Last Updated:

Koking av forskjellige typer kraft.

Categories Alle oppskrifter, Diverse retter, DIY

Viste du at i kraft laget av animalske råvarer inneholder masse kollargen? Det kan  hjelper oss til bedre helse og styrke, helt naturlig. Høsten er tiden da jakten er i gang, og dyr blir sent til de evige jaktmarkeder for å gi oss mat på bordet. Men det er ikke kun kjøtt man kan lage nydelig kraft av på, men grønnsakskraft og kraft av rekeskall osv. Man må bruke alle ressursene vi har, og en god kraft hever smaken til nye høyder. Når jeg kutter purreløk og vårløk, så kaster jeg ikke det grove som er blitt litt ruskete(ikke om det er råttent eller visnet helt), bare litt for grovt og stygt. Det skjærer jeg av og har i en egen pose til kraftkoking. HER kan du titte innom om du ønaker å se hvordan jeg fryser pyrreløk. Dette gjør jeg med mange grønnsaker som ikke er helt ødelagt, men som ikke er så fristende å spise. Når man koker kraft skal de kun gi god smak til kraften, så man kaster de helst i komposten etter på. HER kan du se hvordan jeg bruker bokachi. Kjøttbein fra dyr  kaster jeg i søpelsannet, for de tar så lang tid å brytes ned.

Når man koker kraft av bein fra dyr får man masse aminosyrer (aminosyrer er byggeklosser til porteiner), aninosyrer produksjonen går ned til eldre vi blir desverre, og vi må derfor få de tilført gjennom kostholdet, eller kosttilskudd. Aninosyrer trenges ikke bare når man blir eldre, også barn og ungdom, men det vil endre seg hvilken aminosyrer man trenger, så aminosyrer brukes hele livet  når vi trener og er  fysisk aktivitet, reperasjon av kroppens celler og struktur, ved infeksjoner, inflammasjon og stress. Aminosyrerne har også en essensiell rolle i hormonproduksjonen, brusk, bindevev, muskelmasse blokar, tarmslimhinnen osv. osv. Så det er en meget god grunn til å koke kraft.

Både barn i vekst og idrettsutøvere trenger påfyll av aminosyrer til leddbånd og brusk, blodkar, bindevev og muskelmasse, vedlikehold av tarmslimhinnen og fortløpende hormonproduksjon.

Grønnsaker som er vanlig å bruke i koking av kraft.

Gulrot

Løk

purreløk

Selleri (stang- eller rotsellei)

Hel pepper

Vann og eventuelt hvitvin

Men det passer også godt med:

Hvitløk

Fennikel

Har man tilgang til Løpstikke er den super å bruke.

Dessuten kan man også bruke for eksempel timian, laurbærblad, persille, dill og lignende i.

Bruk ca. like mye av alle grønnsaksortene. Grønnsakene må vaskes, skrelles og skjæres i grove biter, så har man dette i pannen. Ha vann og eventuelt vin til det nesten dekker innholdet i pannen.

FISKEKRAFT

Å lage fiskekraft er en smal sak, om man har fiskebein eller fiskehode (eventuelt bare en av delene), så er man allerede godt i gang. Det er viktig at det ikke er for mye blod på beina og hode, derfor vaskes dette av før man har det i gryten.

Det er ikke uvanlig å brune alt før man koker det, dette er ikke et must, men det gir gjerne det lille ekstra. Grønnsaker er svært viktig når man koker kraft og da er det en fordel å bruke grønnsaker som er smaksfremende, man kan bruke slappe dagge grønnsaker. Kok det hele i ca 30 minutter eller til vesken er halvert. Det blir et brunt skum når man koker kraft, dette er proteiner som løser seg opp. Skummet er ikke pent å ha i en kraft, så bruk en tesil eller en skje å ta det bort. Tesil er genialt, for da renner kraften ned i pannen igjen, men skummet ligger igjen i silen. Når kraften er ferdig, siler du av kraften, og avkjøler den. Frys kraften ned i porsjonsbeger eller plastposer. Husk å merk hva det inneholder, når kraften er fryst, er det umulig å se hvilken type det er. Jeg bruker tape å skrive på med sprittusj.

Husk at alt du koker som feks fårikål, sosekjøtt osv. det som blir for mye, kan du bruke som kraft seinere. Dette gjelder også når man koker grønnsaker, fugl, fisk rett og seltt  alt.

KJØTTKRAFT

For kjøttkraft gjelder i grunnen samme fremgangsmåte som for fiskekraft, men kjøttkraft skal koke mye lengre en fiskekraft. Vil man ha mørk kraft, må man steike alt før man koker det, til lys kraft skal det kun kokes.

Storfe kokes 5-8 timer, lys kraft trenger mindre koketid.

Lys fårekraft kokes 3 timer, og brun lammekraft kokes 4-6 timer.

For viltkjøtt  er det stor forskjell på koketiden, siden vilt er alt fra hare til elg. Koketiden vil variere med tykkelsen på bena, fra 1,5 til 8 timer. Bruk gjerne einebær og rosmarin og timian i denne kraften.

Svinekraft kokes i 3-6 timer.

Lys kalvekraft kokes i 3-4 timer og brun kalvekraft kokes i 5-6 timer.

Karft av rekeskall eller skalldyr toppen 10 minutter  se HER

Fuglekraft kokes i 3 timer.

Hønsekraft: kokes i 2-3 timer.

I stede for hvitvin som brukes i fiskekraft, bruker man gjerne rødvin i kjøttkraft, men dette er absolutt ikke nødvendig. Men man kan også tilsette rødvin når man lager saus eller suppe.

Det ser gjerne fryktelig lenge ut å la det stå å koke, men sett det på når du likevell er hjemme og gjør andre ting, kraften koker seg selv.

Fuglekraft kokes i 3 timer.

GRØNNSAKSKRAFT

Som over, men da selvfølgelig med kun grønnsaker, den kan kokes rundt 1  time. Har du urter så bruk gjerne det, litt salt og pepper kan tilsettes, men jeg liker å ha det rett i maten, for det  vil jo variere hvor mye salt hver enkel rett trenger.

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#kokingavkraft  #kraftavfisk #kraftavgrønnsaker #kraftavkylling #kraftavfugl #kraftavkjøtt #kraftavvilt  #kollagen #lagdittegetkollagen #hellsefremende#fjellørret #fisk #delikatesse #Glutenfri #utenegg #Hjemmelaget #matfrabunnen #tradisjonsmat #Middag #middagstips #morsmiddag #festmat

2 kommentarer

2 thoughts on “Koking av forskjellige typer kraft.

  1. Dette er veldig interessant. Har hørt at det kan være lurt å koke opp i 20 timer, for da får en enda mer ut. Vet ikke hvorvidt det stemmer. Den rundgangen der ønsker jeg også å få til, lage kraft, bruke bokashi, osv. Målet er å lage det meste fra grunnen :).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *