I dag er mødrene sin dag, gratulerer med dagen alle dere dyktige dobbeltarbeidene mødre. Jeg leitet etter et avisutklipp,  det fant jeg ikke, men jeg fant mange andre fra da jeg var grunder. Jeg var den første i Norge som lagde mat til folk med cøliaki, allergi, diabetes osv. Det var et slit av dimensjoner, for det var ikke bare å kjøpe det jeg trengte hos grossist, men måtte importere mye selv. Utrolig nok fikk jeg tilbud om å skrive kokebok, men det turte jeg jeg ikke siden jeg var så dårlig å skrive. Tenk å gå glipp av en slik sjanse, slik var jeg da, heldigvis ikke lenger. Bedriften hadde kunder over hele landet, og det meste ble laget i liten skala.  Etter noen år ble det alt for mye for meg med tre barn og å jobbe, så jeg møtte “veggen”. Det tok mange år før jeg klart å jobbe igjen, men jeg klarte det. Dette er jeg nok ikke aleine om, husk å ta vare på dere selv mødre, livet er for kostbart til å brenne lyset i begge ender, ingen kommer til å takke deg.

Vi lagde selvfølgelig morsdagskaker, og det er så lenge siden at vi reklamerte i avisen 😁, og så billig kake da!

 

 

 

Jeg fikk pakke på døren i går fra min datter med sin vakre voksende familie 💖

 

Fant litt forskjellige reklame som bedriften hadde. Men viste du at jeg var både på tv, ukeblader, aviser

 

 

 

 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#morsdag #Morsmiddag

Myrdalsvannet er en fin liten tur med mange muligheter. Man kan kjøre inn fra Osvegen inn mot Elvaneset eller fra Midtun mot ulsmåg, og videre inn mot Totland. Det er en rundtur på rundt 4.5 kilometer om man føller stien rundt, noe jeg gjorde denne gangen. De er en nokså stor parkeringsplass, men søndagene og om det er fint vær kan det være nokså fullt.

God tur!

 

 

De er mange fine steder å sette seg ned å ta en pust i bakken, eller å tenne bål å grille.

En nokså nylaget bro ut til vannet så man ikke blir så våt på beina.

 

Jeg ble oppfordret av Ut i det fri Blogg HER til å legge ut et bilde jeg likte godt, og dette liker jeg veldig godt.

 

 

Litt dyreliv er det her også. Det er også levende ender, men i dag så jeg ingen.

 

 

 

 

 

Her kan man gå opp til Totland, det er nesten bare oppoverbakke, men nokså fint å gå.

 

 

Her er neste kryss, det spiller ingen rolle hvilke vei man velger, for det går rundt. Jeg gikk til høyre.

 

 

 

Her kan man svinge av å gå jubileumsstien om man går til høyre, men jeg fortsatte oppover.

Her er en gapahuk som mange bruker, både store og små.

 

Da er jeg kommet på flaten, og det begynner straks å gå nedover igjen.

 

 

Da er vi på vei ned igjen. Her er det skiltet mot Dyngeland, der har jeg aldri gått. Her er det noen som setter blomster på borde, julepynt, påskepynt osv.

 

 

På andre siden av veien er det enda en gapahuk

Her kan man ake ned om man tørr 🙂

 

Her er det masse sitkagran, de har veldig fine kongler og kvister. Men de er ikke naturlig plantet i Norge.

 

 

Jeg bruker de i vaser, og til dekorasjon.

Det som skjemmer område er alle mastene, men det er vel derfor det er vei der, de lagde den gjerne da de bygget mastene.

 

Fint med broen og elven, og da er man nesten ved krysset igjen, og det er bare til å ta en runde til, eller å tussle hjem.

Tusen takk for turen, håper du blir med på neste tur om det passer.

Del gjerne innlegget med familie og venner 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

Det finnes en gruppe på FB som heter Fotturer i Bergen vil du følle den, finner den HER

Vestlandet #Bergen #Morsmiddag #middagstips #turtips #fotturibergen #Tur #Fotturer #utidetfri

 

Jeg ble invitert på lammelår hos Bjørg, og det er ubeskrivelig godt, hun er en utrolig dyktig selvlært kokk. Når man blir til Bjørg, så vet man at man kommer til å triller hjem igjen, stappmett og vell belåten med både mat og drikke. Og i går var intet unntak, vi spiste til vi trillet fra bordet, og vi var gjerne en smule sveiseblind da vi gikk hjem etter en utrolig koselig kveld. Jeg klarte å lokke ut av henne hvordan hun lager denne fantastiske møre og nydelige lammelåret.

Bjørg lager lammelåret på følgende måte:

Er det frossent, så må de tine i kjøleskapet eller et kaldt sted til de er helt tint. Så gnir hun inn låret inn med godt med salt og pepper, og lar det ligge minst 2 dager i kjøleskapet. Så tar hun det ut og legger det i steikeovnen på 70 grader opp på masse grønnsaker, og vann (gulrot, selleri, løk og kålrot) (kommer litt ant på hvordan ovnen din er, om den er sterk eller svak), og lar de stå rundt 8 timer litt avhengig av hvor stort det er. Har du steiketermometer skal det komme opp på 65 grader, da er det lett rosa, men når låret får stå å hvile, fortsetter steike prosessen, så det blir mindre rødt. Så rett før servering har man de inn i ovnen på 200 grader i rundt 15 minutter for å få farge på det, og at det er godt og varmt. Låret skjæres opp ved borde, da kan alle skjære så tykke eller tynne skiver man ønsker.

Fløtegratinerte poteter finner du HER

Sausen laget hun av kraften, maizena og en skvett fløte, og man tilsetter salt og pepper om man ønsker det.

Rigmor var også på middagen, hun er også tidligere nabo.

 

Vi fikk rosa bobler da vi kom, og det fant jeg ut passet som den rosabloggeren jeg ikke er 🤣

Verdens beste lammelår, det er jeg overbevist om!

Kjempekoselig og fint  dekket bord.

Snadder god fløtegratinerte poteter

 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#lammelår #steiking #verdensbeste #Middag #Middagstip #Morsmiddag #glutenfritt #melkefritt #Glutenfritt #Uten #Gluten #melk #matfrabunnen #hjemmelaget

Dette er en utrolig effektiv måte å lage mye mat billig, og enda sunnere, det er ikke ofte man får til.

Jeg skal være med på utvikling av et forskningsprosjekt om matvaner, og dette er en av rettene som skal lages med ny vri. Jeg har aldri hørt eller sett at man sper med kjøttkaker med bønner, men det er faktisk en god ide. Før kokte man all mat, ikke bare litt men ihelkokte den, en del av grunnen til det var nok at de verken hadde kjøleskap eller fryseboks, så oppbevaring var noe begrenset. Og for å drepe mest mulig bakterier så kokte man maten lenge og vell.  . Da jeg var liten så hadde nesten ingen kjøleskap, men frys kunne man leie på et stort lager, ikke enkelt å planlegge middagene da. Derfor ble også mye mat både saltet og røykt. Kjøtt hadde vi nesten ikke, det var kjøttkaker om søndagen, og reint kjøtt muligens en gang i måneden. Vi spiste mye fisk, høns og grønnsaksretter.

Hadde jeg ikke vist at de var bønner i kjøttkakene så tror jeg nesten ikke jeg hadde reflektert over det, så dette er en smart måte å spise mindre kjøtt, og å få i seg masse fiber og næringsstoffer fra bønner.

150 g kokte brune bønner eller andre mørke bønner

400 g kjøttdeig (tror at karbonadedeig blir for tørt)

1 løk

2 egg

1/2 dl vann

1 ss buljong pulver (glutenfritt for min del)

1/2 ss potetmel

Salt

Pepper

Jeg renset og delte  og løken, og hadde den, bønnene og vann i en foodprosessor for stavmikser for å blende de helt. Så hadde jeg kjøttdeigen, buljong, egg, potetmel, pepper og litt salt og bønneblandingen i en skål og blandet godt sammen. Som vanlig steikte jeg en prøvekake for å smake at konsistens og smak var der jeg ville ha den. Så steikte jeg de som vanlige kjøttkaker, de tok litt lenger tid før de føltes gjennomsteikt. Jeg kan i grunnen ikke fordra å steike kjøttkaker, så her kan du se hvordan man kan lage de i ovnen HER

Dette er en utrolig effektiv måte å lage mer mat billig, og enda sunnere, det er ikke ofte man får til.

 

Siden de var vanlig med kål i en eller annen form til, så lagde jeg denne nydelige salaten jeg har laget en gang før fra frukt.no, bare at jeg denne gangen hadde i både rød og hvitkål. Oppskrift finner du HER 

 

 

Del gjerne innlegget med familie og venner 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#Salat #Kålsalatmedgranatepllemedappelsinogvalnøtter #Rødkålsalat #Rødkål  #Portugal #airfryer #fritert #Middag #tapas #Middagstips #småretter #forrett #Morsmiddag #glutenfritt #melkefritt #Glutenfritt #Uten Gluten #melk #mat #fra #bunnen #hjemmelaget #frukt.no Kålsalat #granateple #valnøtter #appelsin #kål #kjøttkakermedbønner #kjøttkaker #bønner

I går var jeg på Kevin Vågenes Showe, en utrolig dyktig skuespiller og sanger. Han synger som Olga Marie i soloreklamen når det trengs, men han har en stemme som en gud når han synger skikkelig. Jeg var ute med teamet/venninnene mine Hanne Lise, Kirsten og Hildegunn, og vi spiste middag før showet. En veldig trivelig kveld.

Men hva i alle dager har det med å komme ut av skapet å gjøre?

 

Det er gjerne ikke akkurat det skapet du først tenkte på, men Ikeaskapet som stod der å inni granskauen kjedelig og nitrist.

Jeg satt her i sofaen en sein kveld og tenkte, pokker og jeg trenger farge. Jeg gikk ned i boden og fant en farge, og malte skapet. Jeg bare elsker denne fargen, det gjør meg så godt.

Forskning viser at vi har godt av farger, at de kan påvirke oss følelsesmessig. Og det gjør farger definitivt på meg.

Del gjerne innlegget med familie og venner 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#farge #farger #fargerpåvirkeross #Fargeglede #mal #morsmiddag #morsmiddagsverden #kevinvågenesshowe #Kevinvågenes

Jeg skulle å handle i dag og måtte se hva jeg trengte, og der i skuffen så jeg ikke mindre en 7 bokser med tunfisk, det er vist noen her i huset som har panikk for å gå tom for mat 🤣. Tunfisk er billig og god mat, og står seg i årevis.

Til minst 4 personer, kan fryses.

Denne gryten er like god om man lager den med kylling.

3 bokser tunfisk eller om du ikke er så glad i tunfisk, kan du bytte ut med  rundt 1/2 grillet kylling i biter. Det som er merkelig er at ferdig grillet kylling er mye billigere en rå kylling, så bruk gjerne det.

2 løk hakkes

2-3 fedd hvitløk

4 ss olje

2 ss Curry pasta (Finnes de på de aller fleste dagligvarebutikker)

2 ss mango chutney (Finnes de på de aller fleste dagligvarebutikker)

1 ½ ts ingefær (Finner du i krydderhyllen på butikken)

1 ½ ts koriander(Finner du i krydderhyllen på butikken)

1 ts chilipulver (Finner du i krydderhyllen på butikken)

1/3 ts nellik (Finner du i krydderhyllen på butikken)

1 ts kanel

5 dl naturell yoghurt /eller kokosyoghurt

Server med ris  og en salat med isbergsalat, ruccula, vårløk, tomater og cashewnøtter eller slik du vil ha den.

 

Fremgangsmåte

Denne retten er så kjapp å lage at det beste er å begynne med å koke risen.

Skjær løk og hvitløk opp i biter og surr de i olje, ha på krydderne. Ha i Curry pasta, mango chutney, krydder og til slutt yoghurten . La den trekke på svak varme mens du blander en salat. Smak til om du ønsker mer krydder.

Når risen er kokt, salaten er kuttet og bordet dekket er maten klar til servering.

God fornøyelse

Del gjerne innlegget med familie og venner 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

Helt magisk gøy, tusen takk alle sammen. 😍🥳🤩

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

 

#Bloggtopp #førsteplass #palleplass #Norgesmestelesteblogg #morsmiddag

I går var jeg innom butikken for å kjøpe kaffe, og jeg kom ut med to poser med poteter, og røykt svinekam som var på 50 % disken, og uten kaffe 😁😎.Heldigvis er det lov å gå to ganger på butikken, for uten hadde dette blitt en sur morgen. 

En venninne av meg kom på besøk og vi gikk en fin tur, og da var det jo topp å ha svinekam til middag, det er så utrolig mye koseligere å spise sammen med noen.

Røykt svinekam er utrolig enkelt å lage, og siden jeg skulle på tur og strøm leverandøren tar både en arm og en fot puttet jeg både kålrabi og potetene sammen med den.

Svinekam skal ikke koke, bare trekke så den ikke blir tørr, i rundt 1- 1 1/2 time. Når vi kom hjem fra turen fisket jeg opp kålrabien og laget stappe HER

Og potetene var godt kokte(har kokefaste poteter, da kan de koke lenge).

Enkel men veldig god snaddermiddag på kort tid. Kraften kan man bruke til saus om man ønsker det, løksaus passer godt ti. Men jeg fant ut at med kålrotstappe til var det helt unødvendig med saus,så kraften blir fryst til en annen middag, muligens ertesuppe 

 

 

 

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#svinekjøtt #røyktsvinekam #kålrotstappe #kolerabistappe #Sparstrøm #enkelt #godt #røyktkjøtt #kålrabistappe #Middagstips #middag #morsmiddag #glutenfri #melkefri #tradisjonsmat Hjemmelaget #mat #fra #bunnen #av #Tradisjonsmat #Helgemat #søndagsmiddag #betasuppe #lapskaus #ertesuppe #kraft #spisoppmaten

 

 

 

Her er oppskriften på en aldeles nydelig kake, den er ikke direkte slankende, men det kan man tenke på en annen dag. Kaken er naturlig glutenfri.

4 eggehviter

3 dl sukker

2 dl kokosmasse

½ plate kokesjokolade(sjekk at den ikke inneholder gluten)

Skill eggene fra plommen, pisk egg hvite og sukker hvitt, hakk sjokoladen og ha den og kokosen i,  og bland det hele forsiktig sammen. Ha blandingen i en smurt 22 form og steik i en time på 175 g.

Fyll på kaken:

Ca.15 svisker

4 eggeplommer

1 dl sukker, pluss litt til bøt legging av sviskene

1 dl fløte/eller alternativ fløte

100 g smør

Ha sviskene i litt kokende vann med litt sukker i. Når de har stått en stund og trukket, tømmer man av vannet. Så har man i fløten, eggeplommene og sukkeret, og gir det hele et oppkok.

Når blandingen begynner å bli avkjølt, har man smøret i og rører til det har løst seg opp.

Når fyllet er helt kaldt, har man det på kaken.

Pynt kaken med litt pisket kremfløte og raspet sjokolade.

 

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

Søtegleder #kake #komfektkake #Gammeloppskrift #morsmiddag #sviskekake #kokosmasse #Svisker

Løvbiff er utrolig enkelt og kjapt å lage, det tar kun få minutter fra man begynner til den er ferdig steikt.

To personer:

400 g karbonadedeig eller kjøttdeig

Grillkrydder

Bruk en plastpose eller plastfolie å legg en god klatt på, ha på plast på toppen og trykk deigen utover. Har du kjevle kan du bruke den, eller du kan fylle kaldt vann i en stor brusflaske eller vinflaske, poenget er å fp deigen utover og flat. Ønsker du å få den helt rundt, kan du legge en tallerken over deigen nr den er ferdig kjevlet og skjære rundt. Ha en god og varm stekepanne og ha løvbiffen i pannen. Steik i et minutt og snu den, og det samme på andre suden, har du kjevlet tynt nok er den ferdig. Er du litt usikker, kan du la den ligge litt i pannen, men den blri fort tørr om den ligger for lenge. Ha på grillkrydder på begge sidene.

Jeg hadde til chips, bearnessaus oppskrift finner du HER, og en enkel salat med isbergsalat, tomat, mais og avocado.

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

 

#Godt  #smakfullt #middag #middagstips #tips #middagsmat #Glutenfritt #Glutenfree #melkefri #matintoleranse #blogg #morsmiddag #spisoppmatendin  #sunt #hjemmelaget #Mat #fra #bunnen  #avhegighetsskapende #hollandaisesaus#Bearnaisesaus #Løvbiff