Sjakkruter er gøy, og er veldig god blanding mellom vanilje og kakao, som hånd i hanske.
Her finner du oppskrift på både glutenfrie (øverste oppskriften) og vanlig oppskrift med hvetemel under.
Glutenfrie sjakkruter
200 g smør (vil du ha kakene helt melke fri bruker du smør uten melk)
100 g sukker
300 g glutenfritt mel (jeg brukte Toro sin lyse)
1 egg
PS: Vil du lage denne uten egg, så må du ha 50 g mindre mel, og rulle de ut med en gang uten blir de vanskelig å få til.
Rør sukker og smør hvitt(er du usikker på hvordan det ser ut, kan du se bilde under), ha i mel og egg, bland alt godt samme.
———-
1 ts ekte vanilje eller 1 ts vaniljesukker i halve deigen
1/2 ss kakao i andre delen av deigen
Del deigen i to, ha vanilje i den ene deigen, og kakao i andre deigen.
1 ts ekte vanilje eller 1 ts vaniljesukker i halve deigen
1/2 ss kakao i andre delen av deigen
Del så vaniljedeigen i to biter, og trill de ut til to like lange pølser, bruk en knive eller lignede i dytt de slik at de blir firkantet. Gjør det samme med deigen av kakao.
Legg en rull med den lyse, og en med den mørke ved siden av hverandre, og deretter omvendt opp på igjen.
Det kan være lurt å trille de ut på bakepapir som står på et stort skjærebrett eller lignede så man slipper å flytte de.
Sett rullen i kjøleskapet (en time) eller frysen (ca. 15 min) om du har det travelt.
Ta rullen ut og skjær den opp i skiver, og sett de på steikebrett, ikke alt for tett.
Forvarm ovnen til 180 grader(alle steikeovner er forskjellige, så mulig du må justere varmen), steik kakene midt i ovnen i rundt 10 – 12 minutter.
Når man tar kakene ut av ovnen er de fortsatt myke, men de blir harde når de er avkjølt.
Sjakkruter med hvetemel
200 g smør (trenger du helt melke fri kaker, bruker du smør uten melk)
100 g sukker
300 g hvetemel
———-
1 ts ekte vanilje eller 1 ts vaniljesukker i halve deigen
1/2 ss kakao i andre delen av deigen
Rør sukker og smør hvitt(er du usikker på hvordan det ser ut, kan du se bilde lenger nede på siden), ha i melet, og bland alt godt sammen.
Del deigen i to, ha vanilje i ene deigen, og kakao i andre deigen.
Del så vaniljedeigen i to biter, og trill de ut til to like lange pølser, bruk en knive eller lignede til å dytte de firkantet. Gjør det samme med deigen av kakao.
Legg en rull med den lyse, og en med den mørke ved siden av hverandre, og deretter omvendt opp på igjen.
Det kan være lurt å trille de ut på bakepapir som står på et stort skjærebrett eller lignede så man slipper å flytte de.
Sett rullen i kjøleskapet (en time) eller frysen (ca. 15 min) om du har det travelt.
Ta de ut og skjær rullen opp i skiver og sett de på bakebrett. Forvarm ovnen til 180 grader, steik kakene midt i ovnen i rundt 10 – 12 minutter.
Når man tar kakene ut av ovnen er de fortsatt myke, men de blir harde når de er avkjølt.
Her kan du se oppskrift på andre julekaker:
Glutenfrie :
- Kakemenn
- Pepperkaker
- Kransekaker
- Kokosmakroner
- Smultringer også melkefrie
- Krumkaker og vifter
- #risboller
Vanlig oppskrift med hvetemel:
- Pepperkaker
- Kakemenn
- Krumkakene lager jeg med akkurat samme oppskrift som glutenfrie, den var med hvetemel da jeg fikk den
- Kransekaker
- Risboller
- Kokosmakroner med og uten sukker
Del gjerne med venner og kjente.
Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER, Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram er randistole
#sjakk #sjakkruter #julekaker #Glutenfri #glutenfritt #søtegleder #melkefri #allergivennlig #middag #middagstips #morsmiddag #mat #fra #bunnen #hjemmelaget #jul #julebakst
Å sånne er gode! Hvem i all verden var det som pleide å bake dem, tro? Min eks-svigermor kanskje??? De fikk jeg lyst på, rett og slett….! 🙂
Dette var kaker min mor brukte bake, som jeg hadde oppskrift av. Er jo litt ordinale.