Kjøttpudding er en klassisk tradisjonsrik gammel middagsrett, som virkelig kan komme oftere på middagsbordet. Det geniale med kjøttpudding, er at man lett kan lage mange på en gang, og fryse ned, man slipper å stå å steike som med kjøttkaker, og smake like godt.

Til 4 personer: (jeg lagde av 400 g kjøttdeig)
800g -1 kg kjøttdeig eller karbonadedeig
2-3 egg. Bruker man kjøttdeig er to egg nok, men karbonadedeig trenger tre.
ca. 1/2 dl vann
2 løk eller tilsvarende med annen type løk (kan sløyfes)
2 ss buljongpulver Toro sitt buljongpulver er supert, det er også glutenfritt. Om du ikke har buljongpulver bland det ut i vannet som da må varmes en stund før du skal lage puddingen, så det kan kjøles ned igjen.

Eventuelt 1 ss potetmel

Ca. 2 ts salt
Pepper

Blir deigen for tynn kan man ha i litt potetmel (det er glutenfritt)

Rens løken og finhakk  før man har det i en bolle med deigen. Ha i krydder, buljong, egg og vann og bland alt godt samen. Jeg anbefaler å steike en prøvekake før man former og steiker kjøttpuddingen, så man får den passe salt.

I dag formet jeg kjøttpuddingen som et brød og  steikte den på steikepannen, det gikk veldig fint, eller så steiker man kjøttpuddingen gjerne i form  i rundt 30-40 minutter på ca. 200 grader (alle stekeovner er forskjellige).

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#kjøttpudding #hjemmelagetkjøttpudding #kjøttpudddingpåsteikeplaten #Matfrabunnen #Glutenfritt #melkefritt #Hjemmelaget #matfrabunnen #Middag #middagstisp #Morsmiddag #Hvaskalvihatilmiddag #hvaskaljeghatilmiddag #enkelt

Det å ha gjester byr alltid på gleder men også et ansvar for at de skal ha det bra, og aller helst tipp topp. Og slik er det også med hundene jeg passer, og det er klart at å være på et ukjent sted er stress for en hund. Men ikke bare for hunden, for selv om jeg har møtt Dani noen ganger før, så har jeg ikke hat den aleine, så det er mange erfaringer man må gjøre seg. Jeg har vel knapt hatt en roligere hund en dette, med en personlighet som er helt utrolig. De som bekymret meg mest denne gangen var at han ikke tisset da han gikk ut, det er jo tross alt vanlig at de må ut nesten umiddelbart etter man har stått opp så de får lettet på blæren. Men ikke Dani, NEI han snudde bare i døren siden det regnet slik. Og siden han ikke hadde fått fått vært ute så var jeg hyppig ute med han hele dagen, både med lengre og kortere turer, men ingen skvettent der i gården nei. Så ut på kvelden måtte jeg ringe eierne å høre om dette var normalt, og de tok det knusende med ro, så da var det bare å ta det som det kom.

Det morsomme med Dani er at han skal selv bestemme hvor den skal gå på tur, og passer det han ikke, så står han bom stille. Han er en diger hund, så det er noen kilo å dra med seg når han har bestemt seg for det he he 😂. Men med litt list og lempe, og noe bestemt stemme kom han noe motvillig etter en tid. 

Et annet veldig morsomt særtrekk er at han plutselig kan begynne å ule, og i følge eierne spesielt når sangen på “Two and a Half Men”. Men da jeg hadde lagt meg i går så begynte han å ule, og jeg opp å så hva som skjedde, men han lå bare midt på gulvet å så på meg. Jeg tuslet i seng igjen, og så var det påan igjen, og jeg opp å kjeftet litt denne gangen. Da jeg endelig sovnet, hadde han bestemt seg for at han måtte se om jeg var her, så han ulte som en tåkelur i tykk skodde. Men da var jeg ikke billig, så jeg kommanderte han i seg, og ikke noe kjære mor her. Etter det var det heldigvis stille, og godt er det, for stakkars naboer som blir vekket av tåkelur midt på land.

I dag kommer de å henter han igjen, og Dani og jeg har blitt mye tryggere og kjent på hverandre, så neste gang blir det nok adskillig enklere. Skjønt vanskelig har det på ingen måte vært, bare masse kos.

Nei, her ville han ikke gå.

 

Man skulle tro at han var i slekt med Potter når det gjelder mat. HER

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#hundepass #dyrepass #Tur #Dani #Hund #Morsmiddag #passehund

Jeg er heldig å få låne Dani et par dager, han er en rolig eldre herremann. Han ligner litt på Potter som er bonusfamilien min sin hund, og i tillegg ligner den utrolig mye kroppslig på  Greta min datters familie sin hund, bare at denne er hakke større. Dani går veldig fint i bånd og er en veldig lydig hund, uten hadde jeg ikke klart å passe den.

Her ligger han akkurat som Greta min datters hund.

Veldig koselig besøk, han er en kosehund, men han er like lite glad i regn som meg. Så da han skulle ut i dag tidlig snudde han i døren for det regnet så voldsomt.

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#hundepass #dyrepass #Tur #Dani #Hund #Morsmiddag #passehund

Røykt blåkveite bør man virkelig forsøke, om man ikke har smakt det allerede. Fy fasan så godt det er, virkelig blant mine favoritter! Det er ikke ofte jeg spiser røykt blåkveite, siden den er nokså dyr.

Røykt blåkveite har en del bein(de er lett å fjerne når fisken er kokt), men derfor bør man kjøpe omtrent dobbelt av de man vanligvis spiser. En vanlig porsjon med fiskefilet beregner man mellom 150- 200 gram per. person, men røykt blåkveite bør man regnet mellom 300- 400 gram per. porsjon fisk. Røykt blåkveite har veldig mye store bein, så det går en del vekt bort av den grunn. Beina er store og lett å rense bort.

Røykt blåkveite skal trekkes som torsk(men bruk minimalt med salt på røykt blåkveite siden den allerede er saltet), altså legges i kokende vann, som man skrur ned  når den begynner å koke, den skal kun trekke.

 

Saus til 2 personer:

Jeg hadde hvit saus og kokte gulrot til denne gangen.

4 dl melk eller plantebasert melk som jeg brukte

1 terning buljong (Kan inneholde gluten)

1 klatt (ca. 20-30 g)smør

Ca. 1 ss Maizena

Pepper og eventuelt mer salt om man trenger det.

Ha melk, smør, buljong og maizena i en panne og kok opp under omrøring. La det få putre noen minutter så buljongen fpr løst seg opp, smak så til med pepper og eventuelt mer salt.

Jeg hadde litt frisk gressløk i, men du trenger ikke det.

 

 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊 Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#blåkveite #feit #fisk #sunt  #utrolig #godt #Morsmiddag  #middag  #fiskemiddag #spis #opp #maten #Middagstips  #mors #middag #morsmiddag #Glutenfritt #melkefri #laktosefri #allergi #gressløk #oppskrift #Gofisk #Blogg #matblogg #toppblogg #enkelt  #hjemmelaget #matfrabunnen

I går var en av våre få sommerdager her i Bergen, i dag er det høst igjen. Det vi er gode på her er å kaste alt vi har i hendene og ile ut når det bare er opplett. Min svigerinne Lillian har vært på Knapen fjellet før, så vi bestemte oss for å gå der, da kunne jeg gå med en som var kjent og vi kunne samtidig ta stolper, siden jeg aldri har gått her før. Etter turen på Fanafjellet der det var tilsvarende merkede stolper , ble jeg virkelig overasket over nivåforskjellen. Her lå postene nokså tett, det var enkelt å oversiktlig å gå, og om man bare hadde vært litt konsentrat så hadde vi muligens kunne tatt alle på 2.5- 3 timer uten å stresset om jeg hadde planlagt turen litt. På Fanafjellet hadde jeg planlagt turen, men der vasset vi i myr til livet i 7 timer for færre stolper en her, og med samme farger. Denne turen anbefaler jeg aller som kan gå i litt ujevnt terreng, det var en helt fantastisk nydelig tur, ikke for lang, og i et nydelig landskap som for det meste var åpent. Ingen myr og ingen flått, HURRA!

En sort stolpe midt i løypen, det er en rein fryd.

 

Jeg ble ikke ferdig med karte, og det var verken meningen eller planen, i dag skulle vi kose oss i solen og være sosial. Jeg gleder meg til å gå der igjen for å ta resten av stolpene en dag vi blir velsignet med fint vær igjen.

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER.

#stolpejakt #Knappenfjellet #Tur #nydeligtur #Morsmiddag #Nydeligturtereng #stolpejaktknappenfjellet

Jeg har vært dårlig på veganfronten i det siste, selv om jeg spise mye fiskemat så har vi ikke vont av å spise et og annet uten verken kjøtt eller fisk.

Det ble en spikersuppe med det jeg hadde, men mett ble jeg og godt var det.

1/2 dl røde halve linser som var kokt på rundt 10- 15 minutter

2 fedd hvitløk

3 terninger fryst spinat

1 potet. Jeg hadde en ferdig kokt. Den trenger du selvfølgelig ikke, bruk gjerne andre ting du har)

3 dl vann

1/2 grønnsaksbuljong

Ca. 1/2 ts Spisskummen

Litt raspet skall av lime eller sitron

saften av 1 limebåt

pepper

Salt

Ha vann, buljong, linser, spinat og oppdelt potet om du ikke har ferdig kokt. i pannen og sett det på kok. Rens å findel hvitløken å ha den i suppen, ha i spisskumen. limeskall, limesaft og pepper.

Når linsene er myke, smaker du suppen til med salt og pepper. Ønsker du brød til så har du det

 

 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER.

#vegansuppe #linsesuppemedspinat #godt #enkelt #bærekraftig #Slankemat #Matfrabunnen #Glutenfritt #melkefritt #Hjemmelaget #matfrabunnen #Middag #middagstisp #Morsmiddag #Hvaskalvihatilmiddag #hvaskaljeghatilmiddag #enkelt

Siden det har vært den våteste juli på 60 år i Bergen så har ikke det vært problemer med vanningen, vi har måtte redde plantene fra drukkning.

 

Men hvordan gir man næring til plantene da?

Rett fra flasken

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER.

Slike kombinasjoner skjer når man ser hva man har i fryseren, for så å lage noe man har lyst på, selv om det ikke er akkurat det du trenger til den retten! Ja det ble litt av en setning, og litt av en rett skal jeg si dere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg har hjortekjøtt i fryseren som har lagt der litt lenge, for det ble korona og mye mindre selskapeligheter  en jeg er vant med. Sukiyaki er en Japansk rett som lages med oksekjøtt, men det hadde jeg altså ikke, men det er ikke noe i veien med å fornorkse retten med hjortekjøtt, det kan anbefales. Jeg så på noen videoer av hvordan de laget den, og alle hadde kinakål i, og det er jeg traumatisert av etter vi brukte det som salat da jeg var barn 😂, så det kjøper jeg aldri. Jeg har faktisk laget dette en gang før, og da hadde jeg heller ikke kål i, så da suste jeg til, selv om jeg heller ikke hadde sake heller. Lage suppe på en spiker det kan jeg ser du. 

Så her kommer min variant av Sukiyaki til 2 personer:

Glassnuler eller ris, jeg brukte risnudler

1 sammen pisket egg å dyppe maten i

400 g biffkjøtt av okse eller som meg hjort

1 løk

1/2 paprika

6-8 sopp

3 vårløk

Saus:

3 ss eplesidereddik eller har du sake så bruker du det

3 ss soyasaus (glutenfri for min del)

2 ss sukker

1 dl vann

1/2 kjøttbuljong, jeg bruker alltid buljongpulver det går mye raskere og er lettere å porsjonere etter ønske.

 

Sett nudler eller ris på kok etter anvisning på pakken. Skjær kjøttet i tynne skiver, ha de i en steikepanne og la det ligge der i en veldig kort stund på høy varme, snu en gang, og legg de på et fat.

Rens og del grønnsakene, steik løken, vårløk og sopp i pannen, hold hver grønnsak hver for seg.

Bland eddik, sukker, soyasaus, vann og buljong og gi det et oppkok, og tøm det over grønnsakene, la det putre noen minutter sammen med kjøttet.  Smak til om det er passe salt og ikke for syrlig.  Pisk sammen eggene i hver sin bolle så alle har sitt egg å dyppe maten i. Kos dere og nyt et godt måltid.

 

 

 

 

 

 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER.

#hjortekjøtt #hjort  #oksekjøtt #Hjortekjøttistedeforoksekjøtt #Sukiyaki #Sukiyakipånorsk #Sukiyakimedhjortekjøtt #Glutenfritt #melkefritt #Hjemmelaget #matfrabunnen #Middag #middagstisp #Morsmiddag #Hvaskalvihatilmiddag #hvaskaljeghatilmiddag #enkelt #japanskmat

 

Røykt laks og ørret holder seg ikke så lenge i fryseren som mange andre fiskesorter, og trenger derfor å pakkes godt før den fryses. Jeg kjøpte en side med røykt laks som var til halv pris, da går det ant å kjøpe det, ellers er det for kostbart.

Men en person klarer ikke å spise opp en hel side på en, to, tre, Det som er lurt er å ta det i porsjoner og å det først i folie og helst frysefolie, men det hadde jeg ikke. Deretter har man alle pakkene i en plastpose, skriver på posen hva det er i, og legger den i fryseren(jeg tar en tape å limer på posen, da forsvinner ikke skriften fra posen). Da tåler fisken å ligge en del lenger en om man kun hadde hatt den i plastikkposen direkte.

HER er en ide med røykt laks/ørret

HER er en nydelig pizza med røykelaks/ørret

HER er oppskrift på en deilig, sunn omelett med røykt ørret eller laks

HER vinkokt ris med røykt ørret/laks

HER fylt pita med reker og røykt ørret/laks

HER kjapp pastasalat med crabstiks og røykt ørret/laks

#sparetips #Sparpenger #fryingavrøyktlaks #frysingavrøyktørret #frysing #Laks #ørret #mattilhalvpris #Hvorforbetaleformye #Kjøpklokt #Klokekjøp #Morsmiddag #påsparebluss

#røyktørret #røyktlaks #brukavrøykelaks #brukavrøytørret

Strømmen er spinndyr og da gjelder det å være kreativ med middagslagingen. Og ikke nok med det, alt er jo skutt i være så man må tenke kreativt og økonomisk når man har en stram økonomi.

Jeg kjøpte røykelaks og pitabrød på halv pris på grunn av datoen. Pitabrødene holder seg lenge, men røykelaksen skar jeg opp og frøs i porsjoner. Jeg koker flere egg om gangen så jeg ikke bruker strøm på et og et egg, så da hadde jeg det også i kjøleskapet. Dressingen jeg lagde i går til Salat med sopp, kikerter og villbringebær  var nydelig sammen med laken.

Pitabrød (glutenfri for min del)

Røykt ørret

1 kokt egg

1/2 avocado

Lollorosso hjemmedyrket

Litt paprika

Dressing med lime og mynte HER

Pitabrødet delte jeg og hadde i brødristeren. Resten hadde jeg i brødet. Det smakte meg veldig, så dette kan anbefales.

#Fisk #røyktørret #røyktlaks #utenstrøm #pitabrødmedlaksogegg #Sparstrøm #sparpenger #Glutenfritt #melkefritt #Hjemmelaget #matfrabunnen #Middag #middagstisp #Morsmiddag #Hvaskalvihatilmiddag #hvaskaljeghatilmiddag #enkelt #billigmiddag #Spisoppmaten #ikkekastmat