Kålruletter

Jammen er det lenge siden jeg laget denne retten sist, men den var faktisk både enkelt å lage og veldig god. Det eneste jeg gjerne syntes var et minus, var den bleike sausen, den burde det vært mer farge på, men nå laget jeg den ganske så tradisjonelt.

Kålruletter er naturlig glutenfrie siden de kun inneholder potetmel som er laget av stivelsen i poteter.

For å lage kålruletter til 4-6 personer:

800 g kjøtt- eller karbonadedeig

Muskat, om man ønsker å bruke det, men det er ikke nødvendig

1 kålhode

Bomullshyssing

 Slik går du frem:

Kok opp vann, gjerne tilsatt litt buljong, det gir en god smak. Rens kålen for blader som ikke er fine. Skjær av en del av stilken på kålen, da blir det lettere å få av bladene.  Ta av litt rikelig med kålblader og ha disse i det kokende vannet.

 Bladene trenger rundt 5 minutter i vannet før man tar de ut og setter de til avkjøling.

 

Bland kjøttdeigen godt sammen med mel, vann og krydder.

 

Ta et kålblad eller to og legg en kjøttkakestor kjøttdeigklump i kålen. Man kan bruke flere blader også, om man trenger det, eller ønsker mer kål på.

Bruk bomullshyssing og lag en løkke på den og tre denne på ene enden av rullen, lag så en ny løkke osv. Ta gjerne tau rundt andre veien også slik at man er helt sikker på at kålbladet holder seg på plass.

Poenget med tauet er at kjøttdeigen skal holde seg inne i kålen, derfor betyr det lite hvordan man surrer tauet rundt. 

              

Bruk samme vannet som man kokte kålen i og ha rullene i vannet og la de få trekke i 20 minutter, eller til de er helt gjennomkokte.

Jeg hadde både poteter og gulerøtter i samme panne for da får jeg alle smakene med, og jeg trengte ikke mange panner. Men det er klart at skal man lage til mange, kan dette bli litt upraktisk.

 


Lag saus av kraften eller litt av den.

6 dl kraft

2 dl fløte eller melk (ris- eller soyamelk, om man ikke tåler melkeprodukt)

2 ss maizena

Salt

Pepper

Ta pannen av platen og ha fløte i, deretter maizena og rør godt (man kan også røre melet ut i fløte og tømme jevningen i, om det føles enklere). Kok det hele opp og smak til med salt og pepper.

               
Ta hyssingen av før servering.

Noen pleier å brune kålrulettene litt

 


10 kommentarer

Siste innlegg