Koking av kraft har jeg en følelse av at det er få mennesker som gjør lenger. Det er i grunnen veldig synd, for de gir enormt god smak, men ikke minst blir det næringsrik kraft når man koker kraft på bein.  Kollagen nivået synker i kroppen vår rundt 40 års alderen, og uten aktivt tilskudd så det kan det gå utover hud, hår, blodårer, hjerte betennelse i kroppen og muskler og ledd, og ikke minst ha en legende effekt på IBS(lekktarm) bla. Dette er tap av viktige aminosyrer aminosyrer  Uansett kraft så er det masse næring i kraft også av grønnsakkraft. Så neste gang du har kokt noe med bein, ta vare på det, frys det ned i passe porsjoner for deg, og bruk det i supper, sauser, gryter eller til å drikke.

Det er veldig enkelt å sette kraft på kok, og du får SÅ enormt mye igjen for det. Man kan ha i akkurat det man ønsker å tåler i kraften, dette er forslag til den gamle gode måten å lage kraft på. Jeg er av den gamle skolen av kokker som tar vare på den øverste delen på purreløken som ikke er fin, den putter jeg i fryseren og har i kraften. Så kan man gjøre med det meste man har av grønnsaker som ikke er helt så fin at man ønsker den i pannen. Kraft skal siles, så det er kun smak og næring som blir igjen i kraften.

FISKEKRAFT

Å lage fiskekraft er nok lettere en man tror. Har man fiskebein og fiskehode (eventuelt bare en av delene), så er man allerede godt i gang. Det er viktig at det ikke er for mye blod på beina og hode, derfor vaskes dette av før man har det i gryten. Det er ikke uvanlig å brune alt før man koker det, dette er ikke et must, men det gir gjerne det lille ekstra. Grønnsaker er svært viktig når man koker kraft og da er det en fordel å bruke grønnsaker som er smaksfremende.

Det mest vanlige å bruke til kraft er:

Gulrot

Løk

purreløk

Selleri (stang- eller rotsellei)

Hel pepper

Vann og eventuelt hvitvin

Løpstikke er en urt som gir enormt god smak, får du tak i den så bruk litt. Ikke ha for mye i da kan den dominere kraften.

Men det passer også godt med:

Hvitløk

Fennikel

Dessuten kan man også bruke for eksempel timian, laurbærblad, persille, dill og lignende i.

Bruk omtrent like mye av alle grønnsaksortene. Grønnsakene må vaskes, og noen av grønnsakene kan skrelles(det er ikke nødvendig om man har fått bort all jord) og skjæres i grove biter, så har man dette i pannen. Ha vann og eventuelt vin til det nesten dekker innholdet i pannen.

Man trenger ikke ha alle typer grønnsaker i for å få god kraft.

Jeg liker å bruke mest mulig av maten ,og når jeg skjærer bort for eksempel det grove på purreløken, så legger jeg det i en plastpose og fryser det ned. Dette er perfekt å koke kraft på. Den må selvsagt være frisk og vasket før man fryser den.

Fiskekraft kokes  i rundt 30 minutter eller til vesken er halvert. Det blir et brunt skum når man koker kraft, dette er proteiner som løser seg opp. Skummet er ikke pent å ha i en kraft, så bruk en tesil eller en skje å ta det bort. Tesil er genialt, for da renner kraften ned i pannen igjen, men skummet ligger igjen i silen. Når kraften er ferdig, siler man av bein og grønnsaker, avkjøler den og fryser kraften ned i porsjonsbeger eller plastposer. Husk å merk hva det inneholder, når kraften er fryst, er det umulig å se hvilken type det er. Jeg bruker en limbånd og spritusj, det går ikke bort i fryseren, og man kan lett ta det av glass og beger.

KJØTTKRAFT

For kjøttkraft gjelder i grunnen samme fremgangsmåte som for fiskekraft, men kjøttkraft skal koke lengre en fiskekraft. Vil man ha mørk kraft, må man steike alt før man koker det, til lys kraft skal det kun kokes. Kjøttkraft koker man mye lenger en fiskekraft, se oversikt under.

Storfe kokes 5-8 timer, lys kraft trenger mindre koketid

Lys fårekraft kokes 3 timer, og brun lammekraft kokes 4-6 timer.

For viltkjøtt  er det stor forskjell på koketiden, siden vilt er alt fra hare til elg. Koketiden vil variere med tykkelsen på bena, fra 1,5 til 8 timer. Bruk gjerne einebær og rosmarin og timian i denne kraften.

Svinekraft kokes i 3-6 timer.

Lys kalvekraft kokes i 3-4 timer og brun kalvekraft kokes i 5-6 timer.

Fuglekraft kokes i 3 timer.

Hønsekraft: kokes i 2-3 timer.

I stede for hvitvin som brukes i fiskekraft, bruker man gjerne rødvin i kjøttkraft, men dette er absolutt ikke nødvendig. Men man kan også tilsette rødvin når man lager saus eller suppe.

Det ser gjerne fryktelig lenge ut å la det stå å koke, men sett det på når man eller er hjemme og gjør andre ting, kraften koker seg selv.

GRØNNSAKSKRAFT

Som over, men da selvfølgelig med kun grønnsaker, den trenger ikke kokes mer en rundt 1 time.

SKALLDYRSKRAFT

Det er en stor glede å lage kraft av skalldyr, det gir den beste smaken. Den finner du HER

Om du ikke vil så drastisk til verk, så ikke kast kraften du har kokt fisk eller kjøtt i, sil av og frys ned, eller lag noe godt til middag dagen etter. ALLE MONNER DRAR 😍

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER.

 

#koingavkraft #hjort #kjøtt #storfe #fugl #fisk #grønnsaker #Reker #rekeskall #Utnytt #alt #Sjømat #skalldyr #Kraft #glutenfri #glutenfritt #laktosefri #Fisk #reker #skalldyr #sjømat #Godt #enkelt #kjapt #middag #middagstips #meatfree #Sunt #oppskrift #suppe #morsmiddag #blogg #bloggtoppen #matblogg #mat #fra #bunn #bunnen  #hjemmelaget #uten #gluten #Laktosefritt #kolagen #vitaminerogmineraler #næringsrikt

 

5 kommentarer

5 thoughts on “Koking av forskjellige typer kraft

  1. Her var det mange gode tips. Tusen takk. Kollagennivået synker etter 40, som du sier, og vårt eget skjelett blir mer skjørt med alderen, så viktig med påfyll 🌸

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *