Last Updated:

Kan du ha B vitamin mangel?

Categories Blogg, Mat og helse

Jeg er levende opptatt av ernæring og kosthold, det er min utdannelse og største interesse. Siden jeg selv har vært min beste læremester på min kropp, så vet jeg hvor utrolig stor betydning vitaminer og mineraler er for helsen vår.  Dessverre er det ikke slik lenger at man får tilstrekkelig  med vitaminer og mineraler gjennom kosten lenger. Mange spiser ferdig prosessert mat som er full av e-stoffer og fattig på næringsstoffer. Mange i industriland har IBS (irritert/betent tarm), noe som gjør at man tar dårlig opp næringsstoffer, og tilsetningsstoffer ødelegger tarmfloraen slik at det kan oppstå dårlig helse.

Vitamin B er betegnelsen på en gruppe flere beslektede vannløselige vitaminer som har hver sine spesielle funksjoner i kroppen.  Siden B vitaminer er vannløselige, kan de ikke gi gi overdose om man tar for mye. Noen deltar i å frigjøre energi fra de energigivende næringsstoffene, andre er viktige for nerveimpulsene, for å produsere visse hormoner og for å danne røde blodceller. Vitamin B er også nødvendig for at enzymer skal fungere optimalt, og for å kopiere arvestoffene ved celledeling.

Vitamin B12 mangel har på mange områder samme symptomer som lavt stoffskifte, med det er gjerne ikke så rart når man vet at det henger tett sammen.

Vitamin B12 må være til stede når celler skal dele seg, og når arvestoffet skal kopiere seg. Det er også nødvendig med vitamin B12 når kroppen skal danne røde blodceller og vedlikeholde nervesystemet.

Mangel på vitamin B12 rammer først og fremst celletyper som deler seg raskt og ofte, og dette gjelder særlig de røde blodcellene. Blodmangel er derfor den viktigste følgen av vitamin B12-mangel.

De første symptomer vil være tretthet, hjertebank, uregelmessig hjerteslag, åndenød, svimmelhet, ustøhet, særlig i mørket, og følelse av “å gå på puter”.

Er blodmangelen stor nok kan det forekomme hjertekrampe, uregelmessig hjerteslag, hodepine og smerter i beina.

I tillegg er det en rekke symptomer som kan skyldes B12-mangel: rød, irritert evt. glatt tunge, nedsatt smakssansen, fordøyelsesbesvær, luft i magen, endret avføringsmønster, ofte diare, hvite hudarealer uten pigment (vitiligo) og håravfall.

Mangel på B12 påvirker også nervecellene. Det forekommer endret eller nedsatt følesans eller nedsatt vibrasjonssans (man kan ikke merke en stemmegaffels svingninger). Du kan også føle “prikking” i fingerspissene. Senereflekser kan være enten kraftigere enn vanlig, men også utslukket. Etter hvert går tilstanden over i gang- og koordinasjonsbesvær med spastisk lammelse.

Det kan dessuten forekomme psykiske symptomer med sviktende hukommelse, depresjon og demens.

Mange mennesker kan få symptomer fra nervesystemet som det første symptom på B12-mangel uten at de har utviklet blodmangel (opp til 40% av tilfellene)

B12 tas opp i magen og mange eldre eller mennesker med feks. IBS eller andre magelidelser får svekket opptak, og det er ikke uvanlig at man må ta injeksjon med b12. Det som mange ikke vet er at enkelte mennesker og spesielt folk med stoffskiftesykdom bør ha langt høyere verdier av B 12 en andre for å være frisk.

Personlig fungerer flytende B 12 veldig bra for meg.

Vitamin B12 finnes naturlig kun i animalske matvarer, og fisk og sjømat, kjøtt, egg, er man veganer bør man da ta tilskudd.

 Folat, B 9 er nødvendig for at kroppen skal produsere og omsette proteiner, for at røde blodlegemer skal modnes, for at kroppen skal danne DNA, og for at fostre skal vokse og utvikle seg normalt. Folat minimerer risikoen for nevralrørsdefekter (oftest kjent som ryggmargsbrokk). Sterkt grønne grønnsaker som rosenkål, spisskål, spinat, bladsalat og brokkoli, appelsiner og grove kornvarer, kalkun og kylling er gode kilder til folat. Gravide kvinner og kvinner som planlegger å bli gravide, bør øke inntaket av dette vitaminet. I de tre første månedene i svangerskapet er det anbefalt å ta folat-tilskudd. Det er også viktig at eldre tar tilskudd av folat hvis de har et ensidig kosthold og røyker og drikker alkohol.

Niacin,  vitamin B3 er nødvendig for å bryte ned karbohydrater til glukose, for å omsette energi og for å bygge opp fettsyrer. Kroppen kan selv produsere vitamin B3 fra en av de essensielle aminosyrene og er derfor ikke avhengig av å få vitaminet tilført gjennom kosten.

B 3  vitaminet finnes  i proteinrike matvarer som kjøtt, kylling, kalkun, fisk og belgvekster.

Riboflavin,  vitamin B2 er nødvendig for å frigjøre energi i cellene og for å omsette proteiner og fettsyrer. Vitaminet er ofte bundet til protein, og de beste kildene til vitamin B2 er melk, ost, kjøtt, kylling, kalkun og belgfrukter. Vitamin B2 er svært ømfintlig for lys, og cirka 40 % av vitaminet går tapt under matlagingen. Mangel på vitamin B2 gir diffuse symptomer som sprekker i munnvikene, sår tunge og tørr hud i ansiktet, men vitamin B2-mangel er svært sjelden.

Tiamin ,vitamin B1 er nødvendig for normal nervefunksjon og for å forbrenne karbohydrater. De fleste matvarene vi spiser, inneholder vitamin B1, særlig korn og kornprodukter, men for oss som ikke kan spise de så inneholder også kylling og kalkun, belgfrukter som erter, linser, kikerter og bønner, samt nøtter og frø B1 . Personer som spiser lite (spesielt eldre), eller som har et kosthold som er svært rikt på karbohydrater, kan få i seg for lite vitamin B1. Alkoholikere er også en utsatt gruppe ettersom vitamin B1 er nødvendig for at alkoholen skal kunne omsettes i kroppen.

Del gjerne innlegget med venner og familie😊 Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#mat #og #helse #Bvitamin #mangel #Morsmiddag

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *