Nå har jeg gått på min dose med kosttilskudd (klikk her for å se hva det er) i en og en halv uke, og det har skjedd mirakler, etter min oppfattelse.

Egentlig begynte jeg ikke med dette prosjektet for å gå ned i vekt, men for å bli såpass frisk at jeg kan fungere på jobben og i mitt privatliv. Men nå kan jeg røpe at begge deler har skjedd.

En og en halv uke er selvfølgelig alt for kort tid for å dra en konklusjon. Men jeg har gått ned en buksestørrelse, har mye mer energi, jeg føler at kroppen ikke henger etter, og livsgnisten har begynt å slå ut i full blomst igjen, og dermed også mitt gode humør som har vært totalt borte.

Jeg har faktisk klart å vaske hus etter jeg kom hjem fra jobb en dag, etter at jeg hadde hatt en liten middagshvil. Før besvimte jeg i sengen og etter jeg stod opp var alt jeg skulle gjøre en ‘kampsak’. Jeg har nesten ikke kjent søtsug, noe som jeg ellers alltid har fått, spesielt etter middag.  Og jeg fikk lyst å sette på musikk, noe jeg ikke har orket på evigheter, det har bare virket som støy. Men nå fikk jeg lyst til å danse, «he he he HERLIG»!

Image result for bilde danseBilde er lånt fra nette

 Jeg har i grunnen alltid hatt ledd og muskelsmerter og det har jeg fortsatt, men det har forandret seg, uten at jeg helt kan si hvordan. Men det skulle vel bare mangle at noe jeg har hatt hele livet, skal bli borte på noen dager J

Nesten alle på jobben min og veldig mange venner og familie ligger strykeflate av influensa. Jeg har kun fått litt vondt i halsen og bihulene, men tror egentlig det er en reaksjon av typen ‘man blir gjerne litt verre før man blir bedre’.

Magen har vært den som har syntes jeg putter litt mye rart i den, men det begynner å komme seg det også.

Jeg sover så godt som jeg faktisk ikke kan huske at jeg noen gang har gjort, bare det er jo verd dette.

Alt i alt er jeg virkelig takknemlig for at jeg hadde et lysglimt som gjorde at jeg satte i gang denne prosessen, for dette kjenner jeg gjør meg godt.

 

I dette innlegget vil jeg si litt om hvorfor jeg tar Omega-3 tilskudd, og hvorfor andre i alle fall bør vurdere om det også kan gi dem en god hels

 helseeffekt.

Jeg skal forsøke å skrive så enkelt og forståelig om Omega- 3 som mulig, men er det noe som er utydelig eller uforståelig, så ta kontakt, så skal jeg forsøke å forklare det enda bedre.

 

Omega- 3 finnes naturlig i feite fiskesorter og i leveren til spesielt torsken, disse fettsyrene kaller vi flerumettet fett og er livsnødvendige (essensielle fettsyrer) og da spesielt EPA og DHA, å få tilført gjennom maten. I vegetabilske matvarer som rapsolje, valnøtter og linfrø kan man også få i seg de livsnødvendige fettsyrene, men da heter de ALA, og blir ikke regnet som like bra som fettsyrene fra fisken.

Vi trenger omega – 3 fettsyrer i svært mange funksjoner i kroppen, som å bygge cellemembraner i hjernen, forebygge hjerte- og karsykdommer, også blant dem som alt er rammet, og kan muligens også forebygge slag. Nye studier viser også fordeler av Omega- 3 for et bredt spekter av tilstander, også kreft, inflammatorisk (betennelse) tarmsykdom og andre autoimmunsykdommer som betennelser (lupus) og revmatiske lidelser. Siden mange med lavt stoffskifte har vonde ledd og muskler, og gjerne også betennelser andre steder i kroppen, vil Omega- 3 være et forebyggende og helsefremmende tilskudd å ta.

Jeg har også lest at mange som har stoffskifteproblemer også har betennelse i skoldbruskkjertelen, så hvorfor skal ikke Omega- 3 kunne ha en positiv virkning også på dette? Men akkurat dette er kun spekulasjoner fra min side, så det er sagt.

Som sagt finner man Omega- 3 i feit fisk som makrell, brisling, ål, sild og laks/ørret og tunfisk. Villfisk har nok fortsatt en noenlunde opprinnelig Omega- 3 fettbalanse, men mye tyder dessverre på at det ikke lenger er tilfelle når det gjelder oppdrettslaks-  og ørret.

.

Tunfisken blir ofte veldig stor og det anbefales å ikke spise for mye av denne heller siden tungmetaller samler seg i fettet på den.

Og nå spør du sikkert hvorfor jeg ikke snakker om Omega- 6, men det skal jeg nå, for opprinnelig skulle kroppen vår ha fått tilført mer Omega- 6 enn Omega- 3. Men det som har skjedd i denne verden der alt regnes i penger og profitt, er at det meste av fiske- og dyrefor blir laget av produkter som inneholder mye Omega- 6, og dette påvirker også fisk og husdyr som vi spiser (gris, storfe, kylling, ørret og laks, blant annet). Også i ferdigprodukter bugner det over med Omega- 6. Dette fører dessverre til at vi får i oss ALTFOR mye Omega- 6, og da fremmer dette betennelser i kroppen.

Omega- 3 kan bygges opp til Omega- 6 og 9, men Omega- 6 og 9 kan ikke brytes ned til Omega- 3. Det kroppen får størst tilgang på av Omega- 3 og 6, det foretrekker den å bruke, og dermed får vi manko på

Omega- 3.  

 

Det er ikke farlig å ta Omega- 3 tilskudd så lenge det ikke er blitt harskt, da er den skadelig. Tar du tran funker nok det, men selv foretrekker jeg andre Omega- 3 tilskudd, for det første er jeg en smule skeptisk til tran, og for det andre kommer den opp og hilser på stadig støtt. USJ!

 

Nå har jeg brukt mye tid på blogging om diverse rundt stoffskifte, og det er vel og bra, og det kommer mer etter hvert. Men nå må jeg ha mat, og det i en FEI J

 

Jeg liker best å bruke økologiske knuste tomater, siden disse gjerne ikke har tilsatt sitronsyre som gjør tomatene mer syrlige.

Dette er suppe til to ikke alt for storspiste personer:

1 boks med knuste tomater  (390 gram)

1 kinahvitløk eller 2 fedd (Du trenger ikke bruke så mye og den kan sløyfes)

1 litt stor sjalottløk eller tilsvarende anen løk

½ chili (kan sløyfes)

1 gulrot

1-2 ss setersmør

1 buljongterning gjerne av grønnsak eller høns

1 kvast fersk rosmarin (kan sløyfes eller bruke tørket, men det blir ikke helt det samme).

2 dl vann

Jeg tok skallet av løkene og grovhakket disse, chilien renset jeg ut frøene før jeg hakket den opp. Guleroten vasket jeg og hakket opp i tynne skiver med skalle på (skrell om du ønsker det), jeg hakket også rosmarin.

Deretter tok jeg smør i en panne og surr alle grønnsakene noen minutter, før jeg helte på tomatene, skylte boksen med vannet og hell også dette opp i panne. Hadde så i buljong, salt og pepper og lot det hele fikk koke til gulerøttene er mør, to tre minutter.

Når alt var mørt brukte jeg stavmikseren for å mose grønnsakene, smakte til suppen og server. Synes du blir for syrlig, eller for sterk,  kan du enten ha i litt melk/fløte om du tåler det, og eventuelt litt sukker. Etter min smak er supper perfekt, men smaken er som baken, altså delt. Ønsker du en skvett melk eller fløte i så kan du selvsakt det.

Jeg hadde hardkokte egg i når den ble servert.

Suppen er helt naturlig gluten og melkefri.

 

 


Det gjelder å fine gleden i de små tingene
 

Jeg våknet, klasket til ringeklokken og veltet meg ned i sengen igjen. HM, det er akkurat som jeg har pustet i hele natt. “Nei”, tenkte jeg, “nå må du slutte å tulle, men det er bra du har sovet godt”. Da jeg stod opp, begynte nesen min å renne, ikke som når man er forkjølet, bare blank væske. Det var en foss hele dagen, og så begynte jeg å løpe for å tisse, det var et arbeid i seg selv, noe var tydelig på gang. Jeg var nok like trett og uopplagt, men jeg tenkte at på noe mindre enn en uke kan man ikke forvente de store resultatene. Neste natt sov jeg akkurat like godt, og følelsen av å ha pustet var der igjen, men nå kunne jeg kjenne at jeg var mer åpen. Dette var jo helt sprøtt. Jeg har snakket med legen min flere ganger siden jeg er så utrolig tett i nesen og i halsen. Han har gitt meg allergimedisin og inhalator siden jeg av og til våkner av at jeg ikke får puster, og står i sengen i full panikk. Innimellom har jeg også hatt veldig vondt i lungene og lurt på om hjertet begynte å tulle seg. Jeg har også snorket så min eldste datter trodde jeg holdt på å dø siden jeg ikke trakk pusten, og det var et så himla bråk at hele huset ristet. 

Men det jeg ser er at jeg ikke er så hoven/pløsete i ansiktet og halsen lenger, så det har nok vært en veldig væskeansamling som har gjort at jeg har vært utrolig tett. Bare det at jeg får sove noenlunde om natten gjør jo underverker.

Som dere gjerne har lest i forrige blogginnlegg så har jeg begynt med kokosolje/fett. Og nå som jeg skulle skrive noen ord om hvorfor mettet fett og kokosolje kan hjelpe en til et bedre stoffskifte, måtte jeg nå le litt. Det er svært mye man kan, som man ikke omsetter til virkeligheten før man har kjent det på kroppen selv.

O

 

g her kommer noen av de funksjonene mettet fett har i kroppen:

 Mettet fett er en del av lungenes surfaktant, og hjelper til med å holde lungeblærene åpne, og kan hindre pusteproblemer.Da forstår jeg i praksis det jeg har lært om hva dette betyr, for nå kan jeg faktisk trekke pusten normalt.

Viste du forresten at cellene trenger 50 % mettet fett for at de skal kunne ta opp og transportere næring i og mellom cellene? 

Samt at det fungerer som signalmolekyl ved hormonproduksjon, og er helt livsnødvendig for at cellene skal fungere optimalt. Mettet fett aktiverer også hvite blodlegemer slik at de ødelegger bakterier, virus, kreftceller og sopp. Får hjertet tilstrekkelig tilgang på fettsyrene palmitinsyre og stearinsyre som er mettet fett, foretrekker hjertet disse som brennstoff fremfor karbohydrater. Fettet vi naturlig har på kroppen er mettet fett og morsmelk inneholder rundt 54 % mettet fett. Attpå til trenger skjelettet eller beinstrukturen mettet fett for å ta opp kalsium på en rask og god måte.

De fleste er nok også klar over at mettet fett får oss til å være mette lenger, dermed får man et stabilt blodsukker, søtsuget minker eller forsvinner, og man spiser mindre.  Da er det gjerne ikke rart at man blir syk når man fjerner fettet fra alle produkter og erstatter dette med kjappe karbohydrater (dvs. matvarer med høy GI).

 

Kokosfett er en av de tingene jeg har vegret meg for å spise. For det første ble jeg indoktrinert om at det var livsfarlig å spise dette da jeg var liten, og dessuten synes jeg det ser helt grusomt ut. Men nå har jeg både hørt og lest om den positive effekten av kokosolje. Kokosfett er det eneste vegetabilske fettet som inneholder 92 % mettet fett. Det unike med dette fettet er at det inneholder mest mellomlange fettsyrer, noe som gjør at kroppen forbrenner disse lettere og de lagres ikke som fett i kroppen, men absorberes lett i cellene hvor de frigjør energi. Dette påvirker dermed stoffskiftet ved at skjoldbukskjertelen produserer hormonene som regulerer stoffskiftet. Som jeg vil tro at mange med stoffskifteproblem har kjent på, er at når stoffskiftet går saktere, resulterer dette i tretthet, sløvhet og treghet, samt at man legger på seg.

 

Siden kokosfett stimulerer skjoldbruskkjertelens hormonproduksjon kan dette hjelpe til med et bedre stoffskifte/ bedre forbrenning.

 

 

Jeg har begynt forsiktig med kokosfett, og har brukt det til å steike i, som fett i maten (gjerne sammen med setersmør, for smakens skyld), laget majones som jeg har brukt på mine glutenfrie frøknekkebrød, og som jeg har laget salater av (eggesalat og tunfisksalat). Det blir nok lettere etter hvert som jeg kommer mer inn i det. 

Bilde er gjerne ikke helt passende, men litt galgehumor skader vel ikke håper jeg 😉

Bilde funnet på nette og er Visdomshjørnet sitt

 

Millioner takk for de enormt positive tilbakemeldingene, de har vært overveldende slik at jeg tør å fortsette historien.

Jeg forstår det gjerne er litt dumt at jeg ikke kommer med hele historien på en gang, men jeg er fortsatt ikke ferdig «ladet», for å holde seg til terminologien J. Et flatt batteri må ta den tid det tar å bli fulladet igjen. Og jeg klarer ikke konsentrere meg med skriving over lengre tid etter en hel dag på jobb. Det må jeg ta hensyn til, men jeg skal forsøke å skynde meg langsomt slik at gjerne også dere kan begynne på en positiv oppsving.

 

Trygt inne på helsekost butikken, kom en blid og hyggelig dame og hjalp meg. Da jeg var ferdig med min kilometerlange liste over ting jeg skulle ha, kunne hun se at dette ville bli en innbringende dag. Det koster å bli frisk, men på dette stadiet skyr jeg ingen midler, for nå skal jeg bli frisk og komme ut av koma og begynne å leve igjen, ikke bare eksistere.

 

Derfor hev jeg inn på første dose så fort jeg kom hjem, det var ikke et minutt mer å miste. LIVET ER NÅ !!!!!!!!

Dette er også funnet på nett, siden jeg ikke har slike flotte illustrasjoner selv.

Før jeg går videre må jeg si at dette jeg skriver er min oppfatning og opplevelse, også ut i fra det jeg har lært og opplevd gjennom mitt arbeid og lange liv. Og det er ikke sikkert at det er løsningen for alle, men gjerne for noen. Jeg er ekspert på min kropp, men du er ekspert på din kropp!

 Hadde det vært slik at alt hadde et fasitsvar, så hadde det gjerne ikke vært så vanskelig å bli frisk heller, derfor behøver ikke min sannhet å være din sannhet.

Det er stadig noen som mener at det er kun det legen sier som er «riktig og rett», eller at anbefalingene fra Statens Råd for Ernæring er riktige siden de forholder seg til forskning, og de vet best. VEL, forskningen forandrer seg hele tiden, og det kommer stadig nye sannheter (forskingsresultater). Forskningsresultatene for 30 år siden er i de fleste tilfeller ikke gjeldende lenge, men den gang var de rette. De fleste leger har minimum med ernæringsteori i sin utdanning, og Statens Råd for Ernæring har knapt endret noe på sine anbefalinger på over 50 år, selv om nesten hele verden har gått videre og fulgt ny forskning. UPPS!!! der sa jeg det visst men det er faktisk DESSVERRE tilfelle.

Derfor mener jeg at den enkelte selv må kjenne hva som er rett for en selv, og at det man føler passer inn i deres tro og oppfatning.

 

·         Av alle vitaminene og mineralene osv, har jeg kun brukt anbefalt dose, for det første er det veldig mange tabletter å ta, og kropp og mage bør få venne seg til disse. Dessuten, holder man seg til de anbefalte dosene, er det ikke skadelig eller farlig å ta disse tilskuddene, noe som også er et viktig poeng! Etter en tid kan man eventuelt øke dosene, om det kjennes rett.  Personlig mener jeg at de fleste av oss med denne problematikken, og gjerne de aller fleste i det norske samfunn for den del, har godt av mye større doser vitaminer og mineraler enn de norske anbefalingene er.

Mange som er syke har gjerne også lekk tarm, noe som gjør at de ikke tar opp vitaminer og mineraler like godt som mennesker med en frisk tarm. Hva lekk tarm er, kan jeg komme tilbake til, om noen ønsker å vite mer om dette.

 

Og her kommer endelig handlelisten, og jeg lovet å skal skrive mer om hvorfor og hvordan disse produktene jeg har skrevet om er positive for å hjelpe stoffskiftet.

·         Omega -3 (selolje eller andre lignede omeaga-3 ) PS: Det er svært viktig å kjøpe kun Omega- 3, uansett hva de måtte mene der du kjøper slike produkter. Dette er fordi Omega- 6 og 9 fremmer betennelse i kroppen, noe du sannsynligvis allerede har mer enn nok av.

·         Vitamin D 3 dråper.

·         B vitaminkompleks (det hadde gjerne holdt å spise bare B 12, B 6 og Folat, men vitamin B er et vannløselig vitamin som gjør at det man ikke trenger ikke kan gi forgiftning, men havner i toalettet. Dessuten er de fleste B vitaminene avhengige av hverandre, så da kjører jeg på).

·         Selen

·         Sink

·         Vitamin C

·         Glutamin som hjelper tarmen til et bedre opptak av vitaminer og mineraler, og kan øke forbrenningen. Dette finnes både som kapsler og som pulver, jeg foretrekker pulver som røres ut i vann siden det tas lettere opp i tarmen enn kapsler. Glutamin anbefales å ta på tom mage rundt 30 minutter før frokost, for å få optimal virkning. Men for meg fungerer ikke dette siden jeg må ha kaffe og frokost når jeg står opp, derfor tar deg det minst 30 minutter før lunsj.

·         Cocosa er kokosfett som jeg bruker i maten og som hjelper stoffskiftet sine prosesser.

Jeg anbefaler å kjøpe organisk fremstilte vitaminer, og ikke syntetisk fremstilte da de organiske produktene tas lettere opp i systemet. 

·         Etter noen dager fikk jeg også tak i jod. Dette fikk jeg tak i gjennom en betjent så det kommer jeg nærmere inn på når jeg finner ut mer om hvor han kjøper det osv.

 

Jeg kan røpe at jeg kjente veldig fort litt forandring, og at på under en uke forsvant to kilo uten at jeg hadde endret på noe utenom vitaminene osv., jeg håper inderlig dette også fortsetter.

 

HURRA, jeg lader igjen! 

 

Også funnet på nette.

Bilde er lånt fra nette

Når ikke noe annet hjelper, da får jeg eksperimentere selv!

Dette blogginnlegget har jeg gått noen runder på om jeg skal publisere eller ikke, men jeg kommer stadig på flere grunner til at jeg bør gjøre det. Denne gangen følger jeg «magefølelsen» og hopper i det med begge beina, så får det stå til.

En kortversjon av bakgrunnen til min handling:

 

Vi har ansvar for egen helse, og det er jeg helt og fullt enig i. Men utfordringen er når jeg selv ikke kan ta valg om for eksempel hvilke medisiner jeg har lyst til å prøve/bruke.

Om jeg kunne, hadde jeg nok unngått alt som heter medisin, siden det er et stort ubehag å svelge medisin/tabletter, og jeg unngår dette så lenge jeg bare kan. Dette er nok litt av grunnen til at jeg har gått alt for lenge og dermed blitt mer og mer elendig.

For rundt 16 år siden fikk jeg påvist for lavt stoffskifte og hadde ikke noe annet valg enn å begynne med medisin for dette. Den gangen drev jeg en bedrift som var den første i Norge som laget mat for mennesker med allergi, diabetes, cøliaki, økologisk mat osv. og hadde utsalg for dette. Jeg jobbet døgnet rundt, så jeg var ikke overrasket over at jeg var sliten, men det som skremte “livsskiten” av meg, for å si det stygt, var at jeg ikke husket fra det ene sekundet til det neste.

At jeg hadde mange andre symptomer på lavt stoffskifte, visste jeg ikke om, og ble heller aldri fortalt det. Men i ettertid skjønner jeg at det var tilfellet. Lykken var derfor enorm da jeg sakte, men sikkert ble mye bedre av å gå på medisin.

En ting jeg fort ble klar over i prosessen med å bli frisk, var at skulle jeg hjelpe kroppen min, måtte jeg spise jevnt og trutt, og kjente viktigheten av å ha et stabilt blodsukker. Om jeg var så dum at jeg ikke spiste når jeg kjente at jeg trengte mat, så besvimte jeg og ble liggende syk resten av den dagen. Dette har heldigvis blitt bedre, men nå er jeg også blitt utrolig flink til å spise jevnt, også å spise mat med lav GI (mat som ikke inneholder raske karbohydrater og får blodsukkeret til å stige), siden dette kjennes riktig for kroppen og helsen min.

En stund før alt dette, hadde jeg funnet ut at min eldste datter ikke tålte melkeprodukter, og det var derfor naturlig at hele familien da minket på inntaket av melkeprodukter også. Dette hadde også en positiv effekt på meg siden jeg ble bedre i magen (hadde stadig forstoppelse og vondt i muskler og ledd, noe som også er symptom på lavt stoffskifte, noe jeg ikke ante den gang).

Den gang da jeg drev bedriften min, ble jeg oppmerksom på mange sammenhenger mellom kosthold og sykdommer, og det ble til at hele familien la om kostholdet i retning av et melkefritt og hvetefritt kosthold. Hvetemelet ble bare byttet ut med speltmel (som inneholder gluten). Dette hadde likevel en positiv effekt på oss alle.

Men etter som årene har gått, har jeg gradvis, og nokså ubevisst gått over til et glutenfritt kosthold. Dette kjentes veldig positivt og godt ut for kropp og helse. Det eneste som var negativt med dette, var at omtrent alle glutenfrie produkter har en skyhøy GI, noe som ikke var, eller er, bra for meg siden jeg må ha stabilt blodsukker.

Derfor spiser jeg svært lite ferdigproduserte glutenfrie produkter, men lager det meste selv. Og dette er vel litt av grunnen til at jeg begynte å skrive matblogg.

Så tilbake til nåtiden J

Jeg, som ikke liker leger, har nå overgått meg selv i legebesøk.

Først fikk jeg store blødninger som ikke ga seg (store blødninger har jeg hatt hele mitt menstruerende liv, så det var jeg vant til, men det brukte å gi seg). Til slutt fikk jeg tabletter som stoppet blødningene,

og etter dette er legen blitt flittig besøkt siden jeg har vært sliten og elendig.

Symptomene/plagene jeg har plaget legen med de siste årene er;

·        TRETT/SLITEN. Enten har jeg ikke fått sove eller så har jeg kunnet sove døgnet rundt. Men uansett hvor mye jeg sov, så ble jeg ikke mer opplagt, det var akkurat som kroppen ikke hadde evnen til å lade.

·        Vonde/betente muskler og ledd

·        Stikning/støtlignende smerter spesielt i fingrene, men også helt generelt.

·        Dårlig konsentrasjon, hukommelsen har i perioder ikke fungert optimalt. Det var på en måte som om hele hjernen var innpakket i Gladpack. Jeg har ikke klart å konsentrere meg med lyder/mennesker rundt meg.

·        Jeg ble tregere og tregere i bevegelsene og fikk ikke noe unna.

·    Jeg har våknet med at jeg hiver etter pusten siden jeg var så tett i nese og hals.

·        Hevelse spesielt rundt øynene og halsen

·        Jeg har snorket så en kunne måle desibelen i mils omkrets ;-).  

