Kålruletter er noe jeg gjerne bare lager en gang for året, men det hører liksom til årstiden. Man har fin kål, som er sprø og fin, og masse herlig løk. Nå må jeg innrømme at jeg ikke er sikker på hvorfor jeg begynte med løksaus til, for når jeg ser andre som har laget så er det gjerne med hvit eller brun saus. Løksaus passer i grunnen veldig godt til, men det gjør man som man vil.

Kålruletter:

Kålruletter kan fryses!

Til 4 personer da får man rundt 8-10 ruletter alt etter hvor mye man legger i hvert blad.

8-10 store kålblad

1 pakke kjøtt eller karbonadedeig (400 g)

1/2 ss pulverbuljong, pluss 1 ss eller 1 terning til kokevannet (har du ikke det kan du løse 1 kjøttbuljong opp i vannet du sper med, men husk å avkjøl det) PS: Tåler du ikke gluten så sjekk buljongen for gluten!

1/2 ss potetmel

Ca. 1/2 dl vann

1/2 løk

1/2 ts tørket ingefær

1/2 ts muskatnøtt

1/2 ts pepper

Salt etter ønske

Ha deigen, krydder, salt, potetmel, buljong og vann, og bland alt godt sammen.

Det kan variere hvor mye vann og potetmel man må bruke etter hvilken deig man velger, men blandingen skal være lett å forme.

Skjer stilen av kålen, da blir det lettere å løsne bladene, man bør velge så store blader som mulig. Gi det et minutt i kokende vann, legg det på et kjøkkenhåndklede så vannet renner av.   Om et blad revner litt så kan man bare legge det litt i overlapp, det kan være lurt å legge en klatt deig på den tykkeste delen av bladet, rull rundt, brett endene inn, og rull en gang til. Man kan nå velge å legge rullene med skjøten ned i en panne, og legge det så tett at det ikke beveger seg, eller man kan bruke hyssing, det finner du fremgangsmåten HER. 

Ha på vann og buljong så det dekker kålrulettene, kok opp, skru ned varmen så det bare trekker videre, rundt 20 minutter.

 

Løksaus: Til 4 personer

1 løk

1/2 stor purreløk

1 god klatt smør, om man trenger melkefritt bruker man melkefri margarin

Smør til å surre løken i

Ca. 5 dl  kraft som man har kokt rullene i

Salt

Pepper

1 ss maizenamel utrørt i et par ss med kaldt vann eller man kan ta en skvett fløte/melk/plantebasert for en rundere saus.

Jeg har så mye gressløk så jeg hadde litt av den i også.

Rens og del løken i biter og surr den i pannen smør, ha på kokevannet fra rullene, pepper og eventuelt salt, rør  maizena uti litt vann eller melk/fløte/plantebasertunder omrøring. La det hele få koke opp, og smak til om du ønsker mer smak.

Server gjerne med poteter, gulrot og tyttebær eller tyttebærsyltetøy.

Her har jeg lagt rullene tett i tett så det ikke kan røre seg, med enden på kålen ned.

 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

# utenegg #Kålruletter #kålruller #kål #kjøttdeig #tradisjonsmat #Middag #Godt #Sunt #Middagstips #Norsktradisjonsmat #morsmiddag #matfragammledager #Norsk #Norsktradisjon #blogg #bloggtoppen #Glutenfritt #melkefritt #allergivennlig #matfrabunnen #Hjemmalaget 

 

11 kommentarer

11 thoughts on “Kålruletter med løksaus

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *