Fersk lammebog med ertestuing

Categories Kjøttretter

1 kg ferskt lammekjøtt av bog eller tilsvarende (det er fint om det er litt fett og bein på kjøttet for det gir en veldig god kraft)

7 dl fårekraft eller vann, og 2 buljongterninger

2 ½ ss maizena

Salt og pepper

Sukkerkulør

Steik kjøttet på pannen, dette gir en god smak, kok ut pannen og ha sjyen i resten av væsken. Ta av ca. 2 dl av væsken slik at man kan lage jevning av den etterpå når alt er ferdig kokt og man skal lage sausen. Kok opp resten av væsken og ha i kjøttet og la det få koke i rundt 2 timer eller til det er mørt og slipper beina.

Det kan være en idé å rense kjøttet når det er kokt siden det er i saus, da blir det kjekkere og enklere å spise. Lag jevning av den kalde væsken og ha den i den kokte væsken og la det få et oppkok. Ha sukkerkulør i sausen til den er passe mørk og smak til med salt og pepper. Ønsker man en fløte- eller melkeskvett i, kan man det.

 

Grønn ertestuing

Ca. 250 g grønne erter som er godt kokt

1 ts salt

2-3 ts sukker

1 ss smør i fast form (mange vil ikke ha smør i, men det gjør susen, etter min mening).

Ha alle ingrediensene i de kokte ertene, så skal erterstuingen bare putre litt, og den er ferdig

Jeg kjøper gjerne flere pakker med grønne erter, legger de i bløt, skyller av vannet og koker dem. Når ertene er avkjølt, porsjoneres de i poser som jeg flater utover. Så legges posene opp på hverandre, slik tar de mindre plass i fryseren, og de tiner fort når jeg skal bruke dem. Det kan være lurt å skrive med sprittusj på posen før en tar noe ned i posene. Hvor mye en lager, avhenger selvsagt av hvor god plass en har i fryseren. Erter bør ligge ett døgn i bløt, så skylles og deretter settes på kok i 2- 3 timer. Sil så av vannet. Ønsker man å fryse ertene ned før man lager ertestuing, gjør man det.

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *