne vanlig fløte eller melk om du tåler det)

2  buljongterning (sjekk at de er glutenfri)

1/2 ss johannekjernemel eller annet glutenfritt mel (Maizena kan man ikke bruke i denne retten siden maizena ikke  holder seg ikke tykt over lengre tids varmebehandling) (bruker du hvetemel 1 1/2 ss)

1/2 parmesanost eller den osten man ønsker (Ha litt igjen så du kan ha opp på lasagnen)

Fremgangsmåte:

Ha knuste tomater, vann, fløte, buljong, krydder, salt og mel i en panne og la det koke opp under omrøring.  Når sausen er kokt opp smaker man om man ønsker mer salt eller krydder. Jeg  bruker å ha ost i sausen, men i dag valgte jeg droppe den men det er klart det gir ekstra smak med mye ost i. Rasp osten og ha den i sausen, la litt være igjen så du kan ha opp på lasagen på slutten av steiketiden. Ha kjøtt/karbonadedeigen i sausen og bland godt sammen.

Ha en ildfast for med høye kanter, ha en øse med sauseblandingen, og legg på lasagneplatene, gjenta til det ikke er mer saus. Sørg for at siste øsen deker de siste platene.

Sett lasagnen mitt i ovnen på 210 grader, den trenger mellom 45 til 60 minutter. På slutten av steiketiden har man på litt ost på toppen.

#middag #middagstips #enkelt #godt #sunt # Lasagne # Kjapp #hjemmelaget #oppskrift #Glutenfri #laktosefri #Blogg #mat #matblogg #bloggtoppen #mors #middag #morsmiddag #kvamme #Gard #Kvammegard

Når man lager festmat ønsker man gjerne at fatet, serveringsfatet eller koldbordet skal fremstå som fantastisk og innbydende. Her er en utrolig enkel måte å gjøre det på. Når man har skrelt og skylt gulerøttene bruker man en stor spisser, men man kan også bruke en potetskreller selv om det ikke er like lett. Ha kokende vann i en panne og ha  gulerøttene i vannet rundt et halvt minutt. Ha de i iskald vann for å avkjøle de fort, da holder de på farge og fasong. Lager du de dagen før de skal brukes, dekkes de til med plastikk og settes kaldt.

Noen bilder blir man ekstra glad i, og dette er et av de

 

 

 

 

 

Tenk at noe så enkelt som en gulerot kan være så utrolig vakkert.
Nydelig til garnityr/matpynt på talerkner, serveringsfat eller kordbord

 

 

 

 

 

 

Naturen lager kunstverk bare man lar seg inspirere av den

 

 

 

 

 

 

 

En spisset gulerot 😀

 

 

 

 

 

Blomstrene er laget av en diger “blyantspisser. Jeg fikk den fra noen som kjøpte den utenlands. Men googler du er det mulig den dukker opp et sted her til lands også.

 

 

 

 

 

 

Blomsterne er laget av en stor blyentspisser

 

 

 

 

 

 

 

#Matkunst #Garnityr #pynt #fat #koldtbord #serveringsfat #middag #middagstips #fest #komfirmasjon #bryllup #barnedåp #mor # mamma #far #pappa # Morsmiddag #mors #middag #Blogg #bloggtopp #matblogg #glutenfri #melkefri #laktosefri #Opskrift #frukt.no #nrk.mat

Etter tunge julemiddager var det deilig med enkel og lett mat, og alle var enig om at pizza var topp. Jeg har hatt liggende en pizzabunn(glutenfri) i fryseren i lang tid, og da var det veldig deilig å slippe å lage den etter en ekstremt lat dag.

Min datter Marte hadde laget nydelig salsa lillejulaften så den ble sausen på pizzaen. Oppskriften finner du HER.

Jeg på:
Bogskinke
Tomater
Annanas
Paprika
Parmesan
Ruccula tok jeg på når pizaen var ferdig steikt.

Jeg hadde alt oppskåret på pizzabunnen og steikte den i rundt 20 minutter nesten nederste rist iovnen på rundt 200 grader.
Vi haddde en salat og guacamole til oppskrift på guacamole finner du HER

#taco #dipp, #pizza #pitabrød #oppskrift #hjemmelaget #enkel #knallgod #salsa #Rester #spis #opp #maten #ovnsteikt #Morsmiddag #mors #middag #middagstips #Blogg #matblogg #toppblogg #fest #hverdag #middag #glutenfri #laktosefri #melkefri #skinke

Vi hadde taco med rester av den ovnssteikte ørreten og hadde Marte sin nydelige salsa til. Tacokrydderet lage jeg selv og det finner du oppskriften på her. Vi hadde også hjemmelaget guacomole som du finer oppskrift på her

Ørreten som var rensket for skin og bein hadde jeg i litt vann og Tacokrydderet i en panne og varmet forsiktig opp.

Vi hadde også salat, sukkereter, mango, agurk og permasan inneholder ikke laktose.Marte sin god sala

Det var crazy bananas godt
Dere får se meg i nåde for bilder er litt kastet inn, men jeg forsøker meg frem på det nye bloggsystemet og det er også crazy bananas men gjerne med ikke like stort positivt fortegn. He he men jeg har hørt man holder seg ung når man holder seg oppdatert og føller med i tiden 😉

#Taco #fisk #ørret #laks #spis #opp #maten #rester #hjemmelaget #tacokrydder #middag #middagstips #Morsmiddag #mors #middag #Glutenfri #Laktosefri #Godt #festmat #koldtbord #blogg #bloggtopp #matblogg #oppskrift

Marte sin god sala

Vi hadde taco med rester av den ovnssteikt ørreten og vi hadde knallgod salsa som min datter Marte laget, hun er veldig flink å lage mat. Tacokrydderet lage jeg selv, oppskriften finner du her. Vi hadde også hjemmelaget guacomole som du finer oppskrift på her

Oppskrift på Marte sin knalllgode salsa er slik:

1 god hånd med fersk koriander.
2 tomater
3 vårløk
1/2 paprika
1/2 liten løk
Saften av en halv lime
1/2 fersk chili eller tørket chili
Salt
Pepper
1 god hånd med fersk koriander (kan sløyfes eller erstattes med andre urter om man ikke har den eller ikke like den)
Grov del alt (ikke korianderen) og ha det i en blender eller stavmikser til det er jevnt, smak til med eventuelt mer krydder. Hakk korianderen å ha den i til slutt.

Marte

#taco #dipp, #pizza #pitabrød #oppskrift #hjemmelaget #enkel #knallgod #salsa #Rester #spis #opp #maten #ovnsteikt #ørret #laks # #fisk #Morsmiddag #mors #middag #middagstips #Blogg #matblogg #toppblogg #fest #hverdag #middag #glutenfri #laktosefri #melkefri

Magisk hjemmelaget pinnekjøtt fra Kvamme Gard/Byfjellslam

Noen ganger hiver man seg ut i noe som er ukjent og litt skummelt! Vel helt ukjent med å salte kjøtt er jeg nok ikke, for min far saltet alltid pinneside da vi var små. Men jeg har aldri saltet og tørket pinneside selv før.
Det begynte med at jeg fikk høre at Kvamme Gard solgte fårekjøtt, og da var jeg ikke sein med å sende en forespørsel, og de hadde både lam og sauekjøtt. Etter litt overveielse bestilte jeg en halv sau, og det ble sauekjøtt siden det er mye mer smak i en lam og det er halve prisen. Smaken blir mye bedre siden det er mer fett, og det er mer kjøtt på sau i forhold lam.

Minstejenten Miriam spiser ikke så mye reint kjøtt, så det ble pøsler for hennes del. Men jeg har hørt rykte om at Kvamme Gard skal begynne å lage pøsler også, så neste år kan det være at pølsene kommer derfra.
Kvamme Gard er selger diverse produkter fra gårdsdriften og det jeg har smakt til nå er bare helt fantastisk. Du kan se hjemmesiden til Kvamme Gard HER og Facebook siden deres HER.
Jeg har vist misforstått litt det med hvor sauen opprinnelig kom fra, for jeg hentet sauen på Kvamme gård, men det er flere bønder som har slått seg sammen og det heter Byfjells lam hjemmesiden deres finner dere HER, der står det både priser og hva du kan kjøpe. Facebook siden deres er HER


Jeg skal ikke si at jeg var veldig tøff i tryne når jeg begynte å salte kjøttet, men jeg tenkte at den som intet våger intet vinner, og satte i gang.
Man skulle gjerne tro at det er veldig vanskelig å lage pinneside, men det er faktisk forbløffende enkelt. Utfordringen i dagens hus er vel at det ikke finnes noe sted å henge pinnesiden til tørk, siden det bør være god lufting og under 10 grader.
Slik gjorde jeg det:
Jeg brukte rett og slett en skuff fra fryseskapet til å ha pinnesiden i, pinnesiden var jo nokså stor før man salter den. Og det eneste man skal gjøre er å pøse på med grovt salt, man skal ikke være forsiktig med å salte, man skal faktisk PØSE PÅ. Minst 2 kg grovt salt over hele siden, gni saltet godt inn i kjøttet. Jeg fikk skuffen inn i kjøleskapet, så den stod kaldt og mørkt, jeg så til den minst annenhver dag, snudde den og hadde mer salt på om det var nødvendig, og gnidde salte litt der det var nødvendig. Det lå 8-10 dager, før jeg tok det opp og tørket av saltet. Jeg har sett at man noen steder skriver at man skal skylle av saltet, men det tok jeg ikke sjansen på. Jo mer salt jo sikrere er man på at kjøttet ikke blir dårlig, og det er bare å vanne godt ut når man skal bruke det.
Jeg tok et tau i pinnesiden og hang det på loftet, jeg har en eldre bolig så der er det god lufting så det gikk fint.
Der hang det å tørket, til å begynne med så jeg til det stadig vekk for å forsikre meg at det tørket fint og ikke fikk mugg eller andre ulumskheter.
Pinnesiden tørket helt fint, så der hang det til jeg tok det ned for å dele det opp.
Marte min eldste datter brukte sag for å dele det opp, det var nok den tyngste jobben.
Den 22 desember la jeg en pinne i vann for å sjekke om pinnesiden var spisende, og skulle den være en katastrofe hadde jeg fortsatt tid å løpe på butikken å kjøpe pinnekjøtt.
Min datter Marte var med på smakingen, og det ble en magisk opplevelse. For å si det pent “FYTTI SAUEN ” så godt «DET» var pinnekjøtt det! For det første var det utrolig mye kjøtt på en pinne at det var et måltid i seg selv, og smaken var så rik, saftig og mørt at man ble helt euforisk, og angret straks at jeg ikke hadde lagt litt mer kjøtt i bløt til prøvesmakingen. Det var bare å legge i bløt kjøttet til julaften og glede oss hemningsløst til julemiddagen.
Tilberedning av pinnekjøtt med tilbehør finner dere HER.

#Pinnekjøtt #kvammeGard #Kvamme #Gard #hjemmelaget #oppskrift #jule #middag #nyttårs #fest #middagstips #morsmiddag #mors #middag #Blogg #Matblogg #Bloggtoppen #glutenfritt #melkefritt #Famile #lokalmat #byfjellslam #kortreist #mat

Dette ble en morsom dag der ikke noe skjedde slik jeg hadde planlagt og trodd  :-D. Bonusfamilien min skulle komme på middag og min eldste datter er kommet hjem til jul. Jeg gikk meg en kjapp tur og handlet litt, og hadde i grunnen god tid.

Kom hjem og satte fisken tidlig i ovnen, skrelte potetene og satte de på kok. Og det var da det begynte 😀

Han som bruker å levere ved til meg ringte og sa at han kom med ved, det var jo supert for jeg var nesten tom for ved. Maten var jo satt på så det var ikke noe stress. Datteren min som kom seint hjem i natt var trett og hadde kubbet på sofaen sammen med katten.

Vedmannen er jo en trivelig ung mann så jeg ble stående å snakke med han en stund. Katten kom pluteselig bort til garasjen, noe jeg stusset på siden det er noe den aldri gjør, men den ville hente meg for gjestene var allerede kommet nesten en time før. Smart katt!

Som familie ellers gikk de selvsagt rett inn og ropte på meg, men jeg var jo ikke der! Både katten og min datter som begge sov godt hoppet opp i forskrekkelse.

Dermed hadde jeg jo ikke god tid lenger he he. Så det ble armer og bein for at resten av maten skulle bli ferdig, så kjøkkenet så ut som det hadde falt en bombe eller noe da maten endelig kom på bordet. Maten var nydelig og vi spiste godt alle sammen.

Juletreet var ikke blitt pyntet, så etter litt kaffe begynte min bonusfamilie å pynte treet. Og plutselig hadde jeg jammen juletre også. De måtte hjem igjen til hundene som trengte å få seg en tur.

Jeg seig fem minutter ned i sofaen før jeg begynte å renske resten av fisken, og rydde bombekrateret mitt. Lykkelig og glad for jeg er så heldig å ha alle rundt meg. Jeg kastet en sunoppvasktabelett inn på kjøkkenet  så etter bloggingen håper jeg den har gjort som på reklamen 😉

Bonusfamilien min en dag de inviterte meg med på pølselunsj i skogen.

Tillaging av hel ørret eller laks:

Hel ørret eller laks blir veldig mye mer saftig en de filetene man får kjøpt, det er for det er bein i den. Men det er så mye mat at man nesten må være noen som skal spise for at man kan ha det til middag.

Skyll fisken og tørk den før man legger den i folie på et steikebrett.  Ha sitron, smør, salt og pepper på og i den. Pakk folien godt rundt den og sett den neste nede i ovnen på ca. 180 grader i rundt 45 minutter (det kommer ant på størrelsen på fisken).  Får man skinne lett av fisken er den ferdig.

Ta skinne av på den siden som ligger opp. Tøm av saften som er kommet ut og bruk det til sky eller i sausen. Bruk folien på fisken til å dra fisken over på et serveringsfat.

Jeg laget eplesaus til, gulerot, blomkål, brokkoli og rømme.

Oppskrift på eplesaus finner du HER, denne gangen kuttet jeg fløten

#ørret #laks #Hel #eplesaus #eple #saus #Fisk #fest #besøk #bonus #familie #middag #middagstisp #Mors #middag #morsmiddag #glutenfri #laktosefri #melkefri #oppskrift #Blogg #matblogg ##toppblogg #mat #Sundt #godt #juletre #pynting #hjem #til #jul

Kalkun + waldorfsalat = sant!!!

Waldorfsalat er veldig godt og noe nesten alle liker, og det samme gjelder  kalkun.

Har du rester av kalkun ette jul eller nyttår, eller du bare vil ha waldorfsalat til en kalkunmiddag så er det innafor uansett.

kalkunen varmet jeg l steikovnen og hadde båtpoteter til.

Waldorfen fikk bein å gå på, og vi koste oss masse.

HER finner du oppskrift på Waldorfsalaten

#rester #av #kalkun #Båtpoteter #Waldorfsalat #fruktsalat #jul #nyttår #fest #middag #middagstips #Oppskrift   #glutenfri #laktosefri #melkefri #spis #opp #maten #din #blogg #bloggtopp #matblogg #Mors #middag #morsmiddag #frukt #grønnsaker

 

 

Waldorfsalat er noe av det beste jeg vet, men jeg lager det nesten aldri :-D. En knakende kjekk venninne kom på besøk, og jeg hadde rester igjen etter kalkunmiddagen da ble valget enkelt.
En ting som er sikkert er at nesten ingen lager denne salaten på samme måte, det er tusenvis av forskjellige oppskrifter og varianter. Denne typen waldorfsalat er jeg vant til, utenom at jeg hadde i klementiner.
Denne må du bare lage mye av, for man gleder seg til å spise restene seinere he he.
Til oss to brukte jeg:
2 epler
To skiver sellerirot siden jeg ikke hadde stangselleri
2 klementiner (kan sløyfes)
Ca. 10-150 g druer
Valnøtter
Sitronsaft
Ca. 1/2 pakke majones
Ca. 1 1/2 dl fløte (laktosefri om du trenger det) Man kan også kutte ut fløten for i mange oppskrifter er det kun majones. Eller man kan bruke soya piskefløte om man ikke kan bruke melkeprodukter.
Vask eplene, sellerien, klementinene og druene, siden jeg brukte sellerirot delte jeg den i små biter å kokte den litt først, og avkjøler den. Pisk fløten og bland den med majonesen, og ha i oppskårede biter av fukt og grønnsaker, press sitron og ha det i og bland alt forsiktig sammen. Ha på valnøtter og pynt med druer.

#Salat Waldorfsalat #fruktsalat #Kalkun #fugl #middag #middagstips #Morsmiddag #mors #middag #Glutenfri #Laktosefri #Godt #festmat #koldtbord #blogg #bloggtopp #matblogg #oppskrift