Oksestek står sjeldent på menyen her, men jeg fortsetter min utrettelige kamp om å tømme fryseren, noe som aldri kommer til å skje. Men å ha en sirkulasjon i fryseren bør man ha, uten må man til slutt kaste mat og det går jo ikke. Oksesteken var veldig stor, noe som har gjort at den ble liggende siden vi nå ikke har fått ha store besøk.  Men det er jo ikke farlig med rester av oksesteik, det kan brukes til mye forskjellig. Oksestek kan lett bli tørr, derfor gjør jeg som min farmor gjorde, hun kokte alltid oksesteik etter å ha brunet den, og ingen lagde bedre mat en henne.

Oksestek i ovnen:

Oksesteiker vil variere i vekt, men en tommelfinger regel er at kjøtte skal koke rundt 1 time pr kg kjøtt.

1 løk

2-3 gulerøtter

2-3 stykker sellerirot eller selleristang

Vann

Salt

Pepper

Buljong 1-2 terninger(kan sløyfes) PS: buljong kan inneholde gluten.

Steik steken på alle sidene, ha på salt og pepper. Rens løken og grov del den og la den få surre litt med steken. Hell på vann og litt buljong så den omtrent dekker hele steken. Rens grønnsakene og ha de hele i pannen. La alt få koke sammen til kjøttet er ferdig kokt, har du termometer så bruk det det er et velg nyttig redskap.

Ta steken ut av pannen og la den hvile. Skjær den opp i skiver og om den ikke er helt ferdig eller du vil holde den varm til man skal spise, tar men den i en ildfast form med litt av kraften, har aluminiumsfolie eller et lok på inn i stekeovnen. Men ikke la den stå der lenge, det er bedre den blir kald og at man har den noen minutter i ovnen før man servere den.

Kraften lager man saus av, og resten kan fryses ned og has til sauser og supper osv.

Jeg hadde soppsaus til oppskriften finner du HER.

Grønnsaker var rødbeter, beter , gulerøtter og brokkoli og poteter.

Et tips om rødbetene som “blør” og gir fra seg så mye farge. Skreller man  rødbeter og koker de i vann med eddik og litt salt i rundt 10-15 minutter, kan man skjære de opp og de farger ikke så mye av på de andre grønnsakene. Grønnsakene delte jeg opp og surret i smør til de var møre. Poteter og brokkoli kokte jeg. Ripsgele passer veldig godt til HER

 

 

 

#oksestek #oksesteik #oksekjøtt #storfe #Stek #i # Middag #panne #Stekt #Mørt #kjøtt #Middagstips #morsmiddag #Søndagsmiddag #helgemat #festmat #glutenfri #melkefri #soppsaus #sopp #saus #sjampinjong #rødbeter #beter #i #ovn

 

Dette har jeg aldri laget før, og ideen kom da jeg satt å så i  kokeboken  jeg brukte da jeg gikk på husmorskolen. Det sier vel en del om hvor lenge det er siden. Der hadde jeg limt inn oppskrift fra et ukeblad eller noe, og jeg har på en måtte aldri helt forstått oppskriften. Men nå som verden har gått videre og vi er mer vant med forskjellige ingredienser og matretter fra andre land ble det litt enklere. Det stod tre varianter på samme rett,  da måtte jeg  google i tillegg, så dette ble min variant av Chop Suey. Og selv om den ser litt merkelig ut, så smakte den veldig godt.

Til 4 personer

500 g biff

Skjæres opp i tynne strimler.

Marinade:

2 ss soyaolje (glutenfri om man ikke tåler gluten)

3 ss olje

2 ss riseddik

1-2 hvitløkfedd

Rens og del hvitløken, og bland alt sammen og ha kjøttet i. Marinere kjøttet en time eller mer(jeg lot det stå natten over).


1 løk

2 gulerøtter

1/2 paprika

1/2 korg Sjampinjong

En skive sellerirot (Bruk gjerne stangselleri om du har)

4-5 buketter med Brokkoli

En bite squash

Litt tørket ingefær

4 dl vann

1 ts buljong/1 buljongterning

1 ts maizena

Finn frem grønnsakene, rens og del de i biter(vil du ha andre grønnsaker så bytter du ut, eller legger til og trekker i fra, det er veldig vanlig å ha vannkastanjer, babymais og bønnespirer i. Men det hadde jeg ikke. Man kan også bruke asiatisk frossen wokblanding. Kjøtte bør ha stått rundt 30 minutter på benken før man begynner å steike på kjøttet slik at det ikke er for kaldt når man begynner å steike. Steik kjøttet og grønnsakene og bland vann og maizena, og ha i buljong.  (bruker du buljongterning bør denne være løst opp). Hell blandingen over kjøtt og grønnsaker, og la det få et lett oppkok under omrøring.

Jeg hadde glassnudler til.

 

 

 

 

                                                                                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Var ikke helt fornøyd med bildene, derfor tok jeg bilde av den kalde middagen, men da så den litt tørrere ut 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Del gjerne innlegget med venner og familie 😊 Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

 

 

 

 

 

#Wok #Chop  #suey #kinesisk #middag #middagstips #oksekjøtt #biff #asiatisk #Mat #Glassnudler #Morsmiddag #glutenfri #melkefri

 

Røykt blåkveite bør man virkelig forsøke, om man ikke har smakt det allerede. Fy fasan så godt det er, virkelig blant mine favoritter! Det er ikke ofte jeg spiser røykt blåkveite, den er nokså dyr. Denne uken fant jeg den på tilbud, da ble det dagens deilige middag.

Er du vant med røykt blåkveite?

Røykt blåkveite har en del bein(de er lett å fjerne når fisken er kokt), men derfor bør man kjøpe omtrent dobbelt av de man vanligvis spiser. En vanlig porsjon med fiskefilet beregner man mellom 150- 200 gram per. person, men røykt blåkveite bør man regnet mellom 300- 400 gram per. porsjon fisk. Røykt blåkveite har veldig mye store bein, så det går en del vekt bort av den grunn. Beina er store og lett å rense bort.

Røykt blåkveite skal trekkes som torsk(men bruk minimalt med salt på røykt blåkveite siden den allerede er saltet), altså legges i kokende vann, som man skrur ned  når den begynner å koke, den skal kun trekke.

Gulrotstuing kan lages på mange måter, jeg lager den slik:

Til 4 personer:

4 gulerøtter

4 dl vann

1 terning buljong

1 klatt (ca. 20-30 g)smør

Ca. 1 ss Maizena

Ca. 1 1/2 dl fløte/melk(laktosefri  for de som trenger det) (Jeg brukte kokosmelk i dag siden jeg må unngå melkeprodukter helt for tiden),

4 vårløk som jeg hadde i på slutten av koketiden(kan sløyfes.

Rensk og del gulerøttene og ha de i vannet sammen med smør og buljong og kok i omtrent  7 minutter. Ta den bort fra varmen, rør maizena ut Melk/fløte/Kokosmelk og hell i gulerotblandingen. Sett pannen på varmen igjen, og rør til blandingen har kokt opp igjen.

Smak så til om den trenger salt eller pepper.

Ellers hadde jeg kokte poteter og brokkoli til.

Enkel men god mat. I dag ble det hjertekaker, steikte poteter fra i går og raspet gulrot og squash og saft av lime.

#fiskekaker #hjertekaker #fisk #Steikte #poteter #rester #spis #opp #maten #din #middagstips #middag #morsmiddag #Glutenfri

Denne sausen var et prøveprosjekt, så jeg kan ikke gå god for at målene er helt fullstendig korrekt. Jeg må lage den en gang til og sjekke målene litt mer nøye. Jeg forsøker å bruke så lite melkeprodukter som jeg får til, og det er ikke for jeg ikke elsker de, men for jeg tåler det så dårlig. Heldigvis jeg liker veldig godt den kokosyoghurten, og det hjelper jo veldig. Vil du lese om kokosyoghurten jeg lager, så finner du den HER

Sausen ble etter min mening overaskende god til å være et eksperiment.

Ørret/Laks:

Beregn 1-2 stykker Ørret/laks per person

Ha vann i en panne, ha nok til å kunne dekke fisken, så en vid panne er lurt å bruke.

1 ss salt (mye vann, mer salt)

1/2 -1 ss hel pepper (kommer ant på hvor mye fisk du skal trekke)

1 laurbærblad(kan selvsagt skippes om du ikke har det eller ikke vil bruke penger på det 🙂

Kok opp vannet med pepper og laurbærblad, når vannet koker har man i salt. Ha i fisken og la den trekke noen minutter, fisken er ferdig når Skinnet løsner. Er det ikke skinn på fisken, så bare dytt kniven forsiktig i det tykkeste stykket, deler fisken seg lett, er den ferdig.

 

Kokos yoghurtsaus:

2 dl vann

ca. 30 g smør (det er en god klatt)

1/2 ss maizena

salt

Knivs  spis pepper

pepper

Ca. 1/2 ts sukker eller man kan bruke honning. Kokosyoghurten er veldig sur, derfor det var nødvendig med ørlite sødme i.

Rosepepper

Vårløk

En god skje med kokosyoghurt. Man må mer en gjerne bruke vanlig rømme/yoghurt om du tåler det.

Noen dråper lime Kan sløyfes

Ha vann, smør, maizena i en panne og gi det et oppkok. Ha i salt, pepper, oppkuttet vårløk. Ha pannen noen minutter borte fra platen så den får kjølt seg litt ned, så har man i yoghurten(og ingen er mer overasket en meg at sausen ikke spark). Er sausen for syrlig har man i litt sukker/honning og man kan ha i et par dråper fra lime om man ønsker det. Ha litt rosepepper i sausen og litt på helt til slutt. Sausen ble litt kald, og jeg varmet den forsiktig og det gikk helt fint 🙂

Agurksalat:

Ca. 1/2  agurk

1 ss vann.

Ca. 1/2 ss sukker.

1/2 ss eddik, 7 %

Salt

Pepper

Bruk ostehøvel eller  kniv å skjære tynne skiver av agurken. Bland salt, sukker, eddik og pepper i vannet og rør alt godt sammen, ha i den opp kuttede agurken og la alt få stå å trekke sammen til maten er ferdig.

#kokos #yoghurt #i  #saus #til #fisk #ørret #laks #agurksalat #avkokt #middag #Middagstips #melkefri #glutenfri #Alternativ til #vanlig #melkeprodukter #rømme #Morsmiddag

 

I går kom Hanne Lise på besøk, og det var utrolig kjekt, det er rett og slett lenge siden jeg har vært sosial. Da må man ha god mat, og siden jeg kjøpte en hjortekalv i høst var det en gylden anledning å spise hjortebiff. Hun hadde med seg min yndlingsvin, en ekte Baron De Ley, og den passer perfekt til hjort.

Jeg trenger vel ikke å si at dette ble et magisk måltid.

Hvor mye biff man beregner er litt etter hvem som skal spise , men et sted mellom 150- 200 gram kjøtt alt etter hvor storspist man er.

Det er litt lurt å ha kjøtte ute på benken rundt 30 minutter før man begynner å steike det, dette for at pannen ikke skal bli så kald så kjøtte blir kokt i stede for steikt.

Kalv er usedvanlig mørt kjøtt, så det trenger nesten ikke være nede på pannen. Jeg bruker alltid lang tid på å steike biff, dette for den da forblir saftig.

Det som jeg synets er best å gjøre er å steike biffen på hard varme på begge sider, og så skru av platen, og lar den hvile til man skal spise. Er biffen i tykke stykker må man gjerne gjenta denne prosessen enda en gang(la hvile minst 20 minutter mellom hver gang man steiker den).

Biffen blir helt perfekt, og det er bare å ha salt å pepper på den.

Soppsaus finner du oppskriften på HER

Jeg hadde ovnsbakte beter og gulerøtter, og brokkoli laget i en skål med varmt vann HER

 

#Biff #hjort #kalv #Sopp #saus #selskap #fest #rotgrønnsaker #beter #morsmiddag #middagstips #hvordan #steike #biff #Middag #melkefri #glutenfri

Soppsaus:

1 pakke med Sjampinjong eller den soppen du ønsker

1 løk

Smør (melkefritt om du trenger det)til steiking

1 1/5  dl Kraft av hjort/okse om du har eller fond (1 pakke fond og 3 dl vann, til så god mat må man bruke skikkelige råvarer)

1 1/5 dl fløte eller plantebasert fløte som Britt Elin brukte

1 ts maizena

Ca. 1/2 ss soyasaus (bruk glutenfri type om du ikke skal ha gluten) Kan sløyfes

Salt

Pepper

Rens og finhakk løken, ha den i en panne med smør og la den surre en stund. Rens og del soppen og ha den sammen med løken, og surr den til alt soppen har fått varmebehandling. Ha på kraften og maizena og rør godt under omrøring, smak til med soyasaus, salt og pepper.

#sopp #saus #uten #melk #gluten #Til  #biff #middag #middagstips #morsmiddag

Små tips i hverdagen

Jeg venter middagsbesøk hjortebiff med soppsaus og ovnsstekt rotgrønnsaker og rotmos. Brokkoli er veldig godt til og gir så fin farge. Når jeg venter besøk liker jeg å ha så mye ferdig som mulig, men brokkolien tåler ikke å stå lenge før den er ødelagt(overkokt). Men tar man en skål med kokende vann å har brokkolien opp i, og setter på lokket. Da blir brokkolien helt perfekt, for vannet blir jo kaldere å kaldere, så den kan ikke bli overkokt. Man kan selvfølgelig ikke gjøre dette mange timer før gjestene kommer

 

 

 

 

Tips  til å spise opp pasta

Jeg hadde litt pasta igjen etter gårsdagens middag, og det var litt for lite til en middag til, og for mye til å kaste. Dessuten kaster man ikke mat uten man må.

Glutenfri pasta kan bli nokså hard når den har stått, så det kan være lurt å ha på litt vann med litt salt i å varme den litt før man har den i salaten, dessuten synes jeg lun pasta er bedre en helt kald.

Dette hadde jeg i:

Brokkoli som jeg forvellet(HER kan du se hva det er )noen bunter brokkoli,

Isbergsalat

Grønnkål (hold deg fast, fra terrassen min)

Tomat

Agurk

Avokado

Hardkokte egg

Chilimajones Oppskrift finner du HER

 

 

 

 

 

 

 

 

#Spis #opp #maten Salat #rester #av #pasta #Raskt #sunt #god t# Morsmiddag #vis #meg #din #middag #middagstips #vegetar

 

 

 

 

 

 

Hender det at du har dager der du i grunnen ikke gjør noe som helst, men du klarer å brenne middagen likevel? Vel det klarte jeg i dag! Siden jeg lagde mat til bare meg i dag tenkte jeg å bare frese søtpoteter i en teflonpanne. Og som sakt så gjort, jeg skrudde platen på fullt, gikk jeg inn i stuen og begynte å glo inn i skjermen, og glemte hele greiene. Helt til jeg hørte fresing og felande lyd fra kjøkkenet, og der var det sort røyk fra pannen, og søtpotetene var kremert. Da var det bare å finne en “plan B“, å det var å koke pasta.  Middagen ser litt uryddig ut, men pasta er ikke enkelt å holde styr på, så slik ble det i dag.

2 overlår av kylling(Er billigere filet, og bedre etter min mening) en  som jeg steikte enkelt og greit med salt og pepper på begge sider, i rundt 20 minutter.

Pasta(glutefri for min del)  kokte jeg etter anvisning på pakken i 10 minutter i rikelig vann med litt salt

Salat:

Isbergsalat

Granateple

Ananas

Avokado

Tomat

Agurk

Og jeg har en balsamicoeddik av basilikum som jeg hadde som dressing på salaten.

Enkelt og godt 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#Salat #kylling #middag #pasta #Middag #middagstips #morsmiddag #Glutenfritt #melkefritt #Enkelt #godt #barn #barnevennlig  #vennlig #mat