Rydd i kjøleskapsdagen i dag dere, og da må man ta alle grønnsakene som begynner å se ut som de har lyst å utvandre fra kjøleskapet brukes.

Og i kjøleskapet fant jeg:

Litt sopp

1/2 fennikel

1 chili

1 hvitløk

2 tomater

1/2 squash

En bit Ingefær

salt

pepper

Jeg renset og grovdelte alle grønnsakene og hadde de i en ildfast form. Jeg hadde et stort stykke Stangekylling som jeg først steike på pannen, før jeg hadde den opp på grønnsakene (squashen tok jeg i når det var rundt 10 minutter av steiketiden. jeg kokte ut steikepannen og hadde steikeskyen over kyllingen. Den ildfaste formen satte jeg midt  i ovnen på forvarmet ovn til 200 grader. La formen stå i ovnen mellom 25-30 minutter eller til kyllingen er gjennomsteikt. 

Jeg hadde verken poteter eller ris til, og spiste den med grønnsakene. Nydelig smak sammen med Persillerotkremen.og oppskriften finner du HER

 

 

 

 

 

4-5 ss rømme eller soyayoghurt 

Fin raspet persillerot Ca. 1 1/2 – 2 cm

1 ss tørket eller helst fersk findelt persille (jeg brukte tørket siden jeg ikke hadde fersk)

1 båt med lime eller litt sitronsaft

salt

Pepper

Rens og rasp persilleroten, og ha den i en skål med rømmen, ha i krydder og salt og smak til med eventuelt lime eller sitronsaft. Jeg synes den blir enda bedre med litt syre i, men man trenger ikke ha det i om man ikke ønsker dette. Det er en fordel å la dressingen få stå en stund før servering.

Det er utrolig nok sol og varmt i Bergen, litt uvant med varmen slik at jeg ikke har lyst på vanlig mat, men en smoothies er leskelig og godt. 

 

Jeg lagde bare en porsjon:

1 liten gulerot

1 liten bit persillerot

1 liten bit ingefær

Litt mango

1 nektarin

1 egg

1/2 ss kokosfett

Jeg hadde alt i den blenderen jeg har til stavmikseren og kjørte det til det var noenlunde glatt. Blandingen ble tykk, men det synes jeg er godt siden det var til lunsj. Denne sitter lenge i magen.

 

2 personer

4-6 normalt store poteter

½ løk

2 fedd hvitløk(denne kan man kutte ut)

1 ts salt

1 krm pepper

Smør/olje til å steike i

Skrell og rasp potetene. Når man har raspet potetene kan det være lurt å la de stå i ca 15-20 minutter i kaldt vann. Sil godt av vannet i en sikt og tørk de der etter i et hånddukspapir. Rens og del løken i små biter og ha de sammen med potetene, salte og pepper. Bland det hele godt sammen. Det letteste er å bruke en stor spiseskje og lage små kaker, men en kan også lage en stor og dele den etter på. Når den skal snues, bruker en et lokk som man tar litt olje på. Legg lokket på steikepannen og snu den opp ned så potetene er oppe på lokket. Sett pannen ned igjen og slipp poteten ned i pannen igjen og la den steike til den er ferdig.

 

Ikke alle kan skryte av å ha en Sveitsisk kokk til å lage middag til seg, men det kan jeg 🙂 

jeg har vært så heldig å fått besøk av en ung jente fra Sveits som er på interrail, hun er bare 20 år og reiser aleine, det står det respekt av. Hun ville lage mat fra sitt hjemland og det er jo utrolig gøy. Maten smakte himmelsk og dette var jammen en jente som har mange talenter,

 

300 g biffkjøtt

1/2 løk

1 kinahvitløk

100 g champignon

1 lite beger kremfløte (tåler du ikke kremfløte, kan du bruke soyafløte)

1 dl hvitvin 

2 biter buljong

1 ss maizena

2,5 dl vann

ca. 1 ss persille

salt og pepper

Skjær kjøttet opp i biter, rens og skjær løk og hvitløken også i biter, og soppen renses og deles. Brun kjøtte i en varm panne i noen minutter til alt er brunt, og leg det på et fat til resten er ferdig. Steik løken og soppen og ha i vin og kremfløte,  kok de opp sammen med buljongen, la alt få trekke i noen minutter. Bland maizenaen ut i vannet og hell det i retten, og kok opp igjen under omrøring. Smak til med salt og pepper før man har i kjøttet og gir det et oppkok slik at kjøttet blir varmt. 

Server med det du ønsker, men i Sveits er røsti poteter vanlig å ha til, oppskriften kan du finne HER

Michelle 

Rezäpt för Zürigschnätzlets:

Du nemsch Zwebele, Chnobli ond Champignon. Duesch alles chli häxlere ond brötlischs ede Brotpfanne ah. Nochdem löschischs meteme guete Schlock Wiesswein ab, Wenn de Wiesswein verdunstet isch, denn gebsch Rahm, Bouillon ond Maizena dezue. Das ganze losch den för paaar Minute lo choche. Währendem das ganze chöcherlet, brötlisch Chaubgschnäzlets ide Brotpfanne ah. Ganz chorz ond be hoher Hitz. Duesch es chli Salze ond Pfäffere ond met Mähl öberstreue. Wenn s′Fleisch döre esch mixisch alles zäme ond et Voilà s′Grecht esch fertig. Dezue passt am beste Rösti. 

 

 

Stadig støtt prøve jeg nye matretter, selv om ikke  innbakt fisk er min favoritt, er det utrolig godt den ene gangen i året jeg kanskje lager det.

Det er litt arbeid å frityrsteike fisk, og det kan være farlig om man ikke er forsiktig. Olje blir veldig varm, så brenner man seg kan man få alvorlige brannskader. Oljen kan ta fyr, og man må derfor ALDRI, ALDRI la sleiver eller lignede stå i pannen mens man steiker. Det er av den enkle grunn at om oljen begynner å brenne, skal man ta et lokk på pannen, uten lufttilførsel kan oljen ikke brenne. Men står det en sleiv (husk at plastikk smelter) eller lignede i pannen blir det ikke tett, og man får ikke slukket brannen. Ok da skal jeg gjerne slutte med svovelpredikeringen og heller komme med oppskriften. 

Med brannvarsleren godt plantet på trappen ut forbi inngangsdøren var jeg klar til matlaging!

Beregn 1-2 filet  ørret eller laks per porsjon

Røre til innbaking som er nok til rundt to porsjoner:

2 egg

1/2 ts salt

ca. 2 ss med glutenfritt mel (jeg brukte Toro sitt lyse), tåler man hvetemel kan man selvsakt bruke det

 1 ts bakepulver

 

Jeg hadde ikke noe væske i for jeg liker best t når deigen er litt tykk, men dette er en smakssak. 

Bland alt godt sammen i en skål. Det er en fordel å dele filetene i tynnere biter slik at de blir gjennomsteikt. 

Dypp og rull fisken i deigen, og ha den i en panne med kokende olje. Man ser om oljen er varmt nok om man har en tresleiv i oljen og det bobler godt rundt sleiven, husk at plastikk smelter!!!! Steik fisken godt på begge sider,  ikke ta for mye i pannen på en gang slik at oljen blir for mye nedkjølt, da trekker deigen til seg mye fett. Når fisken har lagt i pannen i rundt tre minutter til 4 minutter, tar man den opp og legger den på kjøkkenpapir så fettet får rent av. Det kan være en fordel å legge fisken på et fat som tåler varme, og ha det i steikeovnen en stund så man er helt sikker på at fisken blir gjennomsteikt. 

Røstipoteter 2 porsjoner

4-6 poteter

1/2 ts salt 

1 knivspiss pepper

Olje eller smør til å steike i

Skrell og rasp potetene, og legg de i et kjøkkenhåndkle og klem vannet godt ut av potetene.

 

Bland salt og pepper i. Man kan lage en stor  eller små kaker. Denne gangen fant jeg ut at jeg ville forsøke å ha de i steikeovnen siden jeg likevel skulle ha fisken  der, men det syntes jeg ikke var optimalt, så neste gang skal jeg steike på steikepannen igjen. Ha olje eller smør i steikepannen og ha potetene i pannen, som har god varme slik at potetene får fin farge, etter litt skrus varmen kraftig ned slik at potetene ikke blir brent. Potetene må ligge slik omtrent i 10 minutter om man lager enn stor kake, små kan snus før. Gjenta prosessen når potetene er snudd. 

 

Jeg hadde woka grønnsaker og remulade til. 

 

 

Skal man utforske matverden, og følle med i trender som noen har tatt med seg fra den store viden verden skal man jammen ha tungen rett i munnen. Uten litt blyghet en gang så må jeg være ærlig å si at jeg elsker virkelig ny spennene matretter, problemet er bare det at jeg klarer for dundre meg ikke å uttale hva retten heter. Mine barn og venner morrer seg stort på mine vegne. Ja ja og slike skal man elske og holde av ja 😉 

Nå har jeg rett og slett tatt kopi av dagens rett og limt den rett inn, for jeg klarer ikke få med tungen for å si at jeg har laget Falafel!!!!!!

Selv om de er umulig å uttale, så var de enkle å lage, det er en vegetarrett laget av kikerter, som jeg heller ikke uttaler rett 

                                                              Bilderesultat for smile tegn

7 dl kokte kikerter

1 løk

1 kinahvitløk eller 3 fedd hvitløk

1/2 potte basilikum eller koriander eller en krydderplante du liker, de viser seg at de er litt forskjellig som blir brukt.

2 ts paprikapulver

2 ss spisskummen

1/2 ts kardemomme

1 ts chilipulver

Ca. 1 1/2 ts salt

2 ss glutenfritt mel. Man kan bruke det melet man ønsker jeg har sett alt fra kikertermel til hvetemel. 

Jeg anbefaler å bruke tørkede erter men legger i bløt, det blir billigere, bedre og kakene holder bedre sammen, se HER hvordan man legger legger erter i bløt og koker de. Rens og del løken i biter, tøm vannet av ertene og ha de i en foodprossessor (har du ikke det kan du bruke en stavmikser eller lignede). Ha i krydder og la blandingen gå til den er helt jevn, ha i melet og la den gå til melet er blandet godt sammen med resten. 

Form kaker (kakene skal være små, men jeg valgte å lage store kaker) og ha de på en god og varm steikepanne. Steik de på begge sider til de er gylden brun, skru ned varmen og la de få ligge å steike i noen minutter på hver side. Kakene vil være bløte inni, men om man avkjøler de blir de fastere. 

Hva man serverer til kan man velge selv, ser noen har brukt pitabrød, wraps og hamburgerbrød og humus, jeg hadde kun salat. 

#Falafe #meatfreemonday #Vegetar #glutenfritt  #glutenfri #melkefri #melkefritt  #Sunt #Godt #middag # middagstips #middagoppskrifter #oppskrifter #mamma #morsmiddag #mor #Tips 

 Hvor makelig er vi egentlig blitt, eller er det mangel på kunnskap?

Jeg var på butikken for å kjøpe tørkede kikerter, siden de er billigere en ferdig kokte. Der jobbet det en ung hjelpsom mann som fortalte at tørkede kikerter hadde de ikke, og han viste ikke at det fantes heller. Vi pratet i vei om mat og erter osv. og var begge enig i at kikerter (som jeg ikke uttaler rett) var utrolig god mat. Og jeg skulle lage Falafel som jeg jallefall ikke klarte å uttale!

Vel nok om det, som dere kan se fikk jeg 1275 g kikerter av to pakker tørkede erter (a 450g), og i en pakke ferdig kokte kikerter er det 380 g  Det vil si at om man tar seg tid til å legge erter i bløt natten over, og skyller de før man har de i en panne og lar de koke i ca. 1 1/2 t, får man rundt 1275 g ferdig kokt kikerter til 32 kr, om man kjøper de ferdig betaler man 32kr for 760g kikerter. 

 

De tørkede kikertene var ikke økologiske, det har selvsakt en betydning på prisen. 

 Ertene jeg ikke bruker fryser jeg ned flatpakket i plastposer, Easy Peasy HER  HER kan du se hvordan jeg gjør det

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

 

#tradisjonsmat #hjemmelaget  #enkelt #godt #uten melk #uten gluten #Middagstips #søndagsmiddag #helgemiddag #Middag #morsmiddag #allergi #mat #fra #bunnen #På #pannen #hjemmelaget #erter #bønner #koking #kikerter #frysing

Av og til burde man gjerne koble hjernen til før man snakket, som da jeg sa ja til å bli med på halvmaraton. For hvem i .huleste heite er  det som aldri i sitt liv har løpt før og ikke en gang liker å løpe, som begynner med et halvmaraton? Jo det er meg det!!!! Det var min spreke og flotte venninne Hanne Lise som på finurlig vis klarte denne bragden å lokke meg med på dette løpet. Det virket som en god motivasjon til å komme i bedre form, og det målet har jeg for så vit også nådd. Det har i grunnen meningen å skrive litt om hvordan progresjonen har vært underveis fra jeg begynte å trene rundt juletider. Men jeg har virkelig  vært i tvil så mange ganger om jeg kom til å ha mulighet for å kunne klare det. Dette siden helsen i grunnen ikke er på topp, og har hatt dager der jeg ikke har kommet meg opp fra sofaen, og ikke orket noe som helst, og da ser det ikke så lyst ut for å klare et halvmaraton.

To glade og stolte vinnere over seg selv. 

Min fantastiske venninne Hanne Lise og meg.

Tøff i tryne når det er 4 måneder til ja.

 Hanne Lise og jeg ble tidlig enig om at vi skulle gå ruten så mange ganger vi kunne før selve løpet, og det gjorde vi, sant at jeg gikk en gang med min fantastisk spreke venninne Laila (hun er snart pensjonist, men er sprekere en de fleste). Den første gangen Hanne Lise og jeg gikk turen var det striregn, kalt og mørkt så det virket helt uoverkommelig hele løpet, men bestemt som vi var ga vi oss ikke med det. 

Hanne Lise har gått jevnlig opp Stolzen i over et et år, og hun har trent både det ene og det andre. Jeg derimot har vært så syk at jeg i grunnen nesten ikke har gjort noe som helst. Men jeg har nå kommet meg sakte men sikkert, men med mange tilbakeslag, noe som nok er normalt når man har vært helt i “kjelleren” en stund. Heldigvis er ønske og viljen til å bli frisk, eller jallefall mye bedre stor, og dette er nok min styrke. Så jeg har gått på tur, løping har jeg ikke klart, før nå for noen uker siden, og selv da har det vært dager dette har vært umulig for kroppen har streiket. I tillegg til å være fysisk aktiv har jeg også jobbet mye mentalt med en teknikk jeg har lært på kurs hos Uniqe Minde ESP (Nysgjerrig hva det er, så kan du klikke HER)

Whvat in earth have i done??

 

Og skal jeg være helt ærlig hadde jeg angst til langt over ørene for å gjennomføre dette løpet, og den siste uken var ikke helt god for å si det mildt. 

I går da endelig dagen var der må jeg bare innrømme at jeg tilbrakte en god stund på toalettet før jeg kom meg til byen, og beina skalv og beina var gele.

 Rett før start! Bilde er tatt av Ragnhild Nesse.

Det magiske tallet

Da løpe endelig begynt var de to bein som gikk som de var laget av gele, og hode av bomull. Og etter som de fleste hadde løpt forbi meg, senket skuldrene seg litt, og beina begynte å få substans igjen, og at på til hode begynte å fungere. Og som ikke det var nok, så begynte jeg å spøke med vaktene. Etter noen kilometer spurte jeg om jeg var fremme snart, og vaktene jo og sa at jada det var ikke langt igjen…… Og da jeg hadde kommet litt over en mil var neste spørsmål om jeg ledet. He he, de fleste tok spøken, og sa ja selvfølgelig gjorde jeg det. 

En annen morsom historie under løpet var en ungt skjønt par som kom bak meg, de syntes nok at jeg var haugammel og lite sprek (noe de gjerne er inne på et snev av sannhet). Så de mente at meg burde de nå kunne løpe forbi og vinne over :-). Vi holdt følle store deler av turen, men jeg tror jammen meg at jeg slo de. 

Jeg kom i mål sammen med masse barn som løp fra Nordnesparken og inn på bryggen, og det er vel ikke noe sted jeg passer bedre en blant barn :-). 

Nesten i mål. fotografen er  Siv Teigland

Lykkelig og full av adrenalin ble jeg møtt av en fantastisk liten heiagjeng som var Siv, Miriam, Laila,  jarle og Dag, som hadde tatt seg bryet med å komme til byen for å heie på meg. 

Fotograf er min datter Miriam 🙂 <3
 
Fullført. Fotografen er Laila Birkeland

På kvelden hadde Hanne Lise stelt i stand en gullfest der vi hadde champagne og jordbær. Kvelden ble nokså kort for meg, for luften gikk liksom bare ut av meg 😉

Tusen takk Hanne Lise for at du har dradd meg med på denne reisen, og for din urokkelige optimisme, og din store tålmodighet, jeg er virkelig takknemlig!

 

Jeg er også veldig takknemlig for alle mine venner som har trodde på meg og oppmuntret meg på meg hele tiden, det har vært til enorm hjelp.

I dag er kroppen sliten, men det får den lov til i dag 🙂

Medalje og kloke ord. 
Resultatlisten jeg kom akkurat så fort inn at jeg fikk tiden med, og målet mitt var tre timer og det klarte jeg 🙂