Eplemos med ekte vanilje, ingefær og kanel

Categories Alle oppskrifter, Søte gleder, søtegleder

 

Det er høst og eplene er begynt å bli modne.  å det er jo kjekt å kunne lage noe av nedfallsfrukten som ikke kan lagres. Dette syltetøyet eller mos lagde jeg første gang for noen år siden, og siden det er det blitt årlig, for dette smaker HELT fantastisk. Det er helt uten konserveringsmiddel. Jeg fant oppskriften på frukt.no HER. Jeg hadde i mer vann en det som stod i oppskriften, men det kommer ant på hvilke typer eple man bruker. Eplene jeg brukte denne gange var forholdsvis søte så jeg trengte ikke mye sukker,  og brukte fersk ingefær i stede for tørket, og det som overasket meg var hvor mye ingefær jeg trengte ha i før jeg kjente ingefærsmaken. Det er mulig at den ingefæren jeg brukte ikke hadde like mye smak som er vanlig, dette kan også variere.

 

 

Du trenger:

10 eple (gjerne forskjellige sorter, jeg hadde kun en sort og det gikk bra)

1 ts malt kanel

1 stang  kanel (Det er ikke alle butikker som har dette, men om man går til butikker med litt større utvalg finner man gjerne der, eller i internasjonale butikker, der er det gjerne billigst)Link HER

Innholdet av 1 vaniljestang eller 1 ts reint pulver (jeg kjøper ferdig vanilje på helsekosten, det er mye enklere synes jeg. Link HER)

1 ts malt ingefær eller fersk ingefær som raspes, det gjorde jeg. Og jeg måtte ha overaskende mye i for at den kjentes.

Ca.1 dl vann Jeg måtte bruke mer vann

Sukker etter smak. Smaken er som baken, noen liker det veldig søtt og andre mindre søtt. Dette vil variere også etter hvor søte epler man bruker.

Fremgangsmåte:

Skrell og skjær eplene i tynne båter eller biter.

Ha vann og krydder i en kjele, bruker du vaniljestang  så splitt vaniljestangen på lang, jeg bruker alltid ekte vanilje kjøpt på helsekost. Kok opp og legg i eplebåtene, rør rundt, og la det småkoke til eplene er møre.

Ta opp vanilje- og kanelstangen.

Smak på syltetøyet. Det kan være søtt nok uten å tilsette sukker. Synes du det er lite søtt, tilsetter du litt sukker, smak deg fram,  la så syltetøyet få et oppkok slik at alt sukkeret er løst opp.

Hell det ferdige syltetøyet over i plastbokser i porsjonsstørrelse og frys det ned. Jeg kokte reine glass og lokk, og hadde syltetøyet ned på varme glass, skrudde korken godt på og satt glassen  opp ned. Glassene med syltetøy satte jeg på en kaldt og mørkt sted, da varer de utrolig lenge uten å bli ødelagt eller mugner.

PS: Syltetøy, marmelader og mos av epler mugner veldig lett,  siden dette syltetøyet ikke har noe konserveringsmidler, så skal det oppbevares lenge anbefaler jeg deg å fryse det ned i porsjonsstørrelser. Dvs. ikke større porsjoner enn det du spiser opp i løpet av et par dager etter opptining.

Syltetøyet passer også knallgodt til ost og kjeks.

Deilig frokost med hjemmelaget glutenfritt knekkebrød som er lavkarbo (uten mel bare med frø, vann, fiberhusk) Oppskriften på knekkebrødene finner du HER

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#epler #eplesyltetøy #Eplemos #nedfalsfrukt #Kanelstang #kanel #ingefær #vanilje Hjemmelaget #Høst #Pålegg  #Godt #sunt #morsmiddag #middagstips #glutenfri #melkefri #laktosefri #Utenkonserveringsmiddel #naturlig #Eplemosmedvaniljekanelogingefær

 

7 kommentarer

7 thoughts on “Eplemos med ekte vanilje, ingefær og kanel

      1. I en restaurant jeg jobbet i for maaaange år siden laget vi en variant med jordbær i stedet for epler, den fikk navnet “Avslørte byfrøkner”. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *