VELKOMMEN TIL MORSMIDDAGS VERDEN! Alle mine oppskrifter består av mat som er laget fra bunnen av. Her finner du matoppskrifter som inkluderer de aller fleste, og som også er tilpasset de med ulike matallergier. Du finner også oppskrifter på vegansk og vegetarmat. Jeg er utdannet innen ernæring, så gode ernæringsråd får du også. Jeg er glad i å gå turer i skog og mark, og du kan «slå følge» med meg på disse turene. Siden en av mine store lidenskaper er hage -og blomsterstell så skriver jeg også om det når det passer. Det kommer et og annet reisereisebrev i ny og ne, og diverse tips og kreative ideer om alt mulig rart. Morsomme historier fra mitt liv som ikke er helt A4 får du nok også iblant. Jeg har dysleksi så innleggene blir nok krydret med skrivefeil😁. Takk for at nettopp DU stakk innom. Jeg både ser og hører gjerne fra DEG igjen!
Min yngste datter Miriam ringte for en stund siden å spurte om de var greit at hun tok med seg 4 venninner på besøk. Og hun ville ha reker, krabbe og blåskjellsuppe Her.
Og for Miriam så lagde jeg aioli, for det må hun ha for de hører med til rekene.
Fra venstre er det Charlotte, min datter Miriam, Frida, Synnøve og Ylva. Alle venninnene var fra Troms, så det klang så herlig i Nordnorsk hele kvelden.
Det var en nydelig dag i går så i stede for dessert så fikk de alkoholfri Mojito.
De ble en skikkelig kjekk kveld, og de var noen utrolig koselige unge damer.
Del gjerne innlegget med venner og familieLink til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER, Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram er randistole HER.
Jeg hadde kål som ba om å få slippe å være i kjøleskapet lenger, og etter et kjapt søk på inspirasjon fant jeg en gryte på OFG. Jeg hadde grove gode pølser i fryseren og ellers alle ingrediensene en timian, men det er ingen hinder. Den ble litt lite smak i for min del, så jeg tilsatte litt buljong, salt og en klype sukker ekstra.
Smør eller olje til steiking De stod margarin i oppskriften fra ofg, men det kommer aldri på tale å bruke slike giftstoffer i maten.
Pølse etter smak og ønske. Jeg hadde grove pølser som jeg brukte i, men i oppskriften står det kjøttpølser av kalkun.
1/2 boks knuste tomater
1 ts paprikapulver, jeg brukte røykt siden jeg elsker den smaken
1 buljongterning (kan inneholde gluten så les på innholdsbetegnelsen)
Litt salt (var ikke med i oppskriften )
Pepper
Ca. 1/2 ts sukker (var ikke med i oppskriften )
Fersk oregano, men i oppskriften stod det timian, begge deler passer godt sammen i denne retten
Finsnitt kål og purreløk å ha de i en panne med olje eller smør, å surr det litt. Del pølsene og la de få surre med. Ha på knuste tomater, buljong, sukker, oregano/timian pepper, paprikapulver og smak til om du ønsker mer salt og eventuelt mer krydder.
Del gjerne innlegget med venner og familieLink til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER, Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram er randistole HER.
I går skulle Hanne Lise og jeg på stolpejakt på Fanafjellet HER og vi måtte ha noe å spise før vi trasket av gårde. Hanne Lise ønsket seg blomkålsuppe eller spinatsuppe, og siden jeg hadde gått å hatt lyst på blomkålsuppe noen dager så ble det middagen.
Siden vi måtte ha litt ekstra protein i suppen hadde jeg bacon og brød til denne gangen.
2 grønnsaks- eller kylling buljongterninger (Kan inneholde gluten så sjekk om du ikke tåler gluten)
1 god klatt smør (melkefritt om du ikke kan bruke melkeprodukter)
1 blomkålhode
4 dl vann
2 med fløte/plantebasertfløte eller man kan bruke 5 dl melk/plantebasertmelk (velg det som du føler passer deg best)
3 ss maizena
Pepper og eventuelt litt salt.
Sett halvparten av vannet på kok sammen med buljongen og smør. I mellomtiden vask, rens og skjær blomkålet opp i tynne skiver, findel den gjerne litt og ha den opp i pannen og la det hele få koke i rundt 5 minutter.
Bland maizena med resten av væsken og hell de i pannen, og gi det et oppkok under omrøring. Smak til med salt og pepper. Er den for tynn tar du mer maizena i, er den for tykk, tar du mer væske i.
Når den har kokt opp smaker man til med salt og pepper. Jeg hadde steikt bacon og brød til denne gangen.
Del gjerne innlegget med venner og familieLink til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER, Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram er randistole HER.
Jeg så på værmeldingen at det skulle bli nokså fint vær i går, og spurte Hanne Lise om hun ville bli med på stolpejakt på den oppmerkede ruten som jeg har merket som du kan se under.
Ruten så i grunnen overkommelig ut, spesielt siden det var nesten bare røde merkete stolper, men så feil kan man altså ta! Jeg gikk for en tid siden opp på Løvstakken, der var det kun sorte stolper, men det var ikke noe i forhold til denne turen. Så hvordan de merker turene er for meg en gåte. Nå tenker dere gjerne at jeg ikke er vant å gå og derfor var det så tungt, nja jeg har nå gått 4 dager på Hardangervidden, gikk Dronningstien i fjor, og har gått Aurlandsdalen, men det er overhode ikke noe i forhold til denne turen.
Turen gikk gjennom et kjent terreng der det var god men sørpete sti, nå har det regnet i en måned så det er nå ikke rart, men slik er det alltid her. Men så begynte utfordringen, for de som skulle være en sti på karte fantes ikke, så vi måtte vasse i høyt gress og myr til post 52, så gikk det oppover og oppover, i sørpe og kulper. Da vi kom til post 55 Teraleite så vi at vi skulle gå ned igjen, selv om vi ikke var langt fra post 59 Sveåsen. Her viste ruten at vi skulle gå ned for to poster, og så måtte vi klatre veldig bratt opp igjen i et ekstremt bratt terreng til post 59 Sveåsen. Dette var fullstendig idiotisk plassering og rute på en alt for lang og hard tur. Resten av turen var i den ene myren etter den andre, og det var nesten ikke sti, for de var gjengrodd. Jeg plukket enorme mengder flått på veien, og da jeg kom hjem tok jeg av meg alt på trappen, og gikk rett i dusjen, men nå har jeg plukket minst 40 flått så langt. Hanne Lise har per nå ikke sett en enste flått, så de er nok meg de liker dessverre. Nå har vi gått der, men denne turen tar jeg aldri mer, det er det rett og slett ikke verd, for å vasse med gjørme til livet i nærmere 7 timer er overhode ikke gøy. Her burde alle stolpene vært sorte, for hardere tur har jeg aldri gått.
Del gjerne innlegget med venner og familieLink til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER, Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram er randistole HER
Jeg fikk en flaske med olje av snille gode Marit (søsteren til Margrethe i bonusfamilien min), og hun utfordret meg til å finne ut hvordan olje holder seg når den får urter i seg. Etter en undersøkelse viste det seg at E vitamin var den beste form for konserveringsmiddel, og det beste var at det har jeg en e vitamin som er flytende.
Jeg fikk med en plastikkflaske også, men den har jeg ikke lyst å oppbevare noe i, så jeg tok det på en glassflaske. Jeg brukte løpstikk, for den gir så god smak, rosmarin for den har naturlig bakteriehemmende middel i seg, og hvitløk som dreper både bakterier og virus og ikke minst gir en nydelig smak. Så hadde jeg i oljen jeg fikk av Marit, og tre dråper e vitamin, så blir det spennende å se hvordan det blir om en stund. Jeg satte flasken i kjøleskapet.
Del gjerne innlegget med venner og familieLink til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER, Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram er randistole HER
Du hendelse så heldig jeg var i dag, jeg ble invitert til Randi Iren på middag, og det smakte rett og slett bare himmelsk godt, noe av det beste jeg har spist på lenge. Jeg klarte å lure ut av henne sånn ca. oppskrift. Hun hadde laget mer en rikelig med mat, så det er nok mat til rundt 4 personer.
1/2 pakke sopp, man kan gjerne bruke mer om man ønsker
1 beger fløte (hun brukte laktosefri)
Ca. 1 dl vann
4-5 einebær som man knuser lett
1 ss tyttebærsyltetøy
Litt sukkerkulør
Pepper
Salt
Rens og del løken og steik det sammen med reinsdyreskavet i en gryte. Del soppen og la den steike med på slutten, sammen med einebærene. Ha i fløten og syltetøy og la det få koke inn så det blir litt tykt. Ha i litt sukkerkulør, og smak til med salt og pepper.
Potetmosen:
8 poteter
en god klatt smør
1 dl melk (hun brukte laktosefri melk)
1 dl fløte (hun brukte laktosefri)
Salt og pepper
Rens potetene og kok de til de er møre, sil så av vannet og ha i smøret, bruk en potetmoser for å mose potetene forsiktig så de ikke blir seig. Et tips er å ikke ha i salt før den er most ferdig. Ha i melk, fløte, salt og pepper til passe konsistens og smak.
Grønnsaker :
Hun hadde brokkoli
Gulrot
Blomkål til
Maten var så fristende, så jeg glemte å ta bilde av kokken, så da ble det en bildereprise av Randi Iren.
Som om dette ikke var rikelig, for jeg var så mett at jeg følte som da jeg var høygravid og babyen spente opp i mellomgulvet😁, hadde hun jammen meg masse god bær, og laktosefri is til dessert. Så at jeg trillet hjem var bokstaveligtalt.
Del gjerne innlegget med venner og familieLink til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER, Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram er randistole HER
Friske gode Norske hjemmedyrkede jordbær? De regner faktisk hele tiden, og jordbærene råtner før de blir røde.
Del gjerne innlegget med venner og familieLink til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER, Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram er randistole HER
Skrell og fin del løk og hvitløk, skjær kyllingfileten i strimler. Steik løken litt i smør på pannen før man har på kyllingen, så har man på krydder og til slutt litt vann så det hele får kokt litt sammen.
Hjemmelaget chilimajones finner du oppskrift på HER
Grønnsakene jeg hadde til:
Asiatisk salat
Neper
Reddiker
Sukkererter
Avokado
Frisk Koriander
Hjemmelaget chilimajones finner du oppskrift på HER
Del gjerne innlegget med venner og familieLink til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER, Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram er randistole HER
Jeg ble invitert til bonusfamilien på kaffe og deilig daimis i går. Margrethe har en tvillingsøster som heter Marit, og hun og de to nydelige barna var på besøk. Her en Hedvig på tantens arm. David ville ikke bli med på bilde han var opptatt med å hjelpe onkel Ole med å skru gjerde, noe han elsket å holde på med.
Her er Marit og lille Hedvig, som allerede går selv om hun bare er et år.
Jeg fikk olje og en flaske til å ha olje og urter på av Marit, det er jo utrolig snilt av henne. 💖
Trygt å godt i armene til tante Margrethe.
Mia er veldig flink med begge de to små, og de elsker å være med henne. Mia har arvet et skjørt etter tante Marit, og de skal hun sy inn, men foreløpig så holder det med en når.
Del gjerne innlegget med venner og familieLink til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER, Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram er randistole HER
Ca. 2 cm med ingefær (Jeg elsker ingefær så jeg har, godt i, men er du mer moderat så har du i mindre eventuelt kutter den ut)
1/2 chili
1 dl kokosmelk
1 dl vann
1 god ss peanøttsmør
Ca. saften av en 1/2 lime
2 ss soyasaus
Ha gjerne koriander på rett før servering
Risnudler er gluten og egge fri, og veldig god så de bruker jeg, men bruk de nudlene du har og liker.
Del kyllingen i biter, og steik den i en panne, rens og del hvitløk og chili, ingefæren raspes, å has i pannen. Når kyllingen er ferdig brunet har man i kokosmelk, vann, peanøttsmør, soyasaus og lim. La alt få koke litt sammen. Sett på nudlene etter pakkens anvisning. Smak om du ønsker mer smak. Ha gjerne koriander på ved servering.
Del gjerne innlegget med venner og familieLink til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER, Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram er randistole HER