VELKOMMEN TIL MORSMIDDAGS VERDEN! Alle mine oppskrifter består av mat som er laget fra bunnen av. Her finner du matoppskrifter som inkluderer de aller fleste, og som også er tilpasset de med ulike matallergier. Du finner også oppskrifter på vegansk og vegetarmat. Jeg er utdannet innen ernæring, så gode ernæringsråd får du også. Jeg er glad i å gå turer i skog og mark, og du kan «slå følge» med meg på disse turene. Siden en av mine store lidenskaper er hage -og blomsterstell så skriver jeg også om det når det passer. Det kommer et og annet reisereisebrev i ny og ne, og diverse tips og kreative ideer om alt mulig rart. Morsomme historier fra mitt liv som ikke er helt A4 får du nok også iblant. Jeg har dysleksi så innleggene blir nok krydret med skrivefeil😁. Takk for at nettopp DU stakk innom. Jeg både ser og hører gjerne fra DEG igjen!
// <![CDATA[ var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(js)g(18381846)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11); document.write('’); // ]]>
Når man har tatt ut et fett fra hvitløken, så kan det være litt vrient å få av skallet på feddet. Men om man tar en god kniv eller lignede og legger opp på feddet og trykker til, så løsner skallet lett. Jeg mener også å ha hørt at ved å gjøre dette med hvitløken så frigjør en i større grad stoffer i hvitløken som er helsebringende. Om dette er tilfelle kan jeg ikke garantere.
// <![CDATA[ var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(img)g(18499254)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11); document.write('‘); // ]]> // <![CDATA[ var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(img)g(19539596)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11); document.write('‘); // ]]>
// <![CDATA[ var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(js)g(18381846)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11); document.write('’); // ]]>
Denne gangen tenkte jeg å forsøke å lage en litt annen variant en bare poteter. Det blir jo enda flere grønnsaker til middagen, noe som er veldig positivt. Blomkål trekker ikke til seg like mye væske/eller avgir stivelse som potetene og det trengs mindre fløte en om man bare har poteter i. Blomkål/poteter som ble gratinert ble veldig god, men annerledes en med bare poteter, men det passet utrolig godt til steiken.
Elgsteik
Elgsteiken tinte jeg og hadde på steikepannen med godt varmt smør og snudde den til den var lett brunet på begge sider. Siden jeg skulle ha blomkål/poteter i ovnen, la jeg derfor steiken i en ildfast form og hadde den i steikeovnen. Men først kokte jeg ut steikepannen og hadde dette over steiken. Så skar jeg opp gulrot, løk og selleri og hadde også dette i den ildfaste formen. Den var ferdig på ca.1 time(kjernetemperatur skal være 85-90). Så fikk den hvile i 15 minutter før jeg skar den opp. Jeg hadde ingen krydder på men det må du gjerne som for eksempel einebær, villtkrydder, salt og pepper. Men grønnsakene laget veldig god smak på kjøttet.
Fløtegratinert blomkål og poteter
2 personer
Ca. ½ blomkål
3 store poteter
3 fedd hvitløk
2 ts salt
½ ts pepper
Ca. 3 dl fløte (Tåler man ikke melkeprodukter, så bruker man soyafløte)
Rens og del blomkålet i litt små biter og skrell potetene og skjær de opp i tynne skiver. Ha alt opp i en ildfast form som har litt høye kanter. Denne gangen hadde jeg frossen fløte som jeg tinte i en panne. Rens og del hvitløksfeddene (se under for tips for hvordan man lett renser hvitløksfedd). Så jeg hadde hvitløk, salt og pepper sammen med fløten så jeg fikk smakt den til. Men har man fersk fløte behøver man ikke varme den opp, men det er likevel lurt å blande hvitløk, salt og pepper i fløten. Fløteblandingen bør vær litt salt siden potetene og blomkålen krever litt salt. Hell blandingen over blomkål og poteter og ha det hele i steikeovnen på 200 g i ca. 1 time eler til poteter og blomkål er myke og fløten har trakt inn i potetene.
Tips til lettere å skrelle hvitløksfedd
Når man har tatt ut et fett fra hvitløken, så kan det være litt vrient å få av skallet på feddet. Men om man tar en god kniv eller lignede og legger opp på feddet og trykker til, så løsner skallet lett. Jeg mener også å ha hørt at ved å gjøre dette med hvitløken så frigjør en i større grad stoffer i hvitløken som er helsebringende. Om dette er tilfelle kan jeg ikke garantere.
// <![CDATA[ var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(img)g(18499254)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11); document.write('‘); // ]]>// <![CDATA[ var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(img)g(19539596)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11); document.write('‘); // ]]>
// <![CDATA[ var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(js)g(18381846)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11); document.write('’); // ]]>
Mat og måltider er en av dagens store gleder, i tillegg til å kunne dele oppskrifter med dere på bloggen og gjerne inspirere noen av dere.
Grønnsaker har masse vitaminer, mineraler og antioksidanter som styrker immunforsvaret, det kan være viktig i vinterhalvåret. Så i dag ble det en grønnsakspuré til kotelettene og det passet utrolig godt sammen. For meg er det nok med tre lammekoteletter, derfor kan det være litt lite for de som er mer storspist enn meg. Lammekotelettene stekte jeg i ca. 25 minutter med rosmarin, pepper og salt.
Grønnsakspuré
Passe porsjon til meg:
2 små gulrøtter
2 vårløk
Ca. en stang selleri
Noen buketter med brokkoli (når man skal mose noe så kan man godt bruke stilken på brokkolien)
1 stykke squash
1 båt hvitløk
Ca. 10 g smør
Ca. ½ ts salt
1 knivspiss pepper
Rens og del grønnsakene og hadde de i en panne med litt vann (en lærer jeg hadde på kokkeskolen sa at vi ikke behøvde å bruke hele Nordsjøen i pannen, og det har jeg tatt med meg videre). Når alle grønnsakene er møre, tømmmer jeg vannet ut i en kopp (kraften kan jeg bruke i mat en annen gang). Så har jeg i smøret og brukte stavmikser til alt var godt most. Smak til med salt og pepper.
Velbekomme
// <![CDATA[ var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(img)g(18499254)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11); document.write('‘); // ]]> // <![CDATA[ var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(img)g(19539596)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11); document.write('‘); // ]]>
Hvorfor Zalat og ikke salat? Vel, for det er ikke direkte salat, og jeg kommer ikke på noe bedre navn. Jeg er evig lei av brødmat og måtte bare finne på noe annet å spise.
// <![CDATA[ var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(js)g(18381846)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11); document.write('’); // ]]>
Kyllingfilet med futt i skal være mitt angrep mot forkjølelse, dere har vel hørt utrykket ?din mat din medisin??
Derfor har jeg brukt hvitløk og ingefær som dreper det meste av uhumskheter, chili får en til å svette og brokkoli og tomater inneholder masse antioksidanter. Det er så klart ingen garanti for at jeg unngår at forkjølelsen bryter ut, men det skal IKKE bli uten KAMP. Når man kjenner at man brygger på ulumskheter, er det også viktig å drikke rikelig med vann og få nok søvn. Fysisk aktivitet er ikke farlig bare man ikke overdriver og presser for hardt. Det er bedre å bevege seg litt, enn ikke i det hele tatt!
Så hadde jeg en basilikumplante som ikke syntes livet var verd å leve, så jeg brukte det jeg kunne av denne.
Ca. 2 ts salt
Rens og del hvitløk, løk, chili og ingefær og surr det hele i en panne med smør/olje. Del kyllingfileten i biter og ha de i gryten med resten. Grovhakk tomatene og ha de i når filetbitene har fått brunt seg litt. Rens så og del blomkål, brokkoli og squash, ha først i blomkål og squashen helt til slutt. Har du basilikum så finhakk denne og ha i. Smak til med salt, pepper var ikke nødvendig etter min smak.
// <![CDATA[ var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(img)g(18499254)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11); document.write('‘); // ]]> // <![CDATA[ var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(img)g(19539596)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11); document.write('‘); // ]]>
Da er tiden inne for å komme tilbake til hverdagen, det er tungt, men likevel så deilig.
Hva er vel bedre å begynne med fisk? Magert, sunt og veldig godt.
Ca. 600 g torsk (eller andre fiskesorter)
Ca.120 g reker (bruk så mye eller lite som du selv ønsker og har)
Saus:
4 dl vann (man kan selvsagt bare bruke melk. Tåler man ikke melk, så bruker man soya- eller rismelk uten sukker)
Ca. 1 d fløte (tåler man ikke melk bruk soyafløte eller lignede)
1 terning med fiskebuljong
1 krm pepper
Ca. 1 ts med salt
Jeg hadde ikke poteter til, men masse grønnsaker, blomkål, brokkoli og asparges.
Ha væsken, maizena og buljong i en panne og kok det opp, smak til med salt og pepper. Ha i fiskebiter og la det trekke. Trekk eller wokk grønnsaker og eventuelt poteter. Ta på reker når man serverer maten.
Når det er slutt på brødet og man vil ha noe godt til frokost, så er scones helt genialt å lage. Det er enkelt og de trenger ikke heving og er steikt på 10- 15 minutter.
4 dl sammalt spelt eller hvete (glutenfrie scones går fint å lage, så jeg lover å legge ut oppskrift på glutenfrie scones også en dag).
Man kan gjerne ha i frø, nøtter, urter, havregryn osv. I denne hadde jeg ca 1 ss sesamfrø og 1 ss linfrø.
Ha melet i en bolle og ha i lunken væske (når væsken er lunken hjelper det med å heve scones’ene), oljen/smøret og bakepulver, og bland deigen godt sammen. Ha deigen på bordet og rull den til en pølse eller to og del disse igjen opp i passe biter. Legg de på et bakebrett og steik de uten heving i en forhåndsvarmet ovn på 220 til 240 g i 10-15 minutter.
// <![CDATA[ var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(js)g(18381846)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11); document.write('’); // ]]>
Steik kalkunfilet på pannen eller i steikeovnen 15-20 minutter litt avhengig av hvor tykke de er (jeg delte min i to, så gikk det fort).
Råsteikte poteter
2-3 poteter pr. person (vask og tørk potetene godt)
Ca. 1 fedd knust hvitløk
2 ss olje
Provencekrydder, grillkrydder (OBS! grillkrydder inneholder mye salt) eller en kan bruke kun salt og pepper.
Skjær potetene i båter og ha de i en ildfast form. Bland olje, hvitløk og krydder i en kopp og fordel de ut over potetene og bland det godt sammen.
Sett de øverst i ovnen i ca. 20 minutter på 220 g, vend de en gang eller to.
Jeg serverte med avokado, isbergsalat og oransje og gul paprika.
// <![CDATA[ var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(img)g(18499254)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11); document.write('‘); // ]]> // <![CDATA[ var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(img)g(19539596)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11); document.write('‘); // ]]>
½ plate kokesjokolade(glutenfri og melkefri fås kjøpt på helsekost)
Pisk egg hvite og sukker hvitt, hakk sjokolade og ha den og kokosen i og bland det hele forsiktig sammen. Ha blandingen i en smurt form og steik i en time på 175 g.
Fyll på kaken:
Ca.15 svisker
4 eggeplommer
1 dl sukker
1 dl fløte/Laktosefri/vegan (vegan så er gryr sin den beste om man tåler den)
100 g smør Kan byttes ut med laktosefri eller melkefritt margarin
Ha sviskene i litt kokende vann med litt sukker i. Når de har stått en stund og trukket, tømmer man av vannet. Så har man i fløten, eggeplommene og sukkeret, og gir det hele et oppkok.
Når blandingen begynner å bli avkjølt, har man smøret i og rører til det har løst seg opp.
Når fyllet er helt kaldt, har man det på kaken.
Pynt kaken med litt pisket kremfløte og raspet sjokolade.
// <![CDATA[ var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(js)g(18381846)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11); document.write('’); // ]]>
I julen så blir det laget søtsaker som vi normalt ikke lager, men det er viktig å ha forskjell på hverdag og fest. Min eldste datter tåler ikke melkeprodukter, så jeg brukte soyafløte i isen, og den ble knallgod. Nå er jeg utrolig heldig å ha en nabo som lager det beste bringebærsyltetøyet man bare kan ønske seg. Man kan bruke syltetøy, eller andre ingredienser som for eksempel sjokolade, i isen.
2 egg
2-3 ss sukker (Syltetøyet er sukker i så jeg brukte bare 2 ss sukker)
3 dl fløte (soyakrem om man ikke tåler melkeprodukter)
Ca 2 dl bringebærsyltetøy
Pisk egg og sukker hvitt og pisk fløten stiv, og bland så disse to forsiktig sammen. Ha i syltetøyet og vent blandingen til alt er jevnt fordelt. Ha det i en skål, kakeform eller lignende som kan fryses. Ha den i fryseren. Den første halvtimen kan det være lurt å ta den ut og røre litt i den. Den vil være stiv etter 1 ½- 2 timer.Vil en ha isen som iskake har man formen litt i varmt vann og hvelver den på et fat. Ha gjerne syltetøy over isen når den serveres.
// <![CDATA[ var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(img)g(18499254)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11); document.write('‘); // ]]> // <![CDATA[ var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(img)g(19539596)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11); document.write('‘); // ]]>