Koking av kraft har jeg en følelse av at det er få mennesker som gjør lenger. Det er i grunnen veldig synd, for de gir enormt god smak, men ikke minst blir det næringsrik kraft når man koker kraft på bein.  Kollagen nivået synker i kroppen vår rundt 40 års alderen, og uten aktivt tilskudd så det kan det gå utover hud, hår, blodårer, hjerte betennelse i kroppen og muskler og ledd, og ikke minst ha en legende effekt på IBS(lekktarm) bla. Dette er tap av viktige aminosyrer aminosyrer  Uansett kraft så er det masse næring i kraft også av grønnsakkraft. Så neste gang du har kokt noe med bein, ta vare på det, frys det ned i passe porsjoner for deg, og bruk det i supper, sauser, gryter eller til å drikke.

Det er veldig enkelt å sette kraft på kok, og du får SÅ enormt mye igjen for det. Man kan ha i akkurat det man ønsker å tåler i kraften, dette er forslag til den gamle gode måten å lage kraft på. Jeg er av den gamle skolen av kokker som tar vare på den øverste delen på purreløken som ikke er fin, den putter jeg i fryseren og har i kraften. Så kan man gjøre med det meste man har av grønnsaker som ikke er helt så fin at man ønsker den i pannen. Kraft skal siles, så det er kun smak og næring som blir igjen i kraften.

FISKEKRAFT

Å lage fiskekraft er nok lettere en man tror. Har man fiskebein og fiskehode (eventuelt bare en av delene), så er man allerede godt i gang. Det er viktig at det ikke er for mye blod på beina og hode, derfor vaskes dette av før man har det i gryten. Det er ikke uvanlig å brune alt før man koker det, dette er ikke et must, men det gir gjerne det lille ekstra. Grønnsaker er svært viktig når man koker kraft og da er det en fordel å bruke grønnsaker som er smaksfremende.

Det mest vanlige å bruke til kraft er:

Gulrot

Løk

purreløk

Selleri (stang- eller rotsellei)

Hel pepper

Vann og eventuelt hvitvin

Løpstikke er en urt som gir enormt god smak, får du tak i den så bruk litt. Ikke ha for mye i da kan den dominere kraften.

Men det passer også godt med:

Hvitløk

Fennikel

Dessuten kan man også bruke for eksempel timian, laurbærblad, persille, dill og lignende i.

Bruk omtrent like mye av alle grønnsaksortene. Grønnsakene må vaskes, og noen av grønnsakene kan skrelles(det er ikke nødvendig om man har fått bort all jord) og skjæres i grove biter, så har man dette i pannen. Ha vann og eventuelt vin til det nesten dekker innholdet i pannen.

Man trenger ikke ha alle typer grønnsaker i for å få god kraft.

Jeg liker å bruke mest mulig av maten ,og når jeg skjærer bort for eksempel det grove på purreløken, så legger jeg det i en plastpose og fryser det ned. Dette er perfekt å koke kraft på. Den må selvsagt være frisk og vasket før man fryser den.

Fiskekraft kokes  i rundt 30 minutter eller til vesken er halvert. Det blir et brunt skum når man koker kraft, dette er proteiner som løser seg opp. Skummet er ikke pent å ha i en kraft, så bruk en tesil eller en skje å ta det bort. Tesil er genialt, for da renner kraften ned i pannen igjen, men skummet ligger igjen i silen. Når kraften er ferdig, siler man av bein og grønnsaker, avkjøler den og fryser kraften ned i porsjonsbeger eller plastposer. Husk å merk hva det inneholder, når kraften er fryst, er det umulig å se hvilken type det er. Jeg bruker en limbånd og spritusj, det går ikke bort i fryseren, og man kan lett ta det av glass og beger.

KJØTTKRAFT

For kjøttkraft gjelder i grunnen samme fremgangsmåte som for fiskekraft, men kjøttkraft skal koke lengre en fiskekraft. Vil man ha mørk kraft, må man steike alt før man koker det, til lys kraft skal det kun kokes. Kjøttkraft koker man mye lenger en fiskekraft, se oversikt under.

Storfe kokes 5-8 timer, lys kraft trenger mindre koketid

Lys fårekraft kokes 3 timer, og brun lammekraft kokes 4-6 timer.

For viltkjøtt  er det stor forskjell på koketiden, siden vilt er alt fra hare til elg. Koketiden vil variere med tykkelsen på bena, fra 1,5 til 8 timer. Bruk gjerne einebær og rosmarin og timian i denne kraften.

Svinekraft kokes i 3-6 timer.

Lys kalvekraft kokes i 3-4 timer og brun kalvekraft kokes i 5-6 timer.

Fuglekraft kokes i 3 timer.

Hønsekraft: kokes i 2-3 timer.

I stede for hvitvin som brukes i fiskekraft, bruker man gjerne rødvin i kjøttkraft, men dette er absolutt ikke nødvendig. Men man kan også tilsette rødvin når man lager saus eller suppe.

Det ser gjerne fryktelig lenge ut å la det stå å koke, men sett det på når man eller er hjemme og gjør andre ting, kraften koker seg selv.

GRØNNSAKSKRAFT

Som over, men da selvfølgelig med kun grønnsaker, den trenger ikke kokes mer en rundt 1 time.

SKALLDYRSKRAFT

Det er en stor glede å lage kraft av skalldyr, det gir den beste smaken. Den finner du HER

Om du ikke vil så drastisk til verk, så ikke kast kraften du har kokt fisk eller kjøtt i, sil av og frys ned, eller lag noe godt til middag dagen etter. ALLE MONNER DRAR 😍

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER.

 

#koingavkraft #hjort #kjøtt #storfe #fugl #fisk #grønnsaker #Reker #rekeskall #Utnytt #alt #Sjømat #skalldyr #Kraft #glutenfri #glutenfritt #laktosefri #Fisk #reker #skalldyr #sjømat #Godt #enkelt #kjapt #middag #middagstips #meatfree #Sunt #oppskrift #suppe #morsmiddag #blogg #bloggtoppen #matblogg #mat #fra #bunn #bunnen  #hjemmelaget #uten #gluten #Laktosefritt #kolagen #vitaminerogmineraler #næringsrikt

 

En vietnamesisk smakfull nudelsuppe med svinefilet, kan anbefales.

 

Jeg kom tilfeldigvis over denne retten på Matprat, og her kan du se originalen, for jeg har laget den på min måte.

Til to personer:

2 pakker risnudler (de er glutenfri og uten egg) eller de nudlene du liker.

Kokes etter anvisning på pakke.

Ca. 1 cm ingefær

2 fedd hvitløk

1/2 løk

1/2 chili(jeg tok av litt til pynt

2 vårløk

olje til steiking

150 g svinefilet

7 dl kraft av kylling eller 7 dl vann og 1-2 kyllingbuljong terninger

1 stjerne Annis

1/2 ts koriander

1 knivspiss nellik

1 ss hoisinsaus

1 klype sukker

Salt

Pepper

2 båter lime før servering

1 ts Shilacha chilisaus

2-3 vårløk

Koriander som man har på suppen etter ønske

Rens og del hvitløk, løk, ingefær og chili, ha de i en panne med olje og surr det sammen, legg svinefilette i og fres den til den er brun på begge sider. Ha på Kraft/buljong og ha i krydder, sukker, hoisinsaus og la det få koke i 15-20 minutter. Ta fileten ut av pannen, sil kraften og ha den i pannen igjen, ha i lime, chilisaus, oppskjørta vårløk . Del svinefileten i tynne skiver og ha den i suppen. Smak til før servering. Ved servering kan man ta i mer chilisaus, lim, koriander og lime. Ha i nudlene(jeg kokte de rett i suppen, men det gjør du som du synes er best)

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER.

#Vietnamesikmat #vietnavn #suppe #nuddelsuppemedsvinefilet #nuddler #svinefilet #glutenfritt #eggefritt #melkefritt #Matfrabunnen #hjemmelaget #middagstips #Middag #Morsmiddag

 

 

 

 

 

Nå blomstrer kaktusen min som bare det, nå er blomst nummer to på gang. Den første blomsten henger slapt ved siden av, og nummer tre kan du se til høyre.

HER og HER kan du se om du vil.

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER.

#Kaktus #nattensdronning #blomstrendekaktus #Naturensmirakler #morsmiddag #inneplanter

Urtene mine strutter i potten og de vokser fortere en jeg klarer å spise. Urter vokser villig til mer man bruker av de, så ikke vær redd for å bruke saks eller knip av en god del av de.

 

 

Til en  person brukte jeg :

150-200 g fiskefilet(tosk)

Gressløk

Oregano

Salvie

Litt rosmarin

Litt persille

Smør til steiking

Salt

Pepper

Skyll, tørk og finhakk urtene, rull fisken i urtene, strø på salt og pepper. Ha en god og varm steikepanne med smør å legg fisken på den, la fisken ligge til den er gylden brun, så snur man den. Når fisken er gylden på begge sider, skrur man ned platen og lar fisken ligge å hvile litt på pannen. Strø gjerne mer urter før servering.

Jeg hadde asparges og litt brokkoli til.

Mos av gresskar:

150-200 g gresskar

Ca. 20 g smør

salt

Pepper

Rens og kok gresskaret, når de er mørt siler man av kokevannet, har i smøretog moser gresskaret. Smak til med salt og pepper, og eventuelt mer smør.Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER.

#fisk #torsk #urter #sjømat #Sunt #godt #Middag #middagstips #hjemmelaget #matfrabunne  #Glutenfritt #melkefritt

 

 

 

I våre dager blir det gjerne til at man stresser en del, om man vil eller ikke. Når det i tillegg er så ekstremt dårlig vær at selv den mest innbarka vestlending begynner å bli værsyk, tja, da er det vel ikke så rart at man kan få litt vonde ledd. I dag er det faktisk nydelig fint vær en så lenge, men det skifter fort dessverre.

Dette rådet er veldig positivt for meg, med flere andre tiltak, som gurkemeie, lage all maten selv fra bunnen av, spise lite sukker og kjappe karbohydrater osv. Jeg er veldig glad i ingefær  så for meg er dette godt å drikke også.

Skrell og del fersk ingefær og hell på kokende vann. La blandingen få trekke, ingefærroten skal hele tiden ligge i vannet. Etter at den er blitt kald, lar jeg den stå i kjøleskapet. Den kan bli heftig sterk etter en tid, men det gjør jo ikke noe, for da koker jeg bare opp varmt vann og blander litt av ingefærvannet ut i en koppen, da får man en god sunn kopp te. Når det begynner å bli tomt, fyller jeg på med nytt kokt vann til den begynner å miste smaken. Man bør drikke en del av denne blandingen om man allerede har betente ledd. Vil man forebygge, kan man jo drikke en kopp eller to for dagen. Skeptisk? Forsøk da vel, så kan du se om de lindrer, bruker du det over tid, vil det ha en effekt, en gang er nok ikke nok 😉

Ingefær er blodfortynnende og bør derfor ikke brukes før operasjoner, da den kan man øke blødningene.

Ingefær er også svært effektiv mot kvalme, reisesyke el.lign. Før kunne gravide spise ingefær, men det er vist ikke bra lenger, merkelig at e-stoffer og tilsetningsstoffer ikke er merket som farlig for gravide, for der er det mye som ikke er bra

Ha en strålende fin dage!

Bilde har jeg lånt fra HER, og der er det skrevet litt om ingefær

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER.

#ingefær #vondeledd #Leddsmerter #muskelsmerter #Urtemedisin #naturterapi #morsmiddag

Rabarbraene er kommet langt her, men det vil nok variere veldig etter som hvor man bor i vårt vakre langstrakte land. . Da vi var små så spiste vi rabarbra med et eggeglass med sukker i, rabarbraen dyppet vi i sukkeret, og det smakte himmelsk.

Jeg brukte til isen: Det ble mye is.

3 egg

Ca. 1 dl sukker (jeg hadde frosne villbringebær, og da trenger man mer sukker en om de er ufrosne) så smak til.

3 dl kremfløte (laktosefri for oss som trenger det, eller plantebasert fløte)

500 g bringebær gjerne villbringebær om man får tak i de.

Pisk eggedosis av egg og sukker(til det er blitt nokså tykt og mye luftig). Pisk fløten stiv og bland i eggedosisen med å bruke en slikkepott for å vende fløten godt i eggedosisen. Ha så i bærene og bland godt sammen. Har du iskremmaskin, har du blandingen i den og lar den går til isen er nokså frossen, sett den gjerne noen timer i fryseren så den blir skikkelig gjennomfrossen. Har du ikke maskin setter du den i fryseren med plastikk på, og så må man gå i fryseren å røre i blandingen med jevne mellomrom, da unngår man krystaller i isen.

Hvor kjapt den fryser kommer an på litt forskjellig, blant annet om man bruker ferske eller frosne bær.

Rabarbra:

Jeg brukte en stor rabarbra til oss to

Ca. 2 dl sukker

2 dl vann

Sett sukker og vann på kok, rens og del rabarbraen i to, er rabarbraen tykk kan du dele den på langs også som jeg gjorde.

