Jod i mat livsnødvendig for blant annet et normalt stoffskifte

Categories Mat og helse

 Med mange år uten  melkeprodukter (bruker av og til litt) så burde jeg være både beinskjør og tom for jod, men det er jeg ikke. Norske helsemyndigheter og meieriene pøser ut påstander om at meieriprodukter er en god kilde for jod., det er jo direkte feilinformasjon og veldig misvisende! Det er blitt en trend i Norge å bruke mindre melkeprodukter,  dermed taper meieriene penger, dette er nok motivasjonen til denne feilinformasjonen. Vi skal skremmes til å spise mer melkeprodukter. Da mine barn vokste opp var det en allmenn oppfatning  at melkeprodukter  det MÅTTE brukes eller kom man til å dø! Vel det har vist seg at de fleste i vår familie ble syk av melkeprodukter, og de var helsebringende å kutte de ut. 

For det første er det ikke mye naturlig jod i melkeprodukter,  derfor hadde omtrent 80 %  som bodde i innlandet struma altså jodmangel før de begynte å tilsette jod i foret til kyrene. Så hvordan kunne så mange få struma når de hadde tilgang til meieriprodukter? Jo svaret er enkelt, de bodde i innlandet uten tilgang til fisk og sjømat. Så på 50 tallet tilsatte de jod i kraftforet for å løse på dette problemet, og det er jo et godt tiltak, men det er ikke naturlig i melk. Og de fleste kan vel tenke seg til at det som er naturlig er bedre en det som er tilsatt. Det som bør anbefales er jo fisk og sjømat som er naturlig rik på jod, og veldig sunt! Man kan spise to måltider fisk pr uke og ha dekket behovet for jod. Mens med melkeprodukter må man virkelig pøse på. 

 For å illustrere dette har jeg laget en tabell over diverse matvarer som inneholder jod, de er tatt fra Klikk HER for å komme til matvaretabellen . Og den viser klart at sjømat og fisk er gode kilder til jod ikke melkeprodukter. 

Ale tallene er  tatt fra Matvaretabellen pr 100 g vare. Det er ikke alle matvarer som er oppgitt jod nivå i,  står det “-” bak har den jod men det er ikke oppgitt verdi,  står det 0 inneholder matvaren ikke jod. Tang og tare fant jeg ikke, men det vet jeg inneholder mye jod. 

Det skumle med ette er at det dessverre er et raskt økende helseproblem med stoffskifteproblematikken, etter min mening kunne i alle fall noen av tilfellene vært unngått om man hadde spist mer fiskeprodukter eller tatt tilskudd om man ikke tåler fisk. 

“Jodmangel, hva skjer i kroppen” Dette er kopiert fra Norsk Helseinformatikk. Klikk HER om du ønsker å lese.

Dersom kroppen får for lite jod, vil den forsøke å beholde mest mulig jod i skjoldkjertelen. Dersom underskuddet vedvarer vil det gå ut over produksjonen av skjoldkjertelhormoner, og stoffskiftet blir lavt. Hvis dette skjer hos en gravid kvinne, vil fosteret kunne få alvorlige, permanente utviklingsforstyrrelser i hjernen og resten av nervesystemet. Hos eldre barn og voksne, vil kronisk jodmangel føre til apati og lavt stoffskifte.

Et symptom på lavt (og høyt) stoffskifte, er struma, en hevelse på halsen. Struma som oppstår i forbindelse med jodmangel, er et uttrykk for at kroppen strever med å lage nok skjoldkjertelhormoner og forsøker å kompensere ved at selve kjertelen vokser.”

De skriver også at melk er en god kilde for jod, og fremhever ikke stort fisk noe som er helt ufattelig. Som det fremkommer i tabellen under som hetet fra matvaretabellen HER er det jo tydelig at melkeprodukter ikke er noen god jodkilde. Dessuten er jod tilsatt i kraftforet for at det skal være jod i melkeprodukter. 

                                                                                        Bilde er fra gofisk  .Hyse inneholder 320 µg jod.

Lettmelk inneholder  20 µg jod dvs. at det er 300 µg mer jod i hyse en i melk, er melk fortsatt en god jod kilde?

 

 

Hjemmelagde fiskekaker er ofte laget av hyse eller lyr, lett å få barn til å spise. 

 

Hyse Rå

Jod 100 g vare

320 µg

Kokt krabbe

218 µg

Torsk filet ovnsstekt

198,6

Rå tosk lever

380 µg

Rå blåskjell

140 µg

Kryddersild

143 µg

Kokt ørret

4,5 µg

Rå lyr

143 µg

Kokt Sei

83,7 µg

Kokt kveite

7,2 µg

Kokt steinbit

81 µg

Breiflabb

Ikke oppgitt

Reker i lake

10 µg

Rå torskerogn

107 µg

Reker kokt

Ikke oppgitt

Røykt Laks

9 µg

Røykt ørret

13 µg

Kokt Laks

10, 8 µg

Kokt kamskjell

3,6 µg

Makrell rå /sushi

13,3 µg

Lett melk

20 µg

Norvegian

31 µg

Naturell Yoghurt

13 µg

Eggeplomme

80,2 µg

Cheddarost

30 µg

Hevtemel

1 µg

Langkornet tørr ris

2 µg

Banan

0 µg

Hvregryn store

0,5 µg

 

Solsikkefrø

5 µg

Eple juice

1 µg

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#Hyse #fisk #sjømat #Jod #jodkilde #Melkeprodukter #morsmiddag #ernæringsråd #Norskeernæringsråd

6 kommentarer

6 thoughts on “Jod i mat livsnødvendig for blant annet et normalt stoffskifte

  1. Jeg har ikke tenkt om dette før. I barndommen bortsett fra jeg var baby og i voksen alder, hadde jeg ikke drukket mye melk. Bare nå i de siste åra at jeg begynte å drikke melk og spise melkeprodukter.
    Jeg prøver å spise balansert mat og håper for det beste:)
    Greit å få vite om slike ting du snakket om her:)

    1. Takk snille deg, så bra du likte det. For meg er det omvendt, jeg drakk mye melk som barn, men var konstant syk. Så sluttet jeg med det, og har blitt bedre heldigvis.

  2. Da jeg fikk problemer med stoffskiftet, leste jeg at man burde ha tilskudd av jod. Kjøpte på helsekostbutikk og tok dette en stund. Men fikk deretter streng beskjed fra endokrinolog om å droppe det. Det var ikke noe jeg trengte, sa han, og kunne tvert imot være skadelig.

    1. Hadde jeg alltid gjort som legen sa, så hadde jeg ikke levd nå. Men jeg forstår at de fleste stoler blint på de. Har du noen gang målt nivået?

      1. Jeg stoler aldri blindt på leger heller, men denne endokrinologen var spesielt dyktig og streng 😀 Vet ikke om det er målt, men var egentlig fornøyd med å høre at det ikke var nødvendig. Måtte uansett medisineres.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *