Nå er det høysesong for alt med lam, og da må lammefrikasse på bordet, det er rett og slett tradisjon, og tradisjoner må vi holde på. Jeg har begynt å se en trend at unge mennesker elsker slik mat, men at de ikke lager det selv, eller hva tenker dere? Jeg elsker denne typen mat, men i rettferdighetens navn så elsker jeg det meste av all mulig mat 😋.
Man kan godt lage en svær gryte med lammefrikase, og fryse ned i passe porsjoner slik at det passer til din husholdning. Når jeg er hos min datter med familien, ber de meg ofte om å lage noe tradisjonsmatslik at de også har til seinere. Denne retten er også veldig enkel å lage gluten og melkefri.
Til 4 personer:
Rundt 1,2 kg lammekjøtt av bog, lår eller rett og slett fårikålkjøtt
2.3 terninger buljong eller 2 ss pulver buljong, sistnevnte foretrekker jeg (husk buljong kan inneholde hvetemel, så sjekk om du heller ikke kan ha gluten i maten)
Pepper
Dekk med vann, og sett på kok. Ta bort skummet som kommer når kjøtte begynner å koke. La kjøttet koke rundt 1 times tid.
Ca. 3 gulerøtter
1/2 liten kålrabi
2 løk
Sellerirot om du har, jeg var tom
Enten purreløk eller vårløk. Ha i på slutten av koketiden
1/2 pose frosne erter om du liker det, ellers kutter du det ut. Ha i på slutten av koketiden
Ca. 1 1/2 dl fløte eller plantebasert fløte som jeg brukte (det finnes veldig mange forskjellige typer å få kjøpt, og alle har sin favoritt. Mange liker Gryr, den er veldig god på smak, men den tåler ikke jeg av en eller annen grunn)
Ca. 3-4 ss maizena
Ha kjøttet i en panne og dekk det nesten helt med vann. Når kjøttet har kokt rundt en times tid, renser man og deler grønnsakene opp i litt store gode biter, og lar de koke med kjøttet. Kok til kjøttet løsner fra beinet, ta det ut og rens det. Bland maizena ut i fløte/fløteerrstaning og hell de i pannen og rør til det er kokt opp. Ha så kjøttet i sausen.
Smak til med salt, pepper og buljong, og eventuelt mere fløte om det er ønskelig. Server med kokte poteter
Del gjerne innlegget med familie og venner
#tradisjonsmat #hjemmelaget #lammefrikass #lam #fårekjøtt#Kjøtt #enkelt #godt #uten melk #uten gluten #Middagstips #søndagsmiddag #helgemiddag #Middag #morsmiddag #allergi #mat #fra #bunnen #På #pannen #matfrabunnen #frysned