Bærene begynner å bli modne og da må man plukke det før fuglene tar det. I år fikk jeg nesten ingen rips, så jeg må beskjære trærne håp om å få mer til neste år.

 

Men det er nok mange som har masse bær, så jeg legger ut hvordan man kan lage saft, og videre gele om man ønsker det. Normalt sett så fryser jeg bærene før jeg safter det, det må man ikke. Men på denne tiden av året er det så mye som skjer, så derfor fryser jeg ned bærene, og lager saft når jeg har tid ut på høsten.

Man kan lage ripsgele av ripssaft oppskrift finner du HER

Man trenger ikke ha saftkoker for å koke saft, man kan kjøpe et enkelt stativ med et klede i (se bilde under). Min mor gjorde det enkelt, hun tok et kjøkkenhåndkle og helte de kokte bærene i det, knyttet igjen, og hang de opp i håndtaket på et kjøkkenskap med en skål eller panne under. Der fikk det henge til all saften var rent ut.

Jeg safter aldri samtidig som jeg plukker bær, jeg fryser de alltid først. Dette er det to grunner til, den første er at når men holder på å plukke å rense bær, så er det nok arbeid i seg selv, og for det andre kommer det mer saft ut av bærene når de er fryst først. Ta de rett fra fryseren i saftkoker eller i en panne.

saft ut, det vil variere hvor lang tid dette tar alt etter type bær, og mengde bær.

 

Kjele 1 skal man ha vann i, og skal settes på en kokeplate. Har man en gammel saftkoker som jeg har, går den ikke på det nye induksjons platene, da kan man skaffe seg en enkel kokeplate, eller en overgang som man kan kjøpe der man kjøper elektriske ting.

Kjele 2 skal settes opp på kjele 1, og slangen skal i det hakket som er i kjele 1. I kjele 2 er det et hull i midten, der dampen slippes opp slik at bærene slipper saften. Saften samler seg i panne to (den pannen med slange i)

Kjele 3 som er full av små hull skal i kjele 2, og det er der bærene skal has i.

4 er lokket, og det må være på slik at damen får gjort sitt for at bærene skal slippe saften.

Slangen som er på saftkokeren må man ha en klype på, og helst henges opp på pannen. Når bærene har kokt en stund, så slipper man saften ut gjennom slangen og ned i en panne eller lignede. Vær forsiktig så du ikke brenner deg, det er veldig varmt. Denne prosessen gjentas til det ikke kommer noe særlig mer saft ut, det vil variere hvor lang tid dette tar alt etter type bær, og mengde bær.

Skal man koke saft, har man saft og sukker i en kjele og koker de opp. Hvor mye sukker man ønsker er opp til den enkelte, smak til når du synes den er søt nok etter din smak. Ønsker man å bruke kunstig søtstoff eller ikke ha i sukker, da bør man fryse saften i porsjoner man kan ta opp etter behov.

Man kan ikke ha varm saft i plastflasker, da smelter de.

Skal saften lagres på flasker, må man bruke glassflasker som steriliseres i steikeovnen(minst 110 grader, eller de kan kokes. Man kan også ha de i saftkokeren i øverste rist, med vann i bunnen, og la de få koke/dampe der. Ha den kokte saften rett på varme reine flasker, og ha på korken. Avkjøl flaskene og oppbevar kaldt.

Er noe uklart, eller noe jeg ikke har skrevet om som du lurer på, da spør du meg bare.

Del gjerne innlegget med venner og familie.😊Link til å følge denne bloggen middagstips på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

  • #safting #saftkoker #saftstativ #plukke #bær #ripsgele #Koking #saft #morsmiddag #hjemmelaget
2 kommentarer

2 thoughts on “Safting

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *