Det blir ganske sjelden at jeg lager pannekaker, og det er vel flere grunner til det. Den ene grunnen er at det tar sin tid å steike de. Men når en har tre fine ungdommer som ønsker seg dette til middag, ve,l da er ikke mor vanskelig å be. Det er ikke så vanlig å bruke pølser og bacon i pannekakene, men for min del så føles det ikke som middag uten.
Og det som er så greit er jo at en serverer det ved siden av pannekakene, så kan jo alle ta i det de ønsker selv.
Det er selvsagt heller ikke å forakte å ta en pannekake til dessert med Bjørg’en sitt fantastiske hjemmelagde blåbærsyltetøy.
Pannekaker med hvetemel og melk
For å få litt sunnere pannekaker bruker jeg å blande i mer grovt mel, og gjerne litt havregryn.
Dette gjør at pannekakene etter min mening smaker bedre. (Vil man kun bruke hvetemel så er det da altså 2 dl hvetemel)
½ dl hvetemel
1 dl grovt sammalt mel
½ dl lettkokte havregryn
3 dl melk (tåler en ikke melk, bruker en soya eller rismelk) (personlig bruker jeg mest vann og litt fløte)
2 egg
1-2 ss smør
1 ts bakepulver
Ca ½ ts salt
Ha melet i en bolle og spe med vesken til det er en glatt deig. Ha i egg, salt, smeltet smør og til sist bakepulver.
Det kan være lurt å la deigen stå i 5-10 minutter før en steiker pannekakene.
Ha en god og varm steikepanne og ta en ause med deig på pannen og steik kakene til en ser at deigen har stivnet litt på oppsiden før en snur den. Det kan være lurt å ikke ha alt for sterk varme, for da kan kaken bli svidd på undersiden før den kan snues. Den første kaken jeg steiker blir en testkake for å se om det er nok salt i.
Glutenfrie pannekaker
1 dl For eksempel Toro Havremel (bør bruke grovt mel)
1 dl profiber
Ca 3 dl melk (tåler en ikke melk, bruker en soya eller rismelk)
2 ss smeltet smør
2 egg
1 ts salt
Ca ½ ts bakepulver
Fremgangsmåten er på samme måte som for vanlige pannekaker.