Verdensdagen for matvaredag! Mange tips til å bruke opp rester!
Categories Blogg, Diverse retter, Tips til restemiddagDet er faktisk litt ironisk med verdens matvaredag, for matvarer er SÅ utrolig dårlig fordelt. I Norge er rundt 3 % av Norges areal er dyrket opp, men likevel har vi overflod av mat, som kastes for de ikke holder standarden. De kan være for store, for små, for krokete, for mye fett, for lite fett osv. osv. Rein galskap spør du meg.
Vi importerer mat i stedet for å ruste opp det Norske landbruket, hva skal vi gjøre i dette landet om alle grenser blir steng for import? Jorden tar tid å ruste opp, det er ikke gjort i en håndvending! Så burde vi ikke gitt bøndene mye bedre vilkår for å produsere, iallfall i de delene i Norden der det er veldig vanskelig og utfordrende å dyrke. Jeg har stor tro på at med å legge til rette for å dyrke/dyrehold det som passer i de forskjellige klimasonene så kan vi dyrke og ha dyr over hele landet. Langerandskapet gror igjen, og det finnes ingen dyr som beiter og holder nede landskapet lenger, hvorfor det er slik aner jeg ikke. Vi importerer ved for det lønner seg ikke å ta skog her i landet, hvordan kan det være slik?
Dessverre har de sosiale ulikhetene i Norge blitt mye større, og det skaper enormt sosiale ulikheter. Heldigvis finnes det steder som deler ut mat til de som trenger de, og de gjør en fenomenal jobb. Men vi har en følelse av skam av å kjøpe billige produkter, eller å kjøpe mat som er til halv pris, eller å få mat hos f.eks.. matsentralen. Jeg tror vi skal snu det på hode, og prise oss lykkelig for at noen også tar vare og spiser mat som eller hadde vært kastet.
Ingen kan forandre alt, og ingen kan redde verden aleine, men begynn med en selv.
Sett pris på den Norske bonden/landbruk, det er ingen selfølge!
Ikke lag mer mat enn du spiser.
ikke kjøp mer mat enn du klarer å spise opp
Spis opp rester
Tøm fryseren
Kjøp grønnsaker og matvarer som ikke er helt a 4
Kjøp Norske produkter så langt du kan
Forsøk deg gjerne på å dyrke forskjellige matvarer, det gir deg perspektiv på hvor vanskelig og lett det kan være. Man får enormt glede av å ha dyrket frem selv, og det smaker himmelsk. Mage bor slik at de kun har terrasse, men mye kan dyrkes på en terrasse, man trenger ikke dyrke frem fra frø, man kan kjøpe stiklinger på gartneri.
Nyt maten, sett pris på at vi kan spise oss mette.
Her er diverse linker til ideer til å spise opp rester, og du kan også se på kategori vegan HER og vegetramat HER
HER Askiatisk fiskesuppe
HER Steikt ris med egg og grønnsaker
HER Gourmet plukkfisk til middag
HER Brødkrutonger
HER Enkel kyllingsuppe(restesuppe)
HER Holde eggene på å gå ut på dato ? Eggesalat
HER Torsk med resten av kålrabistappen og bacon
HER Kikerter suppe med restene av svineknoken
HER Fra gammelt brød til Italiensk delikatesse!’
HER Panerte plukkfiskkaker
Del gjerne innlegget med familie og venner
#Rester #resterfrai går # Rester #restemiddag #resteravlaks #resteravørret #resteravfisk #rester #spisoppmaten #Ris #Resteravris #morsmiddag #helgemat #Middag #middagstips #Godt #sunt #enkelt #fredagsmiddag #fredag# #helg #kos #glutenfritt #melkefritt #Allergi #matfrabunnen #hjemmelaget #tømfryseren
Så flott at du fokuserer på dette! Vi kaster alt for mye mat! Og bøndene får alt for lite kreditt for den jobben de gjør, færre og færre ønsker å bli bonde. 🙁
Og som du sier, de aller fleste kan utnytte den plassen vi har, og dyrke litt selv også. Bra innlegg! 😀
Tusen tusen takk 💕👏
Veldig bra du minner oss på. Jeg tror forøvrig at folk flest blir mer oppmerksom på matinnkjøp nå når alt er blitt då dyrt. Og ja, kjøp norske varer, det har jeg blitt mer bevisst på
Det kan hende at noen, dessverre alt for mange som har et hodeløst forhold til det. Men uansett, så hjelper det med hver eneste en av oss som tenker oss om, det blir en mer en i går 😍