Last Updated:

Nydelig enkel og hjemmelaget rømmegrøt til 17 mai

Categories Diverse retter

17 Mai og rømmegrøt hører sammen. Her er en enkel, knallgod oppskrift på rømmegrøt som kan lages både glutenfri og lavkarbo om man ønsker det.

 

 

Dette er grøt til rundt fire personer:

Det er bare himmelsk godt og utrolig enkelt å lage. 

2 dl Toro glutenfri kakemiks eller det melet du foretrekker  (tåler du hvetemel kan man bruke det, men da må grøten koke minst 10 minutter). Jeg har også forøkt med maizena, det fungerte fint det også.

 3 dl seterrømme (eller laktosefri rømme)

 6 dl H-melk (jeg brukte faktisk vann, og da ble grøten litt mer syrlig, noe jeg liker)

 2 ts sukker

 0,5 ts salt

Lavkarbo variant:

bokser seterrømme

3-4 dl fløte

1/2 dl vann

2 ts johanneskjernemel (som også er glutenfritt)

1/2 ts salt

Samme fremgangsmåte som over

Ha rømmen i en panne  og sikt i melet og ha i litt av væsken g sett den på kok under omrøring. Spe etter hvert med mer væske til den er passe tykk.Jeg har fått noen tilbakemeldinger om at det kan bli klumper i grøten, så et alternativ kan være å koke opp rømmen og væske og helle i utblandet maizena mens man rører godt. Men rører man godt mellom hver gang man har i væske så burde det gå helt fint , ellers bruk universell redskapet, stavmikseren 😉 Ha i salt og litt sukker og grøten er ferdig.

 Ha gjerne på sukker, kanel, rosiner og en klatt med smør. Her på Vestlandet er det vanlig å ha spekemat og saft til.

16 kommentarer

16 thoughts on “Nydelig enkel og hjemmelaget rømmegrøt til 17 mai

 1. Akkurat rømmegrøt kommer jeg nok ikke til å spise 😀 Jeg synes det ser godt ut, men jeg liker IKKE rømme…Så da blir en grøt laget på dette litt sterk kost 😀 Men høres ut som noe 17. maisk over det ja 🙂

 2. Kjernesunn mat: det kommer til å funke kjempebra, du får gi meg en lyd hvordan det gikk. Jeg anbefaler deg å bruke vann i stede for melk

 3. Mmmm, rømmegrøt er så godt 🙂 Jeg pleier å få litt vondt i magen av den, så jeg skal teste uten denne oppskriften uten gluten.
  Ha en riktig fin helg og 17 mai feiring 🙂

 4. Åse Helen: Rømmegrøt er nydelig, men veldig mektig mat 🙂 Jeg anbefaler deg å bare spe med vann, og ha i litt ekstra salt. Det høres merkelig ut men det er nydelig og du får mindre prorblemer med magen 😉

 5. Det funket fint med unntak av at jeg greide å få litt klumper i den. hehe. Sikkert fordi jeg droppet å sikte melet. Får prøve igjen 😉 Den smakte hvertfall godt!

 6. Oldemorbloggen: Det gjør jeg også, selv om jeg aldri vurde spist det siden jeg ikke tåler melkeprodukter heller. Men hva gjør man ikke he he. Ha en nydelig feiring, og håper grøten smaker.

 7. Jeg har ingen kommentar, men lurer på hvor mye maizena jeg må bruke når jeg ikke kan bruke kake-mix ??

 8. Solveig L: Det er nok omtrent 2 dl maizena også, nå brukte jeg 1,5 dl maizena og da ble den litt tynn. Skal skrive dette i bloggen også. Kjekt du spurte, det setter jeg stor pris på.

 9. Ellinor Jamne Keskitalo: Hei og takk for du spør. De er til fire personer om man ikke er veldig storspiere da. Men rømmegrøt er jo ekstremt tung og mektig kost, så etter min menin g er det rikelig til 4 personer.

 10. Nam, rømmegrøt er godt og det skal jeg helt klart spise på 17.mai! Jeg har faktisk jukset litt og spiste en porsjon her i forrige uke….(kjøpte en ferdig grøt som bare skulle varmes). Ellers i året spiser jeg ikke denne grøten, for det er stort sett bare meg som liker den…mannen spiser litt for å være høflig 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *