Lammerull/fårerull/kjøttrull

Categories Alle oppskrifter, Kjøttretter, Spiselige gaver

Å lage fårerull som jeg sier, er i grunne såre enkelt, det verste er å få tak i svange, men det fikk jeg kjøpt på slakterbutikken. Men de har nok på butikker med ferskvaredisk, om de ikke har inne kan de bestille. Før måtte man sy og grisle på, men nå er det bare å kjøpe strømpe samtidig som du kjøper svangen. Det er ingen sying eller surring. Jeg kjøpte sau, og det er noe mer fett på en lam, men det blir dobbelt så god smak, for det er i fettet smaken sitter. Man trenger ikke være redd å kjøpe sauekjøtt, det er ikke slik at du får en gammel seig sau lenger, det er bare forholdsvis unge dyr. Denne oppskriften fikk jeg av min tidligere nabo Aksel, og det var han jeg lærte å lage første gangen.

Saltlake:

3 l vann

1/2 kg salt

Begynn med laken siden den må være kald før man har i fårerullene. Ha vannet i en panne og kok det opp, ha i saltet i og rør til det er helt oppløst. Sett blandingen til kjøling. Jeg hadde den i pannen og det var ikke noe lurt, for pannen begynte å ruste.

fårerull /Kjøttrull/lammerull

1/2- 3/4 kg lammevange eller slagside som det står i oppskriften jeg fikk av Aksel

1 1/2 ss salt

3/4 ts pepper

3/4 ts ingefær

1/2 ss løkpulver

1 plate gelatin (jeg brukte gelatinpulver siden det er mye enklere, da kan man bare strødde godt på. Gelatin er smakløst, og det er bedre med for mye en for lite)

Skjær bort alle hinner og tykke fettlag, der kan det være eitler i fettet, og det bør man ta bort.

Strø på alle krydderne, salt og gelatin, og rull siden sammen. Nå får man kjøpt strømpe i metervis, så det er ingen poeng i å sy rullen.  Jeg tok strømpen på en lang skål (den som hører til stavmikseren, men man kan skjære bunnen av en stor brusflaske også for eksempel) og tredde strømpen på, så hadde jeg rullen inn i skålen, og trakk strømpen på, knytte godt igjen i begge endene. Rullen legges i den kalde laken, den må ligger under laken, så legg noe tungt opp på. Jeg brukte en liten ildfast form og et lodd opp i den for å holde rullen under laken.

Sett den i kjøleskap en ukes tid, så koker du den i rundt 1.5 timer eller til man kan stikke gjennom den med en grillpinne/kakepinne eller lignede.

Avkjøl i laken. Nå er det litt forskjellig hva folk gjøre, noen henger de opp til tørk, og noen legger de i press. Men jeg delte den, og tok en smakebit, og frøs den ned på direkten.

skjær bort hinner, og tykke klumper med fett
Slik ser eitelen ut, og det ligger gjerne inn i fettet, så der det er tykkt lag med fett bør du skjære i det for å se at de ikke er eitel i.

Strømpe man får kjøpt i metervis, helt genialt
Rull sammen kjøttet.

 

Tre strømpen inn på noe lignede som denne som hører til stavmikseren, eller skjær bunne av en stor brusflaske
Legg rullen inn i som vist på bilde, og tre den på.
Du må ha litt rikelig på begge sider så du kan knyte sammen
Jeg satte bare knute på selve strømpen, men du kan knyte med tau om det føles bedre.
Legg rullen i laken, og legg noe opp på den så hele rullen ligger under. Ha noe tungt opp på så den ikke kan flyte opp. Sett kjølig.

Så koses den etter en uke, settes til avkjøling i kokevannet.

#lammerull #kjøttrull #fårerull #hjemmelaget #pålegg #jul #julemat #hjemmelaget #får #lam #lammekjøtt #svange #rull #middag #middagstips #morsmiddag #Tradisjonsmat #fårerull #Matfrabunnen #hjemmelaget #Matfrabunne #morsmiddag #Julefrokost #spieseligejulegaver

2 kommentarer

2 thoughts on “Lammerull/fårerull/kjøttrull

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *