Røykt blåkveite med hvitsaus


Røykt blåkveite med hvit saus

Blåkveite er en feit fisk som inneholder omega-3 i større eller mindre grad avhengig av årstiden, og er også en god D-vitaminkilde. Røykt blåkveite med hvit saus var vanlig kost da jeg var barn, men er av en eller annen grunn ganske sjelden å få tak i og da er den som regel svindyr. Men bedre middag skal man lete lenge etter, så det anbefaler jeg dere å forsøke.

Beregn 150- 200 g blåkveitefilet pr. person.

Den skal legges i kokende vann med litt salt i, den skal da som annen fisk bare trekke og ikke koke. La den trekke i rundt 10 minutter, avhengig av hvor store stykkene er, men fisken skal løsne lett fra skinnet.

Hvit saus til 4 personer:

6 dl vann og 2 dl fløte, eller bruk bare melk (ved melkeallergi, bruk soyafløte/rismelk)

2 strøkne ss med maizena eller 2 ts johanneskjernemel (sistnevnte påvirker blodsukkeret i liten grad, se for øvrig under glutenfritt mel på bloggen min).

1 terning fiskebuljong

Salt og pepper

Ha væsken, melet og buljongen i en gryte og kok det opp under omrøring, smak til med salt og pepper.

Server med kokte poteter og gulrøtter.

 

12 kommentarer
  1. Vi hadde ofte blåkveite i fiskedisken på Ica Maxi, og ja.. den var svindyr. Men bra tips til hvordan en kan lage den. Selv lager jeg røkt kolje med hvit saus, heeeerlig!! Bruker mel og melk, syns det er godt med muskatt, sennep og soyasaus i.. og en liten bit av en hønsebuljongterning.

  2. somjegliker: Takk for tipset 🙂 Men har du både sennep, soyasaus og muskat i samme sausen eller mener du som alternativ? De fleste her i Norge bruker melk og hvetemel i sausen. Men bruker man maizena eller johannesbrødkjernemel så er sausen ferdig på 5 minutter siden de ikke trenger koke lenge slik hvetemel må . Og jeg tåler veldig dårlig hvetemel, så jeg holder meg mest mulig borte fra det.

  3. Bra det finns gode alternativer til mel for dem som må holde seg unna. Ja, jeg mener i samme sausen + selvsagt salt o pepper. Johannesbrødkjernemel må jeg sjekke ut! I følge blodtypedietten er det bra for meg. (Er flink til å bake brød, men blir så utrolig trøtt og slapp etter forkosten.. hmm!) Tåler ikke mais og skal heller ikke ha det i følge btd. Lærer noe nytt hver dag 🙂 Flott blogg forresten!

  4. somjegliker: Takk. det er også noen som ikke tåler mais og da er johannesbrødkjernemel et godt alternativ. Det står litt om den på bloggen min under glutenfritt mel

  5. Sjekka det nå, takk, men må lese mye mer om det. Virker som om alle alternativer til mel i brød blir veldig dyrt; en stund bakte jeg med spelt, men med de prisene går en fort tilbake til mel igjen gitt 😉

  6. Prøvde denne oppskriften og det var himmelsk. Dyr fisk men enkelt å lage.
   Beste fisken jeg noen gang har smakt og sausen falt i smak.

  7. Helge Thorsen: Takk for evn veldig flott tilbakemelding, det setter jeg stor pris på. Røykt blåkveite er bare nydelig mat, den er utsøkt rett og slett. Kjekt du også likte sausen 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg