Pasta salat med rester av pasta

Tips  til å spise opp pasta

Jeg hadde litt pasta igjen etter gårsdagens middag, og det var litt for lite til en middag til, og for mye til å kaste. Dessuten kaster man ikke mat uten man må.

Glutenfri pasta kan bli nokså hard når den har stått, så det kan være lurt å ha på litt vann med litt salt i å varme den litt før man har den i salaten, dessuten synes jeg lun pasta er bedre en helt kald.

Dette hadde jeg i:

Brokkoli som jeg forvellet(HER kan du se hva det er )noen bunter brokkoli,

Isbergsalat

Grønnkål (hold deg fast, fra terrassen min)

Tomat

Agurk

Avokado

Hardkokte egg

Chilimajones Oppskrift finner du HER

 

 

 

 

 

 

 

 

#Spis #opp #maten Salat #rester #av #pasta #Raskt #sunt #god t# Morsmiddag #vis #meg #din #middag #middagstips #vegetar

 

 

 

 

 

 

Kylling med pasta og salat

Hender det at du har dager der du i grunnen ikke gjør noe som helst, men du klarer å brenne middagen likevel? Vel det klarte jeg i dag! Siden jeg lagde mat til bare meg i dag tenkte jeg å bare frese søtpoteter i en teflonpanne. Og som sakt så gjort, jeg skrudde platen på fullt, gikk jeg inn i stuen og begynte å glo inn i skjermen, og glemte hele greiene. Helt til jeg hørte fresing og felande lyd fra kjøkkenet, og der var det sort røyk fra pannen, og søtpotetene var kremert. Da var det bare å finne en “plan B“, å det var å koke pasta.  Middagen ser litt uryddig ut, men pasta er ikke enkelt å holde styr på, så slik ble det i dag.

2 overlår av kylling(Er billigere filet, og bedre etter min mening) en  som jeg steikte enkelt og greit med salt og pepper på begge sider, i rundt 20 minutter.

Pasta(glutefri for min del)  kokte jeg etter anvisning på pakken i 10 minutter i rikelig vann med litt salt

Salat:

Isbergsalat

Granateple

Ananas

Avokado

Tomat

Agurk

Og jeg har en balsamicoeddik av basilikum som jeg hadde som dressing på salaten.

Enkelt og godt 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#Salat #kylling #middag #pasta #Middag #middagstips #morsmiddag #Glutenfritt #melkefritt #Enkelt #godt #barn #barnevennlig  #vennlig #mat

 

 

Torsk med eggesmør

Kokt torsk er blant mine favoritter, utrolig god smak og enkelt å tilberede.

For å få det aller beste ut av smaken på fisken, kan den ikke være for lite saltet, derfor bruker jeg  rundt o,5 dl salt per. liter vann.

Fisken skal aldri koke, men trekke. Man koker opp vannet, tilsetter saltet og har fisken i, vent til vanne begynner å boble igjen, og skru ned så mye at vannet ikke bobler mer. Deretter skal fisken bare ligge å kose seg å trekke(IKKE KOKE) i det salte vannet til den er ferdig, det kan variere utrolig mye avhengig av hvor store og tykke fiskestykkene er. Det som vises på bilde, trengte ca. 12 minutter, men er det tynne små fiskestykker, kan  fisken være ferdig på tre minutter.

Man kan dytte med en kniv eller lignede  i midten av fisken, deler den seg fint i skiver, er den ferdig, er det motstand lar du den ligge litt til.

Eggesmør er rett og slett kun kokt egg og smeltet smør, men det gir et ekstra løft på middagen.

Jeg hadde kokte poteter, gulerøtter og brekkbønner til, og litt persille til pynt, Ingrid Espelid er tross alt min helt.

kokt #torsk #kokttorsk #fisk #sunt #middag #middagstips # tips #morsmiddag #mamma #pappa  #mor #glutenfritt #melkefritt

Kjøttkaker i ovnen

Å steike kjøttkaker er noe av det verste jeg vet, derfor er  det rett og slett genialt måte å lage kjøttkakene på.  Utenom at man slippe å stå i  steikeosen, får man en fenomenal kraft til sausen. Denne ideen fikk jeg av min fantastiske tidligere nabo Rigmor. Jeg har som vanlig endret litt, men i all hovedsak er den som hun fortalte meg.

Ønsker man ikke å bruke poteter i disse lavkarbotider er det bare til å bytte ut grønnsakene feks. med søtpoteter, blomkål, beter eler hva man måtte ønske.:

Grønnsakene:

8-10 poteter

4-5 gulerøtter

1-2 løk

Litt selleri (jeg hadde to skiver), kan sløyfes

5 dl vann

2 kjøttbuljongterninger eller tilsvarende med pulver

Pepper

Sett steikeovnen på 210 grader. Rens og del alle grønnsakene (potetene bør ikke være i for tykke skiver),og ha de i en ildfastform eller en langpanne. Kok opp vann og ha buljongterningene og pepper i til buljongen er oppløst. Hell buljongvannet over grønnsakene og sett de mitt i ovnen, da får poteter og grønnsaker begynt å steike siden de tar lengst tid på å bli ferdig.

Så begynner man med kjøttkakene.

Kjøttkaker:

4-6 personer (man kan fryse det som blir til overs, eller momse de seinere )

800 g karbonadedeig/kjøttdeig (jeg hadde igjen to pakker av Kvamme gård sin helt magiske karbonadedeig som jeg brukte).

2 egg

2 ss  pulverbuljong

1 løk

Pepper

Salt

Ca. 1 1/2 dl- 2 dl vann

1 ss Potetmel

 

Rens og finhakk løken, og ha den i en bolle sammen med deigen, buljong salt, pepper, potetmel og vann. Bland alt godt sammen. Jeg lager alltid en liten prøvekake på steikepannen så jeg vet at kakene blir perfekt. Jeg måtte ha litt mer salt og pepper i en  jeg antok, men det er jo en enkel sak i verden å ta i mer, mye verre å ta ut når det er for mye.

Kakene formet jeg og la på  en skjærefjøl, og da alle var ferdig formet tok jeg formen ut og hadde kjøttkakene opp på grønnsakene. Så satte jeg formen inn i ovnen igjen. Underveis snudde jeg kjøttkakene så de fikk steikeskorpe på begge sider. Potetene var ferdig på ca. 45 minutter så det var lurt å ha formen inn i ovnen før jeg lagde kjøttkakene.

Saus: Man MÅ ikke lage saus, men kan bruke kraften som den er.

Kraft fra kjøttakeformen det er ca. 4 dl

En god  klatt smør Ca.10-15 gram

1 dl vann

1 1/2 ss maizena

Pepper

Salt og eventuelt mer buljong

Litt sukkerkulør

Hell kraften fra formen og over i en panne og ha i smør- Ha vann og maizena i en kopp og bland det ut og ha det i pannen, kok opp under omrøring. Ha i litt sukkerkulør og smak om sausen er passe saltet og pepret. Du kan helle sausen over i den ildfaste formen/langpannen eller ha den ved siden av.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#Kjøttkaker #i #ovnen #stekeovn #på topp #enkelt #godt #uten melk #uten gluten #Middagstips #søndagsmiddag #Middag #morsmiddag #allergi

Ferskt kjøtt i løksaus

Nydelig tradisjonsmat.

1 kg oksekjøtt

1 stor løk

1 fedd hvitløk (kan sløyfes)

3 gulrøtter

2 buljongterninger

1 laurbærblad

Pepper

smør til steiking

Vann til det dekker kjøttet

Ca. 1 ss 7% eddik

2 ss maizena

1 dl fløte kan sløyfes (jeg brukte litt soyamelk). Vil man ha den uten fløte eller lignede, bruker man bare litt vann til å blade maizenaen ut i.

Litt purreløk eller vårløk så maten får litt farge

Rens og skjær løken i skiver, del kjøtte i biter, og steik alt godt. Hell på vann og buljong, laurbærblad, gulerøtter og pepper, og la det få koke under lokk til kjøttet er mørt (tiden det tar vil være avhengig av hvilke kjøtt man bruker og størrelsen på bitene, men beregn minst en 1-1 1/2 time, sannsynlig mer).

Når kjøttet er kokt blander man ut maizenanen og har den i pannen, og gir det hele et oppkok under omrøring. Ha i eddik og smak til med eventuelt mer salt, pepper, eddik. Man kan ha i litt sukker, men det følte jeg ikke trengtes. Hakk opp purreløk/vårløk og ha i de siste minuttene før servering.

Jeg hadde kokte poteter og litt ertepure til.

Ertepure lager jeg med å ha smør i en panne, hadde frosne erter i når smøret er smeltet. Lot ertene bli varm, så bruker jeg en stavmikser å moser det til en pure. Så smaker jeg den til med salt og pepper. Jo mer smør jo bedre 😉

#Oksekjøtt #tradisjonsmat #Middag #middagstips #Morsmiddag #Glutenfritt #melkefritt #Søndagsmiddag

Knakende gode lavkarbo knekkebrød

Disse knekkebrødene har jeg laget i mange år, og jeg blir sjelden lei de. Knekkebrødene er uten mel, naturlig gluten og melkefri, og knakende gode. Jeg har alltid med meg knekkebrød i en  boks, den ligger i vesken, så da er jeg alltid berett uansett hva som skjer. De står på kjøkkenbenken med et kjøkkenhåndkle på seg, og  der kan de stå i evigheter. Det blir alltid “smuler” av de, og smulene bruker jeg i kokosyoghurt med bær på, ikke noe blir kastet.

Du må gjerne bruke andre frø, jeg varierer stadig på hvilke frø jeg har i, og du kan gjerne bruke nøtter. Havregryn gjør at knekkebrødene ikke blir så sprø, derfor bruker jeg ikke det.

Til 4 brett bruker jeg:

5 dl linfrø (ca. 350 g)

5 dl Solsikkefrø (ca. 300 g)

5 dl  Gresskarkjernefrø (ca. 350 g)

2 ss fiberhusk

3 ss olje

9 dl vann

1 strøken ss salt (synes du det er for  mye salt bruker du bare mindre)

Ha alt i en kjøkkenmaskin(den kan også lages i en bolle og blandes med en sleiv), og rør alt godt sammen. Da er røren veldig tynn, men den skal stå å svelle til deigen er henger sammen, det vil ta rundt 1-1 1/2 time. Den skal være nokså bløt når den er ferdig til å kjevle ut, skulle deigen mot formodning bli veldig tørr, har du litt vann i , og blander godt før man kjevler knekkebrødene utover.

Ha litt av deigen på et bakepapir, del en brødpose, og legg opp på deigen(bakepapir. deig og så plastposen opp på deigen, da er det enkelt å få deigen utover). Har du kjevle så bruker du det å trykker/rulle deigen utover(det er lett siden deigen er så pass bløt), har du ikke kjevle kan du bruke en flaske med vann eller en vinflaske. Bruk en slikkepott å dele deigen opp i firkanter før deigen steikes.  Forvarm ovnen til 200 grader og helst varmluft om du har, da kan man steike flere brett samtidig. Det tar rundt 30 minutter å steike de ferdig, men dette kan variere alt etter hvor tykke man lager knekkebrødene. Noen ganger begynner de å bli litt svidd uten at de er ferdig, da tar jeg de ut, og når alle er steikt setter jeg de knekkebrødene som fortsatt ikke er helt ferdig inn i ovnen på svak varme og døren på gløtt. Da blir de knasende gode.

Smulene av knekkebrødene bruker jeg sammen med kokosyoghurt og bær. Jeg bruker også frosne bær #

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#Knekkebrød #Lavkarbo #Glutenfri #melkefri #sunne #gode #enkel #Morsmiddag #Lunsj #frokost #kvelds #niste

Krutonger

Hvem har ikke tørt brød av og til, og glutenfritt brød er intet unntak, heller tvert i mot. Derfor et tips på hvordan man kan lage krutonger kjapt og enkelt. Holder du på å lage mat og tenker “pokker her hadde det vært godt med krutonger i”, da kan du ta en snarvei. Det er gjerne ikke akkurat like godt, men mye bedre en å skippe. Ha en skive i brødristeren, finn frem krydderne du vil ha på krutongene,  smør eller olje. Bruker du olje tar du krydder og salt i oljen. Med smør tar man smør på den varme skiven, strør på krydder og salt. Del skiven i biter, og “TATA” man har krutonger.

Men vil man ha krutonger stående så anbefaler jeg å gjøre det som under.

                                        

Skjær skiver av brødet, og så terninger

Ha terningene i en ildfast form og bruk olje (da foretrekker jeg olivenolje),krydder(chili, oregano, paprikapulver, cumin, basilikum, salt)eller (feks. grillkrydder)  og salt. Men man kan også  bruke pesto, det er kun fantasien som begrenser en.

 


Bland alt godt sammen slik at krutongene har fått godt med både olje, salt og krydder.

Steik krutongene på varmluft om du har det, i rundt 10 minutter på 200 grader, eller til de er gylden brun. Er det ikke tørr kan du skru ned varmen, åpne døren og la de stå noen minutter til. Man kan også lage det på steikepannen.

Oppbevares tørt

#Gammelt #brød #Kast #mindre #ikke # maten #mat #salat #suppe #Middag #Morsmiddag #restetorsdag

Salat med hvite bønner og hjemmelagde krutonger

Det var planen at jeg skulle ha salat til lunsj, og fant frem det meste, men der manglet jeg egg, og skinke. Ja ja tenkte jeg da blir det tunfisk, men nei, for tunfisk hadde jeg heller ikke. Etter å ha klødd meg i hode en stund, fant jeg ut at jeg fikk prøve den pakken med hvite bønner jeg har hatt stående i evigheter. Kjente fordommene stod i kø, men heldigvis ble den gjort til skamme. Det var mildt,  fin og god smak, og mett ble jeg også.

Før jul lagde jeg krutonger av noe gammelt brød, og det passer jo veldig godt i salaten. Hvordan man lager Krutonger finner du HER

I salaten hadde jeg:

Et par blader med isbergsalat (Hvordan holde salaten frisk finner du HER

En god håndfull rucculasalat

Et stykke agurk

4-5 Cherrytomater

Granateple (litt av den)

Krutonger

1/2 beger hvite bønner

Kjøpe  dressing hadde jeg denne gangen, men du finner forslag til dressinger  Aioli, Aioli med chil, Tzatziki, Guacamole, Chilimajones, 

eller alle dressinger HER

 

 

 

 

#vegetar #salat #hvite #bønner #hjemmelagde #krutonger #Hvordan #ta #vare #på #salat #Granateple #morsmiddag #lunsj #Lunch #middagstips #vegan

Tortilla med kylling

Hva i alle dager skal jeg ha til middag???? Det er vel et av de spørsmålene man stiller seg selv og de man bor med stadig vekk. Da ble det dypdykk i fryseren, og der fant jeg tortillalefse, kylling og mais, så da var den saken klar. Det eneste jeg måtte kjøpe var salat.

Steike godt!

Jeg hadde ferdig steikt

kylling i fryseren som jeg bare varmet lett på pannen. Du må gjerne steike en filet eller overlår av kylling.

Ruccola salat

Isbergsalat

Agurk

Paprika

Søt paprika

Granateple

Mais

Vanlig kjøpt dressing i dag

Tortillalefse (jeg må bruke de glutenfrie, og jeg synes de er veldig gode)

Jeg renset og delte grønnsakene, vasket salaten(Et smart tips til oppbevaring av salat finner du HER )

Varmet tortillalefsen på en steikepanne, er man mange vil det nok lønne seg å ta de i ovnen.

Man trenger ikke varme kyllingen om man ikke ønsker det(om den er ferdig steikt da vell og merke), men jeg liker best lun/varm kylling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#Tortilla #Kylling #rester #Sunt #Godt #kjapt #middagstips #hva #skal #vi #ha #til #middag #morsmiddag

Forny blomsterpottene på en enkel og billig måte

Det er gøy med forandring, og dette er superenkelt å gjøre og koster svært lite å gjøre.

Jeg kjøpte elektrikerteip i forskjellig bredde, de kan fås i forskjellig farge også. Pottene hadde jeg fra før, så de er vasket og tørket godt før jeg begynte. det som er greit med denne teipen er at den er litt elastisk så det er lettere  jobbe med enn vanlig teip.

Her begynte jeg med tape under potten og  limte tapen på skrå oppover og avsluttet inne i potten.

 

Her ble det rundt potten, det som ble utfordringen her var å få de fint der tapen endene møttes, dette må jeg øve mer på å få til.

Her limte jeg tapen på matpapir, jeg brukte den bredeste tapen, tegnet rundinger og klipte ut, og limte på potten. Dette var det vanskeligste synes jeg.

Veldig artig å jobbe med, og dette kan du gjøre med hva som helst, jeg har sett at noen har tatt på kjøleskapsdøren bla. Vil man ikke ha det lenger så er det forholdsvis enkelt å ta det bort igjen.

#DIY #Blomsterpotte #pimpe #opp #teip #elektrikerteip #blomster #pynt #morsmiddag #middagstips