·        Svettet svært lite.

·        Frøs døgnet rundt, spesielt på hendene og beina.

·        Flekkvis pigmenttap.

·        Heshet.

·         Nedstemt og hadde mistet helt livsgnisten og hadde følelsen av å bare eksistere, ikke å leve.

·        Uansett hva jeg spiste, hvor lite jeg spiste, eller hvor mye jeg beveget meg, så gikk jeg ikke ned et gram.

 

 

Det «morsomme» med dette er hva legen henger seg opp i.  Jo det er at jeg er nedstemt. MEN hvem i alle vide verdens dager hadde ikke vært nedstemt når man ikke har overskudd for fem øre, og alt man gjør må gjøres med rein viljestyrke?!

Dette sa jeg fra om i klartekst til han, og han tok derfor masse prøver av meg, og stadig nye prøver og legen mener at alt i alt så er jeg helt frisk. HURRA!

På dette stadiet hadde jeg begynt å bli så desperat at jeg begynte å lese om stoffskifte, noe jeg aldri har gjort før. Jeg tror nok jeg var et nokså morsomt syn da øynene ble større og større etterhvert som jeg leste om hvilke symptomer man kan ha ved lavt stoffskifte.

Det var jo som om de beskrev meg med alle mine symptomer som jeg hadde løpt til legen med. Etter enda flere prøver og enda mere venting på at en må ta enda flere prøver, kjente jeg at NÅ var NOK; NOK! For når jeg begynte å tenke meg litt om så har jeg faktisk 7 års skolegang innen ernæring, så da var det bare å lese seg litt opp igjen.

Jeg dro deretter på nærmeste helsekostbutikk og kjøpte en adskillig mengde vitaminer, mineraler og andre produkter som hjelper stoffskiftet. Og det er denne prosessen jeg gjerne vil dele med dere slik at dere også muligens kan ha nytte av dette, siden jeg allerede etter bare en uke har begynt å lade igjen. HALLELULJA!!!!!


I dag fortet jeg å kjøpte tre typer blomster, tre blomsterpotter og tre typer elektriker tape, og vips så hadde jeg disse flotte blomsterpottene. Inspirasjonen fikk jeg fra bloggen til Ladyaugust, en dame som er helt utrolig kreativ og flink. Man trenger ikke kjøpe nye potter, bruk de du har.


Jeg gikk litt amok så skulle noen trenge elektrikertape så har jeg noen kilometer Emoji 

 

 

 

På denne potten har jeg brukt de to tynneste tapene. 


Det samme har jeg gjort på denne bare jeg la de skrått.

Denne potten tok lengst tid å lage. Da limte jeg den bredeste tapen på matpapir, tegnet på baksiden av papiret og klipte ut og limte på.

I dag brukte jeg restene av plukkfisken, formet de til kaker og dyppet de i brødsmuler HER. Hadde de i en ildfast form med litt olje i, og steikte de i rundt 20 minutter på 220 grader.

Jeg laget en enkel salat med litt forskjellige salattyper, rød og gul paprika med litt god olivenolje på.

Jeg hadde hjemmelaget guacamole.

Og i dag var jeg heldig å få selskap av min yngste datter, da smaker maten ekstra bra J

 

God morgen verden!

 

                                                                   Det kommer stadig støtt noe nytt kjøkkenutstyr som er «kjekt å ha» Emoji 

Denne gangen er det en svær «blyantspisser som kan skrelle gulerøtter og andre grønnsaker slik at man kan lage blomster osv. som garnityr. En gulerot blomst med en liten bit med squash i. 

 

Blomst av gulerot  med en liten bit med squash i.Persillerot med skall

 

 

 

 

Persillerot med skall. Bukett med persillerot og gulerot blomster 

 

 

Bukett med persillerot og gulerot blomster   

På baksiden er det også skreller, ganske gøy ja!!! Emoji

Plukkfisk er vel en elsket og hatet middagsrett, men hvem sier den trenger være kjedelig? Fordelen med å bruke ørret- eller laksefilet er at den er helt uten bein, og den inneholde omega-3 som vi bør spise mer av.

Som alltid blander jeg poteter med andre grønnsaker til stappe, og i dag ble det sellerirot. Men lag stappe av det du ønsker selv. Til denne retten kan du bruke rester av potetmos eller rester av fisk, ta det du har og bland i vei.

Til 2 personer:

5 små poteter

3-4 sneier med sellerirot

300 g ørret- eller laksefilet

1 liten gul løk eller annen løk du har

½ chili

Saft av ¼ lime

En god klatt smør (eventuelt kokosfett Cocosa)

Salt

Pepper

 

Res og eventuelt del poteter og selleri slik at de blir fortere kokt, og når de er mør siler man av vannet. Ha i smøret og mos poteter og selleri. Ha så i opp skjært fisk, limesaft, renset og findelt løk og chili. La alt stå på svak varme under omrøring noen minutter, og smak til med salt og pepper.

I dag er lov å leke seg med maten  Emoji

 

 

 

Jeg er så heldig å få være venner og reservebestemor til to nydelige barn Theodor og Mia, dette fyller virkelig energikoppen.

Theodor har hatt bursdag og først var jeg på besøk hos de og der fikk jeg servert deilig oppskåret frukt og skumboller. Det artige var at de hadde tatt kakelys i frukten, veldig artig og kreativt synes da jeg.

I dag lørdag var jeg heldig å få ha de på besøk, og da benyttet jeg anledningen til å få leke meg litt og laget potet tog med kjøttsaus.

Det var enkelt å lage og det ble ikke så verst. Ideen fikk jeg fra frukt.no og jeg har tenkt på å forøke meg på tog potet. Det beste med dette til en bursdag er at man slipper å tenke på om det inneholder gluten eller melk (om man ikke har ost på toppen, HURRA

På frukt.no brukt de bakepoteter og delt potetene i to, jeg hadde bare små poteter derfor skar jeg av toppen og grov ut litt av poteten. Og jeg kokte potetene i stedet for å bake de, siden det tar lengre tid. Dette gjør du som du ønsker selv, men med å bruke små poteter ble det passe porsjon til små barnemager.  

Ønsker man å bruke bakepoteter vasker og tørker man store poteter og pakker de i folie. Potetene må stå i ovnen på 220 grader i rundt 1 ½ time alt etter hvor store potetene er. Når poteten er ferdig deles de i to på langs.

Kjøttsaus:

1 pakke kjøttdeig (jeg brukte kjøttdeig av får)

1 boks hakkede hermetiske tomater eller 3 ss tomatpure

 1kinahvitløk eller 2 fedd

1 løk

1 buljongterning

Salt

Pepper

Chilipepper

Cumin/spisskummen

Oregano

Eventuelt litt sukker om du bruker syrlige tomater

Ca. 1 ½ dl vann

Rens løken og surr på pannen samen med kjøttdeigen, ha på tomatene, vann og buljong. Smak til med salt og krydder og la det få koke litt.

 

Når potetene er ferdig kokt/bakt og delt setts de på et bakebrett eller et fat som tåler varme. Ta ut en del av innmaten i poteten slik at det blir plass til kjøttsaus.

Skjær opp squash til hjul og paprika i tynne staver som skal være drivarmene på toget, fest med tannstikker eller lignede.

Fest cherrytomater med tannstikkere mellom potetbåtene.

Fyll så potetene med kjøttsaus og eventuelt ost på toppen, og sett hele brette i ovnen i rundt 5 minutter slik at grønnsakene får litt varme og ostet smelter.

Førerhuset brukte jeg en potet som var delt i to, og den ene delen delt i to igjen.

Mia sitter fint og tålmodig å venter.

Nam nam


Mia står slik at hun vokser å bli like stor som sin storebror Emoji


 

Her er fruktfatet med kakelys, herlig! 


Lyset må blåses ut, Mia står å venter på å kunne spise av herligheten.