Variasjon er vel stikkordet, jeg spiser ikke mye ris av mange grunner og en av de er at den ikke smaker noe. Derfor har jeg begynt å tilsette risen alt mulig, og da blir det plutselig noe helt annet. 

I dag blir det til en porsjon:

1 porsjon ris

Bruk de grønsakene og krydderet du har, men her kommer det jeg brukte.

1/2 gulerot i små terninger

2 buketter blomkål

1 stykke gul paprika

3 vårløk

5-6 sukkererter 

salt

pepper

1/2 ts gurkemeie

1 knivspiss cayanepepper

Ca. 1/2 ts spisskummen  selvfølgelig 😀

Skyll risen og kok den etter pakkens bruksanvisning. Når det begynner å bli rundt 10 minutter igjen av koketiden har man i renset og delt gulerot, blomkål, vårløk og paprika, sukkerertene ventet jeg litt med så de ikke skulle bli i hel kokt. Når vannet er kokt inn og risen er ferdig kokt har man i krydder, salt og sukkererter og smaker til til du finner din smak. 

Jeg hadde hjemmelaget aioli til, og det synes jeg passer til det meste 😀 HER finner du oppskriften om du ønsker å ha det til. Man kan selvsakt også bare ha rømme til .Fisken steikte jeg som vanlig i pannen til den var ferdig, og hadde litt salt og lime på.

                                   

 

 

 

 

 

 

Lameskank er bare fantastisk god mat, og enkelt å lage til. 

Saus til 2-3 personer: Man må ha litt rikelig saus slik at den dekker skankene under koking.

Beregn 1 lameskank pr. person

1 boks knuste tomater

1 stor løk

1 kinahvitløk eller 2-3 fedd hvitløk

1 stykke ingefær

1/2 rød chili

ca. 100 kålrot

2 gulerøtter

1 paprika

5 dl vann

3 kjøttbuljongterninger (sjekk om den er uten gluten om du ikke tåler gluten)

 ca. 1 ss spisskummen 

Salt

Pepper

Brun skankene på alle sidene, rens og del løk, hvitløk og chili, og surr dette på pannen. Ha alt i en passe stor gryte, så du akkurat får alle skankene i,ha i de steikte grønnsakene, tomatene, buljong og vann og la det koke opp. Rens og finhakk ingefæren, skrell, rens og del kålrot og gulerøttene i biter og i gryten. Når dette har fått kokt en stund har man i spisskummen og salt og pepper etter smak.

Rotmos: 

Laget jeg av:

Poteter

litt sellerirot

blomkål

1/2 kinahvitløk

smør

salt og pepper

Alt ble renset og delt, kokt og hadde smør i og brukte stavmikser å mosen det, smakte til med salt og pepper. 

                                            

 

Det er vel ikke noe som kan slå det å bli invitert på middag mitt i uken, det er virkelig hverdags lykke. Der ble en nydelig gryte med kjøtt, karbonadedeig og tomater og rotmos til. Gryten var NYDELIG god, så tusen takk for maten Britt Elin, jeg kommer gjerne snart igjen 😀

1/2 kg karbonadedeig

1/2 kg oksekjøtt (men bruk det kjøttet du ønsker selv)

3 sjalottløk eller en vanlig liten løk. 

2 fedd hvitløk

 1 beger sjampinjong

1 boks  knuste tomater

1 glass tomatpuré

Ca. 5 dl vann (Fra jeg kokte ut stekepannen mellom hver steiking, og da jeg skylte boken og glasset, alt skal meg 🙂

2 buljongterninger (tåler du ikke gluten må du sjekke at buljongen ikke inneholder gluten)

1/2 ss paprikapulver
 

1 ts chilipulver

2 ts spisskummen 

salt

pepper

Steik biter av kjøttet og karbonadedeigen( karbonadedeigen ble ikke finhakket,  men laget litt store klumper), og ha  det deretter i en gryte, kok ut pannen ut mellom hver steiking også dette skal med i gryten. Løken og soppen  renses og skjæres i biter og steikes  før man har de i gryten med kjøttet. Deretter har man i knuste tomater, tomatpuré, buljong og krydder, og lar det hele få koke til kjøttet er mørt, det trenger ikke ta lang tid, det kommer litt ant på hvilke type kjøtt man bruker. Smak til med salt og pepper. 

Server gjerne med en rotmos  i den jeg fikk var det blomkål, sellerirot og poteter,  smør, salt og pepper. HER kan du se hvordan jeg gjør det.

 

Jeg var så sulten og det luktet så fantastisk vidunderlig at jeg glemte å ta bilde før etter på.

                                                                             

 

 

 

På kalenderen viser det at det er sommer, men det er og det hele. Men man må nesten bare leve med det, noe annet nytter vel ikke, og hva er vel bedre en reker?

Jeg tinte og renset reker, man bør beregne 500 g per person.  Jeg laget aioli se HER, varmet piatbrød (jeg har funnet noen vidunderlige glutenfrie), laget til litt salat og danderte det sammen, litt sitron eller lime og gjerne gressløk. Rett og slett et herremåltid.

Jeg måtte da spise opp resten til kvelds, ikke noe kan gå til spille av så god mat så da ble det egg i for å få nok, det kan anbefales !

                                                                                                       

 

Det er kjekt å ha besøk av en veldig god barndomsvenninne som heter Åse, og ekstra gøy er det at hun er like glad i mat som meg, og overhode ikke redd for å forsøke nye retter. Og for en tid tilbake fant jeg denne oppskriften på Kiwi sin side, du finner den HER, og da er det supert å lage noe nytt å spenene. Åse spiser lite kjøtt, og derfor valgte jeg røykt ørret i stede for spekemat. Og jeg syntes det var så lite mat i suppen at jeg valgte å lage bruschetta til, og det var en veldig god kombinasjon.  Etter min smak var suppen sånn mitt på treet, men Åse likte den godt, så man har gjerne litt forskjellig smak. Men bruschettaene digget vi begge to. 

  • 2 stk Avokado
  • 1 Agurk
  • 1 boks Lett kokosmelk
  • 1 dl Vann
  • 1 stk Sitron, saften
  • 1 dl Mandle
  • 4-5 cm ingefær
  • 1 neve Basilikum
  • En liten klype salt
  • Røykt ørret (originalt var det spekemat som skulle være til)

Del avokadoene i to og fjern steinene. Ta ut fruktkjøttet med en skje og legg det i en blender. Skrell og del agurken i terninger. Ha de i blenderen eller bruk stavmikser sammen med kokosmelk, vann og sitronsaft. Kjør alt til en helt glatt suppe. Sett suppen kaldt frem til servering. Grovhakk mandlene og rist de i en varm og tørr panne eller i steikeovnen på 140 grader i rundt 15-20 minutter. Skrell ingefæren og finhakk den. Hell suppen i skåler og topp med ingefær og mandler. 

          

 

Bruschetta

Til 6 skiver(glutenfritt brød) brukte jeg:

1 dl olivenolje

1/2 kinahvitløk eller 1 -2 fedd hvitløk

Rensk hvitløken og ha den i oljen, bruk en skje å ha blandingen på skivene. Legg skivene i en ildfast form, eller på noe noe som hindrer oljen å renne ned i ovnen. Ha skivene på rundt 180 grader og la de stå til de er blitt kris pi, det vil ta rundt 5-10 minutter litt etter ovnen. Ta de ut rett før servering.

2 1/2 store tomater

2 ss olivenolje

1/2 sjalottløk

1 liten bit rød chili (kan sløyfes)

1/2 kinahvitløk eller 1 -2 fedd hvitløk

Rundt 1/2 potte basilikum

Salt 

parmesanost (kan sløyfes)

Vask og del tomatene, løk og chili og ha det i en skål. Rensk og finhakk eller bruk hvitløkspresse på hvitløken, og ha den i skålen sammen med oljen, basilikum, salt og pepper.  Bland alt godt sammen, og når brødet er ferdig har man tomatsalaten opp på brødet, ønsker ma et strø med parmesanost på, har man det på også. Jeg satte alt inni ovnen igjen i rundt tre minutter, slik at osten fikk smeltet litt, og tomatsalaten blitt lunken.  

 

 

Jeg bare elsker grønn ertestuing, men i dag ble sausen så utrolig god at jeg spiste den nesten med skje.

Det jeg bruker å gjøre er å ta rester av geitosten som er lite igjen av at jeg ikke kan bruke ostehøvel på den å har de i en pose i fryseren.  Når jeg trenger den til for eksempel viltsaus tar jeg jeg opp fra fryseren, og rett i gryten så mye jeg trenger. Kaster ikke noe her i heimen vet du ;-).

Saus til  fire personer:

1 liter vann

4 buljongterninger (tåler du ikke gluten må du sjekke at buljongterningene ikke inneholder hvete/gluten)

3 store ss med maizena

4 biter fra rundt fire rester av ost av geit eller av vanlig brunost om du tåler melk, har du ikke det så bruk rundt 1/2 liten ost

1 god klatt smør

Salt (men vent til sausen er kokt opp så den ikke blir for salt, buljongen er ganske salt

Pepper

Sukkerkulør

Ha alt i en panne utenom salt og sukkerkulør, det tar du i når sausen er kokt opp, og du skal smake den til.

Kok opp under omrøring, når sausen er kokt har man i litt sukkerkulør, pass på at den ikke blir for mørk, så ta litt av gangen. 

Smak på sausen om du ønsker mer salt, pepper eller geitost. 

Ha i kjøttkaker og la de putre til kjøttkakene er gjennomvarm.

Oppskrift på kjøttkaker finner du HER

Oppskrift på ertestuing finner du HER

For meg har rabarbra kun vært til bruk som dessert eller kaker, men nå har jeg funnet ut at det er knallgodt som tilbehør til middag. Det er jo syrlig som tyttebær og ripsgele, så hvorfor ikke? Jeg kan røpe at det ble knallgodt 😀

Jeg kjøpte kyllinglårkjøtt uten bein, og steikte det med salt og pepper, de er tynne biter så de var ferdig på få minutter.

Til ca. 4 porsjoner:

1 rabarbra

2 ss vann

2 1/2 ss sukker (forsøk deg litt frem på hvor mye sukker du trenger, den skal være syrlig, men ikke uspiselig sur)

1/2 ts kanel det passer veldig godt til kylling

Rabarbraen renset jeg og delte i biter og hadde i en panne sammen med vann, sukker og kanel. Det hele fikk kokt i rundt 5 minutter eller til rabarbraen er myk, smak til om  du synes den er passe søt.


Steikt ris 4 personer:

3 porsjoner kot ris

1 stor gulerot

1 nepe

1 pakke vårløk

5-6 Sjampinjong

3 egg

2 ts spisskummen 

1 ts chilipulver

2 ts koriander

2 ts oregano

salt og eventuelt pepper

Man kan selvsakt bruke akkurat de grønnsakene man har og liker, og det samme gjelder krydder. 

Kok risen ferdig eller bruk rester av ris. Rens og rasp gulerot og nepe, rens og del sjampinjong og vårløk i fine biter. Bruk en vid steikepanne eller lignende panne med litt overflate, og surr løk og sjampinjong, ha på risen og la den surre med en stund før man har på gulerot og nepen. Bland egg og krydder godt sammen, og ha det på risblandingen og rør godt sammen. Smak til om du ønsker mer krydder eller salt. Man kan gjerne ha på soayasaus (husk at man må ha glutenfri om man ikke tåler gluten), om man ønsker det. 

#Steiktris #ris #rabarbra #rabarbratilmiddag #middag #middagstips #sunnmiddag #morsmiddag #kylling #rabarbrakompott #rabarbragrøt #Kyllingmiddag #bloggtoppen #blogg #glutenfritt #melkefritt 


Rabarbra har en nokså kort sesong, så det gjelder å snu seg mens den finnes i butikken eller i hagen. Rabarbragrøt er barndomsminner samt det å plukke rabarbra og dyppe den i sukker. Egentlig var det surt og ekkelt, men det var et koselig vårgreie så spise på det måtte vi :-D. 

Har du spist rabarbra med sukker  i et eggeglass?

Mange er vant å tilberede rabarbra, men jeg vil også tro at mange aldri har renset rabarbra så skal jeg forøke å vise hvordan man kan gjøre det.

Skjær bort de ytterste endene på rabarbraen.


Sett kniven i det ytterste skallet og dra av skallet, noen steder må man gjerne skjære litt med kniv. Det er bare et tynt lag som skal av. 

Når man først har fått tak på skalet er det lett å dra av.

1/2 kg rabarbra

4 dl vann

1-2 dl  sukker (Det variere litt hvor sur rabarbraen er så smak den til så du synes den er passe søt)

2 ss potetmel (potetmel er naturlig glutenfritt, det er stivelse fra poteter)

1 dl vann 

2 ts kanel

1 ts ekte vanilje

Rens og del rabarbraen i biter, ha den i en panne med 4 dl vann, sukker, kanel og vaniljesukker, og la det få koke til rabarbraen er myk og går litt fra hverandre(det går rimelig fort, rundt 5 minutter). Ha så den siste desiliteren med vann i en kopp og rør ut potetmelet i, og hell den over i pannen mens du rører kraftig.  La det koke opp til du ser et lite “plopp”, da skal den tas av varmen, den må ikke koke videre. Hell grøten i en skål, den ser nok gjerne litt tynn ut, men den blir tykkere når den stivner. Man kan godt spise rabarbragrøten før den er helt avkjølt da synes jeg den er aller best, men den kan også lages dagen før og serveres helt kald. Da jeg var liten hadde vi melk eller fløte på, men nå hadde jeg en melkefri vaniljekrem på.

                                      

Min venninne Grethe bor på vakre Giske, og der har de det flott både hønene og Grethe. Jeg var på besøk og fikk nylagte egg hver eneste dag, og det er noe spesielt å få egg som er så kortreist og økologiske. 

Det ble en liten sammenkomst lørdag og da lagde vi mye god mat, koste oss stort og klukklo 😉

Det ble ikke høns fra egen produksjon, men en kjøpe kylling  :-D.

                                                          På kyllingen hadde  vi tre mandariner der vi presset ut litt av saften over kyllingen, og resten lå vi opp på. Oppskåret purreløk, urter fra hagen i rikelig mon (timian og oregano), salt og pepper. Den ble satt nederst i ovnen og ble langtidssteikt på 100 grader. Rett før servering delte vi den og fikk brunet skinne litt. 

Små poteter med rikelig salt og ferske urter og olje. De tok lang tid å få ferdig steikt, så man bør nok beregne minst en time på 200 grader. Man kan gjerne vende potetene en gang eller to. 

 

                                   Mangosalat finner du oppskriften HER

                                             

Salmalaks i tynne skiver med soyasaus(glutenfri), saft av lime og et strø med sesamfrø. 

                                        Tradisjonell potetsalat som du finner oppskrift på HER

Skålen var helt spesiell, den fikk Grethe av en kollega til 50 årsdagen, der det var inngravert hennes flotte egenskaper. Det er jammen litt av en gave.

Spekemat og Chevre ost (geitost), og eggerøre av selvplukkede egg 

Jeg måtte jo pynte fatet og da ble det tomater igjen, de delte jeg, hadde,på soyaolje, purreløk.

                                            Hotte reker der jeg klarte å brenne chilien, he he ekstra hott da  :-D. Og du finner oppskriften HER

Jeg trodde det var grønne og sorte oliven, men det viste seg at de sorte olivenene var solbærsyltetøy, så da må man bare innse at man må ha brillene på nesen uansett hva man skal lese :-D. 

Grethe dekket et flott koselig bord

                                            

Bobler og jordbær hører med på en jentekveld 🙂

Tusen takk for fantastisk selskap og opphold. 

#tapas #reker #koldtbod #jentekveld #klubb #spekemat #Bobler #champagne #potetsalat #mangosalat #oliven #Kylling #høne #høns #Grethe #bestevenn #Venninne 

Jeg fikk så utrolig lyst på pesto, og ørret hadde jeg tatt ut av fryseren så da var dagens middag soleklar i en regntung Bergen. 

Jeg laget bare en porsjon, og da passet det perfekt opp i en porsjonsform, men det er klart at skal man lage til flere kan man ha en stor ildfast form.

 

1 porsjon:

1 bit ørret uten skinn og bein

1/4 løk

1/2 vårløk

1/2 nepe

Ca. 3 skiver squash

ca. 3 ss pesto.

Oppskrift på Pesto finner du HER

Jeg renset og delte grønnsakene i forholdsvis tynne biter, Ørreten i litt store biter så den ikke går for mye i stykker siden den blir fort ferdig. Legg alt lagvis og hell så pesto på og ha formen mitt i ovnen på 200 grader i rundt 20 minutter. Jeg hadde potet til og  litt ekstra pesto på når jeg spiste maten. herlighet så godt, nam 😀