Fiskemat uten melk og gluten

Categories Alle oppskrifter, Fiskeretter

Jeg har lenge forsøkt å få tak i lyr eller hyse som er fersk, men sesongen er på denne tiden, så det har ikke latt seg gjøre. Men nå fikk jeg endelig fått kjøpt nydelig fin lyr av Vestland Seadfood. Rett og slett nydelig kvalitet, noe som er sjelden for tiden. Jeg har lovet å lage fiskemat både til en venninne og til mitt barnebarn Alf som begge ikke tåler melkeprodukter, så denne gangen lagde jeg på plantebasert fløte og vann. Nydelig ble det, men med skikkelig fisk er det ikke vanskelig å lage god mat.

HER kan du se oppskrift på alle typer fiskemat hvordan jeg lager det. 

1 kg skinn og beinfri fersk filet av hyse eller lyr(jeg fikk tak i lyr), fisk som har vært fryst får ikke samme bindingen av deigen.

2 ss potetmel

1 ss salt (dette virker kanskje mye, men fisk trenger mye salt).

Jeg hadde 1/2 ts hvit pepper i også, det blir litt anderledes når man ikke har vanlig melk eller fløte.

½ ts muskat (har en ikke dette, så sløyfer det sløyfes)

5-7 dl væske (Jeg bruker en boks (3 dl) plantebasert fløte og resten vann) Det vil variere veldig hvor mye væske man må ha i, det kommer ant på hvor fersk fisken er. Blir deigen for tynn kan man la det stå litt, så blir den fastere, eller ha i litt mer potetmel.

Fisken må være skinn og beinfri, den kan ikke ha vært frossen, og fisken og melken må ha samme temperatur. Jeg har en gammel og kraftig Foodprosessor, den tåler mye fisk i, men jeg anbefaler å dele fisken i biter, og ikke ha for mye fisk i om gangen, da kan det bli for tungt for maskinen.  Ha  fiskefileten  og salt i en foodprosessor, og la  maskinen gå til til farsen er fast og litt seig i konsistensen. Ha i potetmel, muskat og pepper i og bland det i fisken, begynn å spe med litt og litt væske. Ikke ha for mye væske i av gangen. Hvor mye væske man trenger i deigen vil avhenge av hvor fersk fisk man bruker, jo ferskere fisken er, jo mer væske trenges i farsen. Lar man farsen stå før man bruker den vil den bli fastere, så har man vært litt for ivrig med væsken og farsen føles for tynn, settes den kalt en stund så blir farsen lettere å jobbe med. Det er lurt å koke/steike en prøvekake for å se om det er nok salt i før man begynner å  steiker/koke, da har man sjans å korrigere smaken om det trengs.

Nå kan man lage det man ønsker av fiskemat, fiskepudding, fiskekaker, fiskeboller, eller suppebolle eller fiskekarbonader, man også kan ha i løk, urter osv.

Det er normalt en liten beinrad i den øverste delen av fileten, den må skjæres bort. Her viser jeg hvor den ligger, og jeg drar fingeren over fileten for å kjenne hvor beinene er på fileten.

Legg kniven på utsiden av beina og skjær ned, da er resten uten beinfri.

Den delen i midten er bein i, den har jeg i vannet når jeg koke suppeboller og fiskeboller, alt skal brukes.

Vei opp fisken og del den i mindre biter før man har den i foodprosessor.

Del gjerne fisken i enda mindre biter, og ha i salt og la deigen gå. Så litt potetmel, før man sper med plantebasert fløte og vann.

 

Deigen er helt perfekt, ikke for fast, og ikke for bløt. Her former jeg suppeboller, det blir litt større når det kokes.

 

Fiskeboller

 

Fiskepudding

Jeg er på utkikk etter sponsorer og samarbeidspartnere. Ta gjerne kontakt 😊

Del gjerne med venner og kjente.

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole

#fiskemat #fiskepudding #fikekaker #suppeboller #Fiskeboller #Utenmelk #utengluten #hjemmelaget #matfrabunnen #fisk #middagstips #middag #morsmiddag

 

9 kommentarer

9 thoughts on “Fiskemat uten melk og gluten

  1. Beste mat som finnes ❤👏👏👏Så flink du er!! får vibber tilbake og husker min mor laget opp masse fiskemat!!

    1. Må ha uten melk og egg til barnebarnet mitt som ikke tåler det, så da må jo bestemor lage vet du ❤😊. Dette er oppskrift fra min bestemor, og jeg husker så godt da hun lagde slik fiskemat, fikk ikke noe bedre.

  2. Så kos at bestemor lager allergivennlig mat til sitt barnebarn 🙂 Jeg husker også at min farmor lagde ulike hjemmelagde fiskeretter. Husker blant annet at hun tilsatte både cornflaces og løk i fiskekakene. Cornflaces var nok for å få litt ekstra farge på farsen 🙂 Kjempegodt var det 🙂 Ser at bestemorsminner har dukket opp hos flere som har kommentert her 🙂

    1. Cornflaces har jeg aldri hørt noen har i, det var kreativt. Klart jeg lager mat som lille Alf kan spise, skulle bare mangle. Det er en sann glede ❤😊

  3. Dette høres skikkelig godt ut, og er sannelig noe jeg kunne tålt å spise også. Når skal jeg komme på middag! 😃

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *