Denne årstiden er et vakuum, i allefall for min del. Det er mørkt det meste av dagen, og været er gjerne ikke det beste. Jeg ser i alle hagegrupper sitter folk utålmodig å tripper for å komme i gang. Noen har allerede begynt å så, men dette er litt for tidlig for min del. Men det jeg gjør, og det er jo det viktigste å ha når man skal begynne å plante ut og om er jo jorden. For god sunn næringsjord er det som får alt til å vokse. Nå hoper matavfallet seg opp, for et har vært umulig å grave ned. Jeg har bokashi, som fermenterer matavfallet mitt, dette sparer meg for mye søppel, det lager fantastisk jord og jeg sparer mye penger både på å kjøpe jord og på søppeltømming. MEN det aller viktigste er at plantene elsker det, og det strutter av sunnhet. Her i Bergen får vi nesten alt utstyr dekket av BIR, så jeg vil påstå at det er helt fantastisk. Nå på vinteren går det mye saktere å bryte ned matavfallet, men det brytes ned. Om sommeren tar det bare 14 dager fra man graver ned bokashi til det er jord. Da graver jeg det ned i krukker, bed, pallekarmer og ellers der det trengt. den jorden jeg har laget gjennom vinteren ligger i sekker og bokser, og den legger jeg opp på krukker som trenger næring etter vinteren(og det gjør jo alle), og alle plantene som skal ut etter å ha stått inne å vokst før det ble mildt nok til å ta det ut.
Jeg bare elsker denne formen for kompostering, for jeg har aldri orket de store kompostbingene.
Er du nysgjerrig på mer informasjon om Bokashi så har jeg laget flere innlegg om dette.
- Begynn å forbered våren allerede nå med bokashi
- Hvordan produsere jord på en enkel måte med bokashi
- Såing og planting i pallekarm med bokashi
- Kompost rett i krukker og kar
Del gjerne innlegget med familie og venner
Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER, Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram er randistole HER#bokashi #kompost #Lag #jord #jordforbedring #Matavfall #morsmiddag #hage #uterom #miljøvennlig #mindresøppel #fantastisknæringsrikjord
Tusen takk for gode tips. Jeg lærte mye i dag.
Så flink du som holdt på med dette:)
Helt ærlig så synes det er en gave å få gjøre det, blomstrer og grønsaker bare elsker det! Og det er jo en ressurs som er for gale å kaste, for her blir det jo jord jeg slipper å kjøpe.
Takk for superfine tips
Ønsker deg en kjempefin onsdag

Purr, purr, og klem fra Toril og kattene
Takk det sammen. Bare hyggelig