Når sukkerlaken er kokt opp har man i rabarbraen og lar den ligge til den er begynt å bli mør, men ikke helt kokt (det skal være litt tyggemotstand i den). Ta den opp av pannen og la sukkerlaken renne godt av, og rabarbraen bli litt avkjølt.

Jeg brukte en liten spesial skje for å få runne biter av vannmelon, og så hadde jeg en tynn stråle med lønnesirup over, og pyntet med mynte.

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER.

#rabarbra #Bringebæris #Søtegleder #Hjemmelaget #matfrabunnen #morsmiddag #hjemmelagetis #hjemmelagetbringebæris

Noen ganger når frustrasjonen er så stor at man ikke vet inn eller ut, så går jeg på tur, og det som er med stolpejaken er at jeg ikke kan tenke på noe annet en å konsentrere meg om noe annet. Det er faktisk bare helt nydelig, det var meningen å bare ta noen poster, men jeg kjente at det gikk ikke. Da jeg kom til Furuvika begynte skuldrene å senke seg, herlighet der er det nydelig, har du ikke vært der og gått gjennom Øyordsbakken, da anbefaler jeg deg det, uansett om du er på stolpejakt eller ikke. Den letteste veien fra Hordneskogen er å parkere på Hordnes snuplass parkeringsplass, det er en stor gratis parkering. Man føller veien et lite stykke innover, og på venstre side står det skiltet Furuvika, man må gjerne være litt oppmerksom på skiltet. Furuvika er et fantastisk sted å ta med barna å bade eller grille, eller kun nyte utsikten. Turen min gikk videre gjennom koselige tun, og hytter i Øyordsbakken, det er noe med det stede som gjør at jeg finner roen helt. Det er som å komme til en annen verden, en verden uten stress, det er en fantastisk atmosfære her.

Furuvika

 

Furuvika

 

Furuvika

De ble noen kilometer på beina der jeg trasket, klatret krøp gjennom kratt og busker, og fikk årets første flått. Ja det er flott! Da jeg kom hjem hadde jeg tatt 34 poeter av 41, godt jobbet.

 

Fra min vandring i Øyordsbakken, hadde jeg kunne bod her hadde jeg flyttet på flekken.

Sauer med lam som var litt skeptisk til fotografen. Man ser Øyordsvannet i enden.

 

Hønsene var tydeligvis ikke skeptiske, men veldig selskapssyk, så de kom løpende for å bli fotografert.

Når man har pasert denne nydelige engen kan man komme inn i Hordneskogen en god sti til høyre.

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER.

#tur #ut #utpåtur #Stolpejaktihordneskogen #furuvika #Øyjordsbakken #naturperle #badeplass #Stolpejakt #morsmiddag #frustrasjon #sjelefred  #morsmiddag #stressmestring

Av en eller annen grunn har jeg en stor skepsis til kebabsjapper, og sannsynligvis er det kun i hode mitt.  Og ikke vet jeg hvor den skepsisen kommer fra, jeg er jo veldig glad i god  mat  fra alle forskjellige deler av verden. Jeg har vært et par ganger å spist kebab, og aldri blitt syk eller noe vonde opplevelser, men  vi har vel alle våres ideer. Denne retten krever litt tid på kjøkkenet, men det er verd det.

Til 4 personer trenger man:

Lammekjøtt/kjøtt:

Ca. 400 g lammekjøtt (100 g per person), man kan selvsagt lage av både okse og kylling

Ca. 2 ss g Garam masala HER er oppskrift. Den er veldig enkelt å lage selv, og fordelen er jo at man slipper å ha tusen forskjellige krydderblandinger. Vil du kjøpe ferdig får man den i internasjonale butikker.

1- 2 hvitløksfedd eller 1 kinahvitløk eller  2 ts hvitløkspulver

Salt

Pepper

Har du ikke lammeskav må du skjære kjøtte opp i tynne sneier, ha hvitløk, krydderet og salt på kjøttet. La kjøtte stå et par timer eller mer for å trekke gi kjøttet maxs smak.  I mellomtiden lager du den røde og den hvite sausene som man bør ha til 🙂 Se under.

Når man skal steike kjøttet har man forvarmet og forvarm steikeovnen til 250 grader. Legg kjøttet i en ildfast form eller steikebrett, og setter kjøttet øverst i ovnen, man kan også steike på panne om det er enklere. Man kan bruke grill funksjon, men da må man passe på som en smed så ikke kjøtte svir og blir tørt. Vend på kjøttet underveis, det blir fort ferdig, mitt var ferdig på 4-5 minutter.

Rød saus: Er man glad i kebab, da kan det lønne seg å lage større porsjon å fryse ned til neste gang.

1/2 boks knuste tomater

1 fedd hvitløk eller tilsvarende med kinahvitløk eller pulver

1/2 ss garam masala

2 ts spisskummen

1/2 liten løk

1/2 rød paprika

1/2 chili med frø eller mer om du liker litt styrke. Man kan også bruke tørket chili

Salt

Pepper

Vi har alle ulik smak etter hvor vant  man er med fremmede krydder, smaker og styrke på disse, husk det er enklere å ta i mer krydder en å ta ut igjen om det blir for voldsomt. Har du stavmikser skjærer du alt i biter, har tomater, løk, paprika og krydder i en skål og lar stavmikseren knuse alt, har du ikke stavmikser findeler du alt og blander godt sammen.

Hvitløksdressing eller hvit dressing:

1/2 beger rømme (laktosefri for oss som trenger det) eller naturell yoghurt. Jeg hadde rømme og da kjøper jeg ikke yoghurt.

Like mye majones som rømme/yoghurt

3-4 sneier sylteagurk

3-4 ts av kraften sylteagurken ligger i

1 båt sitron eller lime (bruker man yoghurt kan man smake til før man har for mye sitron/lime i så det ikke blir for surt)

2-3 hvitløksfedd eller så mye du ønsker

Salt

Pepper

Ha rømme/yoghurt, majones, kraft av sylteagurker, saft av sitron/lime i en skål. Findel hvitløk/eller bruk hvitløkpresse, finhakk sylteagurk og ha i skålen, og bland godt sammen. Smak til med salt og pepper og eventuelt mer noen av de andre ingrediensene om du synes det trenger det. Denne dressingen er også bra å la stå en stund før man spiser.

Lag gjerne begge dagen før.

Hva man ønsker å ha i kebaben er opp til den enkelte, men jeg hadde isbergsalat, hjertesalat, tomat, maiskorn og litt squash.

Jeg brukte glutenfrie pitabrød(jeg synes de er urolig god på smak). Men man kan gjerne bruke lefser/wraps de får man både vanlig og som glutenfrie.

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER.

#kebab #lammekebab #Lam #Fårekjøtt #Middag #fredagskos #lørdagskos #lørdagsmiddag #fredagsmiddag #helgekos #helgemiddag #Glutenfritt #Laktosefritt #Hjemmelaget #matfrabunnen #Middagstips #Morsmiddag

Jeg har alltid fuglemat ute om vinteren, selv om de ikke er så mye snø og kulde. De er veldig koselig å observere fuglene som kommer å går, og man kan se at de er mange av de samme som bruker matfatet. I går da jeg var ute så jeg noe som stakk opp mellom terrassebordene, og da jeg bøyde meg ned for å se var det nesten plen der. Alle frøene som er falt ned har tydelig begynt å gro å spire i bølgeblikket som ligger under terrassen. Så nå kan jeg få eng med solsikker og andre planter på terrassen 😂. Jeg tenker nok at de må bort. 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER.

#Engpåterrassen #fuglemat #fugler #Morsmiddag #diy

Det er fredag og jeg måtte ha noe ekstra godt. Ønsker man ikke å bruke scampi så bytter man det ut med reker.

Til 2 personer:

Ca. 150 g torsk eller den fisken du ønsker å bruke

Ca. 200 g Scampi eller reker

2 fedd hvitløk

Ca. 1 1/2 cm fersk ingefær eller bruk tørket om du ikke har det

Ca. 1/2 chili

Rundt 1 ss Curri paste ta gjerne i mer eller mindre

1 bunt asparges

Ca. brekkbønner

Rundt 1 lime

Koriander etter ønske, den tas på når maten er ferdig. Non liker ikke koriander og da kutter man det ut

Salt

pepper

Kokt ris

 

Sett risen på kok etter anvisning på pakken. Rens og del hvitløk, chili og ingefær, ha litt olje i panne  og surr det noen minutter, ha på kokosmelk og  Curri paste å la det koke i rundt 5 minutter. Smak til med lime, salt og pepper og eventuelt mer Curri paste. Ha i fisk i litt store biter og scampi, og la det stå et par minutter å kose seg til de er gjennomvarm.  Ha på fersk koriander ved servering.

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER.

#Fisk #sjømat #Scampi #vegetar #Kjøttfrimandag #Torsk#Kjøttfridag #thaigryte #ris ##eggefritt #melkefritt #glutenfritt #matfrabunnen #Hjemmelaget #middagstips #Middag #Morsmiddag