Majones er utrolig godt, og hjemmelaget er enda bedre Hjemmelaget majones er enkelt å lage, men nå er det nå en gang slik at alt er enkelt når man har gjort det noen ganger :-). Og jeg kan love deg at jeg har ødelagt masse mat før jeg har fått det til, noe ganger har jeg fått det til etter andre forsøk, og andre ting har jeg fortsatt ikke fått til og har vel i grunnen gitt opp he he (kan ikke helt huske hva, men dette er heldigvis hjernen sin vidunderlige måte å glemme våres tabber). Det er litt utrolig at jeg ikke har lagt ut oppskrift på majones før, var i grunnen overbevist om jeg hadde gjort det, men fant den ikke når jeg leitet. Slik kan det gå
Har du forsøkt deg på å lage majones noen gang?
Et tips før man setter i gang for aller første gang ,er å ta ut alle ingrediensene en stund før slik at de er rom temperert, da kan det være enklere å få det til. For orden skyld, så laget jeg kun halv porsjon.
4 eggeplommer
1 liten ts med sennep, man kan bruke mer om man liker at den smaken blir litt mer fremtredende.
1 ss med enten sitronsaft, limesaft eller vinedikk
salt
Pepper
2 dl rapsolje (man kan bruke den oljen man ønsker, men rapsolje er en nøytral olje, og den inneholder en del omega-3 som vi ikke kan få nok av i kostholdet vårt)
Først må man skille eggene, dvs. at man må knekke egget ,og skille eggeplommen fra eggehviten.
Ikke kast eggehviten, den kan du bruke til andre ting som i en grateng, sufflé, pavlovakake eller rett og slett i en omelett, viste du forresten at man kan fryse eggehvite?
Har du stavmikser er det enklest å bruke den, men man kan godt bruke en vanlig visp men det kreves selvsakt litt muskler i armene ;-).
Eggeplommen tar man i en smal skål om man skal bruke stavmikser, bruker man visp bruker men en passe glassskål.
Så har man i alt ingrediensene utenom oljen, og visper dette godt sammen, dette er veldig viktig for et vellykket resultat for å få majones stiv og ikke en suppe.
Nå kan man begynne å ta i litt olje i eggeblandingen, det er veldig lurt å begynne ytterst forsiktig, da er det lettere å få et vellykket resultat. Pisk veldig godt mellom hver gang du har i olje. Etter vert tåler blandingen mer olje, og det er bare til å ha i større dose olje av gangen. Det kan hende du må bruke mer eller mindre olje, dette vil være avhengig av hvor store og hvor ferske eggeplommene er. Men det er ikke mye til eller fra. Ønsker du mer salt, pepper eller mer sennepsmak har man det i til slutt
For å si det slik, majonesen er holdbar i kjøleskapet i rundt 14 dager, men jeg tror neppe den blir så gammel her
Alt som er hjemmelaget smaker stort sett bedre enn kjøpt.. Du får det til::)
Vanja Ch. Kvalstad ( Inne: Nå ja det skulle nå i grunnen bare mangle t jeg får til å lage majones, det er liksom ikke første gang
Jeg tenker generelt også. Mye god mat som kommer på bordet hos deg.:)
Hjemmelaget majones er kjempegodt! :))
Vanja Ch. Kvalstad ( Inne: Takk snille deg, man er gjerne sin egen verste kritiker
spisogspar: Ja det skal være sikkert og vist, nam :-))))
Jeg liker ikke majones overhode
men den pizzaen i headeren din kunne jeg tenke meg
Hi-hi
frodith: Nei det er gjerne enten eller med slike ting, men nå har jeg laget pizza til deg på bloggen
Nei det har jeg ikke prøvd på før
Iselin Renée: Da er det gjerne noe du kan forsøke, eller ser det vanskelig ut?
Det ser jo lett ut når jeg bare leser og ser på bildene dine…noe annet å gjøre det selv. Jeg spiser veldig lite majones – men liker det – så denne hadde nok godt ut på dato hos meg. Kanskje jeg skal prøve meg en gang jeg skal ha folk på brunsj besøk
margarites: Du kan lage salat av den, eller aioli osv.mange muligheter
Eg lagar majones kvar jul, i alle fall, for då er det tradisjon å lage mors heimelaga italiensk salat. Eg brukar òg litt av kvita i lag med eggeplomma. Til no har eg brukt soyaolje, men kan godt vera at eg prøver rapsolje ein gong.
Oldemorbloggen: Jeg må innrømme at jeg ALDRI har fått til majones med hvite i, tro jeg må tigge etter oppskriften?
Den får du her: 1 eggeplomme, ca halvparten av kvita, 1 eggeglas sitron, 1/4 ts salt, 1/4 ts salt, 1/4 ts sennep, rør litt i hurtigmixer. Sett hurtigmixaren på full styrke og tøm i 1/2 fl soyaolje i tynn stråle.
Eg lagar som regel dobbel eller fleiredoble posjonar. (det med eggeglas er litt difust, men det blir ca 1/2 saftig sitron,)
Oldemorbloggen: Hm, der er vel et av de stedene som blir litt sånn ute og kjører :-))) Men får forsøke igjen, som jeg skriver får jeg leve etter. “øvelse gjør mester”
Ser eg har skrive saltet to gonger. Lukkast du ikkje i forsøket??
Oldemorbloggen: Ok takk, da skal jeg rette på det. Nei det med eggehvite i majonesen har jeg aldri fått til, men jeg får prøve meg igjen når jeg er tom igjen