Når en pepperkakebaker, baker pepper kaker….

// <![CDATA[
var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(js)g(18381846)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11);
document.write('’);
// ]]>


Teodor har pyntet dette flotte hjerte helt alene!

Dette har vært en ordentlig koselig dag med Skjønne Teodor og Margrethe på pepperkakebaking. Det var en ivrig liten baker som kjevlet, og ropte høyt av begeistring for hver ny pepperkakeform han oppdaget.? Næææ se en pus, mann, hjerte, giraff?  osv. ?Å for en deilig deig? var neste kommentar, nesten like mye deig i magen som kom på brettet.

Og når pepperkakene var ferdig steikt så ble det enda mer nam nam nam. Så i dag spiste han KUN en is, normalt sett forsvinner det 5-6 stykker på ett besøk. Det er en reservebestemor sitt privilegium.

Dette er en veldig lett deig både å lage og å kjevle. Jeg laget én vanlig deig og én glutenfri deig. Denne oppskriften har jeg brukt siden før barna var født, så den har lange tradisjoner her i huset.

Pepperkaker

125 g mørk sirup

150 g sukker

150 g smør 

1 dl fløte (tåler man ikke melkeprodukter, bytter man fløten ut med soyafløte)

½ ts ingefær

½ ts nellik

½ ts pepper

1 ts sitronskall

400 g mel (tradisjonelt så har jeg brukt hvetemel, men denne gangen brukte jeg siktet fullkornsmel, det gjør deigen litt sunnere)

2 ts bakepulver

Ha sirup, sukker og smør i en litt stor panne og la det smelte på ikke alt for sterk varme. Mål opp alt det tørre og rasp sitronen. Mål så opp fløten. Når innholdet i pannen er smeltet, tar man i fløten og så i alt det tørre, og rører alt til det blir en jevn masse. Da virker deigen litt tynn, men når den får stått kald noen timer eller over natten, så blir den knallhard.

Så det kan være lurt å ta den i romtemperatur en time eller to før den skal brukes.

Når man begynner å kna den for å kunne kjevle den, så blir den fort myk. Bruk litt mel til utbaking, men vær forsiktig så det ikke blir for mye.

Steik kakene på ca 180 g i 10-15 minutter. Når de begynner å bli gylden brun er de ferdig. Da er de litt myk, men la de stå på brette litt så blir de som de skal.

 


Disse er laget med siktet fullkonsmel
 

Glutenfrie pepperkaker

150 g mørk sirup ( jeg brukte litt mer sirup i de glutenfrie for å få de til å binde seg bedre)

150 g sukker

1 dl fløte (tåler man ikke melkeprodukter, bytter man fløten ut med soyafløte)

½ ts ingefær

½ ts nellik

½ ts pepper

1 ts sitronskall

400 g mel (Jeg brukte Toro sitt havremel, pepperkakene ble utrolig gode. Men det er frø osv. i det melet, så ønsker du å unngå det, så bruk et annet mel)

2 ts bakepulver

Ellers lager man pepperkakene på samme måte som de over. Den eneste forskjellen er at jeg laget de litt tykkere, siden de er litt vanskelig å kjevle ut og glutenfrie deiger detter lettere fra hverandre enn hvetedeig. Vil man lage store hjerter osv. kan man legge deigen på et bakepapir med sprayfett, gjør det samme med det du legger over deigen. Kjevl opp på pairene. Så trykker man ut de formene en ønsker og tar bort resten av deigen uten å røre det som er trykket ut.


Disse er glutenfri og her kan man se konrene i melet komme frem

 


To giraffer på tur. Den ene mistet hode og vi satte det på feil vei, så det ser ut som han seier Kommer du eller?


Ikke lett å sitte stille når mann har spist et halvt kg deig og er full av sukker


 
Margrethe sitt hjerte


Når man er nesten ferdig å steiker, så slapper man litt av og da brenner man selvsakt et eller annet. Så dette blr mitt hjerte 😉


 Bør prøves utrolig morro og fantsatisk koselig!


 

// <![CDATA[
var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(img)g(18499254)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11);
document.write('‘);
// ]]>
// <![CDATA[
var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(img)g(19539596)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11);
document.write('‘);
// ]]>

Siste innlegg