Kombucha er fermentert drikke som inneholder probiotika, dette styrker tarmfloraen og har en rensende effekt på leveren om man tar den fastende om morgningen. Den styrker immunforsvaret, og det burde være en god grunn i seg selv for å drikke den daglig. Det kan kjøpes på helsekost også, men det er veldig kostbart. Kjenner du noen som driver med dette, så spør om du kan få en scoby og en starter når de har, for de vokser og deler seg.

Nylaget kombucha. Den MÅ være tildekket med et tørkle, og ikke stå i direkte dagslys.

Jeg har brukt kombucha mer eller mindre i mange år, og kommer til å fortsette med det. Jeg har ingen livsstilssykdommer, noe jeg er evig takknemlig for, det er vel en kombinasjon av kosthold, trening, kombucha og en god del flaks. Det betyr ikke at jeg ikke har andre greier, men slik er det nå en gang bare.

Jeg skal ikke gni inn hvor sunt det er med kombucha, så vil du vite mer så kan du google, så får du mye informasjon om det. Jeg vil vise hvordan jeg lager den til.

Når man skal lage ny ladning kombucha, for du har fått ny, eller skal lage mer. Steg for steg:

1.Kok opp 1 1/2- 2 liter vann, med 1 dl sukker og tre poser svart økologisk te uten aroma. La det bli helt kaldt

2. Bruk et gammelt kjøkkenhåndkle eller lignede, å sil av den satsen med kombucha, som er i beholderen. Har du nettopp fått den, og du bare har litt sats i scobyen(det er den soppen som ligger i væsken), da tømmer du den ferdiglagde teen(uten teposer) ned i en stor krukke sammen med scobyen.

3. Når man skal sile av scobyen, for å lage ny sats, (se under), så tar man av alt av væske, som er silt gjennom et kjøkkenhåndkle, du kan sile den rett i en flaske eller i noe annet.

4. Skyll litt lett av scobyen, og ha den i en ny rein krukke, som gjerne også er skylt med eddik. Hell i minst 2 del av satsen, og hell i den kalde teen. Ta på et klede og bruk strikk eller et tau. å knyt rundt. Dette for at de små fluene ikke skal komme i satsen. Nå skal denne stå i rundt 10 dager, den kan stå litt kortere, og mye lenger. Står den lenger, da blir den surere. 

5. Så den væsken man har tatt for å bruke, har man så i en tett flaske/i allefall med kork, og man kan tilsette bær, ingefær eller det man ønsker å ha i som smak. Jeg bruker den som den er. Nå kan drikken drikkes med en gang. Den kan stå noen dager på benken, før man setter den i kjøleskapet, da får den litt perler. 

For at kombucha skal få mat, og jeg fermentert drikke må jeg gi scobyen mat. Scoby er den som gjør at drikken blir fermentert , scoby er en symbiose mellom sopp og gjær.

Jeg begynner alltid med å koke vann, har i 1 dl sukker, 2 liter vann og 3 poser økologisk sort te. De er veldig viktig at alt er kokt, og så nedkjølt. Jeg bruker å la teposene få ligge i pannen mens det blir kaldt.

 

Mens jeg venter på at teblandingen skal bli kald, forbereder jeg resten. Det er utrolig viktig med renholdet av alt fra utstyr til hender. Jeg vasket alt i godt varmt vann med zalo, skyller godt, og så skyller jeg med eddik til slutt, dette gjør jeg med absolutt ALT jeg bruker.

Den ferdig fermenterte teen tar jeg over i en mugge, jeg bruker et reint kjøkkenhåndkle(jeg bruker det samme hver gang, for de blir veldig misfarget), og en trakt for å sile av alt løst så det blir en klar rein te. Sil av all væsken, og skyll scobyen under rennende lunkent vann, før man har den ned i en rein glass eller  porselenkrukke(ikke bruk plast eller stål), ha på rundt 2 dl av den ferdig fermenterte  væsken, dette gjør at scobyen får hjelp til å fortsette sin gode gjerning. Så har man i den avkjølte teen(teposene kastes). Ha på et kjøkkenhåndkle eller lignede, gjerne noe som dekker krukken, ha på strikk eller noe som gjør at det ikke kan komme fluer i. Jeg har den på kjøkkenbenken i en krok der det ikke kommer direkte dagslys på den. Det er viktig at den ikke står i direkte dagslys, og  at det ikke er for varmt.

Den nye teen  heller jeg den på flaske, og har på korken, og lar den stå en dag eller to på benken før jeg har det i kjøleskapet. Man kan tilsette smak på den, det gjør jeg nesten aldri, jeg liker den som den er.

Fyll så på med den nykokte og avkjølte teen.

Dell godt til, og ta en strikk eller tau å knyt rundt så det ikke kommer fluer i den. Jeg har et klede som dekker hele krukken, da beskytter scobyen mot direkte lys.

Her står krukken å koser seg i minst 7 dager. Den står normalt lenger hos meg, siden det kun er meg som drikker den. Den blir syrligere etter lenger den står.
This is my cup of tea.
Den står et par dager på benken med kork på, da kommer det litt bobler i den. Så setter jeg den i kjøleskapet.

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#kombucha #bedrehelse #Tarmhelse #probiotika #Helsefremmende #Sykdomsforebyggende #Te 

12 kommentarer

12 thoughts on “kombucha

  1. Så gøy at du lager kombucha! 😉 Jeg gjør også det, jeg liker å tilsette bringerbær, men det er selvsagt hver sin smak. 🙂 kombucha er i alle fall veldig godt.
    Men jeg lurer på en ting, hvorfor skyller du scobyen?

    1. For at den skal være rein og uten partikler fra siste te sats. Man må helt sikkert ikke gjøre det, men den scoby jeg hadde sist ble ødelagt, og hun jeg fikk ny av sa hun gjorde det. Så da gjør jeg også det for å beholde scobyen frisk og rask. Elsker kombucha, og tror nok at de er mange som oss 😍😋

      1. Ok. Så forskjellig vi gjør det. Jeg har lært at man vil ha med seg alle de positive bakteriene videre (derfor siler jeg ikke kombuchaen heller). Jeg får en ny scoby hver eneste gang jeg lager en ny batch, og får derfor aldri “ødelagt” en scoby. Jeg har overflod av scobyer… 😛

  2. Det er helt sant, jeg gjorde slik du gjør det sist. Men det er mange veier til Rom, og det er nok ikke bare en måte å gjøre det på. Legg ut på finn.no så er det sikkert mange som blir glad. Mener jeg har sett en gruppe der man også deler vannkefir og scoby på fb.

        1. Du kan gjerne kjøpe en flaske på helsekosten først å forsøke. Begynn veldig forsiktig, gjerne bare en ss per dag første uken. Man kan bli litt rar i magen, men det kommer seg.

          1. Oki, takk for tips om å kjøpe på helsekost 😀 Setter det på lista! Jeg har forresten noe som heter “Restore” (Ion gut support), som også er bra for tarmbakteriene. Kanskje det er litt det samme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *