Melkefri julegrøt med mandel i grøten og marsipangris i premie

Categories Alle oppskrifter, Diverse retter

Grøt  har vel like lange tradisjoner her i Norge som jordbruket, så det blir nesten ikke jul uten risengrynsgrøt til lunsj. Det som kan være en utfordring med tradisjonsmat, er jo at den inneholder ofte både store mengder melk og mel. For over 20 år siden startet jeg opp en bedrift for å lage mat til mennesker med forskjellige utfordringer med maten, da måtte jeg importere mange av råvarene for å kunne lage mat. Heldigvis og takk og pris, er dette nå blitt millioner ganger bedre, om ikke mer.  Bare for melk er det nå kommet adskillige sorter med som alternativ, og jeg bruker forskjellige typer hele tiden.

Men siden det er så forskjellig at man kan nesten ikke anbefale en type melk/fløteerstatning som alle tåler.  Alle plantebaserte melkesorter inneholder forskjellig ingredienser, noe kan jeg bruke, andre ting tåler jeg ikke, så her må man nok forsøke seg frem. Noen typer inneholder gluten, og andre er det tilsetingstoffer som man kan reagere på, så dette vil være veldig individuelt.  Det er kun en måte å finne det ut på, og det er å forsøke seg frem, hver og en. Men jeg har lang erfaring med prøving å feiling, så bare spør så skal jeg hjelpe så godt jeg kan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 personer:

3 dl risgrøt

1,8 l alternativ melk(i fjord brukte vi rismelk eller den plantebaserte melken du liker best pluss litt plantebasertfløte) eller vanlig melk/laktosefri,(jeg synes grøten blir ekstra god om man har i litt alternativ fløte man tåler)

En klype eller to med  salt (dette hjelper så det ikke blir vannsmak på grøten)

Litt smør (melkefritt om du skal være helt melkefri)

Litt ekte vanilje kan heve smaken et hakk

1 ss sukker

Lages etter pakkens beskrivelse, men gi den god tid til å koke,  rør innimellom, det er lurt å ha lokk på. Blir grøten for tykk, så har man på mer væske.

Husk mandel i grøten og en marsipangris til premie 😍 HER finner du oppskrift på marsipan, det kan jo være en kjekk aktivitet å lage gris mens man venter på grøten blir ferdig. 

Årets gris her er Geir Gunnar, som er laget med mye latter og løye

Del gjerne med venner og kjente.

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole

#julegrøt #risgrøt #uten #melkeprodukter #godt #Middagstips #middag #morsmiddag #glutenfri #melkefri #tradisjonsmat #Hjemmelaget #mat fra bunnen av #Julaften

4 kommentarer

4 thoughts on “Melkefri julegrøt med mandel i grøten og marsipangris i premie

  1. Likte godt Geir Gunnar – det ser ut som han blunker til oss 🙂 Fin tradisjon med mandel i grøten og premie! Kos deg videre 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *