Last Updated:

Kakemenn og damer glutenfri og vanlig oppskrifter

Categories Alle oppskrifter, Julekaker

Kakemenn er veldig jul, om du forstår hva jeg mener, det er det første tegnet i butikkene i september og de flommer over til lenge etter jul. Da mine barn vokste opp lagde vi alltid både kakemenn, pepperkaker, og pepperkakehus,  sistnevnte var vel stort sett aldri vellykket, men veldig gøy. Her er også Theodor på besøk da han var veldig liten, og vi sang for full hals på “Når en peppperkakebaker .. “

I 2015 var siste gang jeg bakte kakemenn, da var både Theodor og Mia her, de ble det vanlige kakemenn, siden de var de som skulle ha de, og de tåler mel.  Og her kan du se Theodor og Miriam i 2011.  

Oppskrift på vanlige kakemenn finner du HER

I år har jeg endelig forsøkt meg på kakemenn som er glutenfrie, de inneholde ikke egg og man kan lett bytte ut smør med melkefritt margarin om man trenger det. Deigen var i grunnen bedre å jobbe med, jeg fikk også en nabo til å prøve den, og hun var også overasket over hvor god den var å jobbe med.

Mia er en fri kunstnerisk sjel som får oss alle til å le og kose oss, hun lagde hodeløse riddere, og benløse prinsesser🦸‍♀️👸. Margrethe lagde gløgg og satte på julemusikk, så vi koste oss skikkelig. 

 

 

½ kg mel. PS: Hold igjen litt av melet, siden det er bedre den er for bløt en for tørr. Da kan man bruke mer mel på bordet når man kjevler ut.  Jeg brukte en pakke Toro kakemix og resten lyst Toro for det var det jeg hadde.

130 g sukker

2 ss glykosesirup

250 g smør/eventuelt melkefritt margarin om man må ha den melkefri . PS: la smøret stå på benken noen timer før man lager deigen. 

3 ts hornsalt

1 ½ dl vann

Ha mel, sukker, smuldret smør og hjortesalt i en miksmasterbolle, la mikseren gå så smøret får blandet seg sammen med smøret. Ha så i vannet, og la maskinen, gå på fullt i rundt 4-5 minutter.

Er deigen bløt er det bare en fordel, for da slipper man å være redd for å bruke for mye mel ved ut kjevling. Lar du deigen stå en stund i kjøleskapet så kan den virke veldig smuldrete når du begynner å kna den, men når den er knadd myk er den lett å jobbe med.  Kjevl den jevnt tynn og trykk ut de figurene du har.

Steik på ca.180 g i rundt 10 minutter. Kakemennene er fortsatt lyse når de er ferdigsteikte. Ta hele brettet ut og la kakemennene kjølne på platen.

Jeg glemte å ta med konditorfage, men Mia var ikke råalus, hun brukte kakepynt, og utrolig nok smeltet de ikke når kakene steikte.

#kakemenn #glutenfriekakemenn #melkefriekakemenn #glutenogmelkefriekakemenn #Julekaker #godoppskrift #Tradisjonsmat #tradisjon #julebakst

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *