Lapskaus med røykt pinnekjøtt og pølser

Categories Diverse retter

Jeg fant jeg fant, nei egentlig viste jeg om at det lå ferdig kokt pinnekjøtt i fryseren. Men det har rett og slett ikke blitt til at jeg har tatt det opp av fryseren. Men så begynte en venninne av meg å snakke om betasuppe og lapskaus, da måtte jeg bare lage det, for nå drømte jeg om det. 

Nå var det ikke så mye pinnekjøtt som jeg innbilte meg, men bare litt gir en himmelsk smak, så får man heller ha i litt pølse. 

Det er sikkert tusen måter å lage lapskaus og betasuppe på, og her er en variant!

Gidder du ikke skjære opp alle grønnsakene, så kan du kjøpe frosne, og bruk de grønnsakene du ønsker. Men i lapskaus MÅ man ha rikelig med poteter, siden det er de som gjør at lapskausen blir tykk. 

600 g ferdig kokt røykt pinnekjøtt.  Men man kan bruke vanlig pinnekjøtt, saltet lammekjøtt, svine knog eller pølse , ditt valg. 

6 pølser

600 g kålrot  

850 g poteter

300 g sellerirot

300 g gulerot

200 g purreløk
 

Noen buketter blomkål som holdt på å visne hen 

4 dl vann

Ca 2 ts salt (men salt må man bare smake seg til når alt er ferdig, for det variere veldig hvor salt kjøttet er.

Pepper

Buljong om nødvendig. Bruker men mye kjøtt, vil det sannsynlig vis ikke være nødvendig, med mye pølse trenger man nok en del. 

Begynn med kålroten rens og del i biter og sett på kok siden den trenger lengst koketid , og fortsett kronologisk nedover. Det virker som det er lite vann, men du kan se at det ble rikelig når lapskausen ble ferdig, den ble nesten for bløt. Men når den nå får stått og kjølnet seg og jeg fryser resten er den passe neste gang .La alt få koke til alle grønnsakene er møre, ha i kjøtte og eventuelt oppdelte pølser, smak til med  salt, pepper og buljong om nødvendig. Dette er mat som ikke er så mye arbeid, men som må få tid å putre på komfyren lenge. Så man kan like godt lage rikelig, for å fryse ned til en annen dag. Ikke  noe er bedre en å komme hjem til ferdig middag vel?

                                                                   Server gjerne med flat brød 🙂

                                                   

14 kommentarer

14 thoughts on “Lapskaus med røykt pinnekjøtt og pølser

  1. Nam, lapskaus er knallgodt! Og man kan jo ha oppi nesten hva som helst. Svigermor har alltid erter i. Så det har jeg også begynt med. Og når man først lager lapskaus kan man ofte lage litt ekstra, sånn at man har til en annen dag også 🙂

  2. Heia Mamma: Så koselig med slike minner, det er nesten som smak og lukt har brent seg inn i hukommelsen. Som du ser er det ikke komplisert. Har du tradisjon med å ha pinnekjøtt i julen?

  3. Heia Mamma: Ja men da har du nok pinnekjøtt etter jul, da renser du det, tar vare på kraften og fett. Da er det ingen sak, du får en nydelig god lapskaus eller betasuppe. Men husk at kraften kan være litt vell salt, så vær litt forsiktig, spe gjerne med litt vann om den er for salt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *